Саопштењe Скупштина Финансије

Радуловић: Кандидати да поднесу и план рада

Погледајте говор Саше Радуловића на II седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава поводом избора нових чланова Комисије за хартије од вредности.

На Радуловићеву иницијативу је продужен рок за предлагање кандидата за чланове и усвојено је да сви кандидати обавезно уз биографију приложе план рада.

Повезани чланци
Јавни позив кандидатима за Комисију за хартије од вредности

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Predlog g.Saše jeste konstruktivan, samo ga ne bih okarakterisao (naslovio) kao “govor”. Ne bih mu zamerao na “ovaj” ili “a”, kao ni predsedavajućoj na “znači”. Iako nije dobrodošlo, a kod mnogih upućuje i na polupismenost ili nerečitost, mislim da to ovde nije u pitanju, već je stvar trenutka, “neudobnosti” novog okruženja, ništa više. Ono što me lično raduje jeste da iz Skupštine Srbije više ne stižu izveštaji Djb o cenama ćevapa i kavurme iz skupštinskog bircuza, već ozbiljniji i svrsishodniji “radovi”.

  • Mislim da se radi o potrebi jednog kratkog treninga. Kurs od 7 dana bio bi više nego dovoljan i potpuno sam siguran veoma efikasan. Te stvari se uče. Radulović je elektroinženjer a kao preduzimač svakako nije imao mnogo iskustva sa predstavljanjem članaka na konferencijama i ideja pred masama. To se vidi. Samo sam dao dobronameran predlog kako bi mogao poboljšati performanse. Tada bi efekti njegovog nastupa bili još bolji. Ko se odluči za taj hleb mora malo i da “uloži” truda kad već ima takve ideje – prosto da ih uglađenije i elegantnije izlaže.

  • Malo manje jalovog džangrizanja a malo više podrške mislim da bi dobro došlo onima koji su se prihvatili jako teškog, zahtevnog i mučnog posla za dobrobit SVIH NAS.

  • Ana, čini mi se da ste prestrogi prema, kako se meni čini, dobronamernim primedbama. Većina komentatora na ovom sajtu pozitivno misli o DJB i želi da njihovi predstavnici budu još bolji. Činjenica je da se tehnika govora i prezentacije ideja može naučiti i usavršiti, a to u velikoj meri utiče na prihvatanje ideja o kojima se govori. Kroz svoje delovanje DJB se trudi da ispravi ono što je loše u društvu, pa zašto onda ne bi prihvatili da i sami sebe ponekad malo “poboljšaju”?

  • @Ana nije u pitanju jalovo džangrizanje. Govor Radulovića je bio odličan, predlozi konstruktivni, te se učešće DJB u radu onoga što bi trebalo biti Skupština (a i bilo bi kada bi DJB imao veće učešće i kada bi članovi ostalih partija popravili svoj pristup) jasno oseti.
   Ipak uvek može to i bolje. Dadoh sugestiju da bi jedan kratak kurs od nedelju dana mogao dati vidljive rezultate. Te stvari se uče. Koliko ste puta gledali razne profesore na History kako sjajno prezentuju materiju (Al Khalili recimo). Nije mu to palo sa neba. Naučio je. Neki od poslanika (rrecimo dva profesora) su tehnike savladali ali ostali bi mogli proći taj kurs i znatno poboljšati razumljivost pa ako hoćete i eleganciju svog nastupa. Dakle odlično 5- ali idemo sada na 5. To je samo malo truda i malo novca (ne mora u hotelu *****) a rezultati bi trebali biti uočljivi odmah. Mislim da ne bi bili ni zanemarljivi.

  • Upravo tako, veština govora i javnog nastupa se uči, kao i kultura govora koja podrazumeva, između ostalog, i izbegavanje poštapalica. Najčešće poštapalice su “aaa…”, “ovaj”, “kako se zove”, kao i rečeničke konstrukcije tipa “ono što je….. jeste…” (primer: “Ono što je ključno za našu temu… jeste….” umesto “Za našu temu je ključno….”) . Pored toga, znak loše kulture govora je i pomodarstvo u korišćenju konstrukcija “svako malo” i “svašta nešto”. Mislim da DJB u svojim redovima ima nekog jezikoslovca ili retoričara koji bi mogao da ima zadatak da prati javne nastupe poslanika i da im ukazuje na jezičke i retoričke propuste. Ovo, svakako, nije najvažnije, ali nije ni zanemarljivo kada je pitanju nastup pokreta u javnosti.

  • Sam nastup i pristup gospodina Radulovića je odličan i odisao je konstruktivnošću pa i kad je iznosio kritiku to nije delovalo kao kritizerstvo, već se videla dobronamernost. Samo tako treba nastaviti (a u veštini govora se usavršavati).

  • “Svako malo” je legitiman izraz, a vaš primer “Ono što je… jeste…”, je tip konstrukcije koja se, posebno u književnom jeziku, ne može (a i nema potrebe) uvek izbeći, jer ova druga pravilnija i našem jeziku svojstvenija konstrukcija koju vi navodite nije uvek primenljiva, a u nekim složenim rečenicama može ponekad da zvuči i kuso. Govorim isključivo o jezičkoj konstrukciji, a ne o konkretno vašem primeru. Jezik ne sme da se uprošćava time što ćete odabirati samo jednu varijantu, bilo da su u pitanju reči (recimo, može “suviše”, ali ne bi trebalo “odviše”, ili može “tek” a ne može “netom” tid.) ili rečenične konstrukcije već treba raditi na tome da se on obogaćuje. Nikada nije previše sinonima u jeziku, a čini mi se da mi sada temeljno radimo upravo na tome da smanjimo broj mogućnosti. Kad kažem “mi” mislim na tzv. stručnu javnost.

  • Hvala na pojašnjenjima. Ja sam samo preneo stav pokojnog akademika Pavla Ivića u vezi sa konstrukcijom „Ono što je… jeste…“, Slažem se da se ne mora i ne treba uvek izbegavati, ali je trend njene prečeste upotrebe i korišćenja kao jezičke poštapalice. Moram da priznam da je činjenica o ligitimnosti izraza “svako malo” za mene novost, jer sam njega po prvi put čuo pre nekoliko godina i delovao mi je kao neka žargonska moda. Slažem se da treba čuvati bogatstvo jezika i ne treba ga uprošćavati. Nadam se da nam čitaoci komentara neće zameriti na ovoj lingvističkoj digresiji.

  • Gospodin Saša Radulović je završio državni fakultet i ima više radnog staža u privredi nego cela naša vlada. Obuka treba za 2/3 narodnih poslanika i celu vladu na čelu sa mandatarem.

  • Radulovic ovde ne drzi govor pred sirokom narodnom masom. On na jednoj sednici daje smo jedan konstruktivan predlog. Ne vidim strah, vec potrebu da se usvoji jedan predlog. Nisu upadljive te uskocice, cak mislim da je dobar retoricar i da znate to ze ne uci, sa time se radja.

 • Skupstinska vecina odlucuje ko ce uci u sastav komisije,jave vam se ljudi,obavite MMS(poligraf)testove i na kraju SNS I SPS izaberu svoje kandidate.
  Ako se javi 50 kandidata,koliko vremena se uzalud potrosi,brokeri,bankarski menadzeri cekaju u redu da njih proveravaju presednik i generalni sekretar DJB-a.
  Gospodo nije bavljenjem politikom sededeti u jednom uredu,izdavati saopstenja i raspisivati konkurse.
  U sustini je sve politika,tamo gde je drzava vlasnik,direktora ABN banke je imenovala stranka Hans van Baalen-a.Hvalili ste se da vam je bio u poseti,mogli ste kratak sadrzaj razgovora da prenesete simpatizerima.Usput da vas upoznam da je ovaj gospodin u sukobu interesa,u auto industriji (Mercedes i RAI) i bio je veliki zagovorenik bobardovanja Srbije.Naj veci je zastupnik sankcija Rusiji,hvali se kako je cena nafte potrefila Rusiju(nece Putin ostati gladan) a njemu kao EU parlamentarcu sa 15 tisuca eura mesecno ne fali nista.
  Partija CDA je imenovala bivseg Ministra za direktora KLM-a,
  Kandidujte vi Aleksandra Stefanovica,on ima iskustvo sa OCD iz inostransva sa sedistem u Srbiji,odsek brokerski poslovi.

 • Nema osude DJB teroristickog napada ispred skupstine! Nema osude DJB protesta u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Makedoniji, Rumuniji, Turskoj i Brazili! Napad na gradonacelnika je sraman , kukavicki i podao. Nema opozicije da se distancira od pokreta patkica i stane u odbranu gradonacelnika i pripadnika MUPA , i da zahteva najstrozije kazne za pocinioce. Ovo je napad na drzavu.

  • Nikola Vaš imenjak:
   “Nikola Selaković, ministar pravde je gostujući na TV Pink ukazao na mogućnost takozvanog građanskog hapšenja u slupaju krivičnog dela koje se goni po službenoj dužosti…”

   Prema izveštaju Ombucmana Jankovića, kao i poverenika Šabića, pa i izjavi samog Premijera Vučića u izbornoj noći izvršeno je teško krivično delo protiv ustavnog uređenja i bezbednosti kada je zakonski dopušteno građansko hapšenje..

   Građani su uočili osumnjičeno lice i nakon što je 3 meseca prtoteklo od krivičnog dela a počinioc je ostao nedostupan organima tužilaštva i policiji imali su pravo i dužnost da izvrše građansko hapšenje S. Malog sa ciljem sprečavanja ponavljanja krivičnog dela, te da ga predaju policiji i istražnim organima. U tome su sprečeni od strane NN uniformisanih lica za koje se ne zna po čijem naređenju su sprečavali građane u izvršenju svojih građanskih dužnosti.

 • Svi ovi napadi su napad na Srbiju. Danas kada se uspesno gradi Beograd na vodi, otvaraju poglavlja se EU, daje osudjujuca presuda Miskovicu,
  jaca saradnja sa republikom srpskom i Crnom Gorom , modernizuju oruzane stranke, vrsi priprema promene Ustava, modernizuje i racionalizuje javna uprava, jacaju odnosi sa SAD, Kinom, i Rusijom, spasava Fiat i Sartid, povecavaju penzije, dobija pozitivna ocena od MMF-a i Svetske banke, u pripremi je formiranje nove vlade, grade putevi i pruge, dolaze snage mraka da zaustave modernizaciju Srbije!
  Sasa Radulovic zalaze se za socijalnu drzavu a otisao je iz daleko socijalnih, humanijih i lepsih drzava kao stu Kanada i Nemacka u SAD.
  Jasmina Vujic protiv je Natoa a ide u najacu zemlju NATOA. Da je principijelna otisla bi u Rusiju, Kinu, Indiju da radi….
  Tako nasa opozicija je parodija koja vice samo UUA umesto da bude konstruktivna….
  DS prima onog Zivkovica koji nema clanova ni da nupini dve klupee a bio je bivsi premijer.
  Onda Boris Tadic bivsi i presednik i sve u zemlji ima ispod 3% podrskee to je strasno!
  Sanda raskovic Ivic do pre 3 godine nije ni znala da je srpskinja, bila u DC, Djindjicevoj vladi zena se menja kako vetar duva.
  Svima njima je cilj destabilizacija Srbije. Zato gradjani trebaju biti spremni da na poziv mandatara izadju na ulice i ociste neprijateljske elemente u zemlji!

 • Nikola Turčine! Mnogo ličiš na Erdogana ovim:
  “Svima njima je cilj destabilizacija Srbije. Zato gradjani trebaju biti spremni da na poziv mandatara izadju na ulice i ociste neprijateljske elemente u zemlji!”
  Kojim njima? Ko su to oni? kako to da očiste? Koje neprijateljske elemente?
  Tako se ne ide u EU. Pogledaj izjave Merkelove Kurtza i ostalih…Erdogan je bar formalno kao izgovor imao pokušaj puča. Koji je Vaš izgovor? Ko su neprijateljski elementi? Svi oni koji žele da žive u normalnoj državi?

  • Nikola Slažem se sa Vama Patak jeste neprijateljski element, pročitajte
   PATAK I ŽABE

   Ako ste dokolni,
   Pročitajte ovo:
   Stari patak ukraj bare
   Držao je slovo.
   Slušale ga žabe
   Velike i male,
   Slatke su mu reči
   Jedva dočekale.
   Govorio patak
   O vrlini mira,
   I da niko nikog
   Ne treba da dira.
   Svako ima prava
   Da slobodno živi,
   Niko ne sme tlačit one
   Što mu nisu krivi.
   Sloga, mir i ljubav
   Blagoslov je pravi,
   zato neka niko
   Nikoga ne gnjavi.
   Slušale su žabe
   Ovo krasno slovo …
   Kad patak ućuta,
   Desilo se ovo:
   Jedan žabac mali
   Pobliže je stao –
   A patak ga zgrabi,
   Pa ga progutao.
   Iz ovog se nešto
   I naučit dade:
   Hulje lepo zbore,
   Al’ nitkovski rade.

   Ja za razliku od gradonačelnika nisam plagijator i ne kradem ništa tuđe, ni članke ni pesme pa sttoga citiram (Jovan Jovanović – Zmaj)

  • Nikola, rekli ste da treba menjati Ustav i da Djb nije jasno profilisana ekipa. Tačno. Profilšite se vi i , KONAČNO, ako upšte nešto znate – osim da zamajavate zaludne na ovom portalu – koje članove Ustava vi i vaša politička opcija želi da menja i – KAKO ONI TREBA DA GLASE?