Ауторски текст Београд Правосуђе

Прича о смртној казни не аболира одговорне

vojin-biljicЖивимо у друштву где нас готово свакодневно таблоиди, кршећи Закон о јавном информисању, обасипају крвавим детаљима стравичне судбине жртве новог монструма. Ако на страну издвојимо неетичко и незаконито понашање таблоида, јер је то прича за  неки други текст, и фокусирамо се на реакције које су изазвали, видимо да је држава реаговала исто као и сви ми – згражавањем. И колико год је реакција грађана нормална и очекивана, иста таква реакција државе је таблоидна и показује неспособност.

Мандатар је, таблоидно, најавио да пооштравање казни за насилничко понашање. У јавности је тим поводом и у недостатку функционалних институција државе, поново отворена и популистичка расправа о смртној казни којом се прикрива та нефункционалност.

Најпре кратко о смртној казни. Расправа о њој је свакако легитимна, али толико компликована да би је требало оставити филозофима и, уместо популистичких и површних анкета неморално пребачених на грађане, следити Европску конвенцију коју је Србија потписала и уставну забрану за правно регулисање смртне казне. Тек уколико се Устав промени, а претходно иступимо из Савета Европе, наша слобода изражавања ће моћи да обухвати и овакве расправе о смртној казни.

То што је недавно министар полиције јавно изнео став да подржава смртну казну, илуструје једино његово базично непознавање Устава и ни у ком случају не може бити оправдање за негирање уставног поретка у медијима.

Што се мандатара тиче, верујем да се добро разуме у насилничко понашање. Само ми није јасно на основу чега закључује да ће неспособност полиције и тужилаштва рештити пооштравање казнене политике. Не видим никакву везу између тога што тужилац у конкретном случају нађе да нема опасности по нечији живот или тело  са висином запрећених казни.

Политичким утицајем разорене институције полиције и тужилаштва нису способне да се изборе са базичним облицима криминалитета који постоје у свакој држави, а које безнађе и сиромаштво грађана Србије све више провоцира и увећава. Полиција у Сан Салвадору или Бразилу свакако нема исти ауторитет као полиција у Америци или некој евопској држави, али то није до полиције, већ до степена друштвеног хаоса. Чињеница је да се стање у српском друштву континуирано помера ка стањима у државама Латинске Америке или Африке.

Ма колико мандатар своју одговорност за стање у друштву и држави покушавао да прикрије претњама о оштријим казнама, јасно је да су под политичким утицајем не само кључна већ и поједина извршилачка места у полицији и тужилаштвима заузели нестручни и неспособни партијски кадрови. Они су узрок, а мандатар и његови послушни министри имају искључиву одговорност за пропусте у тужилаштву и полицији јер су их бирали по политичким критеријумима.

Новим законским експериментима у виду пооштравања казни и причама о смртној казни одговорни и кривци се не могу аболирати. Закон никада и ни у једној држави не може бити кривац за насиље, посебно не онда кад се не примењује. Али лоши кадрови могу. Посебно у ситуацији кад су баш они ти који промовишу вредности насилничког понашања.

Војин Биљић
адвокат
одборник покрета “Доста је било”, Врачар

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Kriva je i opozicija. Sve joj ne valja ! Umesto da bude konstruktivna i da se na odmeren nacin odnosi prema vladi Srbije ona govori sve ne valja sve je populizam i poeni vodje.
  Losi kadrovi su zbog reforme pravosudja 2009. Mnoge opstine su 2009. izgubile sud sto je jako lose. Bilo je uvak pravilo da svaka opstina ima sud.
  Jedan od nacina odvracanja treba biti sigurno poostravanje kazni. Drugi je bolji rad, saradnja i kontrola tuzilastva i policije.Vazna je saradnja sa strucnjacima, civilnim drustvom i gradjanima.
  Nista ne moze biti bez poboljsanja svesti gradjana.
  Izjava ministra policije je bila emotivna za smrtnu kaznu. naravno SNS ne podrzava nista protiv civiliizacijskih standarda i evropskih vrednosti.
  Aleksandar Vucic je sastavio radna tela sa ministarstvima i kljucnim institucijama NVO za borbu protiv ovakog velikog zla.
  Tu bi trebalo ukljuciti i centre za socijalni rad.
  Trebalo pojedinci koji misle da izvrse nasilje ili su uznemireni, nervozni da imaju institucije kojima se obrate da to ne bi ucinili.

  • Sta mislis Nikoletina,da se tvoji ljubimci vrate u normalan zivot,secas li se kako je Aca govorijo,imam stari auto,sam vozim,nece biti vozikanja.
   Ja pretpostavljam da je SNS od 200000 eura koje dobija mesecno iz budzeta negde otvorijo butik i ordinaciju plasticnog hirurga.Secas li se kako su izgledali ex-radikali pre vlasti.Sad svaki dan druga garderoba,kako nabacuju kilazu,ekstra opterecuju butik,plata 1000 evrica.
   Sve te pare koje su uzurpirali na osnovu pokradenih izbora mogli su usmeriti socialnim sluzbama da preventivno delaju.
   Koliko su para potrosili,postavljajuci kamenje,pragove,deset puta otvaranje iste fabrike.Pun autobus novinara informera,pinka,studia b do Vranja sa senvicima i harmonikasem kosta par tisuca evrica.
   Koliko je scholdi spiskao tvoj Aca putujuci drzavnim avionom na neke bez veze sastanke?
   Jos gogre od svega je sto on i Zorana otvore auto stradu i postave kamen temeljac za most preko reke Save,masine,kamere,schmika.Zavrsi se presica,odose novinari,odose i masine,kad posle dva dana na tom istom mestu desi se stravican sudar,nije bilo adekvatne signalizacije.
   Od novo otvorene autostrade na jugu Srbije jedino koze imaju koristi,nikla trava i korov.

  • A ,sa sinom i ekipom na Ligu sampiona.Pinkovim avionom,inkognito,mimo protokola,Stedisa,

  • Nikola, nadam se da je moguće od Vas dobiti makar 1 konkretan odgovor? Rekli ste da je potrebno da Srbija promeni Ustav. Koje članove – konkretno? I šta treba po Vama ili po Vašoj političkoj opciji – DA PIŠE U TIM NOVIM, IZMENJENIM USTAVNIM ODREDBAMA – KONKRETNO? ŠTA? Bilo bi zaista sjajno kada bi svi saznali šta Vi ili Vaša politička opcija (koja god da jeste) predlaže – koje konkretne izmene uraditi, KONKRETNO, i kako da glase nove?

  • Ма он је пожарни војник СНС-а и у његовој глави је стално рапорт-реченица: “Пожарни сам код опреме и наоружања. У сошкама се налази x-y-z ДЈБ-оваца и x’-y’-z’ ДЈБ-симпатизера… Разумем, господине мандатаре!”
   Неће он никоме да одговори осим главнокомандујућем А.Вучићу.
   Једино да га провоцирате, али баш безобразно, па да се у страху од суда или од оптужби за гнусобно нечовештво уплаши, па ће можда да одговори. Ја сам успео да га испровоцирам чак два пута за три-четири дана, само да бих му показао да је слаб и рањив. Али, нисам као он, није ми више битан, тако да га препуштам неком будућем суду који ће га кад тад стићи…

  • P. S.
   Најбоље је одговарати му као што то ради Борислав.
   Обратите пажњу на Бориславове сјајне коментаре и тактику коју примењује када му даје против-одговоре (против-отрове).
   Поздрав! 🙂

  • Nikola dezura. Kad god je novi clanak DJB on je uvek prvi da komentarise. Imamo omiljenog i dezurnog bota ovde. Niki, jos kad bi ti znali pravo ime…

  • U novom nacrtu Tipika pise,Srbija ce biti Federacija,izmedju ostalih orazovat ce je R.Kosovo.R.Metohija.R.Sumadija.R.Macva.itd.Moji seljaci u Sremu vode javnu raspravu,bice formirana Republika Srem,administativni centar ce biti Krusedol,Velika Bingula-S.Pazova-Schatrinci ce dopbiti personalnu autonomiju.Izborni sistem ce se usaglasiti sa ostalim Republikama,via la Republika Srem.

  • Никола, већ сам ти саветовао да промениш лекове, јер ови немају ефекта.
   Ови који ти одговарају или помињу твоје име у коментарима су нови, ми старији више не обраћамо пажњу на твоје глупости. И народ је свестан таквих па каже: “Пас лаје ветар носи”.
   (Поређење са псом је ненамерно, али лајање ни најмање)

  • Тај пожарни војник-СНС-бот је на овом сајту можда тек месец дана, ако ме добро служи памћење…
   А, овај сајт пратим од његовог настанка… Само тек у последње време чешће коментаришем (јер је политичка ситуација све гора и јер се појављују бот-коментари каквих, по безобразлуку, раније није било).
   Поздрав. 😉

  • Nemoze se odgovornos prebaciti na opoziciju ili na predhodnu vlast. Ovi popravljeni radikali su dugo na vlasti.Njihovo ne poznavanje posla kojim se bave je katastrofalno,Za sve je neko drugi kriv ,a oni su na vlasti vec 20 godina.

  • Poštovani Nikola,
   Hvala na pokretanju rasprave sa SNS-om. Naravno vas smatram zastupnikom SNS a ja ću odgovarati kao zastupnik DJB ideja,
   DJB je glavna opozicija SNS-u. Vaša konstatacija da nam sve ne valja kod SNS nije tačna.
   Šta nam valja. Uvažavamo vaš program. Šta nam tu ne valja? Ne valja što ga vi ne primenjujete već smo morali mi da vaše ideje preuzmemo i kao bolje posvećeni i sa jasnim moralnim načelima ih primenjujemo. To su odustajanje od partokratije, borba protiv korupcije i kriminala, jačanje socio-ekonomije, reforme zdravstva, prosvete i bezbednosti.
   obrazloženje za to je sledeće: Žalili ste se da ništa ne valja u periodu pre dolaska SNS na vlast a najviše na period od 2008-2012. U periodu od 2012-2016. to “da ništa ne valja” ste održali i unapredili pa to sada po svim ocenama, tu se i SNS i DJB slažu, ne valja više nego u periodu 2008-2012. zato vaša tvrdnja da nama DJB kao glavnoj opoziciji ništa ne valja je tačno. Za to imamo vašu podršku.
   U periodu u kome je SNS bila u apsolutnoj vlasti niste ništa poradili na
   a. kulturi dijaloga.
   b. jačanju svesti jer ste stalno osuđivali OCD-va koje to inače rade da su strani plaćenici
   c. vrlo ste zadržali kadrovska rešenja iz 2009 jer vam odgovaraju. DJB ih nije pravio i ima jasan plan kako doći domkvalitetnih ljudi na stručnim radnim mestima. Vi to nemate jer stručna mesta popunjavate partijskim kadrovima što je nemoralno.

  • 2. Poštovani Nikola,
   Hvala što ste se pojavili na našem sajtu da komentarišete glavne političke događaje i opcije.
   Potpuno vas razumem. Na sajtu SNS ne postoji mesto za komentar. Vaš politički vođa vam je uskratio iznošenje mišljenja.
   Kod nas možete videti demokratičnost na delu koja je vama uskraćena.
   Nadam se da će ona delovati na vas i pomoći vam da nam se pridružite ako ništa drugo bar zato što smo vam ukrali ideje i bolje ih sprovodimo od ljudi iz SNS-a.

 • Питање за ДЈБ.
  Зашто наше ћириличне коментаре конвертујете у латиницу.
  Ни то што су ваши текстови латинични није у реду, а поготово што и нама одузимате право да поштујемо Устав.

  • На врху стране, десно имате опцију *ћир*. Срећно…

 • Autor ispravno rezonuje. Ključna je rečenica “na osnovu čega zaključuje da će nesposobnost policije i tužilaštva rešiti pooštravanje kaznene politike”. Naše krivično zakonodavstvo je jedno od strožih u Evropi. Na primer, za osnovni oblik silovanja je minimalna kazna u Srbiji 3 godine, dok je u Nemačkoj 1 godina. Za silovanje izvršeno od strane više lica je minimalna kazna u Srbiji 5 godina, a u Nemačkoj 3 godine. Osim toga, kada kriminalac donese odluku da izvrši krivično delo, on to čini jer smatra da nikada neće biti uhvaćen, tj. neće otići na izdržavanje kazne, ma kolika ona bila. Drugim rečima, samo izvesnost da će biti otkriven i osuđen će ga sprečiti da vrši krivična dela, a ne visoke kazne. Tako dolazimo do ključnog problema: mi nemamo institucije (tužilaštvo i policiju) koji su sposobni da otkrivaju učinioce. Zbog toga nam u društvu kriminal svih oblika cveta, a vlast s vremena na vreme izađe u javnost sa pričom o pooštravanju kaznene politike, što je čista demagogija i prikrivanje uzroka porasta kriminala.

  • Ta lista je malo čudna, na ubedljivo prvom mestu treba da su Jamajka i Švedska (ubedljivo prva u Evropi i to ne zbog svih glupih razloga na koje se levičarski Šveđani vade, npr. da su svi ostali varvari i da se svuda drugde žene boje da prijave silovanje, da je kod njih definicija silovanja najšira ,itd. svaki od tih mitova je lepo otfikaren). Da budemo fer, van Evrope, za mnoge podsaharske zemlje statistike i ne postoje, a u mnogim drugim zemljama žene kamenuju kada su silovane, pa im to ne ide u statistiku, opet ništa od toga nije slučaj u Evropi

  • У свему сте потпуно у праву, али мени није био циљ рангирање. Циљ ми је био да на основу поређења Немачке и Србије у коментару господина Јовичића и извођења закључка: „Tako dolazimo do ključnog problema: mi nemamo institucije (tužilaštvo i policiju) koji su sposobni da otkrivaju učinioce. Zbog toga nam u društvu kriminal svih oblika cveta…“, покажем да то није баш тако. Листа коју сам навео је само прва на српском језику, међутим и на осталим (и на другим језицима) листама Србија се не налази, а земље које поседују ИНСТИТУЦИЈЕ, и које би требало да нам буду узор, су у њиховом самом врху. Нема потребе да пљујемо по сопственој држави и кад треба и кад не треба.

  • čika aca greši samo u jednom – postavljajući u isti ravan sve države (narode, običaje, kulturu, porodične vrednosti, veru), odnosno, predstavljajući (medjunarodnu) “tabelu”, listu – u kojoj srbija nije pri vrhu zločina. i nije, ako posmatramo zemlje – koje i ne treba da nam baš u svemu budu uzor. zapravo, niko i ne treba da nam bude “uzor”. ali od svakojakih tudjih iskustava možemo (i moramo) izgraditi svoj pravac. “demokratija” je u, recimo, australiji, uzela takav “zamah”, da je pre postala anarhija nego primer za zemlju sa snažnim institucijama. deca od 15, 16 god počinju da žive samostalno, nema autoriteta, ali zato ima nezamislive količine kriminala. slično se dogadja i u engleskoj, holandiji, širom z.evrope. da ne navodim lični, autentični doživljaj iz čikaga, kada je klinac (16) zbog toga što se otac izvikao na njega – pozvao hitne službe. 5 min kasnije oko kuće je bilo 10-tak policijskih urgentnih ekipa. to je bio nestvaran, “demokratski” doživljaj promocije zaštite “ljudskih prava”. puno je toga. srbiju ne možemo i ne trebamo trpati u isti koš sa brojnim “svetlim” primerima na zapadu, kao ni praviti poredjenja sa trećim svetom. srbija mora imati svoje – autentične vrednosti koje može i mora izgraditi, a onda se njima i rukovoditi. tada zločin, silovanje, potom i ubistvo trogodišnjeg deteta – neće biti deo statistike, jer, neće se ni dogadjati. nije se dogadjalo pre – otkrijmo uzrok zašto se dogodilo sada, potpuno eliminišimo taj uzrok – i više se neće dogadjati. ako sistemski zaustavimo amerikanizaciju svega, nećemo više imati ovakve vesti.

 • Nikola ne mogu da te dobiju ovi iz centale,javi se odmah. Oni sendvici sto su podeljeni juce,znas oni sa sunkaricom, izgleda da su bili zarazeni salmonelom. Cela ekipa je na infektivnoj. Moras da odesh da das stolicu i krv. Da budemo sigurni! Javi se podhitno! Znam da visish ovde po ceo dan pa mi je bilo najlakse da te ovde nadjem…

 • Господине Игоре,
  извињавам се што нисам био мало јаснији. Желео сам да са: „…и које би требало да нам буду узор…“ будем ироничан, чак саркастичан према „узорима“. Допада ми се крај Вашег коментара. Открили сте један од главних узрока, али системско заустављање американизације може да доведе до још горих последица. Треба радити паметно, не изазивати их претерано и бити стрпљив. Није још време да детаљишем о томе.