Vojvodina Poljoprivreda Saopštenje

Skupština Vojvodine: Odbor za poljoprivredu da zastupa interese domaćih paora

Dok su paori zauzeti žetvom, Vlada donosi Uredbu kojom štetan Zakon o poljoprivrednom zemljištu može da počne da se primenjuje i postaje njihova stvarnost. Uoči donošenja ovog Zakona, članovi pokreta „Dosta je bilo“ organizovali su niz tribina, peticiju i učestvovali u protestima. Nakon aprilskih izbora, uprkos teškom pristupu medijima, stekli smo svoje poslanike u Narodnoj skupštini, Skupštini AP Vojvodine i lokalnim skupštinama, pretežno u većim gradovima i opštinama u Vojvodini. Kroz ove institucije nastavljamo borbu, između ostalog, i za ravnopravan položaj domaćih poljoprivrednih gazdinstava sa velikim kompanijama u konkurisanju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kombajn žetva

Uredba koju je Aleksandar Vučić pre par dana potpisao potvrđuje sve čega su se poljoprivrednici najviše pribojavali. Uslovi su postavljeni tako da državna zemlja odlazi u ruke najvećih, jer takve uslove domaći i mali poljoprivrednici neće moći da ispune. (Uredba o prvenstvu zakupa)

Danas (29.06.2016.) je održana prva sednica Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine. Pokrajina ima izvesne nadležnosti koje može da iskoristi kako bi izvršila uticaj na Vladu i Narodnu skupštinu u cilju donošenja propisa koji će ispraviti neravnopravan položaj malih u tržišnoj utakmici, izazvan novim Zakonom i Uredbom. Pokret Dosta je bilo ima poslanika u Skupštini APV koji je član Odbora za poljoprivredu i koji je već na prvoj sednici predložio da se u program rada Odbora uvrsti formiranje komisije koja će pratiti efekte i posledice primene Zakona i Uredbe i kreirati inicijativu za ispravljanje nepravedno definisane regulative Narodnoj Skupštini putem predlaganja nove regulative. (Predlog Odboru za poljoprivredu).

Pre izbora, pokret „Dosta je bilo“ obećao je građanima direktnu demokratiju. Ovo znači da će naši poslanici pomoći građanima da svoje inicijative ostvare. Konkretnije, reč građana će moći da se čuje u Skupštinama tako što ćemo je izgovarati mi. Inicijativu domaćih poljoprivrednika da se državno poljoprivredno zemljište sačuva za naše građane smo imali spremnu zato što smo sa njima prošli kroz niz diskusija, puno istraživali i pisali o ovoj temi i zato je ona prva koju ćemo pokušati da realizujemo u Skupštini.

Pokret „Dosta je bilo“ poziva javnost da prati put kojim će se inicijativa kretati kroz sistem, a o čemu ćemo detaljno izveštavati.

Tekstove koje smo do sada pisali o državnom poljoprivrednom zemljištu možete pročitati na linkovima ispod.
Link Otimanje zemlje
Link Zemlju vam nećemo oprostiti
link Poljoprivreda u Srbiji – čupanje brkova
Link Uzurpiran zakon, pa zatim i zemlja
Link Afera Agrokombinat
Link Ko brine o srpskom seljaku
Link SNS vodič za kršenje zakona bez posledica
Link Poljoprivrednici su izigrani, Tenisov zakon je u proceduri
Link Traktori se razilaze, protest se ipak nastavlja

Poslanička grupa u Skuštini APV
pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar