Beograd Politika

Podela plena na Vračaru

Na Vračaru je uz pomoć nedozvoljene trgovine uticajem i korupcije formirana vladajuća koalicija SNS, SPS, LDP, DSS, PUPS, SDPS i dva odbegla odbornika Dveri i Levice Srbije.

Ova koalicija je sastavljena na silu, protiv volje birača i samo sa jednim ciljem – partokratske podele birokratskih i direktorskih funkcija i plaćenih mesta u nadzornim odborima javnih preduzeća. Građani na Vračaru nikada ne bi glasali za neprirodnu koaliciju koju čine politički protivnici.

Za nagradu što je “preleteo” u SNS tabor, sa liste Vračar slobodno, LDP je dobio mesto predsednika Skupštine opštine i jednu većnicu. Postizborna snaga LDP je potpuno nesrazmerna realnoj snazi ove stranke koja je na koalicionoj listi dobila svega jedno odborničko mesto. Da je LDP pre izbora rekao da će podržati SNS na Vračaru, ne bi dobio ni jedan jedini glas.

DSS, koji je osvojio svega jedan mandat u koaliciji sa Dverima, bogato je naplatio koaliciju sa SNS, sa kojom je bio u žestokom sukobu zbog falsifikovanja rezultata na republičkim izborima. DSS je dobio jednog člana Veća, mesto pomoćnika predsednika opštine, mesto direktora javnog preduzeća Poslovni prostor Vračar i mesto direktora centra za kulturu i obrazovanje “Božidarac”.

Opština Vračar, čiji stanovnici su na izborima 24. aprila većinski glasali za DJB i listu koju je predvodila DS, prešla je zahvaljujući koruptivnim dilovima u ruke SNS. Vučićevi naprednjaci dobili su mesto predsednika opštine, pomoćnika predsednika opštine, sekretara Skupštine, pet od devet članova Veća i mesto direktora sportskog centra Vračar. Vračar je postao sinonim političke trgovine.

Jedini cilj nove koalicije je partokratska podela plena. Po hitnom postupku imonovani su partijski direktori, zamenici direktora i članovi nadzornih i upravnih odbora u javnim preduzećima Poslovni prostor, Kulturnom centru “Božidarac” i Sportskom centru Vračar. Poslovne biografije svih kandidata u opštinskoj vlasti podeljene su na samoj sednici da se o njihovoj stručnosti ne bi argumentovano razgovaralo.

Ovakvo ponašanje je upravo suprotno strategiji upravljanja Vračarom oko koje su se složili Dosta je bilo i koalicija Vračar slobodno. Dosta je bilo se zalaže da se partijski mogu deliti samo političke opštinske funkcije u koje spadaju mesta predsednika opštine i skupštine, njihovi zamenici i članovi opštinskog veća. Za sve ostalo, uključujući i nadzorne odbore javnih preduzeća potrebni su stručni ljudi, izabrani na javnim konkursima.

Vlast na Vračaru je formirana na tankoj većini od 23 odbornika (ukupan broj odbornika je 45). Odbornici Dosta je bilo biće oštra opozicija partokratskoj vlasti na Vračaru.

Vračarski odbor pokreta “Dosta je bilo”

Povezani tekstovi
Mihajlo Grupković (LDP) nezakonito sebi dodelio platu od 100.000
Falsifikati i nezakonito dupliranje funkcija na Vračaru
SNS nastavlja da kupuje odbornike na Vračaru
Finalno grupisanje Grupkovića
Šta se događa na Vračaru
Vračar prva opština u Srbiji po standardima “Dosta je bilo”

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vlast je takva kakvu zaslužujemo, ne postoji jedan birač u ovoj zemlji koji će kazniti neku od tih stranaka iz koje su tako lako preleteli, niti će ijedna stranka prestati da pravi predizborne i postizborne koalicije iako su potpuno protiv svega za šta se zalažu. Ovde mora potpuno da se promeni ustav, sistem glasanja, sve, a za to nema niti će ikada biti političke volje, jer je narod glup, neobrazovan, i nezainteresovan.
    Nego daj Farmu da vidimo šta ima.

  • Kada za svako mesto u skupštini osoba bude odgovarala svojim imenom i prezimenom, kao i strankom čij je član, i kada ih preletanja budu koštala karijere, jer više niko neće za njih imenom i prezimenom glasati, samo tada će ovo nestati, ali stvar je što ovo nikom ne odgovara da se promeni, jer 10 godina jedni na vlasti, 10 drugi. Vi ste nam jedina nada.

  • Veoma mi je žao zbog nečasnih radnji na Vračaru. Takve i slične neprincipijelnosti koje su makar za moralnu osudu treba i na svim drugim opštinama isticati. Narod (birači) treba da znaju koji su to pojedinci, ali i partije.
    Verovatno će to imati na umu prilikom glasanja na sledećim izborima.
    Samo pišite o neprincipijelnim koalicijama, ali i o ostalim nepravilnostima. Ja o tome redovno obaveštavam svoje FB prijatelje, a nadam se da to čine i drugi.

    • U pitanju su nažalost SVE partije (sem DJB), ovaj LDPovac je iz DSove koalicije izaššao…
      Da je ljude stvarno briga na sledećim izborima bi samo DJB i SNS imali glasove, nažalost svi će zaboraviti.

  • DJB je postupila principijelno, što smo i očekivali
    DS je bila dobar partner jer je prihvatila opšta načela. Da je samostalno izašla na izbore u opštini Vračar sada bi drugojačije razgovarala.
    Oštra opozicija – znači na načelima kritikovati vlast i predlagati sopstvena rešenja. Potrebno je pridobiti građane za promene.

  • Posle dvadeset godina pljacki i reketiranja Vracar je konacno oslobodjen. Unistena je najveca partokratija u zemlji DS na Vracaru. DJB je veliki borac protiv partokratije i on bi svakako trebao podrzati ovu vlast. Steta sto Klacar nije listi nego radulovicevi kumovi i rodjaci. DJB bi trebao da ide u koaliciju sa SNS na Vracaru jer se bori isto sto i vracarski SNS protiv partokratije. Kako DJB moze sa najvecim partokratama u vidu Baneta Kuzmanovica na Vracaru?

    • Poštovani Nikola,
      kao pristaliac SNS normalno da zastupate svoju partiju. DJB smatra da su mesta stručnih ljudi poput direktora i upravnih i nadzornih odbora dostupna samo putem konkursa. SNS smatra da ih treba popuniti bez konkursa partijskim kadrovima, što na Vračaru i radi.
      SNS se nigde nije javno ogradio od partokratije osim u predizbornoj kampanji 2012. i 2014. ali je posle izbora otvoreno pogazio svoje obećanje. DJB smatra da je to nemoralan čin.

    • Gospodine “Nikola”, hajde potraži u rečniku reč partokratija, i onda mi nađi JEDNU poziciju gde SNS nije zaposlila nekog svog na bilo koje mesto tamo, ako to uradiš ja ću javno na sledećim izborima da glasam za tvoje, a možda dobiješ i koji sendvič više iz centrale 🙂

  • LDP je dobio presednika skupstine opstine jer SNS-u nije cilj vlast nego dobro gradjana. On je na listu stavio svoje najbolje ljude kao Ugljesa Mrdic i Branko Djuric….

  • Zanima me da li će ikako biti moguće na sednicama Skupštine Srbije otvoreno govoriti o ovim nemoralnim i protivzakonitim koalicijama?
    To treba da čuje i vidi cela Srbija…

    • Poštovani,
      U današnjem Blicu je članak o ovom nemoralu a ton članka je takav da ga nedvosmisleno osuđuje.
      Ovakva reakcije se nije pre ovih izbora dugo čula, Očigledno je javnost već sada ovo prepoznala kao nacionalni problem koji treba “lečiti”.

  • Zasto nepisete o raspodeli funkcija u Novom Sadu? Kako se ponasa gradonacelnik u NS samovoljno kao klonirani vucic!

  • Postovani Citaoci pozdrav Svima.
    Jasno objasnjeno. Tako nastavite.
    1. Ima li nekakvog stava DS a oko situacije? DS je izmanipulisan vise od naseg Dosta Je Bilo.
    Po meni nista strasno. Kao sto neke stranke pocinju da prihvataju principe Dosta je Bilo (dugogodisnje stranke sa usadjenim losim principima manje ili vise, pa im teze ide), tako ce negde na drugom mestu nas Dosta Je Bilo “pokleknuti” i on biti “kriv”. To smatram normalnim i necu uzimati za zlo nikome.
    Pa i sam nas DJB je rekao da je samo nemilim dogadjajima na Vracaru, DJB “ociscen” i nije bilo nemilih preletanja.
    2. Zato ponovo kazem da bih voleo znati kakva je saradnja DJB sa ostalim strankama, ko bezrezervno prihvata principe DJB, ko ne itd. Sigurno se vec na tome radi a sto ja ne znam nema veze, verujem bice objavljeno, kada bude trebalo.
    3. Sva moja pitanja oko slicnih tema se svode na SARADNJU STRANAKA (sto ja jedan Zika smatram vaznim). Isto bih voleo znati saradjuju li ili ne i sa kim stranke koje su trazili biracke spiskove itd, bio poseban zahtev DJB-a i zajednicki sa vise stranaka. Svima je jasno da se do toga tesko moze doci, ali nekako verujem da stranke ipak zajedno rade na tome, barem neke. Voleo bih znati koje i koliko saradjuju, i verujem da ce i to biti objavljeno.
    Pozdrav SVIMA od jednog Zike

  • Vračarci, ako im nije dobro, neka izadju na ulice ili u 5:30 ujutro kod mandatara. U suprotnom, njima je dobro i sve je u redu.
    Razumem da je ovo bila velika šansa za DJB da pokaže kako se radi i vlada na mikro nivou, ali, kako kažu ovde u Sremu, ima dana viče nego kobasica.