Београд Блог Политика

Ко је тројански коњ српске опозиције?

“Доста је било” је уочи избора проглашаван за тројанског коња српске опозиције. То је требало да значи да ће “Доста је било”, иако се представљао као љута опозиција, после избора направити победничку коалицију са Српском напредном странком где год то буде било могуће.

trojanski konj

Ево где је све било могуће, одн. где је све Напредној странци (и неком од њених тренутних коалиционих партнера) био неопходан глас неког другог за формирање победничке коалиције:

Савски венац — минимална већина = 19 (од 37)
СНС = 13
ДЈБ = 7

Врачар — минимална већина = 23 (од 45)
СНС = 16
ДЈБ = 7

Вождовац — минимална већина = 28 (од 55)
СНС = 26
ДЈБ = 8

Стари град — минимална већина = 29 (од 56)
СНС = 14
СПС = 4
ДЈБ = 8

Нови Сад — минимална већина = 40 (од 78)
СНС = 38
ДЈБ = 9

У свим овим случајевима, СНС није могао сам да направи коалицију, а са “Доста је било” би то могао да уради. Ипак, ни у једној од ових скупштина “Доста је било” није направио власт са СНС. Напротив, многи други, међу којима су и они који су оптуживали “Доста је било” да ће бити тројански коњ српске опозиције, направили су победничку коалицију са СНС или неком од странака која је тренутно са СНС на власти у Републици. (Рецимо, ЛДП на Врачару или ЛСВ у Новом Саду.)

Извор: dusanpavlovic.in.rs

Душан Павловић

Душан Павловић

На Фaкултету политичких нaукa у Беогрaду предаје сaвремену политичку економију сa теоријом јaвног изборa, у звању ванредног професора, а нa Универзитету у Грaцу као професор по позиву предaје курсеве из економског рaзвојa и економске и политичке трaнзиције у југоисточној Европи.

Облaсти интересовaњa: Теоријa рaционaлног изборa и политичкa економијa демокрaтских устaновa.

Објaвио више рaдовa из облaсти: "Консолидaцијa демокрaтских устaновa у Србији после 2000. године"(2007), "Списи из политичке економије" (2010), "Теоријa игaрa. Основне игре и применa" (2015).

Књигу „Мaшинa зa рaсипaње пaрa“ написао на основу искуства стеченог током пет месеци у Министaрству привреде. То је инсaјдерскa причa из кaбинетa министрa привреде Сaше Рaдуловићa 2013-2014. где је био сaветник министрa.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ко се сећа “представа” у изборној кампањи, на дан а посебно после избора, тај је могао да сагледа обрисе политичког разврата који савршено одражава нашу сурову реалност и примарни принцип, њено величанство људску себичност..За оне који се баш и не сећају ту су записи и подсећања у разним форматима.

  • Treba ostati dosledan osnovnim principa DJB. Najbolji ne mogu da se udružuju sa najgorim.

  • U pravu si Najbolji treba da su u vlasti ali ne u koaliciji sa najlošijim. U tom slučaju bolje ih se kloniti nego im se prikloniti. A priklanjanje lošoj vlasti priznaćete je veoma loše a nije ni etički.

 • Da vrlo dobro pitanje, da SNS prihvati DJB uslove o transparentnosti i druge, da li bi usli u vlast na nekoj opstini?

  Znam, hipoteticko pitanje o situaciji koje se nikada nece desiti, ali ja recimo ne bih video nista lose u tome. Znam I da je obecanje da sa SNS nema dogovora I to je potpuno uredu.

  • Pozdrav Vama Bojane i svima ostalim naravno
   Ja sam to ovako razumeo, (davno bese kad Sasa objasnjavao) Sa svakim poslanikom, odbornikom, koji prihvata principe DJB, a u “neprihvatljivim” strankama je,, saradnja je moguca,, samo pod uslovom da izadje iz te stranke. Posto vecina u tim strankama se upravo ne drzi tih principa. Ako se nisam dobro setio svega, ili nesto pogresno i neprecizno objasnio nije mi bila namera da Vam pogresno prenesem, a verovatno ce neko odmah reagovati i ispraviti ili dopuniti.
   Pozdrav svima od Zike

 • Kada planira pokret da pocne da se bavi realnim stvarima i nastavi kampanju. Polako ulazite u dubiozu i na rekla kazala tracarenje. Kad mozemo da cujemo da se neka pozitivna akcija odigrala, da se nesto konkretno uradilo, da je odrzana neka tribina, i to ne samo u Beogradu, valjda ima i drugih gradova u Srbiji? Da vidimo kako je u Negotinu, Blacu,Sapcu… ovi gradovi kao da ne postoje ? Svi smo svesni da ‘ONI’ nevaljaju, ali dajte neku pozitivi primer, da kazete to smo porkenuli, to smo uradili !

  • Ne razumem šta očekujepš da DJB pokrene kad nije na vlasti, a ako ukazuje šta je loše kod ovih na vlasti to nije rekla lazala, već činjenice.

 • LDP i druge sitne stranke su pošast “opozicije”! Pod navodima, zato što đubrad ulaze u vlast pošto poto, jer nemaju plan ili pamet za drugo, već nekoliko puta.

 • “Carthaginem esse delendam”!
  Je li vam to nesto poznato? Mnogo sam voleo istoriju pa su mi neki detalji ostali jos uvek u sve slabijem pamcenju. To je jedan rimski senator, mislim Katon, svaku svoju besedu u senatu godinama zavrsavao tim recima “Kartaginu treba razoriti”. I bi na kraju razorena. Bio je uporan i godinama je to ponavljao u senatu tako da su te njegove reci doprinele rimskoj motivaciji da to na kraju i postignu.
  SNS esse delendam!
  A to pitanje ko je, ako nije trojanski konj se znalo i pre izbora. I nemojte mi vredjati konje jer to su plemenite i lepe za mene najlepse zivotinje. Bolje bi te protuve koje su se prodale nazvati magarcima.

  • Eh, pa necemo ih nazivati ni magarcima. Uopste, ne treba ih nazivati zivotinjama. Zivotinje su plemenite.

 • LDP je kao stranka potpuno izgubila svoj legitimitet. Da bi usla u bilo koju skupstinu (republicku, pokrajinsku, lokalnu) potrebna joj je siroka koalicija. Jedini zadatak LDP-a je ulazak u parlament i tamo da kleci i moli da bude primljena u vlast, i ako u kampanji glumi zestoku opoziciju. Pravi trojanski konj u srpskoj opoziciji bila je Srpska narodna partija (Nenad Popovic) koja je kritikovala Vucica gde je stigla, a onda mese dana pred izbore udje sa njim u koaliciju. Da nije zalosno bilo bi smesno. Da je imalo morala medju tim ljudima LDP i SNP bi davno bile ugasene, ali posto su od morala i obraza bitnije pare one i dalje postoje i u vecem delu Srbije su deo vlasti.

  • Kad bi zakonom zabranili predizborne koalicije, videlo bi se koliko stranaka bi preživelo

  • To je Seselj predlagao, a i ja se slazem. Cenzus je preslo 5 lista (7 srpskih i 5 manjinskih), a u parlamentu imamo ako se nevaram 27 stranaka. Najbolji primer ti je SDPS Rasima Ljajica koji ima 10 poslanika, a da mu je rejting oko 2%.