Autorski tekst Pravosuđe

Igre sudskog dostavljanja

Skorašnji događaji prilikom odlaska predstavnika pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ na konsultacije kod mandatara Vučića ostali su upamćeni uglavnom po incidentima do kojih je tada došlo. Mandatara je, očigledno, najviše uznemirila namera Saše Radulovića da mu tom prilikom uruči tužbu koju je protiv njega podneo, jer tu tužbu nadležni organi nisu u stanju da mu uruče već godinu i po dana.

Ovakav način uručivanja tužbe zaista deluje ekstremno, ali kako drugačije uručiti tužbu ili poziv tuženom, kada sud očigledno nema efikasnog načina da to učini. Iza ovog primera stoji jedan od bezbrojnih ozbiljnih problema pravosuđa u Srbiji.

Neredovno uručivanje tužbi, raznih sudskih pismena kao i poziva na ročišta jedna je od brojnih slabih tačaka funkcionalnosti, odnosno nefunkcionalnosti našeg pravosuđa a time i jedan od najčešćih i najvažnijih razloga zbog kojih se mnogi sporovi u Srbiji razvlače i produžavaju u beskonačnost i traju beskrajno dugo, najčešće godinama. Upravo dostavljanje sudskih pismena pruža brojne mogućnosti za mahinacije i zloupotrebe, te izbegavanja, čak i u najjednostavnijim i najbanalnijim slučajevima.

Šta bi Vučiću skrivio poštar?

Na primer, često se dešava da sud svoje pozive prvi ili eventualno drugi put šalje preko pošte, a poštar kada dođe na adresu ne zatekne nikoga, odnosno, pošto je obavezna lična dostava, najčešće niko ne želi da primi pismo, te pošta tada vraća poziv sudu. Potom sud šalje poziv preko takozvanog sudskog dostavljača koji, ako ne zatekne lice na naznačenoj adresi ostavlja u poštansko sanduče obaveštenje pozvanom licu da dođe u sud i podigne poziv. Naravno, lice na koje se poziv odnosi uopšte ne mora da pročita izveštaj i da po njemu postupi, može da ga ignoriše ili jednostavno baci, i nikom ništa. Nakon što protekne određeno vreme, sud opet preko dostavljača šalje poziv ali u slučaju da on opet ne bude uručen, traži od dostavljača da napiše zašto nije uručio poziv. Tek tada nastaje prava zbrka, jer dostavljači često ne razumeju šta treba da napišu ako ne uruče poziv ili pismeno, pa je njihovo objašnjenje često nejasno, te se čitav proces vrti u začaranom krugu.

Poseban su primer slučajevi poput ovog koji je i doveo do skandala sa pokušajem uručenja tužbe mandataru. Naime, iako je zakon tu veoma jasan i kaže da se poziv, tužba ili bilo koje sudsko pismo može i mora ostaviti licu koje se zatekne na svom na radnom mestu, to dostavljači ili poštari ne čine zbog straha za sopstveni posao i posledica koje bi mogle nastupiti ako se drže pravila službe i zakona.

Ukoliko je pozivano lice državni funkcioner u vlasti, poštar ili dostavljač se često ne usuđuju da poštujući zakon i odredbe o dostavljanju na ovaj način uruče poziv, da ne bi  doživeli odmazdu od pozvanog funkcionera, zbog toga što su se drznuli da mu poziv ili tužbu uruče ili ostave na radnom mestu kako to zakon predviđa. Hipokrizija funkcionera iz vlasti koji se svakominutno deklarativno pozivaju na poštovanje zakona i pravnog poretka, pokazuje svoje pravo lice u najgorem svetlu ličnim primerom – neprimanjem sudskog poziva, tužbe i slično, ponekad i godinama.

Sudski dostavljač – poziv bez straha

Zbog svega ovoga bi trebalo uvesti instituciju ličnog sudskog dostavljača kao službenog lica suda, sa širokim ovlašćenjima, koji bi bio zadužen da obavezno izvrši dostavljanje sudskih pismena u ime suda  (nešto slično postoji u SAD). Ovaj dostavljač na svaki način pronalazi lice kome pismo treba da se uruči i onda to čini na način koji će se posebno zakonski urediti.
Tako bi se sprečilo decenijsko zaparloženo sudsko razvlačenje i odlaganje raznih ročišta i suđenja zbog neispunjavanja procesnih pretpostavki i zbog nedolaska odnosno neuručenja poziva stranci ili svedoku, čime bi se postigla veća efikasnost i ekspeditivnost rada sudova i sprečile brojne zloupotrebe.

Toni Čabraja
Član pravnog tima pokreta „Dosta je bilo“
i odbornik u Skupštini Opštine Zemun

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • …sve menjamo, a sve cinimo da sve isto ostane…
    …o supino pozivarima bilo je reci jos uoci prve reforme pravosudja 2010.g a onda kao da su se reformisti uplasili da pravosudje ne pocne zaista da funkcionise… to naravno ne bi odgovaralo raznoraznim uzurpatorima moci… za njih je idealna ova situacija sa sudstvom u kolapsu i oni tu ne zele nista da promene… taman posla da jos moraju i da se odazivaju na poziv suda… sud je za boraniju … sud je za raju… bagra je ubedjena da je iznad suda… ima tu jos jedan aspekt a to je pozitivan uticaj na ekonomiju sudjenja koju bi doneli supino pozivari… naime, samo glatko urucenje pada na teret pravosudnog organa… sve ostale varijacije padaju na teret onoga ko poziv izbegava a cena dostave raste nakon svake neostvarene dostave… tu se ni samom klijentu vise ne isplati da sebi karika troskove… supino sluzba finansirala samu sebe / dakle nije na teretu budzeta… uzrokovala bi i izvestan odliv zaposlenih iz pravosudja a ka privatnom /supino sektoru…

  • Da, ali kadak njima-državi to bude u interesu očas oni to promene, i promenili su kadak su pismena Izvršitelja. Okači na oglasnu Tablu suda i smatra se tako da ti je uručeno! I gotovo!

  • Ne slažem se predlogom. Nije efikasno skrojiti dodatno zvanje ili novo radno mesto u ionako nabubrelom javnom sektoru, koje bi se pohranjivalo novcem iz budžeta. Rešenje bi trebalo da bude oglas na tabli suda, koji je nadležan za postupak i čije pismeno treba da se uruči. To rešenje je poznato u mnogim državama, pa tako u njima nije moguće izbeći dostavu tužbe. Postoji i institut “suđenja u odsudstvu”, kada se “tuženi” ogluši o postupak. Važno je optuženom pružiti realnu mogućnost da primi pismeno i učestvuje u postupku, koji se protiv njega otvara. Da li će se on koristiti to pravo, to je već njegova stvar. Ali sigurno se ne može dozvoliti, da blokira sudski postupak, jel to obesmišljava pravnu državu.

  • Drago mi je što je se neko osvrnuo na probleme pošte u ovom konkretnom slučaju na uručenje ARS-sudskih pismena. Problemi dostave su daleko dublji i složeniji.
    Problemi dostave su krenuli sa ukidanjem statusa službenog lica dostavljaču pošte, pa su dostavljači vremenom imali sve više i više problema sa dostavljanjem ARS pismena, pa čak i najobičnijim fizičkim licima koja su im takođe upućivali pretnje u slučaju ostavljanja. Inače dostavljač tzv. sudsko pismo iznosi dva puta na dostavu, oba puta dostavljač na povratnici pismena stavlja ili bi trebalo da stavlja čitku konstataciju sa ličnim potpisom dostavljača na kraju u formi
    “Dostava pokušana 21.06.2016g. vrata zaključana izveštaj o prispeću pošiljke ostavljen. potpis”
    to znači da primalac do ponovne dostave a to je najčešće sutra dan pošiljku uz izveštaj i lični dokument može podići u svojoj dostavnoj pošti, ako se to pak ne desi dostavljač ponovo pokušava dostavu s tim sto u drugom pokušaju dostave pošiljku i bez njihove saglasnosti dostavljač pismeno može uručiti nekom od članova domaćinstva bez potpisa. Ako nikoga ne nađe i drugi put na povratnici ispisuje drugu konstataciju
    “Dostava pokušana 22.06.2016g. vrata zaključana izveštaj o prispeću pošiljke ostavljen. potpis”.

    Primalac pošiljku u narednih pet radnih dana može podići u svojoj dostavnoj pošti nakon čega se pismeno vraća pošiljaocu tj.sudu. Ovo je samo jedan primer doduše šturo obrađen inače problemi su značajno kompleksniji i zalaze u više oblasti. Ja toliko..

  • Kao sto ste rekli milion puta, ima milion nacina da se unapredi sistem. Ali na vlasti mora biti neko ko zeli da postuje to, a ne wannabe diktator koji bi jos malo da muze dok moze, a posle da gleda kako da se izvuce. Nadam se da kad osvojite izbore da cemo svi zajedno da sprovedemo reforme. Pozdrav i vreme je da se i Srbija malo oporavi dugo je patila.

  • STVARI TREBA POSTAVITI NA SVOJE MESTO. POSAO MORA DA SE URADI.
    PODRŠKA IDEJAMA KOJE SU KONKRETNE.

  • Gospodine Raduloviću,

    Vi dobro znate da u našem pravosuđu nema mogućnosti da Vi lično tuženom uručujete tužbu ili bilo šta drugo. Vaš postupak je protivzakonit a da je Premijer i primio Vašu tužbu, takav prijem ne bi bio validan i ne bi proizvodio pravne posledice. Kako sam mišljenja da Vas prati i dobar deo intelektualne elite, morate potražiti njihov savet i mišljenje pre nego što se upustite u izlet u materiju koju ne poznajete.