Војводина Саопштењe

Зрењанин: Скандалозан ребаланс буџета

Обавештавамо грађане Зрењанина да су новим изгледом буџета смањене све ставке намењене економији и запошљавању, средства за партократски систем су остала иста.

Новим ребалансом буџета града Зрењанина за 2016. годину, видимо да је дошло до смањења прихода и трошкова за 540 милиона динара, или за 4,3 милиона евра.

Предвиђа се мања наплата пореских прихода до краја године, па кроз објављени буџет можемо јасно видети и пресликану економску и социјалну слику нашег града.

zrenjanin-opstina

Очекиваним смањењем прихода од наплате пореза град шаље поруку да је свестан да привреда не функционише баш најбоље и да не очекујемо наплату пореза на доходак, добит и капиталне добитке у првобитно планираном износу.

На расходној страни, ставка расходи буџета града Зрењанина за запослене у градској управи није пратила смањење прилива средстава, па је износ од планираних 1.054 милиона динара не само остао исти, већ је нешто и повећан.

Средства за подстицај и развој економије, запошљавање и развој малог предузетништва очито не завређују пажњу. Тако је подстицај за развој предузетништва са 7 милиона динара, пао на 1 милион, развој предузетништва путем оснаживања жена са 2 милиона динара на само 1000 дин, пројекат “образовањем до лакшег запошљавања” са 422.000 динара на 61.000 динара, а целокупна ставка локални економски развој са 60 милиона динара, свела се на 7 милиона динара.

Средства за развој пољопривреде су такође преполовљена, тако од планираних 429 милиона динара, ребалансом је издвојена сума од 347 милиона динара, а и средства за заштиту животне средине су скоро преполовљена.

Путна инфраструктура (посебно ставка за одржавање путева) је смањена за 100 милиона динара, а свесни смо какви су нам путеви и у каквом су лошем стању.

С друге стране, акценат се ставио на развој туризма(?!), па су средства повећана са 70 милиона динара, на 116 милиона динара. Највећи раст је уочен у оквиру буџетске ставке “пројекат финансирања манифестација” и то са 20 милиона на чак 62 милиона динара!!!!!!!

Социјална заштита је нешто повећана, што исто указује на повећане потребе смештаја и помоћи социјално угроженим категоријама, што такође осликава стање друштва у нашем граду.

Школство, образовање, спорт и култура остали су на планираном нивоу, једино је уочено смањење средстава за информисање, канцеларије за младе, укинута је бесплатна правна помоћ, као и да су преполовљена средства за финансирање мера активне политике запошљавања.

Као резиме слике локалног стања пресликаног кроз буџет града, видимо да је локална власт водила рачуна да градска управа не буде закинута, да акценат није стављен на развој привреде, пољопривреде и запошљавања, да се водило рачуна о социјалној заштити, а да је највише средстава издвојено за развој туризма (или забаве)?
Биљана Дорошков,
одборница Доста је било – Саша Радуловић Зрењанин

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Hvala gospodji Doroskov na precizno iznetom stanju.Stavka “Projekat finansiranja manifestacija” je sramna.Da li je Zrenjanincima opet u najavi “Srpska majka”?