Autorski tekst Beograd

Nelegitimna većina na Vračaru

U petak je na Vračaru izabran predsednik Skupštine opštine Vračar, odbornik LDP Mihailo Grupković, sa liste Vračar slobodno  – Bane Kuzmanović. Njega je predložila odbornička grupa SNS, a za njega su glasali i odbornici SPS, Dveri, DSS, kao i jedan odbornik Levice Srbije ( izabran na listi Vračar slobodno).

Opstina-Vracar-1

Pošto mandati pripadaju odbornicima, oni nakon izbora mogu da postanu slobodni igrači i da, nezavisno od partije na čijoj listi su izabrani, sami odlučuju koga će da podrže.

Odmah nakon glasanja Borko Stefanović predsednik Levice Srbije rekao je da Marko Mandić nije postupao u skladu sa onim što je dogovoreno i da on više nije član Levice Srbije.

Srpski pokret Dveri već sutra se ogradio od dr Ratomira Kovačevića i zatražio da isti vrati mandat pokretu pošto je, bez konsultacije sa vrhom stranke, glasao za predsednika Skupštine.

Demokratska stranka Srbije takođe se ogradila od svog odbornika sa Vračara, ali nije jasno da li je on i dalje član stranke.

Glasači Vračar slobodno sigurno nisu glasali da odbornici sa te liste ulaze u vlast sa Srpskom naprednom strankom.  Oni koji tradicionalno glasaju za Liberalnu demokratsku partiju nisu očekivali da će njihov odbornik da izađe iz koalicije Vračar slobodno i da će biti podržan od strane SNS, SPS, DSS, DVERI i LS. Glasači LDP su tako izigrani na Vračaru.

Isti slučaj je i sa glasačima Levice Srbije, kao i glasačima evroskeptične koalicije Dveri – DSS. Politika LDP je najdalja glasačima desnog centra i njihovi birači uopšte nisu glasali da se sa LDP dobije podrška za predsednika Skupštine. Nakon što je režim Aleksandra Vučića pokušao da listu Dveri-DSS na republičkim izborima obori ispod cenzusa, kao i nakon podrške ostalih opozicionih partija u sprečavanju izborne krađe, sigurno je da bi glasači Dveri – DSS pre podržali većinu koju bi činile Vračar slobodno i DJB, a ne SNS i SPS.

Ni glasači Srpske napredne stranke nisu podržali na izborima da ulaze u ovako ozbiljan vid saradnje sa partijom Čedomira Jovanovića.

Ukoliko se desi da ova većina izabere i ostale organe vlasti na Vračaru, pretpostavljam da ne bi imala podršku veću od 35% građana Vračara. Tako mala podrška  neposredno nakon održanih izbora ukazala bi na to da su građani Vračara grubo prevareni nakon izbora.

Jedini izlaz iz ove političke krize je da, nakon prinudne uprave,  u opštini  Vračar građani na zimu opet izađu na birališta.

 

Radoš Milićević

član pokreta Dosta je bilo, Vračar

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Prihvatite da je fakticko stanje tako,tesna vecina od 23-22 nista ovima sto vladaju nece znaciti jer ce uvek morati da budu svi na broju da bi vas preglasali!Vi se potrudite da vasih 22 odbornika budu uvek tu…pa ce se vrlo brzo desiti da vam neko sa ove strane ponudi pomoc tj predje na vasu stranu…to je tako u trgovini…a ne demokratiji,nasta ste vi svi pristali ucescem na ovim i svim predhodnim izborima koji nisu I od Izbora!Ali vam to sada nije lako da priznate!

  • Jutros sam slušala deo intervjua koji je g-din Čedomir Jovanović dao za TV N1 i na pitanje da li je njihov odbornik na Vračaru delovao samostalno ili uz saglasnost stranke odgovorio da su LDP i on lično saglasni!