Ауторски текст Правосуђе

Игре судског достављања

Скорашњи догађаји приликом одласка представника покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ на консултације код мандатара Вучића остали су упамћени углавном по инцидентима до којих је тада дошло. Мандатара је, очигледно, највише узнемирила намера Саше Радуловића да му том приликом уручи тужбу коју је против њега поднео, јер ту тужбу надлежни органи нису у стању да му уруче већ годину и по дана.

Овакав начин уручивања тужбе заиста делује екстремно, али како другачије уручити тужбу или позив туженом, када суд очигледно нема ефикасног начина да то учини. Иза овог примера стоји један од безбројних озбиљних проблема правосуђа у Србији.

Нередовно уручивање тужби, разних судских писмена као и позива на рочишта једна је од бројних слабих тачака функционалности, односно нефункционалности нашег правосуђа а тиме и један од најчешћих и најважнијих разлога због којих се многи спорови у Србији развлаче и продужавају у бесконачност и трају бескрајно дуго, најчешће годинама. Управо достављање судских писмена пружа бројне могућности за махинације и злоупотребе, те избегавања, чак и у најједноставнијим и најбаналнијим случајевима.

Шта би Вучићу скривио поштар?

На пример, често се дешава да суд своје позиве први или евентуално други пут шаље преко поште, а поштар када дође на адресу не затекне никога, односно, пошто је обавезна лична достава, најчешће нико не жели да прими писмо, те пошта тада враћа позив суду. Потом суд шаље позив преко такозваног судског достављача који, ако не затекне лице на назначеној адреси оставља у поштанско сандуче обавештење позваном лицу да дође у суд и подигне позив. Наравно, лице на које се позив односи уопште не мора да прочита извештај и да по њему поступи, може да га игнорише или једноставно баци, и ником ништа. Након што протекне одређено време, суд опет преко достављача шаље позив али у случају да он опет не буде уручен, тражи од достављача да напише зашто није уручио позив. Тек тада настаје права збрка, јер достављачи често не разумеју шта треба да напишу ако не уруче позив или писмено, па је њихово објашњење често нејасно, те се читав процес врти у зачараном кругу.

Посебан су пример случајеви попут овог који је и довео до скандала са покушајем уручења тужбе мандатару. Наиме, иако је закон ту веома јасан и каже да се позив, тужба или било које судско писмо може и мора оставити лицу које се затекне на свом на радном месту, то достављачи или поштари не чине због страха за сопствени посао и последица које би могле наступити ако се држе правила службе и закона.

Уколико је позивано лице државни функционер у власти, поштар или достављач се често не усуђују да поштујући закон и одредбе о достављању на овај начин уруче позив, да не би  доживели одмазду од позваног функционера, због тога што су се дрзнули да му позив или тужбу уруче или оставе на радном месту како то закон предвиђа. Хипокризија функционера из власти који се свакоминутно декларативно позивају на поштовање закона и правног поретка, показује своје право лице у најгорем светлу личним примером – непримањем судског позива, тужбе и слично, понекад и годинама.

Судски достављач – позив без страха

Због свега овога би требало увести институцију личног судског достављача као службеног лица суда, са широким овлашћењима, који би био задужен да обавезно изврши достављање судских писмена у име суда  (нешто слично постоји у САД). Овај достављач на сваки начин проналази лице коме писмо треба да се уручи и онда то чини на начин који ће се посебно законски уредити.
Тако би се спречило деценијско запарложено судско развлачење и одлагање разних рочишта и суђења због неиспуњавања процесних претпоставки и због недоласка односно неуручења позива странци или сведоку, чиме би се постигла већа ефикасност и експедитивност рада судова и спречиле бројне злоупотребе.

Тони Чабраја
Члан правног тима покрета „Доста је било“
и одборник у Скупштини Oпштине Земун

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • …sve menjamo, a sve cinimo da sve isto ostane…
    …o supino pozivarima bilo je reci jos uoci prve reforme pravosudja 2010.g a onda kao da su se reformisti uplasili da pravosudje ne pocne zaista da funkcionise… to naravno ne bi odgovaralo raznoraznim uzurpatorima moci… za njih je idealna ova situacija sa sudstvom u kolapsu i oni tu ne zele nista da promene… taman posla da jos moraju i da se odazivaju na poziv suda… sud je za boraniju … sud je za raju… bagra je ubedjena da je iznad suda… ima tu jos jedan aspekt a to je pozitivan uticaj na ekonomiju sudjenja koju bi doneli supino pozivari… naime, samo glatko urucenje pada na teret pravosudnog organa… sve ostale varijacije padaju na teret onoga ko poziv izbegava a cena dostave raste nakon svake neostvarene dostave… tu se ni samom klijentu vise ne isplati da sebi karika troskove… supino sluzba finansirala samu sebe / dakle nije na teretu budzeta… uzrokovala bi i izvestan odliv zaposlenih iz pravosudja a ka privatnom /supino sektoru…

  • Da, ali kadak njima-državi to bude u interesu očas oni to promene, i promenili su kadak su pismena Izvršitelja. Okači na oglasnu Tablu suda i smatra se tako da ti je uručeno! I gotovo!

  • Ne slažem se predlogom. Nije efikasno skrojiti dodatno zvanje ili novo radno mesto u ionako nabubrelom javnom sektoru, koje bi se pohranjivalo novcem iz budžeta. Rešenje bi trebalo da bude oglas na tabli suda, koji je nadležan za postupak i čije pismeno treba da se uruči. To rešenje je poznato u mnogim državama, pa tako u njima nije moguće izbeći dostavu tužbe. Postoji i institut “suđenja u odsudstvu”, kada se “tuženi” ogluši o postupak. Važno je optuženom pružiti realnu mogućnost da primi pismeno i učestvuje u postupku, koji se protiv njega otvara. Da li će se on koristiti to pravo, to je već njegova stvar. Ali sigurno se ne može dozvoliti, da blokira sudski postupak, jel to obesmišljava pravnu državu.

  • Drago mi je što je se neko osvrnuo na probleme pošte u ovom konkretnom slučaju na uručenje ARS-sudskih pismena. Problemi dostave su daleko dublji i složeniji.
    Problemi dostave su krenuli sa ukidanjem statusa službenog lica dostavljaču pošte, pa su dostavljači vremenom imali sve više i više problema sa dostavljanjem ARS pismena, pa čak i najobičnijim fizičkim licima koja su im takođe upućivali pretnje u slučaju ostavljanja. Inače dostavljač tzv. sudsko pismo iznosi dva puta na dostavu, oba puta dostavljač na povratnici pismena stavlja ili bi trebalo da stavlja čitku konstataciju sa ličnim potpisom dostavljača na kraju u formi
    “Dostava pokušana 21.06.2016g. vrata zaključana izveštaj o prispeću pošiljke ostavljen. potpis”
    to znači da primalac do ponovne dostave a to je najčešće sutra dan pošiljku uz izveštaj i lični dokument može podići u svojoj dostavnoj pošti, ako se to pak ne desi dostavljač ponovo pokušava dostavu s tim sto u drugom pokušaju dostave pošiljku i bez njihove saglasnosti dostavljač pismeno može uručiti nekom od članova domaćinstva bez potpisa. Ako nikoga ne nađe i drugi put na povratnici ispisuje drugu konstataciju
    “Dostava pokušana 22.06.2016g. vrata zaključana izveštaj o prispeću pošiljke ostavljen. potpis”.

    Primalac pošiljku u narednih pet radnih dana može podići u svojoj dostavnoj pošti nakon čega se pismeno vraća pošiljaocu tj.sudu. Ovo je samo jedan primer doduše šturo obrađen inače problemi su značajno kompleksniji i zalaze u više oblasti. Ja toliko..

  • Kao sto ste rekli milion puta, ima milion nacina da se unapredi sistem. Ali na vlasti mora biti neko ko zeli da postuje to, a ne wannabe diktator koji bi jos malo da muze dok moze, a posle da gleda kako da se izvuce. Nadam se da kad osvojite izbore da cemo svi zajedno da sprovedemo reforme. Pozdrav i vreme je da se i Srbija malo oporavi dugo je patila.

  • Господине Радуловићу,

    Ви добро знате да у нашем правосуђу нема могућности да Ви лично туженом уручујете тужбу или било шта друго. Ваш поступак је противзаконит а да је Премијер и примио Вашу тужбу, такав пријем не би био валидан и не би производио правне последице. Како сам мишљења да Вас прати и добар део интелектуалне елите, морате потражити њихов савет и мишљење пре него што се упустите у излет у материју коју не познајете.