Ауторски текст

Улога подочњака у корупцији

Да скинем наочаре, да ме видите како изгледам. Не личим на човека док се то не заврши – рекао је Вучић и онда театрално скинуо наочаре и погледао у националне камере глумљеним телећим погледом великог мученика који до те мере ништа не крије да је са целом нацијом спреман да подели и оно што сви други крију – подочњаке.

 

Ухватим себе да одмеравам осенчен предео испод тих очију, као да проверим колики су подочњаци. Тешим се, ипак, да свако падне бар једном на уличну фору, ма колико ситна била. Шибицарских техника је много, нису компликоване само је потребан вешт извођач, а Вучић има (пише му и у биографији) богато (једино) искуство управо у увежбавању шибицарења и медијског опсенарства.

Ако посматрач жели да сачува новац или разум, једино што треба да има на уму је да се куглица на коју је уложио налази управо на супротном месту од оног које му шибицар показује. Све што шибицар показује управо је супротно од онога што хоће да сакрије. Што је величина онога што крије тежа за сакривање, то је чешће потребније махање наочарима и показивање подочњака.

Шта се то крије иза присног разголићивања мандатарских подочњака пред националним камерама? Крије се најмање 4 милиона евра плате за менаџере презадужене Железаре Смедерево које им је тутнуо у џеп док сам проверавала боју подочњака.

Крију се коруптивни договори склопљени уз кавијар, јагоде и шампањац у Ковници новца, осим ако нису у земунском кафанском подруму. Крију се крупни и ситни налогодавци и партнери, јер иза сваког великог шибицара стоји екипа.

Крију се и фантомке на главама комплетног тајкунског тима мандатара са подочњацима. Крију се и разваљене браве по Влади Србије од беса и лешеви погинулих у хеликоптеру и стотине хектара отете земље од сељака и 27.800 евра по радном месту неком са Кипра и станови и локали исплаћени за прелетање са листе на листу и затварање ФАП-а и отпуштање у Фиату и отете виле по Дедињу…

Шибицарење је Вучићево друго име. Сценске ефекте омогућавају му покорени национални медији, страначки покуповане локалне телевизије и веб портали и тв Пинк. Количина корупције и бахатог пљачкања је досегла толике размере, да очекујем да Вучић почне, у најмању руку, да пада у несвест пред камерама, јер подочњаци то више не могу да сакрију. Следећи пут макар да разбије наочаре.

 

Драгиња Лукин

чланица покрета Доста је било, Београд

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар