Ауторски текст Београд Саопштењe

МЕИ ТА гради фабрику без дозволе

Кинеска компанија МЕИ ТА, са седиштем на Кипру, гради фабрику аутомобилских делова и мотора у Обреновцу без потребних дозвола. Тачније, немају урађену и одобрену студију о процени утицаја на животну средину. Највиши државни функционери на челу са премијером-мандатаром се просто утркују у хвалоспевима како је изградња фабрике МЕИ ТА, вредне 60 милиона евра, историјски подухват. Међутим, нису успели (или нису хтели) да обезбеде све потребне папире, како закони налажу.

CkBe-DGWgAA0vF9
На први поглед то изгледа чудно јер држава такорећи сама себи треба да изда неку дозволу. Али, када се зна да је ова власт у својој бахатости и осионости могла у сред изборне ноћи да поруши читав један кварт у центру главног града, ово не треба да нас чуди. Поштовање закона није манир ове власти. Напротив, манир ове власти је и рушење и изградња без дозволе.

У првој фази изградње, до краја 2018. године, предвиђено је да се изгради погон ливнице и машинске обраде. Градити ливницу у насељеном месту је велики ризик за становништво и зато је обавезно урадити студију о процени утицаја на животну средину.

Студија о процени утицаја на животну средину је документ којим се анализира и оцењује квалитет чинилаца животне средине и њихова осетљивост на одређеном простору и међусобни утицаји постојећих и планираних активности, процењују се непосредни и посредни штетни утицаји пројекта на чиниоце животне средине и мере услови за спречавање, смањење и отклањање штетних утицаја на животну средину и здравље људи.

Носилац пројекта (инвеститор) за који је обавезна процена утицаја не може приступити реализацији, односно изградњи и извођењу пројекта без сагласности надлежног органа на студију о процени утицаја. Студија о процени утицаја на животну средину је саставни део документације која се прилаже уз захтев за издавање грађевинске дозволе. То практично значи да се не може добити грађевинска дозвола без сагласности на студију.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је утврдило обавезу израде студије о процени утицаја за предметни пројекат својим решењем број: 353-02-01202-2015-16 (прилог) и наложило носиоцу пројекта да поднесе захтев за давање сагласности на студију о процени утицаја на животну средину. На основу захтева за приступ информацији од јавног значаја, министарство је рекло да носилац пројекта “Меи Та Европа” д.о.о. из Обреновца НИЈЕ поднео захтев за давање сагласности на студију о процени утицаја на животну средину за пројекат изградње фабрике аутомобилских делова МТЕ у Мислођину на територији општине Обреновац. (прилог). Упркос томе, изградња је увелико у току.

На основу наведеног следи да се фабрика аутомобилских делова МТЕ гради без грађевинске дозволе или, евентуално, са грађевинском дозволом која је издата супротно закону.

Поставља се питање зашто није прибављена потребна сагласност када је било сасвим довољно времена. Наиме, ова обавеза је утврђена половином 2015. године, а камен темељац је положио лично премијер-мандатар тек 02.04.2016. године, у јеку изборне кампање. Један од могућих одговора је страх од процедуре у којој грађани имају право активног учешћа.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је Закон о потврђивању Конвенције о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине (ратификована Архушка конвенција) 12. маја 2009. године ( „Сл. Гласник РС – Међународни уговори“, бр. 38/09). То значи да јавност има кључну улогу при доношењу одлука у области заштите животне средине. Заинтересована јавност има право увида у комплетну документацију као и да доставља мишљење које надлежни орган мора размотрити и аргументовано прихватити или одбацити. Ово је моћно оружје у рукама грађана.

Неспровођењем поступка процене утицаја, грађани су лишени могућности да искористе ово оружје у заштити својих основних права загарантованих Уставом, а то је право на здраву животну средину.

Познато је да су ливнице један од највећих и најопаснијих загађивача. При раду ливнице долази до емисије у ваздух многобројних штетних и опасних материја од којих су најопаснији тешки метали. Тешки метали (кадмијум, олово, никл, арсен…) су доказано отровни и канцерогени. Поред тога настају и значајне количине отпадних вода и отпада (шљака, отпадни песак, отпадни метал, муљ, метална и неметална прашина…).

Да би стекли представу какво се постројење гради и колика је потенцијална опасност, неопходно је навести неке основне технолошке параметре. Капацитет постројења које се гради је 6.000 тона одливака годишње за рад од 250 дана у три смене (430 производних радника). Постројење за топљење чине 2 индукционе лончасте пећи запремине по 4 тоне растопљеног челика са електропостројењем снаге 3 мегавата. Ливна пећ која служи за пријем растопљеног челика и ливење има корисну запремину 5 тона растопљеног челика. Температура ливења је 1.600 степени. Нето површина комплекса је 37.000 м2.

Треба имати у виду и чињеницу да се ради о територији општине Обреноваца где већ деценијама животну средину уредно загађује познати регионални загађивач ТЕНТ, где је деценијама радио хемијско-машински комплекс “Прва Искра”, затим ПКБ… То значи да је капацитет животне средине на том простору смањен и да је велико питање да ли има простора за још једног озбиљног загађивача. Посебно када се има у виду да се ради о емисији истих или сличних загађујућих материја.

На овом примеру, као и на примеру рушења Савамале, показало се да правна држава уопште не функционише. Најгоре од свега је то што управо држава не поштује сопствене законе. Правна држава је основ стабилности једне државе и зато сматрам да је неопходно хитно прекинути све нелегалне радње док још није касно.

Позивам надлежне органе да хитно реагују, пре свих инспекцију за заштиту животне средине и грађевинску инспекцију. И једна и друга инспекција имају овлашћење да одмах обуставе радове. Наглашавам да је грађење без грађевинске дозволе кривично дело према члану 219а. Зато, позивам и тужилаштво да предузме мере из своје надлежности. На крају, позивам и медије да правовремено и тачно информишу јавност о развоју догађаја.

 

Драгослав Будимировић, дипл. инж. техн.

члан ДЈБ Савски венац

 

Прилози:

Решење Министарства о утврђивању потребе процене утицаја на животну средину

Захтев за приступ информацији од јавног значаја

Одговор Министарства пољопривреде и заштите животне средине

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Iako su 2012 obecavali da ce industrijska zona u Beogradskoj rakovici biti puna radnika gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim i grobarom od toga danas samo polupani prozori prazne hale od poznate fabrike imr industrije motora koja je celi traktor sa sastavnicom od preko 5000 sklopova podsklopova i komponenti ili dmb dvadeset i prvi maj koji je fijatove motore sklapao sa generacijama majstora tehnicara i inzenjera poznavaoca i tehnickog procesa i organizacije, praviti fabriku je potpuno ludilo i neznanje ili neki drugi interes jer prosto ako se raspolaze sa kapacitetima sredstava za rad 179 preduzeca u restruktuiranju i ljudskim resursima od 52000 radnika onda pada sumlja na cist kriminal izrada nove fabrike.

 • Kineski nosac motora gornji za kola sam promenio 5 komada 2000 dinara plus 1000 dinara ruke kod nekog prevaranta i to na svakih pola godine jedan da bi na kraju kupio original sto evra u ovlascenom servisu i evo 9 godina traje bez problema, srbija medj sljivama sta dalje reci.

  • Kinezi prave stvari onako kako im se kaze da prave. Sto jeftinije a ekstraprofit ide megakorporacijama.
   Kamo srece da Srbija ima sistem “rastavi i kopiraj” podrzan od Narodne banke Srbije kao Kinezi ili Juzna Koreja iz 1960ih.

  • A pišeš sa kompjutera ili telefona napravljenog u Kini. U drugim zemljama se gotovo i ne prave.

 • “Pogon livnice i mašinske obrade”? Upravo su takav pogon zatvorili u Kraljevu (Fabrika vagona, Livnica), zašto se ne iskoristi postojeće, nego se gradi novo?

  • Treba trpati pare u dzepove jer se zaduzujemo skupa pola milijarde evra mesecno. Nije mi samo jasno ko ce vracati 60 milijarde dolara.

 • 10 tačaka programa
  Mandatar za sastav nove vlade ovih dana obavlja drugi krug konsultacija s predstavnicima stranaka o tome kako ko vidi budućnost Srbije

  1. Nova radna mesta

  2. Uravnotežen budžet

  3. Ulaganje u infrastrukturu i turizam

  4. Pokretanje poljoprivrede

  5. Reforma obrazovanja

  6. Reforma zdravstva

  7. Pravedno društvo

  8. Efikasan javni sektor

  9. Očuvanje bezbednosti zemlje

  10. Put Srbije u EU
  P.S.
  U deset tačaka Vučićevog programa nove vlade nije se našla reforma pravosuđa, iako su tu problemi ogromni.
  Pokret DJB treba da insistira na pitanju korenite reforme sudstva!
  Eto šanse za poverenje građana!

  • Pa nije valjda Vučić lud da reformiše sudstvo, pa posle da mu uruče tužbu 🙂 Mora čovek da misli i na sebae 🙂