Pravosuđe Saopštenje

Vučićeva politika nasilja se ne da sakriti povećanjem kazni

Posle serije monstruoznih zločina koje su ministri neprikladno komentarisali ocenama da je ubica bio “miran i tih čovek”, posle nebrojeno puta ponovljenog Vučićevog da je “nemoćan pred huliganima”, posle svakodnevnog premijerovog mobinga i verbalnog nasilja kojima izlaže novinare i celu javnost na svojim konferencijama na štampu, posle fantomki u Savamali, današnja najava Aleksandra Vučića o pooštravanju kazni za nasilje u porodici i društvu spada u običan i licemerni krizni marketing.

palata pravde

Nekažnjavanje najvećih kriminalaca, odlaganje izdržavanja kazne, huligani koji hodaju slobodno i njihovo oslobađanje zbog zastarelosti ili nebuloznih objašnjenja uništava celo društvo. Nerad i nesposobnost partijski uguranih kadrova u tužilaštvo, političko sprečavanje profesionalaca da rade svoj posao, devastiranje kadrova u sudstvu i postavljanje poslušnih, uplašenih sudija i političko upravljanje policijom iz kabineta dr Nebojše iz Beograda ne mogu da se promene pooštravanjem kazni. Najava promene zakona je uobičajen metod nesposobnih vlasti da prikriju svoju odgovornost pred javnošću i pokažu kako su navodno zabrinuti i da navodno imaju rešenje.

Kakve veze ima mandatarovo najavljivanje povećanja minimalnih kazni, kad sudije dosuđuju kazne koje su ispod zakonskog minimuma, što je i sam mandatar priznao? Da li će pooštravanje kazni promeniti činjenicu da mandatar ne da odgovorne za helikoptersku nesreću, da je Tužilaštvo pokorno to prihvatilo, a da dva ipo meseca od Savamale ne znamo ko je “kompletni idot” iz vrha vlasti? Sve te navodne mandatarove “akcije” samo nas guraju u laž, obmanu i povećanje nasilja.

Pokret “Dosta je bilo” se pre svega zalaže za depolitizaciju policije, tužilaštva i sudova. Zahtevamo da hitno na čelo svih institucija dođu stručni, kredibilni i iskusni ljudi koji dobro rade svoj posao u interesu građana i koji svojim integritetom onemogućavaju politički uticaj. Stalna popravka zakona i prilagođavanje kaznene politike je svakako potrebno i pokret Dosta je bilo ohrabruje svaku stručnu raspravu za poboljšavanje zakona. Međutim, Aleksandar Vučić se time ne bavi, on devastira institucije, pre svega policiju i sud, a jedino što ga zanima je rejting. Kaznena politika zemlje ne sme biti zavisna od rejtina mandatara.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Politika poostravanja kazni je nuzno. Nasilje je stalno sa nama. U porodici, zerne, deca. Trebaju se kazne bitno poostriti. Treba stati na put slucajevima u zitistu i Vratarnici, pojacanim kaznima. Povezivanje slucaja u Sava mali sa ovim je nesrazmerno. Ta patkica zeli Balkansko prolece. I vodje tih protesta su zreli za pritvor 30 dana . Nije svako delo sto ne,ko misli to. Treba se poboljsati rad svih sudova i ministar Selakovic to dobro radi. I minimalna kazna kada se izrekne ispod zakonskog minimuma ce biti veca. Samo demagogija se pise ovde.

    • Ovo je sajt “Dosta je bilo”, a ne Informera. Idi krckaj sendvič negde drugde.

    • Nikola, botino u pokusaju, a da se malo latis sendvica za promjenu i manes se ovog sajta…Informer jedva ceka tvoje “analize”.

    • Pojedi još jedan sendvič, pa se lepo saberi, šta si hteo da kažeš 🙂
      Nisam razumeo kako minimalna kazna ispod zakonskog minimuma će da bude veća 🙂

      Mora da je sendvič bio budjav, čim ovako pišeš 🙂

    • Slažem se sa Nikolom da je pooštravanje kazni kod krivičnih dela neophodno, ali – neophodnije je da sudovi primenjuju već postojeće zakonske mogućnosti, a ponajviše – da tužilaštvo dobro pripremi optužnice koje – listom padaju pred sudovima. No, pre svega – još nismo dobili vaš odgovor, g.dine Nikola, pojašnjenje onoga što ste rekli – da je potrebno promeniti Ustav. Može li konkretno Nikola – zbog čega, koji član – i kako bi trebalo da glasi novitet? Možete li da budete konkretni ili ne?

    • DJB neodgovara na pitanja informera, studija B i sl. Tako da mislim da treba ignorisati bota Nikolu koji ovde ordinira po direktivi.

    • Nikola ti mora da si dobio od SNS_a neke mrvice. Nije poenta u donošenu zakona nego u njegovoj primeni. Naprimer donet je zakon o zabrani pušenja, kazne su rigorozne, ali taj zakon niko ne poštuje. Poenta ovog teksta je da nesposobni i poslušni Vučićevi kadrov neće a i nemogu da primenjuju postojeće zakone.

    • Poštovani Nikola,

      zamislite sledeću situaciju: skupi se jedne noći grupa huligana i sruši vam kuću. Sledečeg dana dođu vaše komšije i pobune se što je vama kuća srušena i da vam daju podršku. Vi dođete i kažete komšijama sledeće: “Drage komšije, nisu kriminalci ovi koji su mi srušili kuću nego vi koji saosećate samnom i hoćete da mi pomognete”.

    • Postovani Nikola i svi ostali citaoci. Pozdrav
      1. O kako bi to bilo lepo da se pojavi “kompletan idiot” sa kamionom od “Miliom i osamsto hiljada” tona eksploziva (sa ili bez “fantomke” posto je ona nemerljivo VAZNIJA, i raznese Srbiju, pa desetine bolesnih potencijalnih zlocinaca nad malom decom, nasilnih grupa koje ne mozes kontrolisati, supruzima koji “uzurpiraju” daljinac TV-a i suprugama koje “zvocaju”, pa razlicite, po visini, po tezini (nas mrsave i niske a i one punije), razlicite po zeljama i sklonostima, pesnike, matematicare, neistomisljenike, POBIJE, brzo, kratko, lepo, bez da patimo.
      Pa samo Vi Nikola ostanete. Kako bi Vam tada bilo dosadno! Ajde necu tako, surovo je, a nama lepo i bez patnje.
      2. Neka ostanu samo oni koji ce tada uspesno voditi: skolstvo, ekonomiju, pravosudje, poljoprivtedu, industriju, zdravstvo naravno Grad, Zadrzite policiju, bez obzira koliko ima iste “obicne”, komunalne, one sto omladina zove “zardinjerija”, specijalce, . ja te razlike ne znam.
      Zadrzite one koje Vi izaberete..
      Pa koliko desetina bi Vas bilo? Ne bi bilo stotina.
      3.3.3.3. Sto se meni, jednom Ziki cini da mi idemo ka tome da nas kraj nece biti ni tako brz ni bez patnje, a Vama interesantniji, da gledate kako se mucimo.
      4.. A Vi ako ne vidite vezu skolstva i zdravstva i uredjenog drustva u predvidjanju i sprecavanju nasilja i zlocina koji se svuda desavaju, nego samo u poostravanju kazni, onda je to tako.
      Gospodin Selakovic ce poostriti kazne, gospodin Stefanovic izvrsavati, a gospodin Vucic potvrdjivati, i to ce spreciiti i zvitoperen um, koga treba prepoznati i leciti (pre zlocina), da ne treba raditi takve strahote.
      Postovani Nikola laku noc I pozdrav Vama i svim ostalim citaocima nasih komentara
      od jednog Zike

    • Ja ne razumem zasto obracate paznju na komentare,ovog Nikole.Gde je bio ranije da ucestvuje u raspravi,odjednom se pojavio iznenada da brani Vucica.On ili je SNS-ov placenik ili eventualno pazocarani clan ovog pokreta.

  • Sve rečeno kratko jasno I apsolutno je tačno. Nažalost, u Srbiji su institucije sistema urušene, I dok se njima ne vrati nezavisnost u radu bez političkih I mandatarevih pritisaka I ucena, nijedan zakon niti njegovo pooštravanje I izmena nas neće spasiti kao društvo , I kao pojedinca. Dosta je bilo laži, manipulacija I licemerja mandatara I njegovih poslušnika. Državu I institucije moramo vratiti nama građanima!

    • Jovane,
      Kad već Vučić potpuno upravlja pravosudnim, policijskim, obrazovnim i svim drugim sektorima – normalno je njega stalno pominjati i napadati. Vidiš li ti trenutno na političkoj sceni Srbije neku drugu individuu da vuče konce i da se hvalisa svojim radom?

    • Poštovani Jovane,
      Uopšte se ne slažem sa vama.
      Zašto?
      Pa, zato što je Aca-obećanje ministar za sve. On je premijer i odgovorni za sva ministarstva u vladi.
      Da li iko sme da uradi bilo šta, ali baš bilo šta, ukoliko Aca-obećanje to prethodno nije aminovao?
      E, zato Svaka objava mora da sadrži mandatara, odnosno ministra svih ministarstava.

    • Dragi Pavle,

      Ne treba DJB da vodi takvu politiku iz vise razloga:

      1. Ispada da su oni samo kontra Vucicu, i nista vise.
      2. Postaju naporni sa tim napadackim i ostrim stavom.
      3. Ovo su mogli da precute zato sto je rec o ubistvima i teskim zlocinima, a oni su u svemu tome videli priliku da jos malo pljunu po Vucicu.

    • U potpunosti sam saglasan. Treba mnogo više pozitivnih stvari, tribina da se narodu malo osveste stvari…

    • Pa kada nema nimalo radnog staža. Mora prvo da polaže pripravnički ispit.

  • Skoro 30 godina političari guraju ovu zemlju u haos pa je normalno da se pojave problemi nasilja i monstruoznih zločina. Konstantni pad standarda, počev od raspada države, ratova, ubijanja, iseljavanja, hiperinflacije, gubitak posla, tajkunizacija države,… do stvaranja poremećenih vrednosti putem rijaliti programa, sve je to palo na pleća ovog naroda i najslabiji u tom haosu izgube kompas i urade to što urade. Nikakvo pooštravanje kazni to ne može da ispravi osim da se neka nova narodna vlast potrudi da se donese Zakon o Veleizdaji i potrpa sve te protuve do danas koje su upropastile državu i narod, na doživotnu robiju.

  • Da sve se radi samo protiv Vucica! Svaka prilika da se napadne Vucic. Umesto da sednu vlast, opozicija, drzavni organi, intelektualci, novinari, civilno drustvo i da vidimo na koji nacin da sprecimo nasilje u porodici, DJB odmah govori da sve ne valja. Vucic ovim radi pravu stvar konacno neko da se seti. Umesto opozicija da bude konstruktivna i da da svoj doprinos ona govori nista ne valja sve je demagogija, sakupljanje poena… Strasno. Premijer skuplja poene kada uradi dobro i kada ne uradi. Ovo mora Vucic da kordinise jer cela vlada se mora pozabaviti ovim krupnim problemom.
    dobro je sto mandatar pokusava nesto da popravi.
    Kazna ispod minimalne ako je sada 2 osudice ga ispod godinu 1,5 ako bude 3 bice 2 i bice tako kazna veca.
    Za promenu Ustava treba da se sloze strucnjaci , javnost, vlast i opozicija. U delu da smo vise deo Evropske Unije i evropskih vrednosti. Drugo je da bi se unapredila nezavisnost pravosudja. Trece Kosovo, Vojvodina videti onda veca nadleznost okruga ili stvaranje regiona ili oblasti. Mozda izbor presednika u parlamentu i uvodjenje mesovitog sistema,smanjenje broja poslanika kao i unapredjenje ljudskih prava -mozda gej zajednice., drugih manjina vise… Ono da se drustvena svojina pretvara u druge oblike je vec gotovo i treba izbrisati jer je nema…

    • Poštovani Nikola,
      DJB i svako moralan i razuman mora da radi protiv Vučića.
      Pa i vi iz SNS-a jer Aleksandar Vučić neće da sedne ni sa kim ni sa opozicijom (DJB) pa ni sa svojim članovima. On jedino sluša tajkune i po nekog ambasadora.
      On je kriv za loš rad sudstva, tužilaštva i policije zato što im se meša u posao, unapred određuje ko je kriv, kolika mu jekazna a nije ga sud osudio, kad će koga policija da uhapsi. Onesposobio je bezbedonosni sistem i omogućio nasilnicima da se komotno ponašaju.
      Nezavisno sudstvo je direktno Aleksandar Vučić svojim delovanjem podrio a podršku mu u tome pružate vi iz SNS-a.
      A promene Ustava po njegovoj želji mimo volje građana Srbije kako bi svoju prigrabljenu vlast još više uvećao. I tu mu vi iz SNS-a pružate podršku. Ali tu niste jedinstveni. Tomislav Nikolić nemisli tako
      Ustav se ne menja sa “možda” već sa čvrstom podrškom koju vi iz SNS za to nemate.
      I da vam se Nikola zahvalim za otkrivanje delova ekspozea Aleksandra Vučića. Vidi se da još nije dorađen. Doradiće ga DJB na zasedanju Skupštine.

    • Nikola dragi, opet uopšteno. Šta Vojvodina, Kosovo, šta treba menjati i – u šta promeniti? Može li konkretno Nikola? I koje su evropske vrednosti Nikola? Konkretno?

    • Ne zna on nista konkretno. Njegov zadatak je da provocira. Zato ga treba ignorisati. To ce mu biti najveca kazna, za sada. Kad mu nekad savest proradai, ako proradi, shvatice kakva je zlodela cinio.

  • Ne slažem se sa konstatacijom u tekstu da sudovi tek tako izriču kazne ispod zakonskog minimuma. Oni to rade jer sigurno postoje olakšavajuće okolnosti koje ublažavanje opravdavaju. Dalje, možda sudovi to rade jer se ne slažu sa prestrogom kaznenom pollitikom zakonodavca koji se vodi demagogijom u stilu: ako ne mogu da uradim ništa konkretno na bezbednosti građana (konkretno u smislu da se učinioci po pravilu otkrivaju i procesuiraju, a ne kao sada da mirno spavaju), hajde da gromoglasno najavim strožije kazne i bacim javnosti prašinu u oči. Navešču jedan primer, skoro je jedna tužiteljka plakala na suđenju kada je studentu kod koga je pronađeno nekoliko grama marihuane izrečena kazna od 3 godine zatvora (to je kod nas minimum bez mogućnosti ublažavanja, dok bi u nekoj drugoj evropskoj zemlji za isto delo dobio uslovnu osudu). Na drugoj strani, krupni dileri su van domašaja pravde. Pravi problem krije se u činjenici da su nam institucije koje brinu o bezbednosti građana (policija i tužilaštvo) urušene (npr. Savamala) i da nisu u stanju da rade svoj posao kako treba. Na primer, pre ubistva nesrećnog deteta u Zaječaru policija je morala da uhapsi učinioca jer je on pre mesec dana ubio komšinicu kojoj je dugovao novac. Ako policija ne može da reši slučaj ubistva u seoskoj sredini, postavlja se pitanje šta ta policija može da reši. Čemu se nadati od policije u kojoj rade pre svega kadrovi zaposleni po stranačkoj pripadnosti, uglavnom sa izmišljenih privatnih fakulteta (Viša turistička, Viša trenerska, menadžeri). Prema tome, DJB ne bi trebalo da u javnoj raspravi o ovom problemu prihvati pojednostavljeni pristup koji forsira vlast, da je sve to samo pitanje strogog kažnjavanja i ništa više.

  • Odlican tekst. Kompletni idioti, najodgovorniji su za porast nasilja, netolerancije, bahatosti, bezobzirnosti….Nista pametno oni ne mogu uraditi, takav im je sklop.

  • Treba imati u vidu da su upravo ovi kompletni idioti dolaskom na vlast doneli zakon kojim su amnestirali 3600 zatvorenika.

  • Zakonik o krivičnom postupku, čl. 283 daje ovlašćenje Javnom tužiocu da odbaci krivičnu prijavu za krivična dela za koje je zaprećena kazna zatvora od do pet goidna. Pod uslovom da počinilac naknadi štetu pričinjenu krivičnim delom, uplati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe, obavi određeni dru štveno koristan rad i još nekoliko prediđenih uslova. U praksi se obično svede na uplatu određene svote novca (oko 50 000 dinara) čime se počinilac osobađa krivičnog gonjenja. Javni tužilac i ne podiže optužnicu. Nema ni suđenja ni predmeta.
    Pred sudovima se više ne pojavljuju krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora do 5 godina. Počinioci plate i slobodni su.

    Za nasilje u porodici (pretučelš ženu napr) zaprećena je kazna zatvora do 3 godine. Prebij ženu, plati neku paricu i gotovo.

    To Vam je naš Zakon.

    Ukoliko upravljaš vozilom bez vozačke dozvole platićeš kaznu za prekršaj iz čl. 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja… od 100.000,oo do 120.000,oo dinara. Manje ćeš platiti ako prebiješ dve svoje žene nego da te uhvati policija da voziš bez dozvole.
    To je naš pravni sistem. Nije teško ispraviti ovakve greške u pravnom sistemu. Niti teško niti skupo. Prosto je. Samo nadležni izgleda imaju preča posla. Nije kriva samo ova vlast za ovakvo stanje. Decenijama se pravni sistem sisematski urušavao da danas jednostavno ne postoji. Svi smo tome doprineli i svi ga jedino možemo podići iz pepela.

    • Slažem se sa @Giletovim komentarom, ilustrovan je odličnim primerom. U većini zemalja Evrope, zakone pišu odabrane advokatske kancelarije i u velikom broju slučajeva propusti su rezultat namere, a ne greške. Pretpostavljam da je i u Srbiji tako. Poslanici većinom nemaju ni znanja ni sposobnosti da racionalno analiziraju predloge i glasanje se odvija po direktivama iz partijskih centrala. Zato mislim da zapravo nije lako ispraviti greške i podići pravni sistem iz pepela. Potrebno je da se stekne veliki broj pozitivnih uslova da bi se tako nešto dogodilo, a dovoljan je jedan pogled na ljude koji sede u Skupštini da bi se zaključilo da ćemo na te pozitivne uslove još morati dobrano da pričekamo…

      p.s. jedna generalna primedba autorima saopštenja: nadjite dobrog lektora. Rečenica kao što je: “Stalna popravka zakona i prilagođavanje kaznene politike je svakako potrebno…” je pogrešno konstruisana, pobrkane su jednina i množina.

  • Ona reforma pravosudja gde su sudije birane po kafanama 2009.
    Onda ukidanje mnogih opstinskih sudova gde je otezan pristup pravdi. Oduvak je svaka opstina imala opstinski i prekrsajni sud.
    Korupcija i primena zakona su takodje problem.

    • Slažem se. Ta reforma je bila katastrofa i najobičniji hir tadašnje vlasti. Nije ni čudo što su posle doživeli fijasko na izborima. Eto, da se u nečemu složimo.

    • Nikola, srećo moja.
      Hajde diši dok kucaš, nemoj tako uzbuđeno.
      Neka ti misli budu jasne, zvučiš kao dete u razvoju,
      samo dodaješ deo rečenice na nedovršeni deo.

      Kakve veze ima izbor sudija iz 2009. sa 2/2 2016?
      To je bilo pre 7 godina. Prosta matematika kaže da je već 10% tih ljudi u penziji ili na groblju.

      Ljudi nisu protiv Vučića. Ja sam protiv ideja koje sprovodi Vučić. Jel kapiraš razliku?

  • Vladimir Djukanovic-Djuka,ovde pod sifrom”Nikola”!Ziveo!Teleprompter ste kupili…ovo ce ici teze,i skuplje!”Izvuceni broj 21″….made by Djuka!

  • Nekada davno, nosioce pravosudnih funkcija birala je skupština opštine. Ljudi jedne opštine, birali su ljude koji će suditi i tužiti u toj opštini. Ljude kojima su znali poreklo, korene, moralne vrednosti…. Na period od 4 ili 5 godina. Izabrani su se morali dokazivati kako bi u narednom periodu bili ponovo izabrani. A onda je došla centralizacija te sada nosioce pravosudnih funkcija bira neko ko ih ne poznaje. Neko koga narod ne poznaje, sumnjive sposobnosti da bira, nameće narodu pravosuđe . I to doživotno. Bez prava da bude smenjen. Bez kriterijuma uspešnosti u radu. Da li je ijedan nosilac pravosudne funkcije smenjen zato što nije sposoban da obavlja svoju funkciju? Ili zato što ne sudi pošteno? Ja nisam čuo za tako nešto.
    Ko je samo smislio nesmenjivost nosilaca pravosudnih funkcija i njihov doživotni izbor? Ima li razloga za to? Biramo predsednika države, vlade, ministre za period od nekoliko godina. A sudiju za prekršaje (primer), doživotno. Njega biramo za anđela. Dok je živ. Na najznačajnije, najteže, najodgovornije funkcije biramo ljude za period od nekoliko godina. A sudije doživotno. Radili ne radili, sudili ili tužili dobro ili loše, jednom izabran, do kraja života izabran. Ima li to smisla?
    Ne možeš da promeniš familiju i sudiju.
    Ovaj tekst nije protiv nosilaca pravosudnih funkcija. Naprotiv. Smatram da je u interesu ogromne većine njih, da jednom znaju da će ako budu dobro radili napredovati na lestvici ka višim instancama, do vrha pravosuđa. I da jednom znaju da će oni koji ne budu dobro radili, izgubiti svoju funkciju. U odsustvu jasnih merila uspešnosti obavljanja pravosudne i svake druge funkcije, u odsustvu posledica koje povlači dobar i loš rad, nikada neće biti dobrog pravosuđa. Gorak je ukus kada vidiš da izgarajući na poslu primiš istu platu kao i drugi koji se i ne potrude. Ili još gore kada drugi napreduju a ti sa svojih sto posto potvrđenih odluka ostaješ dole.
    A možda i nisam u pravu.

    • Gospodine, Gile, potpisujem ono što ste rekli. Nemam šta da dodam.

  • Za monstruozan zločin u selu Vratarnica kod Zaječara direktno je kriva policija tačnije rećeno vrh policije na čelu sa ministrom Slinom.
    LJUDI MONSRUM JE SAMO PAR DANA RANIJE UBIO ŽENU!
    Da je istraga sprovedena kako treba (ubica je pušten pošto je prošao poligraf na koga se vlast redovno poziva) on bi bio iza rešetaka i ne bi bio u mogućnosti da počini novi zločin.
    I još nešto.
    Otprilike u isto vreme kada je ubijena žena u Borči nestao je suvlasnik Pink taksija. Meiji se ovim slučajem ne bave.
    PROŠLA SU TRI MESECA!
    Policija je pre par dana pronašla njegov automobil u kome se odvezao kad je nestao.
    Da li je policija nesposobna (mislim na inspektore, operativce pozornike)?
    NARAVNO NE!
    Pa ko je onda kriv i o čemu se radi?
    SAMI ZAKLJUČITE!!!

  • Saopštenje odražava pravo stanje stvari u našem sudstvu i potencira dva ključna problema – 1) neefikasno i korumpirano sudstvo i 2) zavisnost sudstva od izvršne vlasti. Ta dva problema treba rešiti korenitim zahvatima. Kada se to svede na nekakav “prijhvatljiv” nivo možemo govoriti o efektu pooštravanja kazni.
    Policija, svakako, treba biti efikasnija i s obzirom na to da nam se zločini umobolnihs vremena na vreme ponavljaju potrebno je unaprediti sektor kriminalistike koji se bavi takvim slučajevima. Ko je na primer, registrovan kao nasilnik, pedofil… mora biti pod posebnim režimom prismotre. Ali, nemojmo se zavaravati, to je mnogo dublji problem od efikasnosti policije. To je društveni, civilizacijski i duhovni problem i ne rešava se nimalo lako. Kako se može znati ko će postati psihopata. Jedino da svi prođemo neke psihotestove pa da se svrstamo u određene kategorije rizika i da, u skladu s tim kriminalistika detektuje pojedince koje će kontrolisati. Složićete se da se ovo graniči sa apsurdom.
    Neke zakone treba promeniti, posebno odnos prema razbojnicima i lopovima. Često se čuje u narodu da naš zakon “štiti lopove”. Ima više slučajeva da su se ljudi koji su u svojoj kući protiv provalnika upotrebili oružje našli pod udarom zakona i bili osuđeni “zbog prekoračenja nužne odbrane”, a provalnici su prošli “labavo”. Zašto ne bismo uveli zakon po američkom modelu – provalnika u kući možeš da ubiješ i da za to ne odgovaraš pa neka provalnici i razbojnici izvole. Naravno, o ovome bi trebalo sprovesti ozbiljnu javnu raspravu i zakone prilagoditi našim uslovima.

  • Pitanje:

    Kako se zove software koji generiše odgovor na ključne reči: korupcija, pljačka, Fiat, Sartid, patkica, Sava Mala i…naravno, Vučić?

  • Pardon.

    Kako se zove software koji generiše KOMENTAR na ključne reči: korupcija, pljačka, Fiat, Sartid, patkica, Sava Mala i…naravno, Vučić?

  • Pooštravanje kazni da. Za sve nasilnike, )postoji puno vrsta i kategorija nasilništva), posebno je problematično porodično naselje i zbog dece i zbog zajedničke imovine, a često je to individualna imovina žrtve koju je napuštala jer je nasilnik ostajao u njenom stanu, ona bežala pred nasilništvom sa decom. E sada ono što i ja nisam znala, a dugo ni verovala, kada sam počela da se bavim ovim je da postoji i veliki broj nasilništva nad muškarcima. ne samo emocionalno, već i fizičko. neverovatno, ali postoji. Naravno, mnogo ređe nego nad ženama, zbog fizičke konstitucije, ali postoji. Zakoni nisu bili toliki problem. Da su nadležni radili kako treba, da su primenjivali viši deo raspona zakonskih kazni, a ne niži, bilo bi kao što novi zakoni propisuju. Kako je mogao sudija da odluči da silovatelj maloletnika dobije 3 godine, uz dobro vladanje i razna zakonska umanjenja, izađe za 1,5? Pa te sudije bi trebalo osuditi, ne samo razrešiti, protiv njih treba pokrenuti postupke. i zašto nisu pokrenute po službenoj dužnosti kricične prijave protiv lica koje su lažno prijavile nasilje? Ni to nisam verovala do pre pet godina, kada sam se susrela sa dokumentacijom i pričama u kojima su muškarci, očevi lažno optuženi za nasilje i još teže krivično delo, zarad lakše dobijanja imovine, a po savetima, advokata i radnika CSR-ova.

  • Bravo serlok , tvoj komentar je razuman ne moze se leciti posledica vec uzrok . Porast kriminala je valjda posledica necega pa nema gluplje reakcije nego udariti po posledicama umesto po uzroku.Kada neka osoba nekim predmetom nanosi sebi povrede po telu nema lekara koji ce mu odrezati ruku kojom se povredjuje vec ce mu zaviriti u mozak.Tako i mi moramo ‘zaviriti u mozak’ nase drzave i tamo traziti uzroke zasto se nasa Srbija samopovredjuje.Vladarima na kraju mandata treba organizovati proces na kome bi dobijali ocenu svog rada obzirom na objektivne statisticke podatke [ to bi morala biti standardna procedura ].Pa ako je ocena pozitivna obasuti ga pocastima i privilegijama a ako je negativna kaznama od blagih do kazne za masovnog ubicu jer on to ustvari moze i biti ako svojim radom prouzrokuje porast nasilja u porodici ,narkomanije , prostitucije korupcije i svih drugih oblika kriminala.
    Inace postoji carobni stapic za resavanje svih nasih problema , pa i kriminala , a to je da uredimo drustvo tako da je najplaceniji onaj ko radi a svi ostali daleko iza. I same stvari bi se namestile tako da sve negativnosti same iscile.

  • Nije problem u Nikoli@, problem je u nama koji nasedamo na njegove provokacije.
    Kao sto nije problem u Aleksandru Japaja Vucicu i SNSu, vec u liderima opozicionih stranaka koji takodje nasedaju na nametnutu taktiku zamajavanja i “zatrpavanja.
    Kad imamo jedan problem, mi se tim problemom bavimo iz SVE SNAGE.
    Kad imamo “hiljadu” /nametnutih/ problema mi snagu koja i inca nije velika, rasporedjujemo /neuspesno/ na hiljadu strana.
    Nikola@ je uspeo da nas razvalci, kao sto njegov “sef” razvlaci opoziciju na hiljadu problema, pa opozicija ne uspeva da resi ni jeda.
    Svaka “cast” Nikoli@, Japaja Vucicu i SNSu.
    Kraj se ne vidi /sve dok se ne opametimo/.

  • Apsolutno!!! Ipak, preinačiću reč software u malware. Nekako je prikladnije kada je reč zamajavanje u opticaju.

    Iskreno, ja opoziciju i ne vidim kao nekoga, ko naseda na Vučićeve trikove. Mislim da nesretna uloga tog mačeta, koje besomučno juri svoj rep, ustvari pripada nama. Mi se medjusobno zavodimo bajkama o tobožnjoj neslozi i nesposobnosti opozicije. Istu bagru mi gledamo vec četvrt veka. Mi smo sa velikom brižnošću i pažnjom uzgajali taj benigni čirić. Mi smo, sa ne malim oduševljenjem i dozvolili da čir preraste u karcinom koji nas i danas izjeda i koji je , na kraju porodio i samog Vučića. Dokaz tome je ponasanje LDP-a i DSS-a na Vračaru.

    Odlazak ove i ovakve opozicije je potrebno gotovo isto kao i odlazak Vučića.

  • Kako sve više siromašimo, kriminal će nam biti sve manje stran. Živećemo sa njim. Postaje deo naše svakodnevice i na neke stvari više ne gledamo kao na nešto strašno već postaje normalno. U terorističkim akcijama gine sve više ljudi, iste se ponavljaju sve češće a mi se sve manje zgražavamo nad njima. Ovih dana nakon događaja u Turskoj šaljemo avion radi evakuacije naših građana. Da spasimo naše građane. Pre nego on odleti za Tursku, istog dana naši građani avionom odleteše za Tursku na letovanje. Koga mi to onda spašavamo? Od čega?
    Tako ćemo se uskoro navići i na sve veći kriminal oko nas koji će postati normalna svakodnevica. Ima tu i jedna dobra strana jer će uskoro i to prestati. Mladi će pobeći odavde, mi ćemo izumreti i nestaće kriminala sa naših prostora.
    Ovo je mala pomoć proučavanju napred navedene Anđelije. Da manje brine.