Beograd Saopštenje

Beograd na vodi, Umka na klizištu

Naseljem se širi nepodnošljiv „miris“, kanalizacija teče ulicama i kroz kanale i preti sanitarnom katastrofom. Reni-bunari i fabrike vode „Makiš 1 i 2“ koji obezbeđuju pitku vodu za dvomilionsku prestonicu nalaze se samo par kilometara nizvodno. Ulice su zapuštene, pune udarnih rupa, uglavnom razorenih trotoara (ako ih ima), brojne su divlje deponije, nema kontejnera za otpad. Ovo je Umka, naselje na samo 15 kilometara od centra Beograda.

Umka kolaž slika

Ne prođe niti jedan dan, a da gradski čelnici ne najave nove kapitalne projekte koji će preporoditi glavni grad a stanovnike učiniti ponosnim i srećnim:  šoping molovi, kule, žičare, tuneli, pešački mostovi, našminkani gradski trgovi, fontane, električni autobusi… I dok se predizborna kampanja nastavlja nesmanjenim intenzitetom (idemo u susret novim izborima naredne godine), stanovnici naselja Umka se bore sa egzistencijalnim problemima, gotovo neverovatnim za dvadeset prvi vek.

Na poziv građanske inicijative „Roditelji Umke“ koji su nam pismom ukazali na brojne probleme građana, posetili smo ovo naselje kako bi se i lično uverili u ove navode. Dočekala nas je grupa roditelja koji godinama pokušavaju da dobiju odgovore na nagomilana urbanistička, komunalna, obrazovna, ekološka i druga pitanja ali ne nailaze na očekivanu reakciju nadležnih službi Skupštine grada Beograda i opštine Čukarica. Kako sami kažu, posete ih samo pred izbore, obećaju urgentno rešavanje svih problema a onda nestanu sve do naredne predizborne kampanje.

Umka Ilustracija

Ljubazni domaćini su nam naveli nekoliko najalarmantnijih problema kao što su raseljavanje meštana i sanacija „Duboke“, jednog od najvećih klizišta u Evropi, izgradnja kišne i fekalne kanalizacije, izgradnja fiskulturne sale za decu OŠ „Dositej Obradović“, nepostojanje trotoara i neoštećeni kolovozi u naselju, nedostatak odgovarajuće zdravstvene zaštite uprkos postojanju opremljene ambulante u naselju, kao i čitav niz drugih „manjih“ problema.

Posetili smo i obišli nehigijensku šupu u kojoj se održavaju časovi fiskulture za preko 500 đaka! Da, šupu jer kako drugačije nazvati trošnu pomoćnu zgradu od 35 kvadratnih metara bez grejanja, mokrog čvora i svlačionica.

Nakon snimanja stanja u ovom rubnom gradskom naselju, dogovorena je dalja saradnja pokreta „Dosta je bilo“ sa udruženjem „Roditelji Umke“ na rešavanju svih teških problema koji decenijama muče građane Umke. Odbornička grupa DJB u Skupštini gradske opštine Čukarica će u skladu sa svojim lokalnim programom i principima, insistirati na uvidu u gradske i opštinske planove i odluke u vezi sa pitanjima ovog i drugih delova naše opštine, na transparentnosti svih procesa odlučivanja po ovim pitanjima i bolju saradnju opštine sa gradskim i republičkim službama i javnim ustanovama i komunalnim preduzećima. Potrudićemo se da uskoro ponovo posetimo Umku i hrabrim, vrednim građanima ponudimo širu pomoć u njihovoj borbi za lepšu budućnost generacija koje rastu i školuju se u ovom naselju.

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar