Autorski tekst Vojvodina Mediji Politika

Fantomski kontramitingaši sa bogatim budžetom

Za petak, 17. juni u Novom Sadu nekoliko javnosti nepoznatih „organizacija civilnog društva“ zakazalo je kontramiting „protiv Pajtića i Radio televizije Vojvodine“.

radio-televizija-vojvodine-rtv-jpg_660x330

Dve organizacije osnovane su, sasvim prikladno, baš 13. juna ove godine – „Patku daj tati“ i „Odbrana izborne volje građana“. Sve organizacije formalno se bave razvojem civilnog društva, aktivnostima kao što su „promocija vrednosti u oblasti civilnog društva radi očuvanja unutrašnje bezbednosti i suvereniteta“ ili  podizanje nivoa učešća građana, a „posebno mladih, u javnom životu Republike Srbije“. Proklamovani ciljevi su i duhovni oporavak srpskog naroda od duhovnog genocida u eri globalizacije, promovisanje bavljenja sportom i zdravog života kod mladih, bezbednost u saobraćaju, bez konzumiranja alkohola i slično.

Čak i ako se prihvati da su proklamovani ciljevi manje – više korektni, barem deklarativno, otvara se jedno veoma interesantno pitanje:

         Ko je, kako i kojim sredstvima omogućio ovim organizacijama da u dnevnim listovima „Informer“ i „Novosti“, preko celih strana objave proglase i pozovu građane na svoj skup?

Jer, cene oglašavanja preko cele stranice u crno beloj tehnici, prema zvaničnim cenovnicima ovih „dnevnih novina“ su:

         Informer: 229.200 dinara, plus PDV

         Novosti: 224.000 dinara, plus PDV

 

Ukupan iznos koji su ove organizacije u jednom danu „potrošile“ na svoje marketinške aktivnosti je, dakle, 543.840 dinara. Odakle više od pola miliona dinara tek osnovanim udruženjima građana? Da li su ga dobili direktno iz budžeta po ubrzanoj proceduri ili su oglasi štampani po “partokratskoj liniji” ili su Vučićevi mediji samo sledili prirodan put članova propagandnog štaba?

Ovakav trošak marketinga nije mali zalogaj ni za neke bogatije organizacije ili kompanije, a većini privrednika u ovoj zemlji ovakvi marketinški budžeti su nedopustivi. Oni koji u medijima rade na prodaji reklamnog prostora znaju koliko je teško prodati ga. A eto, Informeru i Novostima se posrećilo da ove organizacije baš kod njih kupe najveći mogući reklamni prostor. Da kupe? I plate? Ili im je jednostavno rečeno da objave? Informer je privatan, pa ima pravo svoj papir poklanjati kome hoće ili kome već mora. Ali, Novosti nisu.

Već na prvi pogled jasno je da se radi o oprobanom staljinističkom modelu organizovanja paralelnih fantomskih organizacija, sa ciljem dezinformisanja građana. Imali smo sličnu situaciju i na lokalnim izborima u Zemunu, gde se naprasno pojavila još jedna izborna lista sa prezimenom Radulović i sloganom „dosta je bilo“ u svom nazivu.

Pozivamo građane da ne nasedaju ovako providne trikove vlasti i njihovih propagandnih službi koje sebe nazivaju medijima. Pozivamo i radnike u tim „medijima“ da preispitaju svoju novinarsku etiku i zapitaju se vredi li ona zarade i pokoje dodatne privilegije koje u tim kućama ostvaruju obeščašćujući novinarsku profesiju.

I konačno, pozivamo građane da im ovo poigravanje vlasti sa kontramitinzima i fantomskim organizacijama bude dodatni motiv da se u većem broju pridruže građanskim protestima protiv bezakonja u „Savamali“, Radio televiziji Vojvodine i svuda i uvek gde su im od strane vlasti ugrožena prava i slobode.

Ovaj poziv upućujemo i onima koji su na prethodnim izborima glas dali vladajućoj stranci, jer imajte na umu – kada se samovoljnoj vlasti nađete na putu, neće vam vredeti to što ćete im reći da ste njihov glasač. A naći ćete im se na putu pre ili kasnije.

 

Vladimir Đurić

narodni poslanik “Dosta je bilo” u Skupštini Republike Srbije

 

Fotografije i linkovi:

Cenovnk V. Novosti

http://www.novosti.rs/upload/marketing/cenovnik%20NOVOSTI.pdf

Cenivnik Informer

http://www.informer.rs/data/files/Informer%20cenovnik.pdf

 

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • A zasto pozivate gradjane.Zasta vam oni trebaju to objasniteSta vi radite u toj skupstini.Da primate platu eto to vam je jedini poso.

    • Na pogrešnom ste mestu. Ovde nikoga nećete ubediti niti ćete stvoriti iluziju da bilo ko od naših to misli. Ne blamirajte se.

    • Poštovana nina,
      Uredno registrovane organizacije imaju prava da organizuju proteste.
      Čudna je svrha protesta “Protiv Pajtića i RTV-a”. g. Bojan Pajtić nije više predsednik pokrajinske vlade. Sada je samo jedan od vođa DS. Protestvovati protiv njega nema racionalnog smisla. Drugi deo protesta je protiv RTV-a. Tamo je SNS proemenio kompletnu uređivačku politiku i postavio novi tim. Protestvovati protiv toga od strane SNS pristalica opet nema logičkog smisla.
      Ocena g. Vladimira Đuriđa da je oglašavanje skupo je argument sa činjenicom i on se ozbiljno mora uzeti u razmatranje.
      Sačekajmo sam “protest” i čujmo poruke sa njega, verovatno će nam tada ove napred uočene nelogičnosti biti jasne – jer ne pada sneg da pokrije breg već da svaka zverka pokaže svoj trag.

  • Ovako je i pokojni Sloba radio. Mora da im je vojvoda seselj pisao scenario.
    Kakvi bednici.
    Kakav olos.
    Nekakva nova Crna ruka vuce konce… a sumanuti vucic je marioneta.. njihova i sopstvenog umobolnog ega.
    Mislim da su novi partizani potrebni da se olos privede pameti, da se pljackasima oduzme nezakonito oteta imovina, da im se sudi pred normalnim sudom … ustezem se da kazem ali ipak… mislim da vucica, dacica, nikolica, ruzica, vlahovica, dinkica, djelica, tadica, labusa i njigove trabante treba pocesuirati na nacin kako to rade i NR Kini.
    Hvala na paznji.
    Advokat.

    • Potpuno se slazem sa Vama…i da preciziram. Misljenja sam, da bi, obzirom na sveopstu propast koju smo doziveli od 90-te do danas, odgovorni za to MORALI BITI SUDSKI PROCESIRANI. Jedan tim, ili vise njih, ekonomskih eksperata i ekonomskih forenznicara, pojacan strucnjacima raznih profila, domacih i stranih, angazovan od neke nove strucne, casne i postene vlade, trebao bi da istrazi i sto preciznije izracuna ekonomsku stetu po drzavu Srbiju u navedenom periodu. Takodje, preispitati sve odluke vlasti koje su vodile ka direktnoj ekonomskoj steti drzave, izracunati tu direktnu stetu i evidentirati odgovorne za donosenje tih odluka, kao i one koji su materijalno profitirali na tim odlukama.

      Ubedjen sam da bi dobijeni iznosi bili na destine milijardi Evra, moguce i par stotina. Potom dokazati da je taj iznos pljacke i direktnog unistenja drustvene imovine, kroz ekonomski kolaps privrede i pad zivotnog standarda de facto prouzrokovao odumiranje nacije u znatnom obimu, koji se direktno moze proglasiti GENOCIDOM nad ziteljima Srbije, a samo ruiniranje zemlje do stadijuma prezaduzenog ekonomskog patuljka i prosjaka, gde odnarodjena vlast za jos koju milijardu $ kredita izdaje vitalne nacionalne interese zarad golog opstanka na vlasti, izjednaciti s VELEIZDAJOM zemlje. Potom iz ove pozicije pokrenuti sudske procese za odgovorne drzavne funkcionere za ekonomsku stetu nanetu drzavi njihovim odlukama. Ubedjen sam da bi suoceni sa drakonskim kaznama za ucinjena nedela mnogi vrlo brzo propevali pod cijim uticajem i cijim parama su bili podmiceni da rade tako kako su radili, a na stetu drzave i naroda. Time bi se otvorio direktan put i da sva vidjenija tajkunska bratija direktno dopadne istraznih zatvora…a potom svi zajedno na zasluzenu dugogooooodisnju robiju uz konfiskaciju nakradene imovine…

    • Od kako ćetnici dođoše na vlast, stalno se nešto čeka, okleva, popušta… Maltretiraju se najslabiji, otima se… Zaista, trebaju nam Partizani.

  • Ja bih citirao gospodina Čanka “od najboljih se uči”. To je bio odgovor na Šešeljevo pitanje “još se biješ?” ispred lifta u narodnoj skupštini.
    I AV je odrastao u političkoj eri ’90tih i sve što danas radi učio je od tadašnjih najboljih ????

    • Zaboravio si da spomenes i toalet papir kojim su se “ukrasavali” skupstina grada i vlada. To tek kosta u vrazju mater!
      Sve, ali bas sve sto je potroseno na ovaj protest je manje nego cena prevoza samo jednog autobusa (od mnogih) koji ce dovesti clanove SNS na protest ovog petka u Novi Sad. To su placenici, a ne ovaj posten narod koji protestuje protiv bahatosti i osionosti grupe ljudi koja je misli da poseduje Srbiju i da joj niko nista ne moze.

    • Gospodine, kostalo ih je tacno 18 hiljada ili 28 hiljada, za ozvucenje, ja sam jedan od donatora sa 1000 dinara, doniracu ponovo za protest sa velikim zadovoljstvom.

    • U ko da si dao sto iljada tako se falis.Za ovu stvar treba i kredit uzeti i stan prodati.To je pravi patriota.

    • DJB je inkasiro(u svakom slucaju stekao je pravo na sa 10 potpisa bez registracije u APR-u)90 000 eura iz budzeta,plus plate zatupnika 32 000
      eura od 24 aprila.Pretpostavljam da su ovi ogranak SNS-a oni su inkasirali 360 000 eura iz budzeta,nije to strano demokratskom dustvu.Sa uzimanjem ucesca u poslednjim izborima DJB je pristao na uslove.
      Za informaciju DJB-u,U Nizozemskoj skoro sve stranke imaju radio i tv difuzije.Radnicka partija(PvdA) pocela je emitovanje svog prvog radio programa pre 70 godina.Takodje i stampa ima svoje miljenike zavisno o svom oprededeljenju,nije zabranjeno da i pojedini novinari sede u izbornim stabovima.
      Novo osnovana stranka(dva zastupnika su se odvojila od PvdA)imaju mnogo pristalica medju novo-nizozemcima(obojenim)i to poznatim TV licima.Hajka je vec pocela “pristojnih”nizozemskih novinara kako su oni lopovi(oplichter)normalno,ceprkaju.
      Gotovo svima je lako otkriti greske,ni DJB nije svetinja.
      Istina je da su oni za 25 godina izmenili 5 generacija politicara,nase idiote ni puskom ne mozete oterati,a DJB ne uliva neku nadu.

  • Sir Oliver:” Halo, Bing, kako brat? Šta, uhvatili ga u samousluzi dok je pljačkao bebu od šest meseci… i dobio šest meseci! Ne smem ni da pomislim kako bi prošao da je opljačkao stanovitog starca za koga radim… Nego, zanimaju li te oglasi u Novostima i Informeru ?… Cena, sitnica !

  • Kakve teme i kakve dileme 🙂
    DJB je učinilo veliki korak napred u oslobađanju okovane samosvesti građana kroz ovaj blog i komentare.
    Ovo zaista treba pohvaliti. Prvi iskorak ka slobodi izražavanja.
    Ove se može kroz površne analize izvući dosta pouzdan zakljičak o namerama autora tekstova i kvalitet odgovora anonimaca.
    Njihove želje, nagoni za komentarom i ispoljavanjem svog stava (u ovom slučaju kvalitat nije bitan) su pravo blago za ozbiljne analitičare stanja javnog mnjenja. Razume se onog sloja društva koje je ovladoalo veštinom internet komunikacije. To su valjda najpismeniji sloj stanovništva.
    Interesntno je uporediti broj navijačkih komentara bez dubine kritike i onih ozbiljnijik koji stvarno zaslužuju osvrt.
    Odnos je relativna stvar ali otprilike 1:10.
    E sad, dali će DJB formirati svoju političku platformi prema potrebama onij 90% većine koja slepo veruje i sve zna ili pak usmeriti svoje snage prema onih 10% koji imaju drugačije stavove,zavisi od namera i intelektualno iskustvenog potencijala vođa DJB.
    U svakom slučaju nešto novo na političkoj sceni Srtbije i to vredi podržati.
    Itina je lepa samo kada je gola.

    • A šta je sa dve dame Kostić iz DJB, hoće li nam to neko objasnitit?Novosadjanska je, kaže, prešla u Palminu Jedinstvenu Srbiju (?!?), a Beogradska odbornica je , navodno, samostalna…Baš neprijatno za DJB, očito sito nije bilo dovoljno gusto kod odabira “kadrova”:…Šteta, nadati se da će se na ovom stati

  • Tekst koji sledi preuzet je sa http://rs.n1info.com/a169524/Vesti/Vesti/Odbornica-Dosta-je-bilo-presla-u-Jedinstvenu-Srbiju.html

    Odbornica sa liste Pokreta “Dosta je bilo” iz Novog Sada Danijela Kostić saopštila je danas da je odlučila da napusti taj pokret i podrži odborničku grupu Jedinstvene Srbije, saopšteno je iz pokrajinskog odbora JS.
    Kostić je u pisanoj izjavi objasnila da smatra da u ime Pokreta Dosta je bilo ne može da predstavlja volju i interese Novosađana.
    “Pokazalo se da se program pokreta ne razvija u pravcu kakav je bio inicijalno. Umesto da se borimo za svakog građanina pojedinačno, što je bilo predizborno obećanje, pokret prerasta u političku ‘elitu’ koja se bori za političke poene i prevlast na meni neprimeren način”, navela je Kostić.
    Ona je dodala i da odbornički mandat za nju nosi veliku odgovornost i da će od danas u novosadskoj Skupštini nastupati kao samostalna odbornica.
    “Podržaću Odborničku grupu JS, jer verujem da kroz njihov program mogu transparentnije i autonomnije da se zalažem za svoje sugrađane, posebno u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite. Stranka Dragana Markovića Palme je na primeru pokazala da je interes prosečnog građanina ispred ‘visoke politike’ i razmirica pozicije i opozicije”, piše u izjavi Kostić.

    Kako je moguće da su vam se ovakvi ”moralni pigmeji” što reče jedan ”sportski radnik”, provukli na liste. Da nije tragično bilo bi komično. DJB i Palma vrlo slične političke opcije, samo Palma više daje na obrazovanje (naročito muzičko iako je u vrme Betovena i Šopena bio mali).

    • A šta treba, da prisiliš nekog – nemoj nikada da napustiš pokret, inače… Kako proveriti nečiji moral, i to dve nedelje pred izbore? Konkurs je bio otvoren godinu dana, što se neko ‘moralniji’ nije prijavio? Vreme je da priznamo da od ponudjenih očigledno nema mnogo boljih, a što se neko ne ‘ponudi’ ko smatra da je bolji, to je pitanje za njih. Ovde niko neće da se istakne, da da svoj sospstveni primer, ali svi očekujemo da mala grupa ljudi uradi sve za nas.

    • Naravno da se niko ne može prisiliti. Ali normalno bi bilo da kada se neko ne slaže sa politikom pokreta/stranke kojoj pripada da ostavku na sve funkcije koje je dobio na račun pokreta/stranke i učlani se u novu sa čijom politikom se slaže. Jer ne verujem da je iko glasao za dotičnu (osim možda njene porodice) već za pokret/stranku. Zakonska normalna rešenja bi bila da poslanici pri promeni stranke gube položaj na koji su došli preko stranačke liste ili direktni izbori (glasanje za osobu).
      Ovako imamo narastajuću klasu preletača, a samim tim i ovu situaciju u društvu u kojoj se nalazimo.
      Inače provere mogu biti jako kvalitetne (istina nikad stoprocentno uspešne) ako ih rade stručne osobe (čak i pojedine firme kod nas imaju jako interesantne intervjue bez kojih se ne može ući u firmu).
      Predlog: možda bi bilo dobro napraviti internet bazu preletača u proteklom vremenskom periodu, jer jednom preletač, uvek preletač.

    • Inače, piše u toj istoj vesti da će nastupati kao samostalna poslanica, nigde u tekstu nije pisalo da je prešla u drugu stranku.
      Kako preduprediti da neko odstupi od svoje liste i ‘da podršku’ nekom drugom? DJB je za to da ti MOŽEŠ slobodno da izadješ iz stranke ako smatraš da je ta stranka promašila početni pravac. Na kraju se to svede na nešto drugo… Takodje, jesu za to da pruže šansu nekome ko je bio u drugim strankama, ali nije bio na čelnim mestima, i nije se okoristio ili činio loša dela…
      Očekujem saopštenje/komentar od nekoga iz DJB-a, želimo da znamo malo više o svemu tome.

  • Da se ne boje DJB i normalnih pismenih gradjana ne bi pravili kontraminting. Znaju oni vrlo dobro ko su im glasaci i podrska i da moraju igrati malo grublje jer u sahu pobediti nece.