Vojvodina Saopštenje

Novi Sad: Skupština poput tribine stadiona

Kao i skupštine ostalih gradova i opština u kojima je SNS napravio većinu i preuzeo vlast, tako i Skuština Grada Novog Sada počinje da poprima obrise klasičnog modela uprave naprednjaka. Materijali za skupštinska zasedanja se ne dobijaju na vreme, odbornici se dovode u situaciju da nespremni prisustvuju sednicama, glasačka mašina SNS-a glasovima potvrđuje da je sve u redu i kada je očigledno da se krši poslovnik i elementarni kriterijumi kulture ponašanja. Skupštinska sala liči na tribinu stadiona.

Skupština NS Lazar Runjanin
Na dnevnom redu jučerašnjeg zasedanja, našle su se i ostavke Nenada Čanka i Aleksandra Kravića, čime je u stvari i definitivno potvrđen ulazak Lige u gradsku vlast odnosno gospodina Kravića u gradsko veće. Glavna tačka dnevnog reda je bio izbor gradonačelnika Novog Sada, zamenika gradonačelnika i članova veća. Pošto odbornici nisu dobili materijale na vreme, na ulazu u salu delile su se biografije kandidata za zamenika gradonačelnika i kandidata za članove veća. Prijavili smo odmah povredu poslovnika i glasanje je pokazalo da 22 odbornika smatra da je do povrede došlo, dok ih 48 smatra da je sve u redu i da sednica treba da se nastavi. I ovoga puta naprednjaci su uspeli da pogaze član 75 Poslovnika o radu, koji kaže da se materijal mora dostaviti sa pozivom na sednicu.

Skupština gubi smisao, ako odbornici ne mogu za nju da se pripreme, a ovo savršeno odgovara vladajućoj većini u nameri da progura svaki svoj plan uz što manje dizanja buke.
Usledilo je predstavljanje kandidata za gradonačelnika i predstavljanje programa. Sam izlazak Vučevića za govornicu je bio propraćen fanatičnim aplauzom vladajuće većine, ko je koliko snage imao, bar sa leve strane sale (skupštinska većina je na levoj, a opozicija na desnoj strani sale). Liga je tapšala, ali slabijim intezitetom, kao da ni sama ne može da veruje da ulazi u gradsku vlast sa SNS-om. Vučević nam je pročitao i izneo svoj plan rada, koji nema neke velike razlike od onog pre 4 godine, ne može se reći da je potpuno isti ali… mnogo liči. Ovo pod znak pitanja stavlja dosadašnje rezultate, jer ako u dva mandata obećavaš isto ili slično, šta je od prethodnog obećanja izvršeno?
Počela je rasprava, menjali su se šefovi odborničkih grupa za govornicom, Radikali umereno protiv, Demokrate izrazito protiv, a mi protiv argumentovano i očigledno za većinu veoma bolno. Samo članovima pokreta „Dosta je bilo“ koji su se obratili sa govornice se horski dobacivalo iz klupa, pa čak i zviždalo tokom izlaganja. U jednom momentu je i sam Vučević počeo da dobacuje i daje primer svojim odbornicima. Ipak, to nas nije sprečilo da argumentujemo zašto ćemo glasati protiv njegovog izbora. Eksplozija negodovanja je počela na izlaganju šefa odborničke grupe „Dosta je bilo“ Aleksandra Bujića, prekidanja u više navrata od strane predsedavajućeg, kao da povici i uvrede iz klupa nisu bili dovoljni. Nastavilo se sa zamenikom šefa naše odborničke grupe Lazarom Runjaninom, a završilo sa članom odborničke grupe Reljom Aleksićem. Kao po dogovoru, samo naša izlaganja su ometana svo vreme, mi smo najčešće prekidani od strane Predsednika skupštine i na kraju je ipak na naša pitanja gradonačelnik odgovorio, i čak za divno čudo neke sugestije prihvatio (kao što je nemar prema stanovima u vlasništvu grada neplaćanje zakupa).
Pokret Dosta je bilo je i na ovom skupštinskom zasedanju pokazao da neće nasedati na provokacije, da će se uvek držati dnevnog reda, mirno slušati govornike i naravno glasati protiv partijskog parazitskog sistema tako duboko utkanog u sve što radi SNS u društvu svojih koalicionih partnera. Želimo da stvorimo novu političku kulturu u kojoj se postupa i govori odgovorno i samim tim nećemo dozvoliti da budemo uvučeni u blato koje guta jedan po jedan parlament u Srbiji. Skupštinska zasedanja su trošak, taj trošak pokrivaju poreski obveznici i zato sve što se tamo radi mora da bude zasnovano na interesima građana, a ne političkim obračunima i besciljnim diskusijama koje gutaju vreme i javni novac. Držaćemo se našeg programa koji kaže da se za javne funkcije moraju birati najbolji kandidati, ali i da se rezultati javnih službenika i funkcionera mere i da za iste treba da snose odgovornost, ma koliko to bile neprijatne teme po vladajuću garnituru stranaka.

Odbornička grupa
pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“
u Skupštini Grada Novog Sada

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kako se ponašala vaša preletačica? Nismo čuli neku izjavu o tome sa vaše strane. Što je kandidovaste ispred pokreta?