Autorski tekst Beograd Saopštenje

MEI TA gradi fabriku bez dozvole

Kineska kompanija MEI TA, sa sedištem na Kipru, gradi fabriku automobilskih delova i motora u Obrenovcu bez potrebnih dozvola. Tačnije, nemaju urađenu i odobrenu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Najviši državni funkcioneri na čelu sa premijerom-mandatarom se prosto utrkuju u hvalospevima kako je izgradnja fabrike MEI TA, vredne 60 miliona evra, istorijski poduhvat. Međutim, nisu uspeli (ili nisu hteli) da obezbede sve potrebne papire, kako zakoni nalažu.

CkBe-DGWgAA0vF9
Na prvi pogled to izgleda čudno jer država takoreći sama sebi treba da izda neku dozvolu. Ali, kada se zna da je ova vlast u svojoj bahatosti i osionosti mogla u sred izborne noći da poruši čitav jedan kvart u centru glavnog grada, ovo ne treba da nas čudi. Poštovanje zakona nije manir ove vlasti. Naprotiv, manir ove vlasti je i rušenje i izgradnja bez dozvole.

U prvoj fazi izgradnje, do kraja 2018. godine, predviđeno je da se izgradi pogon livnice i mašinske obrade. Graditi livnicu u naseljenom mestu je veliki rizik za stanovništvo i zato je obavezno uraditi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu je dokument kojim se analizira i ocenjuje kvalitet činilaca životne sredine i njihova osetljivost na određenom prostoru i međusobni uticaji postojećih i planiranih aktivnosti, procenjuju se neposredni i posredni štetni uticaji projekta na činioce životne sredine i mere uslovi za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Nosilac projekta (investitor) za koji je obavezna procena uticaja ne može pristupiti realizaciji, odnosno izgradnji i izvođenju projekta bez saglasnosti nadležnog organa na studiju o proceni uticaja. Studija o proceni uticaja na životnu sredinu je sastavni deo dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole. To praktično znači da se ne može dobiti građevinska dozvola bez saglasnosti na studiju.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je utvrdilo obavezu izrade studije o proceni uticaja za predmetni projekat svojim rešenjem broj: 353-02-01202-2015-16 (prilog) i naložilo nosiocu projekta da podnese zahtev za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Na osnovu zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, ministarstvo je reklo da nosilac projekta “Mei Ta Evropa” d.o.o. iz Obrenovca NIJE podneo zahtev za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje fabrike automobilskih delova MTE u Mislođinu na teritoriji opštine Obrenovac. (prilog). Uprkos tome, izgradnja je uveliko u toku.

Na osnovu navedenog sledi da se fabrika automobilskih delova MTE gradi bez građevinske dozvole ili, eventualno, sa građevinskom dozvolom koja je izdata suprotno zakonu.

Postavlja se pitanje zašto nije pribavljena potrebna saglasnost kada je bilo sasvim dovoljno vremena. Naime, ova obaveza je utvrđena polovinom 2015. godine, a kamen temeljac je položio lično premijer-mandatar tek 02.04.2016. godine, u jeku izborne kampanje. Jedan od mogućih odgovora je strah od procedure u kojoj građani imaju pravo aktivnog učešća.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (ratifikovana Arhuška konvencija) 12. maja 2009. godine ( „Sl. Glasnik RS – Međunarodni ugovori“, br. 38/09). To znači da javnost ima ključnu ulogu pri donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine. Zainteresovana javnost ima pravo uvida u kompletnu dokumentaciju kao i da dostavlja mišljenje koje nadležni organ mora razmotriti i argumentovano prihvatiti ili odbaciti. Ovo je moćno oružje u rukama građana.

Nesprovođenjem postupka procene uticaja, građani su lišeni mogućnosti da iskoriste ovo oružje u zaštiti svojih osnovnih prava zagarantovanih Ustavom, a to je pravo na zdravu životnu sredinu.

Poznato je da su livnice jedan od najvećih i najopasnijih zagađivača. Pri radu livnice dolazi do emisije u vazduh mnogobrojnih štetnih i opasnih materija od kojih su najopasniji teški metali. Teški metali (kadmijum, olovo, nikl, arsen…) su dokazano otrovni i kancerogeni. Pored toga nastaju i značajne količine otpadnih voda i otpada (šljaka, otpadni pesak, otpadni metal, mulj, metalna i nemetalna prašina…).

Da bi stekli predstavu kakvo se postrojenje gradi i kolika je potencijalna opasnost, neophodno je navesti neke osnovne tehnološke parametre. Kapacitet postrojenja koje se gradi je 6.000 tona odlivaka godišnje za rad od 250 dana u tri smene (430 proizvodnih radnika). Postrojenje za topljenje čine 2 indukcione lončaste peći zapremine po 4 tone rastopljenog čelika sa elektropostrojenjem snage 3 megavata. Livna peć koja služi za prijem rastopljenog čelika i livenje ima korisnu zapreminu 5 tona rastopljenog čelika. Temperatura livenja je 1.600 stepeni. Neto površina kompleksa je 37.000 m2.

Treba imati u vidu i činjenicu da se radi o teritoriji opštine Obrenovaca gde već decenijama životnu sredinu uredno zagađuje poznati regionalni zagađivač TENT, gde je decenijama radio hemijsko-mašinski kompleks “Prva Iskra”, zatim PKB… To znači da je kapacitet životne sredine na tom prostoru smanjen i da je veliko pitanje da li ima prostora za još jednog ozbiljnog zagađivača. Posebno kada se ima u vidu da se radi o emisiji istih ili sličnih zagađujućih materija.

Na ovom primeru, kao i na primeru rušenja Savamale, pokazalo se da pravna država uopšte ne funkcioniše. Najgore od svega je to što upravo država ne poštuje sopstvene zakone. Pravna država je osnov stabilnosti jedne države i zato smatram da je neophodno hitno prekinuti sve nelegalne radnje dok još nije kasno.

Pozivam nadležne organe da hitno reaguju, pre svih inspekciju za zaštitu životne sredine i građevinsku inspekciju. I jedna i druga inspekcija imaju ovlašćenje da odmah obustave radove. Naglašavam da je građenje bez građevinske dozvole krivično delo prema članu 219a. Zato, pozivam i tužilaštvo da preduzme mere iz svoje nadležnosti. Na kraju, pozivam i medije da pravovremeno i tačno informišu javnost o razvoju događaja.

 

Dragoslav Budimirović, dipl. inž. tehn.

član DJB Savski venac

 

Prilozi:

Rešenje Ministarstva o utvrđivanju potrebe procene uticaja na životnu sredinu

Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja

Odgovor Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Iako su 2012 obecavali da ce industrijska zona u Beogradskoj rakovici biti puna radnika gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim i grobarom od toga danas samo polupani prozori prazne hale od poznate fabrike imr industrije motora koja je celi traktor sa sastavnicom od preko 5000 sklopova podsklopova i komponenti ili dmb dvadeset i prvi maj koji je fijatove motore sklapao sa generacijama majstora tehnicara i inzenjera poznavaoca i tehnickog procesa i organizacije, praviti fabriku je potpuno ludilo i neznanje ili neki drugi interes jer prosto ako se raspolaze sa kapacitetima sredstava za rad 179 preduzeca u restruktuiranju i ljudskim resursima od 52000 radnika onda pada sumlja na cist kriminal izrada nove fabrike.

  • Kineski nosac motora gornji za kola sam promenio 5 komada 2000 dinara plus 1000 dinara ruke kod nekog prevaranta i to na svakih pola godine jedan da bi na kraju kupio original sto evra u ovlascenom servisu i evo 9 godina traje bez problema, srbija medj sljivama sta dalje reci.

    • Kinezi prave stvari onako kako im se kaze da prave. Sto jeftinije a ekstraprofit ide megakorporacijama.
      Kamo srece da Srbija ima sistem “rastavi i kopiraj” podrzan od Narodne banke Srbije kao Kinezi ili Juzna Koreja iz 1960ih.

    • A pišeš sa kompjutera ili telefona napravljenog u Kini. U drugim zemljama se gotovo i ne prave.

  • Meni je onaj prevarant rekao sta ce ti original ovaj kineski je bolji i jeftiniji- u sustini sve je to prevara a prevaranti su za corku.

  • “Pogon livnice i mašinske obrade”? Upravo su takav pogon zatvorili u Kraljevu (Fabrika vagona, Livnica), zašto se ne iskoristi postojeće, nego se gradi novo?

    • Treba trpati pare u dzepove jer se zaduzujemo skupa pola milijarde evra mesecno. Nije mi samo jasno ko ce vracati 60 milijarde dolara.

  • 10 tačaka programa
    Mandatar za sastav nove vlade ovih dana obavlja drugi krug konsultacija s predstavnicima stranaka o tome kako ko vidi budućnost Srbije

    1. Nova radna mesta

    2. Uravnotežen budžet

    3. Ulaganje u infrastrukturu i turizam

    4. Pokretanje poljoprivrede

    5. Reforma obrazovanja

    6. Reforma zdravstva

    7. Pravedno društvo

    8. Efikasan javni sektor

    9. Očuvanje bezbednosti zemlje

    10. Put Srbije u EU
    P.S.
    U deset tačaka Vučićevog programa nove vlade nije se našla reforma pravosuđa, iako su tu problemi ogromni.
    Pokret DJB treba da insistira na pitanju korenite reforme sudstva!
    Eto šanse za poverenje građana!

    • Pa nije valjda Vučić lud da reformiše sudstvo, pa posle da mu uruče tužbu 🙂 Mora čovek da misli i na sebae 🙂