Vojvodina Saopštenje

Zrenjanin: Skandalozan rebalans budžeta

Obaveštavamo građane Zrenjanina da su novim izgledom budžeta smanjene sve stavke namenjene ekonomiji i zapošljavanju, sredstva za partokratski sistem su ostala ista.

Novim rebalansom budžeta grada Zrenjanina za 2016. godinu, vidimo da je došlo do smanjenja prihoda i troškova za 540 miliona dinara, ili za 4,3 miliona evra.

Predviđa se manja naplata poreskih prihoda do kraja godine, pa kroz objavljeni budžet možemo jasno videti i preslikanu ekonomsku i socijalnu sliku našeg grada.

zrenjanin-opstina

Očekivanim smanjenjem prihoda od naplate poreza grad šalje poruku da je svestan da privreda ne funkcioniše baš najbolje i da ne očekujemo naplatu poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u prvobitno planiranom iznosu.

Na rashodnoj strani, stavka rashodi budžeta grada Zrenjanina za zaposlene u gradskoj upravi nije pratila smanjenje priliva sredstava, pa je iznos od planiranih 1.054 miliona dinara ne samo ostao isti, već je nešto i povećan.

Sredstva za podsticaj i razvoj ekonomije, zapošljavanje i razvoj malog preduzetništva očito ne zavređuju pažnju. Tako je podsticaj za razvoj preduzetništva sa 7 miliona dinara, pao na 1 milion, razvoj preduzetništva putem osnaživanja žena sa 2 miliona dinara na samo 1000 din, projekat “obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja” sa 422.000 dinara na 61.000 dinara, a celokupna stavka lokalni ekonomski razvoj sa 60 miliona dinara, svela se na 7 miliona dinara.

Sredstva za razvoj poljoprivrede su takođe prepolovljena, tako od planiranih 429 miliona dinara, rebalansom je izdvojena suma od 347 miliona dinara, a i sredstva za zaštitu životne sredine su skoro prepolovljena.

Putna infrastruktura (posebno stavka za održavanje puteva) je smanjena za 100 miliona dinara, a svesni smo kakvi su nam putevi i u kakvom su lošem stanju.

S druge strane, akcenat se stavio na razvoj turizma(?!), pa su sredstva povećana sa 70 miliona dinara, na 116 miliona dinara. Najveći rast je uočen u okviru budžetske stavke “projekat finansiranja manifestacija” i to sa 20 miliona na čak 62 miliona dinara!!!!!!!

Socijalna zaštita je nešto povećana, što isto ukazuje na povećane potrebe smeštaja i pomoći socijalno ugroženim kategorijama, što takođe oslikava stanje društva u našem gradu.

Školstvo, obrazovanje, sport i kultura ostali su na planiranom nivou, jedino je uočeno smanjenje sredstava za informisanje, kancelarije za mlade, ukinuta je besplatna pravna pomoć, kao i da su prepolovljena sredstva za finansiranje mera aktivne politike zapošljavanja.

Kao rezime slike lokalnog stanja preslikanog kroz budžet grada, vidimo da je lokalna vlast vodila računa da gradska uprava ne bude zakinuta, da akcenat nije stavljen na razvoj privrede, poljoprivrede i zapošljavanja, da se vodilo računa o socijalnoj zaštiti, a da je najviše sredstava izdvojeno za razvoj turizma (ili zabave)?
Biljana Doroškov,
odbornica Dosta je bilo – Saša Radulović Zrenjanin

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Hvala gospodji Doroskov na precizno iznetom stanju.Stavka “Projekat finansiranja manifestacija” je sramna.Da li je Zrenjanincima opet u najavi “Srpska majka”?