Vojvodina Saopštenje

Ruma: Skupština i odbornici gube smisao rada

Na sednici Skupštine opštine Ruma koja je zakazana za 30. jun , na dnevnom redu su bile 32 tačke. Prvobitno su planirane 23 tačke dnevnog reda i materijal za njih je dostavljen odbornicima 7 dana pre sednice. Naknadno je dodato još 9 tačaka dnevnog reda dan pred samu sednicu i materijal za njih je dostavljen 14 sati pred početak sednice.

Ruma slika

Smatramo da je ovo nedovoljno vremena da se odbornici i njihovi timovi pripreme i prouče materijal sa svaku tačku dnevnog reda, pogotovo ako uzmemo u obzir da se odlučuje o zahtevnim i obimnim materijama kao što su odluka o završnom računu budžeta opštine za 2015. godinu, odluka o izmenama i dopunama budžeta za 2016. godinu, kao i godišnjim izveštajima o poslovanju javnih preduzeća.

Ovakva praksa neblagovremenog dostavljanja obimnog materijala, dan pred samu sednicu, predstavlja oblik nepoštovanja institucije skupštine opštine i samih odbornika, a posredno i građana koji su te odbornike izabrali da ih predstavljaju. Odbornici ne treba da budu puka glasačka mašina, koja će dizanjem ruke da usvaja sve što im vladajuća većina predloži. Time se obesmišljava funkcija skupštine opštine i novac koji poreski obveznici odvajaju za njen rad.

Ubacivanjem novih 9 tačaka dnevnog reda dan pred održavanje sednice, oduzima se mogućnost odbornicima koji žele da podnesu amandmane, jer je rok za njihovo podnošenje 3 dana pre održavanja sednice. Jedan od predloga pristiglih u poslednji čas je i odluka o uključivanju građana u proces donošenja odluke o budžetu. Ovo je dobra praksa i podržavamo je. Međutim, nelogičnost predstavlja želja da se građani uključe u proces donošenja budžeta, a njihovim izabranim predstavnicima daje 14 sati da prouče jednu tako važnu materiju kao što je dopuna odluke o budžetu za 2016. godinu.

Što se tiče izveštaja o poslovanju javnih preduzeća, lako je uočljiva rak-rana našeg društva. U većini slučajeva izdvajanja za plate i doprinose zaposlenih višestruko nadmašuju ulaganja u infrastrukturu i razvojne projekte. Pokret “Dosta je bilo” se zalaže za otpuštanje oko 15 procenata partijski zaposlenih nepotrebnih kadrova na izmišljenim administrativnim radnim mestima. Ovo se vrši uvođenjem jasne sistematizacije radnih mesta i merenjem rezultata zaposlenih, nakon čega se utvrđuje višak, ne po partijskoj pripadnosti, već po kriterijumima zasnovanim na potrebama posla i efikasnosti rada. Ovim bi se smanjila nepotrebna birokratija, takođe i uštedeo novac koji bi se mogao upotrebiti na smanjenje nameta privrednicima i ulaganje u infrastrukturne projekte u našoj opštini, što bi predstavljalo dvostruku dobit.

Jedan od kurioziteta održane sednice je postavljanje Zorice Jozić, odbornice iz redova Zelene stranke za predsednika komisije za predstavke i žalbe, čime nije ispoštovan poslovnik o radu skupštine. Samo odborničke grupe u konsultacijama sa predsednikom skupštine mogu da predlože članove skupštinskih tela. Ovde to nije slučaj jer je reč o samostalnom odborniku Zelene stranke, koji nije član nijedne odborničke grupe. Da li je reč o kompenzaciji zato što je odbornica Zelene stranke glasala za vlast SNS-a, možemo samo da nagađamo, ali činjenica je da procedura koju propisuje poslovnik nije ispoštovana.

Nadamo se da će praksa promene dnevnog reda i dostavljanja preobimnog materijala pola dana pred sednicu nestati. Skupština opštine je najviši organ opštine, a odbornici su direktno izabrani predstavnici naroda, i kao takvima mora im biti obezbeđen blagovremen pristup informacijama i dovoljno vremena za odlučivanje. U nastavku rada skupštine opštine podnećemo predloge koji vode ka potpunoj transparentnosti javne uprave, koja je lek za korupciju i stranačko zapošljavanje, najveće probleme našeg društva.

Pokret “Dosta je bilo”, opštinski odbor Ruma

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar