Војводина Саопштењe

Нови Сад: Скупштина попут трибине стадиона

Као и скупштине осталих градова и општина у којима је СНС направио већину и преузео власт, тако и Скуштина Града Новог Сада почиње да поприма обрисе класичног модела управе напредњака. Материјали за скупштинска заседања се не добијају на време, одборници се доводе у ситуацију да неспремни присуствују седницама, гласачка машина СНС-а гласовима потврђује да је све у реду и када је очигледно да се крши пословник и елементарни критеријуми културе понашања. Скупштинска сала личи на трибину стадиона.

Skupština NS Lazar Runjanin
На дневном реду јучерашњег заседања, нашле су се и оставке Ненада Чанка и Александра Кравића, чиме је у ствари и дефинитивно потврђен улазак Лиге у градску власт односно господина Кравића у градско веће. Главна тачка дневног реда је био избор градоначелника Новог Сада, заменика градоначелника и чланова већа. Пошто одборници нису добили материјале на време, на улазу у салу делиле су се биографије кандидата за заменика градоначелника и кандидата за чланове већа. Пријавили смо одмах повреду пословника и гласање је показало да 22 одборника сматра да је до повреде дошло, док их 48 сматра да је све у реду и да седница треба да се настави. И овога пута напредњаци су успели да погазе члан 75 Пословника о раду, који каже да се материјал мора доставити са позивом на седницу.

Скупштина губи смисао, ако одборници не могу за њу да се припреме, а ово савршено одговара владајућој већини у намери да прогура сваки свој план уз што мање дизања буке.
Уследило је представљање кандидата за градоначелника и представљање програма. Сам излазак Вучевића за говорницу је био пропраћен фанатичним аплаузом владајуће већине, ко је колико снаге имао, бар са леве стране сале (скупштинска већина је на левој, а опозиција на десној страни сале). Лига је тапшала, али слабијим интезитетом, као да ни сама не може да верује да улази у градску власт са СНС-ом. Вучевић нам је прочитао и изнео свој план рада, који нема неке велике разлике од оног пре 4 године, не може се рећи да је потпуно исти али… много личи. Ово под знак питања ставља досадашње резултате, јер ако у два мандата обећаваш исто или слично, шта је од претходног обећања извршено?
Почела је расправа, мењали су се шефови одборничких група за говорницом, Радикали умерено против, Демократе изразито против, а ми против аргументовано и очигледно за већину веома болно. Само члановима покрета „Доста је било“ који су се обратили са говорнице се хорски добацивало из клупа, па чак и звиждало током излагања. У једном моменту је и сам Вучевић почео да добацује и даје пример својим одборницима. Ипак, то нас није спречило да аргументујемо зашто ћемо гласати против његовог избора. Експлозија негодовања је почела на излагању шефа одборничке групе „Доста је било“ Александра Бујића, прекидања у више наврата од стране председавајућег, као да повици и увреде из клупа нису били довољни. Наставило се са замеником шефа наше одборничке групе Лазаром Руњанином, а завршило са чланом одборничке групе Рељом Алексићем. Као по договору, само наша излагања су ометана сво време, ми смо најчешће прекидани од стране Председника скупштине и на крају је ипак на наша питања градоначелник одговорио, и чак за дивно чудо неке сугестије прихватио (као што је немар према становима у власништву града неплаћање закупа).
Покрет Доста је било је и на овом скупштинском заседању показао да неће наседати на провокације, да ће се увек држати дневног реда, мирно слушати говорнике и наравно гласати против партијског паразитског система тако дубоко утканог у све што ради СНС у друштву својих коалиционих партнера. Желимо да створимо нову политичку културу у којој се поступа и говори одговорно и самим тим нећемо дозволити да будемо увучени у блато које гута један по један парламент у Србији. Скупштинска заседања су трошак, тај трошак покривају порески обвезници и зато све што се тамо ради мора да буде засновано на интересима грађана, а не политичким обрачунима и бесциљним дискусијама које гутају време и јавни новац. Држаћемо се нашег програма који каже да се за јавне функције морају бирати најбољи кандидати, али и да се резултати јавних службеника и функционера мере и да за исте треба да сносе одговорност, ма колико то биле непријатне теме по владајућу гарнитуру странака.

Одборничка група
покрета „Доста је било – Саша Радуловић“
у Скупштини Града Новог Сада

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Како се понашала ваша прелетачица? Нисмо чули неку изјаву о томе са ваше стране. Што је кандидовасте испред покрета?