Beograd Policija Saopštenje

Slučaj “Savamale” u Obrenovcu

Foto: privatna arhiva

Zgrada Kombinata “Bora Marković”, porušena je “u po bela dana”, a uz pomoć teške mehanizacije odnete su drvnoprerađivačke mašine, teške i po nekoliko tona i velike istorijske vrednosti. Ni posle godinu dana navodno se ne zna ko je odgovoran, iako ima svedoka, a za ozbiljnu akciju krađe bila je potrebna veoma ozbiljna logistika, dovoženje dizalica, bagera i kamiona.

Pokradeni kombinat bio je u stečaju od 2011. godine i jedan je od primera neuspešnih privatizacija. Zanimljivo je da je nastao od privatne drvnoprerađivačke fabrike  „Mitar Simović i sinovi“ koja je bila veoma moderna pre Drugog svetskog rata i tada zapošljavala oko 900 radnika. Od pre dve godine ovaj kombinat je u postupku restitucije zbog koga su naslednici stalno pod anonimnim pretnjama.

Skandalozan je stepen “fantomskog” uništavanja u Obrenovcu gde su nekažnjeno porušeni čak i zidovi fabrike da bi se došlo do vrednih mašina. Sudeći po masivnosti razaranja jasno je da akcija nije bila ni naročito brza, a nije mogla ni proći neprimećeno. Sve je prijavljeno policiji, podneta je krivična prijava, a naslednici predratnog industrijalca obraćali su se i predsedniku opštine Miroslavu Čučkoviću koji je, inače, jedan od šampiona u izbegavanju odgovornosti, od poplava, preko malverzacija sa humanitarnom pomoći i gradnjom stanova za poplavljene, do usluga kineskom “investitoru” i ovakve krađe u stilu Savamale.

Samovlašće i potpuna uzurpacija zakona i institucija države, koja se dogodila sa dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, omogućili su da se slučaj “Savamale” odigrava nesmetano svuda po Srbiji, gde god tajkunsko-kriminalne grupe uoče šansu za profit. Kriminalci imaju zaštitu političkih moćnika i potpuno su uzurpirali državu u kojoj su građani postali zatočenici njihovog bogaćenja. Kontrolisani mediji o svemu većinom ćute.

Da bi se ponovo uspostavila pravna država neophodno je da se institucije, pre svega policija i pravosuđe, oslobode političke kontrole i počnu da rade svoj posao profesionalno i po zakonu. Neophodno je da se utvrdi svaka vrsta odgovornosti, od krivične do političke, u svim pojedinačnim slučajevima. Sve dok se to ne dogodi imaćemo slučajeve “Savamale” i medije koji o tome većinom ćute pod pritiskom korumpirane vlasti.

Povezani članci
Nesvakidašnja pljačka fabrike u Obrenovcu

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ali, kako da se oslobodi policija političke kontrole. Ne ćute samo partijski mediji već i tkz. opozicija.

  • Kroz tri dana biće tačno tri meseca kako je porušena Hercegovačka ulica, a odgovora još nema ko je i po čijem nalogu rušio i naložio policiji da ne interveniše.
    Kako g. Vučić reče – organi vredno rade na utvrđivanju svih relevantnih činjenica, a krivci će biti kažnjeni. Ovo je pravna država! Nameće se logično pitanje – šta bi bilo da je bila neka diverzija od stranih militantnih pokreta, kad za svoje ljude ne možemo da utvrdimo ko je učinio?
    Ovo ujedno aplicira i slučaj Obrenovca. Da li stvarno očekujete da će neko razrešiti (i) ovaj slučaj?

  • Istrazimo slucaj Patkica vise. Gde taj tuzilac da oderedi 30 dana pritvor za borbu protiv drzavnog uredjenja?

    • Nikola Dragane Vučičeviću, ne zamenjuj teze!
      Ništa time nećeš uraditi na ovom sajtu, Nikola Dragane Vučićeviću.
      Ama baš ništa.

  • Dragan Vucicevic je doajem srpskog novinarstva! Tu su Vladimir Djukanovic, Dejan Andjus, Predrag Sarapa, Milovan Drecun, Miroslav Lazanski, Aleksandar Rodic, Milorad Vucelic, Nikola vrzic, Olivera Miletovic, Zeljko Cvijanovic, Ratko Dmitrovic….

    • Nikola,
      ako mislis da je Srbija pravna drzava,da sve treba ispitati/poreklo imovine,ostavi neki postanski pretinac,ja cu ti dostaviti tacne podatke,koja je firma,ime direktora,adrese.
      Pa se obrati Miloradu Vucelicu,koliko je para uzeo od te firme kao direktor RTS-a,ispod zita,radi se o audio-kasetama,onda je estrada snimala a Vucelic/RTS trgovao sa snimljenim kasetama.

    • Preneseno značenje, Nikola Dragane Vučićeviću.
      Znaš šta je metafora?

    • Sve koje si naveo po imenu i prezimenu, “patriote”, kao i ti… Rodila vas majka sa brigom kako da živite na grbači ovog nepismenog naroda!
      Slučaj “patkica” nije nikog unesrećio a kamoli ojadio i opljačkao! Ali se zato mnogi debelo tresu od straha za svoju fotelju!
      “Patkica” će tebi i sličnim mediokritetima ubrzo zakucati na vrata… A onda ćemo da vidimo ko je pravi patriota a ko lopov i huligan?

    • Nikola, sa Vladom sam se svojevremeno čak i čuo, iako se ne poznajemo, mlad je za doajena, zar ne… Deki Andjus beskrajno smešan, simpatičan, udaren lik. Volim da ga pogledam, zadržim se na njegovoj emisiji dok prelećem kanale… Šteta što se prostituisao sa romskom maloletnicom, mislio sam da je malo jači doajen, barem 18 + doajen. Medjutim, mora da mu se prizna jedna stvar – niko više dupe ne pomera svom drugaru (koga stalno i u svakoj prilici rado ističe) – od njega samog. Na fenomenalan način, sve pričajući o bliskom prijateljstvu – unižava tog istog drugara… To mogu samo natprosečno inteligentni. I apsolutno se ne šalim kada ovo pišem. Uništava braću AA. Sarapa je priča za sebe, dokaz da hleb ne bira stranu, slika nacije, države, načina na koji se vlada. Ne možeš mu zameriti, od nemila do nedraga – i u Sns po tešku novinarsku koru. Zaista, jebiga, nema zamerke, hleb nasušni. Drecun, vrhunski vojni komentator, pozadinac, Slobin, pa Šešeljev primalac i davalac, iskusni izveštač sa ratišta, malo ko poznaje vojsku kao on, čovek oštrog pera, nikada u službi pljuvanja ličnosti, ili napada na porodice istih tih nepljuvanih ličnosti, uvek samo i jedino – stručnost, odanost državi, narodu, neprikosnoveni borac za Kosmet – koji nikada i ni za kakvu kintu – ne menja stav ni po ovom pitanju. Miroslav Lazanski, poput Sarape, što se hleba tiče, a poput Drecuna – što se patriotuzma tiče… 2 u 1. Nećeš verovati Nidžo, kao klinac kupovao sam čuveni (zagrebački) list START – ne zbog golih cica na duplerici, već zbog njegovih vojnih i spoljnopolitičkih reportaža… Drugari Zabavnik, ja njega, zbog njega. Vučela, uh, idol. Sedeli smo. Jebač svetske klase. Patriota – bez ostatka. Svaku koju je napisao, nije obrisao. Pojeo je. To može samo JJ (jebač-junak). Ali, umorih se Nidžo moj dragi… Nisam kao oni, nemam snage da i brišem ono što napišem, pa ostade ovako i dovde…

    • Zaboravio si da pomenes kako je Gasic zaposlio sina komentatora Lazanjskog