VIDEO Vojvodina Državna uprava

Skupština Vojvodine: Stop stranačkom zapošljavanju kroz osnivanje i održavanje kancelarija koje ničemu ne služe

Čemu služe agencije, uprave, kancelarije čije nadležnosti se preklapaju sa drugim institucijama na nekoliko nivoa vlasti i realizuju u čitavom nizu udruženja građana? Za VIP fond Autonomne pokrajine Vojvodine pitanje je da li je u opšte potreban, jer radi iste i slične poslove kao i Sekretarijat za privredu, Sekretarijat za međuregionalnu saradnju, lokalne samouprave, razne kancelarije, fondovi i agencije, privredne komore, udruženja privrednika. Radi se o samo još jednom mestu za zapošljavanje stranačkih kadrova i izvlačenje sredstava iz budžeta.

Skupština Vojvodine - sala iznutra kvadratna slika

Naravno, VIP fond ima direktora i upravu. Na sajtu VIP fonda se mogu videti fotografije predstavnika njegove uprave, ali ne i biografije direktora i ostalog osoblja. Pokret Dosta je bilo nije glasao za izveštaj VIP fonda, jer smatra da on ne treba ni da postoji. Ništa ne sprečava ove druge institucije da pokriju i deo posla koji sada VIP fond obavlja.

Govori Katica Bengin, poslanica pokreta Dosta je bilo u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine – Govor Katice Bengin

VIP fond edukuje lokane samouprave kako da privuku investicije. Ovakvih edukacija u ponudi ima i na drugim mestima. Predstavnici VIP fonda predstavljaju Vojvodinu na sajmovima, a to čini i veliki broj lokalnih samouprava, udruženja privrednika, regionalnih razvojnih agencija itd. Ovaj fond daje i subvencije investitorima, što pokret Dosta je bilo smatra posebno problematičnom temom. Sva mesta na kojima se odlučuje o podeli nekakvog državnog novca su potencijalna legla korupcije.

Pokret Dosta je bilo se zalaže za raskid sa praksom stranačkog zapošljavanja i stranačkog postavljanja direktora. Politiku subvencija bismo rado zamenili politikom stvaranja povoljnog poslovnog okruženja kroz stvaranje stabilnijih uslova poslovanja i smanjenog poreskog opterećenja. Ovakvi podsticaji za biznis bi bili podsticaji za sve biznise, a ne samo one koje, po sada važećoj praksi, za dobijanje subvencija određuju nekakve komisije birokrata.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”

poslanička grupa u Skupšini APV

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Odlično. U konktetnoj situaciji zastupate program pokreta. Agencije mnogo troše, a malo pomaźu.