Autorski tekst

Uloga podočnjaka u korupciji

Da skinem naočare, da me vidite kako izgledam. Ne ličim na čoveka dok se to ne završi – rekao je Vučić i onda teatralno skinuo naočare i pogledao u nacionalne kamere glumljenim telećim pogledom velikog mučenika koji do te mere ništa ne krije da je sa celom nacijom spreman da podeli i ono što svi drugi kriju – podočnjake.

 

Uhvatim sebe da odmeravam osenčen predeo ispod tih očiju, kao da proverim koliki su podočnjaci. Tešim se, ipak, da svako padne bar jednom na uličnu foru, ma koliko sitna bila. Šibicarskih tehnika je mnogo, nisu komplikovane samo je potreban vešt izvođač, a Vučić ima (piše mu i u biografiji) bogato (jedino) iskustvo upravo u uvežbavanju šibicarenja i medijskog opsenarstva.

Ako posmatrač želi da sačuva novac ili razum, jedino što treba da ima na umu je da se kuglica na koju je uložio nalazi upravo na suprotnom mestu od onog koje mu šibicar pokazuje. Sve što šibicar pokazuje upravo je suprotno od onoga što hoće da sakrije. Što je veličina onoga što krije teža za sakrivanje, to je češće potrebnije mahanje naočarima i pokazivanje podočnjaka.

Šta se to krije iza prisnog razgolićivanja mandatarskih podočnjaka pred nacionalnim kamerama? Krije se najmanje 4 miliona evra plate za menadžere prezadužene Železare Smederevo koje im je tutnuo u džep dok sam proveravala boju podočnjaka.

Kriju se koruptivni dogovori sklopljeni uz kavijar, jagode i šampanjac u Kovnici novca, osim ako nisu u zemunskom kafanskom podrumu. Kriju se krupni i sitni nalogodavci i partneri, jer iza svakog velikog šibicara stoji ekipa.

Kriju se i fantomke na glavama kompletnog tajkunskog tima mandatara sa podočnjacima. Kriju se i razvaljene brave po Vladi Srbije od besa i leševi poginulih u helikopteru i stotine hektara otete zemlje od seljaka i 27.800 evra po radnom mestu nekom sa Kipra i stanovi i lokali isplaćeni za preletanje sa liste na listu i zatvaranje FAP-a i otpuštanje u Fiatu i otete vile po Dedinju…

Šibicarenje je Vučićevo drugo ime. Scenske efekte omogućavaju mu pokoreni nacionalni mediji, stranački pokupovane lokalne televizije i veb portali i tv Pink. Količina korupcije i bahatog pljačkanja je dosegla tolike razmere, da očekujem da Vučić počne, u najmanju ruku, da pada u nesvest pred kamerama, jer podočnjaci to više ne mogu da sakriju. Sledeći put makar da razbije naočare.

 

Draginja Lukin

članica pokreta Dosta je bilo, Beograd

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar