Војводина Саопштењe Скупштина

Скупштина Војводине: Наредбе из Београда јаче од пословника

Након што је у претходној седмици Александар Вучић најавио формирање покрајинске Владе за понедељак 20.јун, настао је општи метеж како да се удовољи његовој жељи. Било је најхитније потребно одрадити припремне радње, како би се Влада формирала и он не би стекао још један негативан поен на пољу неиспуњених обећања. За то је очигледно недостајао још један покрајински Секретаријат, те је напредњацима било хитно да се он створи.

vojvodina

72 сата уочи седнице је минималан рок који мора да протекне између момента у којем је седница најављена и момента њеног одржавања. Веровали или не, посланици су у петак 17.06. добили на своје мобилне телефоне поруку којом је заказана седница за понедељак у 10h. Тачан моменат пријема поруке у петак је био 10 сати и 39 минута. Ово је најмање битно, када се узме у обзир све што је следило у наредним данима.

У понедељак 20.06. у 10 сати је почела тако заказана 2. седница Скупштине АПВ. На дневном реду је било формирање још једног покрајинског Секретаријата. Оштро смо напали формирање нове потенцијалне бусије за удомљавање страначких кадрова и кадрова коалиционих партнера СНС-а. Ипак, било је тешко тачно знати коме је нови Секретаријат намењен кроз поделу политичког плена, јер то није било наведено у материјалу. У суштини, материјал је садржао само списак надлежности новог Секретаријата и надлежности преосталих 11 Секретаријата по новој подели посла. Ни једна реч о томе колико ће ова нова служба оптеретити буџет АПВ, ни једна реч о томе колико ће и каквих кадрова и како тамо бити додато, ни једна реч о начину на који ће се и да ли ће се, након извесног периода, мерити оправданост и ефикасност рада овог новог кутка покрајинске администрације… Изнели смо своје негодовање оваквим формирањем Секретаријата, критиковали планирано нетранспарентно трошење пореза које грађани плаћају и којима пуне касу АПВ, захтевали више података. Од СНС-а смо репликом добили објашњење како смо нови у Скупштини и не разумемо да то тако иде. Иде док иде. Неће још дуго ићи, наш је став јер је то једна од првих ставки у политичкој пракси које желимо да мењамо. Већина посланика је подржала оснивање овог Секретаријата, тако да их сада имамо 12 и то је био услов који је био потребан да би се формирала Влада. Ми смо поносно стајали на страни мањине која је гласала против.

Тога дана смо добили позив, ту на лицу места у самој сали Скуптине АПВ, за трећу седницу Скупштине која треба да се одржи након само сат времена паузе. На дневном реду – формирање Владе. То је силом и на брзину морало да се уради, како налогодавац из Немањине у Београду не би истрпео штету због брзоплетог пре пар дана у медијима датог обећања. Уз дневни ред – НИШТА. Експозе владе је прочитао нови мандатар Мировић и, исто као и у случају оснивања новог Секретаријата, никаквих бројчаних података у њему није било. Таксативно наведен списак силних инвестиција, огромних инфраструктурних планова, километара путева и пруга… Нигде речи о изворима финансирања свега тога, потенцијалним уштедама и резовима на другим странама које ће такве инвестиције изазвати, износима који су за то све потребни, роковима, одговорним носиоцима… Немерљивост је подлога за неодговорност, али смо на претходној тачки дневног реда научили да о томе не вреди учити напредњаке. Добивши реч за говорницом истакли смо да је овако брзоплето заказивање седнице последица диктата из Београда и да је повређен пословник, непоштовањем минималног рока потребног за заказивање, недостатком јасног образложења разлога сазивања… Инсистирали смо да посланици гласају о томе да ли сматрају да је пословник повређен, тј. регулатива повређена. СНС машинерија је гласала да није, по њима је све у реду, тако треба, идемо даље. Експозе нам је прочитао нови мандатар, а и даље нисмо знали ко ће бити нови секретари. Није било списка, а и биографије смо нестрпљиво очекивали. Након 45 минута проведених ван сале, мандатар Мировић се напокон појавио са биографијама. Читање биографија и гласање су делили минути, тако да по теми квалификација лица која су наведена као кандидати за прве људе Секретаријата није било скоро никаквог простора за изјашњавање. СНС машинерија је изгласала да је и то у реду, тако треба, идемо даље. О скандалима који прате раније политичко ангажовање појединих секретара, у наредним данима, потанко смо се информисали из медија. Било би се шта рећи, да је било прилике.

Досадашње ангажовање у Скупштини АПВ изгледа тмурно. Некад смо међу реткима који се буне, некад смо једини… Нисмо ни мислили да ће борба бити лака и тачно знамо у шта се упуштамо. Пружање отпора и изношење свих детаља у јавност је наша мисија.

Посланичка група
Доста је било – Саша Радуловић
у Скупштини Војводине

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар