Ауторски текст Војводина Екологија

Велики бачки канал – црна тачка Европе

После вишедеценијске небриге о Каналу ДТД, грађани Бечеја су се обрадовали када су прошле године угледали машине које су започеле извлачење муља из канала. Наиме, проблем загађености Великог бачког канала вуче се већ дуги низ година и за његово решавање заинтересована је и Европска унија и чије су чланице више пута показивале добру вољу да помогну у проналажењу решења.

Veliki bački kanal - mulj
У многим студијама се наводи да је загађеност ВБК једнака загађености фекалних вода. Оно што је забрињавајуће показало је десетогодишње истраживање примаријуса др Миомира Милојевића, бившег начелника Грудног одељена у болници у Врбасу, које је доказало да постоји узрочно-последична веза болести и живота поред канала. Истраживање је потврдило сумње грађана Куле, Врбаса и Србобрана да људи који живе поред ВБК масовно обољевају од карцинома. Овакво истраживање није вршено за становнике који живе поред ВБК у Бечеју. Узимајући све ово у обзир разумљива је била радост људи у Бечеју када су угледали чишћење канала у којем су се њихови очеви некад купали, а дедови појили краве и коње, а они сад не могу ни рибу да пецају. Њихова радост убрзо је утихнула јер им није било јасно зашто се муљ оставља поред канала уместо да се одмах носи. Муљ је стајао безмало годину дана на 15 метара од првих кућа, на 5 метара од дечијег игралишта и на самој такозваној бечејској “стази здравља“. Забрињавајућа су сва ова истраживања, као и то да се више од 20 година у касну јесен када би фабрике појачале пуштање отпадних вода у ВБК дешавао помор риба који су грађани звали „загуш“. Загуш би се најдуже задржавао у овом делу ВБК пре пуштања у реку Тису, забринутост грађана за сопствено здравље као и здравље своје деце делује сасвим оправдано.
Ових дана коначно је кренуло уклањање муља са обале канала, али одлагање истог се врши тако што се попуњава површина која се такође налази у насељеном месту. Бивши председник општине Кула и члан радне групе за ревитализацију канала Светозар Буквић каже: „Посао не може да се уради на пречац, јер је канал деградиран 150 година. Наука ће морати да да своју реч, јер је то такво загађење какво земаљска кугла не памти. Они који буду учествовали у чишћењу канала биће хероји!“ Вања Баришић Јоковић некадашња портпаролка “Војводина вода” је између осталог још 2007.године изјавила следеће: “ Да би се одредила технологија одмуљавања, потребно је завршити анализе и провере састава муља. Тек тада ће се знати како депоновати извучени муљ. Прецизирање муљне седиментације је кључан резултат и одређује где ће се копати рупе, како ће се земљиште заштити од оцеђивања ускладиштеног муља, којим врстама дрвећа и зеленила ће се накнадно пошумљавати терен над депонијом и да ли ће муљ са појединих деоница морати бити сушен, брикетиран па спаљиван у посебним покретним постројењима.“
Са правом се питамо шта је наука рекла о саставу муља? Као и да ли и колика опасност постоји за становнике Бечеја због начина на који се одлазе муљ? Да ли због ситног профита неко рескира будућност и здравље наше деце?

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

Одбор у Бечеју

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар