Autorski tekst Beograd

Konkurs za posao u trafici ozbiljniji od izbora vlasti u Rakovici

Stara koalicija SNS i SPS i dalje će voditi opštinu Rakovica, a konstitutivna sednica GO Rakovica bila je pokazni primer zašto u Srbiji birači gube poverenje u instutucije i stranke, zašto gube veru da njihov glas znači kvalitativnu promenu. U Rakovici nema promena u odnosu na prethodni mandat, predsednici opštine i skupštine opštine iz SNS ostaju isti, kao i njihov način rada – kršenje procedura, iznenađujuća objašnjenja, a pre svega netransparentno i neumereno trošenje budžeta na sopstvene potrebe.

grbopstinerakovica

Za posao u trafici se zahtevaju duže biografije nego što su bile ove koje smo dobili kao prilog uz kandidature opštinskih funkcionera, a i procedura konstituisanja vlasti bila je na istom nivou.

Da krenemo redom: Dnevni red sednice je pred sam početak istumban, bez objašnjenja i uz kršenje procedura, iako smo ga dobili pre nekih 5 ili 6 nedelja. Za predsednika Skupštine GO Rakovica reizabran je Cvijetin Đukanović, čiju je kandidaturu, na opšte iznenađenje, navodno podržalo svih 50 odbornika – 100 %. Proteste opozicije nisu hteli da uvaže i, uz argument „nije strašno, nemojte da otežemo raspravu“, ostala je greška, a predsednik Skupštine je izabran uz podignutih 30 ruku.

Sa kakvom ozbiljnošću je reizabran predsednik Skupštine svedoči i obrazloženje njegovog kolege iz SNS Milosava Miličkovića da je ta funkcija nebitna jer je predsednik samo „spiker“ koji najmanje može da se meša u rad izvršne vlasti “samo saopštava volju i predloge izvršnih organa opštine”. Dakle, skupština i odbornici su dekoracija izvršne vlasti.

Za predsednika opštine je takođe reizabran Vladan Kocić (SNS). Njegov program je sledeći:

  1. Smanjenje nezaposlenosti u Rakovici
  2. Nesređena infrastruktura u Rakovici
  3. Planovi detaljne urbanističke regulacije
  4. Obećao je, naravno, velika ulaganja u Opštinu Rakovicu

Ukratko smo odgovorili predlagaču:

  1. Da je Rakovica nekad imala (na 4 km Rakovičkog druma) preko 21.000 radnih mesta.
  2. Da je korupcija uzrok nesređene infrastrukture, a jedan od dokaza su hapšenja odgovorniih lica u građevinskoj službi Opštine Rakovica zbog iznuđivanja mita u procesu traženja građevinske dozvole.

Koliko je infrasturuktura u katastrofalnom stanju, svedoči i primer Maričke ulice u kojoj se na 150 metara u dva dana već tri puta izlivala kanalizacija Postavili smo pitanje da li je opština formirala komisiju koja će utvrditi koliko je podruma i vodovodnih šahti poplavljeno feklanom vodom u ta dva dana i da li će učiniti nešto da ustanove uzroke i pronađu rešenja za problem.

  1. Ulaganja u Opštinu Rakovica su apsolutno minorna u odnosu na to koliko Opština Rakovica troši.
  2. Ponovo smo tražili odgovor na naš dopis kojim zahtevamo spisak javnih nabavki koje su navrat-nanos sprovedene u 2015.g, pa je bilo neophodno tri puta raditi rebalans budžeta.

I svi drugi članovi opštinske uprave, potpredsednik Opštine, sekretar predsednika Skupštine, članovi Izvršnog odbora su opet isti ljudi…to je več monotono. U opoziciji su DJB, DS, SRS I Dveri.

Za kraj ostavih i jednu ružnu epizodu:

Članovi udruženja “Izvor” bili su prisutni na početku zasedanja. Opozicija je tražila da u dnevni red uvrstimo i njihov slučaj. Na žalost, revnosni dižači ručica vladajuće klike su to sprečili, a obezbeđenje je predstavnike “Izvora” na silu izbacilo iz sale. “Vox populi” uzmače ponovo pred silom vlastelina …tužna slika demokratije i partokratije u Srbiji.

 

Ilija Aralica

član pokreta Dosta je bilo u opštini Rakovica

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar