Autorski tekst Skupština

Padobranom u Skupštinu

Već dva dana za redom ime mi se provlači kroz “Politiku”. Propadoh da ocu, koji je religiozno čita, objasnim šta se stvarno desilo – naspram onoga o čemu rečene novine izveštavaju da se desilo. Očekujem ga i danas, a radi razjašnjenja članka pod nazivom: “DJB traži klupe za sedenje DS-a.”
IMG_0394

 

Na jučerašnjoj sednici administrativnog odbora, kao član odbora ispred poslaničke grupe “Dosta je bilo”, tražila sam da se našoj poslaničkoj grupi hitno dodele mesta za sedenje u sali koja nam i pripadaju na osnovu osvojenog broja mandata/glasova (shodno kriterijumima koje je doneo neki od prethodnih saziva Skupštine), pošto trenutno sedimo u ćošku, po “privremenom” rasporedu do donošenja te konačne odluke.

Niti znam gde je DS sedeo u prošlom sazivu, niti sam ga jednom jedinom rečju pomenula, niti mi je na kraj pameti bio. Odakle ga “Politika” izvuče u naslov – to samo ona zna, a meni zvuči kao stvaranje nepostojećeg sukoba između DJB i DS, uprkos činjenici da mi osnovni sukob imamo sa SNS. Ako ćemo da budemo precizni, našoj poslaničkoj grupi odgovaraju mesta koja sada zauzimaju SRS i poslanici koalicije Čeda –Boris- Čanak, a kako su ovi poslednji po snazi daleko ispod DJB, logično je da zauzmemo njihova mesta, a ne mesta poslanika DS.

Jedini razlog zbog koga sam insistirala da to budu prva četiri reda sektora 2 jeste skandalozna činjenica da je Narodna skupština Republike Srbije potpuno nepripremljena da u svojim redovima ima poslanike u invalidskim kolicima.

U sali postoji 7 sektora za sedenje, koji ukupno imaju 9 staza za spristup. Samo dve od tih devet staza nisu stepenice. Zato naša poslanica Ljupka Mihajlovska ima problema da ravnopravno učestvuje u radu skupštinskih zasedanja od prvog dana. Mi smo u sektoru 1 u kome ne postoji platforma za invalidska kolica – iako zakon kaže da bi ona MORALA postojati. Ljupka sedi nama iza leđa, u poslednjoj klupi u kojoj ne postoji “jedinica za glasanje”, te se kreativno dovijamo kad ona treba da glasa.

Muka mi je juče na sednici pripala kada su članovi odbora iz redova SNS počeli da se prenemažu od saosećanja, obećavajući da će da nam učine nešto što nam, inače, po zakonu i propisima pripada. Kako nama, četvrtoj po snazi poslaničkoj grupi u parlamentu, tako i našoj poslanici Ljupki Mihajlovskoj, po osnovu zakona o zabrani diskriminacije.

Ne treba nama ništa da se “čini”. Samo zakoni i propisi da se ispoštuju – eto to tražimo. A tražićemo i da se sve staze za pristup sektorima za sedenje pretvore u platforme za invalidska kolica, kako bi se i propis o mestima koja pripadaju poslaničkim grupama po snazi u parlamentu mogao ispoštovati u potpunosti. Da one postoje – ni Ljupku ni bilo koji pojedinačni sektor u svojim zahtevima ne bismo ni pominjali.

A živa nisam od radoznalosti šta bi vladajuća većina radila da smo poslanicu Ljupku izglasali za potpredsednicu parlamenta, s obzirom da nikome u tom svetom Domu na pamet ne pada da bi poslanik(ca) s invaliditetom ikad mogao da ima potrebu da se popne do sektora u kome sede predsednik i potpredsednici skupštine. Valjda bi je padobranom na mesto za sedenje spuštali…
Šta je stvarno bilo na sednici možete pogledati i sami, pošto se sve sednice svih odbora snimaju. Evo linka na integralni snimak sednice

 

 

Branka Stamenković, narodna poslanica pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Naravno da postoji 🙂 Za nekog ko nema morala i postovanja 🙂 Takav neko se nikada ne bi trudio da bilo sta objasnjava ocu ili majci, samim tim sto se trudis da objasnis ocu meni znaci vise nego 10 000 reci o promenama i postenju. Svaka cast Branka, ima nade.

  • @ Branka Stamenković

   Draga Branka,

   U politici je važnija percepcija javnosti nego to šta protagonisti misle o sebi.
   A DJB ima VELIKI PROBLEM SA SHVATANJEM PERCEPCIJE JAVNOSTI.

   Sve ovo što ste napisali ovde je trebao neko iz stranke da u ličnom kontaktu prethodno objasni novinarima, a ne da se sve prepušta njihovoj slobodnoj interpretaciji. Da ste se lepo organizovlai i našli nekog stručnog za odnose s medijima, ko bi priču o poslanici u invalidskim kolicima pustio među novinare pre nego što ste se oglasili protestovanjem zbog mesta sedenja, sasvim je moguće da bi i naslov u novinama bio drugačiji. Recimo “Poslanica u invalidskim kolicima diskriminisana u skupštini”. To bi izgledalo i zvučalo sasvim drugačije, zar ne? I onda biste vi mogli na miru da dajete izjavu o tome zbog čega ste tražili promenu mesta sedenja. Novinari bi za to imali razumevanja, ne bi vas dirali, a vi biste imali povod da se oglasite u javnosti sa jednim normalnim predlogom.

   Ovako, prepustili ste da se stvari odvijaju same od sebi, bez ikakve kontrole, a novinari su napisali kako su oni to shvatili.
   Da budem iskren, pre priče o poslanici Ljupki i meni je sve to izgledalo kao besmisleno sitničarenje.
   Razliklu je dakle načinila informacija. Jedino što je ona stigla naknadno, kad je šteta već učinjena.
   Trebalo je da tu informaciju ranije dobiju i novinari.

   Poslovima rada s medijima treba da se VEOMA OZBILJNO bavi neko ko je stručan za to i može da se posveti. To ne treba da radite vi poslanici, jer imate druga posla. Ta služba unutar stranke mora vama da PRIPREMA TEREN, tako da novinari ne dolaze na vaše konferencije već naoštreni da čuju još jedno “populističko zamlaćivanje”.

   Što pre nađite nekoga ko ume to sve da radi, inače ćete trpeti udarce i u situacijama kad za to nema ama baš nikakve potrebe.

  • Dragi Makarije,
   Zahvaljujem Vam se na savetima. Proslediću ih našoj pres službi.

  • @ Branka Stamenković

   Drago mi je.
   Za početak bih predložio da krenete upravo od Politike, koja je DJB iz nekog razloga “uzela na zub”.
   Ne mislim da vode neku posebnu kampanju kao tabloidi, ali je već u nekoliko tekstova DJB spomenuta u negativnom kontektstu pa treba reagovati.

   Neka neko uspostavi kontakt s njihovim novinarima i urednicima koji se bave ovim temama i neka počnu da im tumače stavove i poteze stranke. Ne bežite ni od samokritike, ali apelujte i na razumevanje s njihove strane za stranku koja je mlada, tek izašla iz medijske izolacije i prvi put u skupštini.
   Postavite recimo za početak cilj da Politika napravi intervju s Radulovićem.

 • Gospodja Stamenkovic,uvazena poslanica Srpskog parlamenta iz redova pokreta DJB morala bi sada nama da objasni kakva vas je to”muka” uhvatila na izlaganje clanova odbora SNS???Ako ste opozicija,a muka vas je napala od njihovih po vama neiskrenih nudjenja o pomoci vama i vasoj poslanici,morali ste reagovati malo zustrije ili sto bi nas buduci premijer rekao”borbenije”jer meni je na osnovu snimka”muka”pripala na izjavu predsednika odbora o vasem”impozantnom uspehu na izborima”,sto ja nisam primetio da ste rekli!Rekli ste nesto drugo,cinjenicno tacno!Ali vi ste vi a mi smo ovde posmatraci,navijaci,kriticari…u ovom slucaju vas draga poslanice!Posto vidim da ste odgovorili na prva dva komentara,nasta vam cestitam jer mi to pokazuje da vam je bitno sta se o vama,vasem radu i tekstu u ovom slucaju komentarise i misli!Ja da sam u prilici i da zelim cuti odgovor,sto i ako ne dobijem naravno necu zametiti…(svojim komentarima zelim samo uvazene osobe koje procitaju podstaci na drugacije razmisljanje,i razlicite zakljucke,u nekim slucajevima i davanjem raznih predloga i ideja zavisno o tekstu o kome se komentarise)!Vas licno ne poznajem ali uvidom u vas rad mogu komentarisati kao poslanika i javnu licnost…i kao pripadnika jednog politickog pokreta koji je sada i parlamentaran pokret!Konkretno gospodo iz DJB,i dalje cu vas u istom cilju kritikovati,a to je vase jos neiskustvo u vodjenju debate,tj rasprave kako god gde vi vise vodite racuna da ispadnete fini i pristojni a manje da ne ispadnete smesni i naivni!Da li ste vi clan ovog odbora pa danas putem ovog saopstenja nama objasnjavate ko su SNS i sta su a tamo gde treba neuverljivo i odsutno,pomalo zbunjeno govorite samo o svom predlogu!Jasna je cinjenica da vas predsednik odbora podcenjuje i provocira…pa jel ja treba da mu odgovorim ili vi???Pitam vas zasto ste pod br.1 glasali za sve odluke koje je predsednik odbora predlozio i zasto ni na jedan niste imali komentar tj.diskusiju!Vidi se npr.i laicima da stan koji se navodno zakupljuje tj produzava za predsednicu skupstine cija je mesecna renta 35000 din.sto bih iz onoga sto sam zakljucio da podatke jasne nemate zbog tajnosti,i da imate recite li da li ste sigurni u navode da se stan iznajmljuje sigurno,provereno…da ste vi ubedjeni da je to sve regularno i da je za stanom potreba itd.da ne komplikujem…jedno i jedino da sam na vasem mestu bio bih najmanje UZDRZAN…zbog mnogo razloga,a jedan od najbitnijih je taj kako vi sebe,ne licno,vec pokret DJB zelite da prikazete!Ako smatrate da je rad u odboru odvojen od rada skupstine…pa se kolegijalno veruje svima da se svima i svakome zelje trebaju ispuniti…docicemo do onoga sto obican narod o svima a i vama misli da STE SVI ISTI!Zato se potrudite i pokazite suprotno i”borbenije”u opoziciji!Sa srecom!

  • Vama savetujem da lepse formatirate tekst jer ovako kako ste napisali je mucno i da se procita i isprati ono sto ste hteli da kazete.
   Nije tesko a u najbolje namere uopste ne sumnjam.

  • Poštovani i.j.kv,
   Zahvaljujem Vam na komentarima i sugestijama, a bogami i na kritikama. Dobronamerne kritike su uvek dobrodošle i o njima valja ozbiljno razmisliti, naravno.
   Što se tiče glasanja o svim drugim tačkama dnevnog reda – naša poslanička grupa nema nameru da pravi opstrukciju rada skupštinskih organa opstrukcije radi. Ako je sve u skladu sa zakonom, propisima i poslovnikom, nema razloga da se glasa protiv donošenja neke odluke. Predsednica skupštine – kao i svaki drugi narodni poslanik koji živi izvan Beograda – po zakonu ima pravo na mesečnu naknadu od 35.000 dinara za iznajmljivanje stana u Beogradu. Poslanici, naravno, imaju i drugu opciju: da putuju, u kom slučaju im po zakonu pripada naknada za putne troškove. Tu nema ničeg spornog, te samim tim ni razloga da se glasa ni protiv ni uzdržano. I mi imamo poslanike koji putuju iz Niša, Kragujevca i Novog Sada na Skupštinska zasedanja i sednice odbora. Poslanici koji žive u Beogradu su u tom smislu u daleko povoljnijoj poziciji.

  • Meni vaše objašnjenje zvuči potpuno smisleno, a i naknada od 35.000din je odgovarajuća za jedan solidan stan u centralnim gradskim naseljima.
   Drugu stvar želim da istaknem. Jako mi se dopada Vaše prisustvo na ovom forumu i adekvatni odgovori na postavljena pitanja o temi koju se sami pokrenuli. Moram da primetim da većina autora tekstova na ovom mestu ne radi na isti način. Ponekad, jedino Jasmina Nikolić, “svrati”, sporadično odgovori na nekoliko pitanja i to je to. Saša Radulović je u više navrata najavljivao “direktnu demokratiju” i formiranje platforme, tj. portala u kome bi poslanici raspravljali sa građanima o budućim temama u parlamentu.
   Mislim da bi samo postojanje ovog foruma (na kome trenutno razmenjujemo mišljenja) trebalo da bude uvod u tu praksu, ali ovde čak ni autori ne odgovaraju na pitanja simpatizera i članova. To se, očigledno ne odnosi na Vas, ali Vas molim da utičete na ostatak vrha pokreta, ako želite da zadržite “fanatičnu podršku svojih pristalica”, koju mnogi relevantni analitičari primećuju, sa kojom se analizom slažem.
   Takođe, mislim da bi SVAKI autorski tekst morao da bude potpisan imenom i prezimenom, da bi smo mi, obični simpatizeri i članovi mogli da vrednujemo istaknute članove pokreta po svojim, ličnim merilima i najboljima ukazujemo podršku na budućim organima stranke. Mislim da je to prava demokratija na delu.

   U mojim očima ste visoko odskočili, u odnosu na ostale autore tekstova, ne samim tekstom, koji je dobar, nego odgovorima na pitanja, koji su pozitivan trend.

   Veliki pozdrav uz, nadu da će se i drugi ugledati na Vas.

  • Poštovani Đango,

   Platforma za direktnu komunikaciju s građanima oko skupštinskih tema je u postupku pripreme. U međuvremenu, pozivam Vas da se uključite u direktno postavljanje pitanja na našim online tribinama ponedeljkom u 20.00 sati. Na taj način gledamo da premostimo ovaj period do otvaranja odgovarajuće platforme. Najave za tribinu se uvek objavljuju na našem sajtu, ponedeljkom ujutro.

   Što se autorskih tekstova tiče – oni su apsolutno uvek potpisani imenom i prezimenom, retko pseudonimom. Saopštenja naše press službe, s druge strane, se ne potpisuju, pošto je to druga forma komunikacije s javnošću i predstavljaju zvanični stav pokreta.

   U ime svih kolega mogu da kažem da se svi mi trudimo da po raznim forumima direktno komuniciramo s građanima. “Prostrli” smo se i po ličnim profilima na Fejsbuku, nalozima na Tviteru, ovom sajtu… u principu, većinu nas prilično lako možete da nađete i konaktirate na nekoj od društvenih mreža, dok ne proradi platforma na kojoj ćemo svi biti na istom mestu.:)

  • Hvala na podršci, Dragana. Borimo se i borićemo se za prava svih građana.

 • Ovde se vide jasne razlike u stavovima DJB i SNS kao glavnih političkih protivnika na političkoj sceni Srbije
  Obe strane teoretski vide stvar na isti način – osobma sa posebnim potrebama treba omogućiti nesmetan rad i život.
  Razlika nastaje kada to treba u praksi sprovesti. DJB odmah pokušava da nađe rešenje za to a SNS ne.
  Za sada je ova razlika dovoljna da definiše stavove suprotstavljenih strana.
  Uskoro će obe strane imati prilike da objasne detalje o ovom pitanju.

  • Poštovani Borislave,

   Kao što i sami kažete – praksa će pokazati. Reči su jedno, dela su drugo. Mi ne možemo da dočekamo da dođemo u situaciju da se pokažemo i delima. S trenutnim rasporedom snaga u Skupštini, nažalost, ograničeni smo na reči i na pokušaje dela (predloge odluka i propisa), koje trenutno vladajuća većina skoro sigurno nikad neće izglasati.

  • Poštovana gđ Stamenković,
   DJB se uvek drži činjenica. One su onakve kakvima smo ih nas dvoje opisali.
   Na osnovu tih činjenica projektujemo budućnost.
   Verovatnoća da će se budućnost desiti direktno je uslovljena ko ju je projektovao, kako, kako do nje doći i šta raditi kao do nje dođemo.
   Aktivisti i podržavaoci DJB na osnovu toga sude o budućnosti pa politička snaga kakva je DJB uvek o tome mora voditi računa.
   To je i razlika poltičkih stavova DJB i SNS. DJB nikad nije neargumentovano izjavio da će nam biti bolje a SNS jeste.

 • Poštovana Branka,
  možete da pogledate 3 danas objavljena članka i videćete da nijedan nije potpisan, doduše nisu sve klasični autorski tekstovi, ima i vesti, ali mislim da to ne menja ništa.
  Po mom mišljenju, ni potpisivanje – Pres služba – nije najbolje rešenje, a pogotovo ako se uzme u obzir da miko ne odgovara na pitanja simpatizera na pomenute tekstove, čak ni pod pseudonimom DJB, što je ranije bio slučaj. Ovo se sve odnosi konkretno na zvanični sajt pokreta, jer na društvene mreže ne idem često (ovde mi ekipa više odgovara, počevši od Oca Makarija, Igora…), pa ne mogu ni da komentarišem FB i Tviter.
  Po ovom pitanju se obraćam Vama lično, pošto vidim da Vas zanima mišljenje simpatizera i da ih poštujete, pa bih voleo da se i drugi istaknuti članovi ugledaju na Vas.
  Onlajn-tribine pratim redovno, povremeno postavljam pitanja, potpisan svojim pravim imenom i prezimenom i uvek sam dobio odgovore, jer su odgovori zanimali većinu posetilaca. Postavio sam 2 pitanja i u tribini u kojoj ste Vi učestvovali, sa Tatjanom Macurom i Aleksandrom Čabrajom. Na oba pitanja je odgovorila Tatjana Macura, površno, neargumentovano i čak i neistinito, što me malo razočaralo. Vidim da ste Vi drugačiji, pa apelujem da utičete i na druge. Da ne pomislite da sve kudim, imao sam prilike da čujem ili pročitam apsolutno adekvatne odgovore Saše Radulovića, Dušana Pavlovića, Aleksandra Stevanovića, Jasmine Nikolić i manje poznatih Nemanje Radojevića i Živka Belića, ali sve je to sporadično, više izuzetak nego pravilo.
  Zaključak: bolji ste od drugih, ali su se mnogi uspavali na lovorikama, pogotovo posle izbora. Ranije je bilo više enetuzijazma, barem na ovom forumu.

  • Poštovani Đango,

   Od četiri objavljena teksta juče, dva autorska su potpisana imenom i prezimenom (tagovana su pod imenom i prezimenom, i u kategoriji “autorski tekst”). Druga dva su saopštenja, što je posebna forma koja se, verujte mi, ne potpisuju imenom i prezimenom, s obzirom da predstavljaju zvanični stav pokreta ili pak, lokalnog odbora (kao u slučaju teksta o konstitutivnoj sednici na Novom Beogradu). Sva saopštenja se prvo šalju medijima, pa potom objavljuju na sajtu. I ona su tagovana u kategoriji “saopštenja”.

   Što se tiče odgovora na komentare, slažem se da postoji prostor da budemo mnogo agailniji i ažurniji. Uveravam vas da se na tome radi. Već tokom jula trebalo bi da se primeti osetna razlika. Molim vas za strpljenje. Nakon izbora, količina posla se neopisivo uvećala, a broj ljudi koji radi je ostao isti. U postupku smo proširivanja timova.

   Kolegama poslanicima sam prenela vaš apel, i oni će – naravno – shodno raspoloživom vremenu, učestvovati u dijalogu, pre svega kod sopstvenih autorskih tekstova koje možete očekivati u sve većem broju.

 • To je sve što tražimo. Hvala na razumevanju i adekvatnom odgovoru. To što sam ja sada naglasio, više puta su ranije ponavljali i mnogi drugi posetioci sajta. Vama lično svaka čast na uloženom vremenu i energiji, što će sigurno doprineti Vašem rejtingu u pokretu.
  Imam još samo jedno pitanje, vezano za Vaš angažman u Laguni: Ima li informacija o knjizi Vetrovi zime, Džordža Martina? 😉

  • Vi ste mene pomešali s koleginicom narodnom poslanicom Aleksandrom Čabrajom.:-)

 • “Muka mi je juče na sednici pripala kada su članovi odbora iz redova SNS počeli da se prenemažu od saosećanja, obećavajući da će da nam učine nešto što nam, inače, po zakonu i propisima pripada.”

  Odgledao ceo snimak sednice odbora i nigde ne videh to “prenemaganje od saosecanja”, samim tim ni razlog da “pripadne muka”… Najnormalniji ton i izbor reci, manje-vise isto sto bi rekao i bilo ko drugi. Ne cini Vam se, mozda, da preterujete sa zeljom da saopstenja dramatizujete? Cak i kad tome nema ni prostora, ni povoda? Nije to dobro…

  Bojim se, ako nastavimo ovako, doci cemo do tacke da nam saopstenja kod citalaca bude asocijacije na JUL-ove deseterce sa pocetka Dnevnika 2 u “najboljim danima”. Umerenost nije slabost. Snaga da se odoli slatkom zovu preterivanja, logicno, je to jos manje.