Autorski tekst Mediji

Pravni aspekti izložbe “Necenzurisane laži”

vojin-biljicInformativna služba SNS-a prevazišla je samu sebe. Izložila je kritičke tekstove prema vlasti i nazvala ih zajedničkim imenom „Necenzurisane laži”. Iz naziva izložbe proizilazi da je svaki kritički tekst usmeren prema vlasti laž, što nas dovodi do ključnog pitanja: Sme li se izložba pod ovim nazivom održati u zemlji koja je ratifikovala Evropsku konvenciju i koja u svom Ustavu garantuje slobodu izražavanja?

Da li je nadležno tužilaštvo moralo preduzeti mere iz svoje nadležnosti da izložbu spreči, ili da makar, u interesu javnog poretka, zabrani upotrebu imena kojim je izložba označena? U daljem tekstu, pokušaćemo da damo odgovore na ova pitanja.

O čemu je ovde reč? Ako izložba nosi naslov kakav nosi, to znači da su izloženi novinski tekstovi i karikature, laži? Logički i pravno gledano kritički tekstovi i karikature po svojoj prirodi ne mogu biti laži. Ako novinar u kritičkom tekstu iznese svoj vrednosni sud o postupcima pripadnika vlasti, ako karikaturista prikaže nekog visokog državnog funkcionera u svom autorskom delu, da li oni lažu? Svakako da ne. Oni iznose svoje viđenje postupaka državnih funkcionera.

Ako dozvolimo da se i vrednosni sudovi, odnosno autorska dela nazovu lažima, onda imamo direktno kršenje ne samo slobode izražavanja već i slobode misli ljudi koji su autori izloženih „radova”. To je prvi razlog zbog koga je naziv izložbe protivan javnom poretku i zbog koga je legitimno pravno pitanje da li bi izložba sa ovim nazivom trebalo da bude zabranjena.

Sa druge strane, činjenice koje su novinari u prezentovanim tekstovima izneli u javnost takođe nisu laži. I to kaže Zakon o javnom informisanju. S obzirom na to da ne samo da ne postoje sudske presude u kojima je utvrđeno suprotno, već i da državni funkcioneri nisu ni pokretali sudske postupke protiv novinara i medija povodom predmetnih tekstova, kako je moguće da se bilo koja od činjenica u tim tekstovima kvalifikuje kao laž?

Ovo prevazilazi granice „umetničke slobode” autora izložbe i bez pravnog osnova vređa dostojanstvo autora tekstova koji su u izložbi korišćeni, dok izložbu kvalifkuje kao masovno vršenje krivičnog dela uvrede, preduzeto prema novinarima i medijima.

Što se tiče uticaja same izložbe na javni poredak i društvo u celini, i tu postoji problem. Umetnička sloboda je naime uvek omeđena javnim poretkom, a vrednosti javnog porekta naše države se svakako vređaju ovakvom izložbom. Nisu tu samo u pitanju vrednosti slobode izražavanja i prava na privatnost, već i pitanje bezbednosti novinara i medija koji su učestvovali u izradi „eksponata”.

Autori izložbe iz vladajuće stranke su, sa druge strane, izložbom napravili jedan potpuno novi, neprihvatljiv model ponašanja koji bi i drugi mogli da slede. Poslali su poruku, recimo, svojim političkim protivnicima da slobodno mogu organizovani izložbu pod nekim pogrdnim naslovom i izložiti fotografije pripadnika vlasti. Moguće je i da neko bude inspirisan da napravi izložbu sudskih presuda, koje se po istom ključu mogu nazvati, na primer „Pravosudni kriminal”. Kakav bi uticaj na devastirano pravosuđe takva izložba imala? Koje presude bi bile izložene? Ili, recimo, izlaganje dokaza iz sudskih postupaka koji su u toku? Da li je ovo u interesu srpskog društva?

Konačno, podsetiću i na to da akcija vladajuće stranke, ne samo da može imati uticaj na slobodnu konkurenciju učesnika na tržištu štampanih medija, već i predstavlja radnju kojom se narušava konkurencija. A ako tu akciju podrže i aktuelni ministri u vladi, onda dolazimo do toga da država vanpravnim putem pojedine učesnike na tržištu medija i to one koji ne kritikuju vlast dovodi u povoljniji položaj u odnosu na konkurente. Sme li se to po Ustavu, SSP-u i Zakonu o zaštiti konkurencije, gospodo Evropejci?

Ali nije informativna služba SNS-a kriva zbog svog svesnog ili nesvesnog napada na javni poredak. Krivo je tužilaštvo. Isto ono tužilaštvo koje će reagovati kada se neka od prethodno pomenutih izložbi pokuša održati na inicijativu nekoga ko nije informativna služba SNS-a. Ili, još gore, koje neće reagovati.

Vojin Biljić
advokat
odbornik u Skupštini GO Vračar
član pokreta Dosta je bilo

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dragi Vojine,

    Meni je jasno šta želite da poentirate (mislim). Grozna je ta situacija sa izložbom (mada je trud evidentan). I fama oko nje. Verovatno i pozadina (ideja). Ipak, krivica ili odgovornost?
    Mi možemo reći “on/ona/oni su krivi”. No, vi to znate, to utvrđuje sud.
    Tako da, iako je namera kreatora evidentna, a (ne)odgovornost tužilaštva nemerljiva – mi do krivaca doći nećemo. I to je, mislim, problem na koji ukazujete.

  • Pretpostavimo da je ova izložba iskrena i istinita. Tada u Srbiji postoje necenzurisane laži.
    Svet se sastoji od suprotnosti (+ i -, 1 i 0, pošten i nepošten…). Pošto postoje necenzurisane laži (0) tada moraju postojati i cenzurisane istine (1) kao suprotnost.
    Imamo antagonistički par
    necenzurisane laž (0) i – cenzurisane istine (1) .0=/=1
    Obzirom da mnogi članci kao i karaikature izložene kao necenzurisane laži (0) zapravo predstavljaju cenzurisanu istinu u Informeru i Pinku (1) dakle 0=1 što nije moguće.
    Izložba je potpuno besmislena jer tvrdi da je njena suprotnost = ona sama dakle 0=1, Kako 0=/= 1 tako ovaj argument nema logičkog i fizičkog smisla.

    • Manjakaju ti necenzurisane istine i cenzurisane laze u logickoj postavci. 🙂 Mislim ako si vec hteo da se napravis pametan matematickom/simbolickom logikom.

  • Ok, n – ti tekst o jebenoj izložbi. Iz svih uglova. N – ti tekst. N – ti. Iskreno, potpuno me čudi da vas Vučić već nije angažovao, i formalno, za njegov info-tim. No, dok vas i formalno ne angažuje – hajdemo ovako : Saša je radio 5 meseci – kao ministar privrede. Za pomoćmike je imao Pavlovića i (pretpostvljam) Aleksandra S. Dakle, kao ministar privrede Srbije. Ni manje ni više – nego kao ministar. Privrede. Srbije. Možda nisam baš jasno to rekao, ali – Saša je radio kao ministar – privrede. A Pavlović kao pomoćnik ili sl. Častim sve u skupštinskoj kafani ako ovde pročitamo – makar jedan tekst o privredi. Jedan. Možda to nisam rekao, ali – Saša je bio ministar privrede Srbije. O privredi, problemima, strukturi, pravcima – od ministra privrede smo čuli – šta? Ali, propustio sam to ovde da kažem – Saša je bio MINISTAR PRIVREDE SRBIJE. Nego, šta ima novo na izložbi?

    • Igore ti kanda ne znaš ni šta je privreda ni o čemu priča Saša. Ali mlad si pa ti se može oprostiti. Ima vremena, naučićeš ti još mnogo toga. Samo polako.

    • I was once like you are now, and I know that it’s not easy,
      To be calm when you’ve found something going on.
      But take your time, think a lot,
      Why, think of everything you’ve got.
      For you will still be here tomorrow, but your dreams may not.

    • Vekovna znamenja ukras su našeg stroja,
      Trobojka napred vijori zastava tvoja i moja.

      Pogledom piloti grle naselja, polja rodna
      U luci mornara zove beskrajna pučina modra

      Ljubav se ljubavlju vraća
      Ljubav se ljubavlju vraća

      Volimo te otadžbino naša
      Sa nama si sigurna, sa nama si jača
      Sa imenom tvojim u srcu i vojska korača
      Volimo te otadžbino naša
      Sa nama si sigurna, sa nama si jača
      sa imenom tvojim u srcu i vojska korača

    • Nemojte tako @ Igore,

      Nismo još sagledali sve aspekte izložbe. Znate, ona je višeslojna.

      Može se napisati još mnogo analitičkih tekstova sa medicinskog stanovišta, sa sociološkog, geološkog, ekološkog, paleontološkog, gastronomskog…
      Sve to treba detaljno razraditi, sagledati remek-delo SNS-ove pres službe iz što više uglova i ukazati mu dostojnu pažnju.

      Čini mi se da se jedna od poslanica bavi astrologijom.
      Možda bi mogla da izradi natalnu kartu izložbe? (ne znam da li to može, ali ako može, što ne bismo čitali i o tome)

    • Makarije, Igore
      Polako, vozimo se u fići a ne u poršeu. I sam sam pritiskao pedalu, gazio na gas, al džabe …ne može. Fića je to. Na naše gaženje pedale fića je odgovorio povećanjem frekvence, što je dobro, al džabe, nema motor snage. Mala kubikaža. Bolji je fića doduše no konji i zaprege al, fića je fića i ima svoje limite. Tehnologija prohijalih vremena. Pošto bolje nemamo, gazićemo gas, pa kad stignemo i gde stignemo.

    • makarije, immobil, mladjani momci – podjite do prethodnog teksta – o kršenju prava invalida… šta li radi Djb… gde je tu osećaj za meru, do koje granice je prihvatljiv “legitimitet” zloupotrebe… iznenadjenjima nikad kraja. oni ( deo djb) kao da su bili s ovima u vladi… znate ono , srs=sns… gde posle tog teksta staviti ( ali i posle silne onanije o izložbi) znak = ?

    • Ima par ovde,sa kojima Vi cesto vodite polemiku,(i Vilogorski) mogu i Avion da voze,naravno i Vi.Jos kad bi doveli par pilota iz jefrope,koje mi( pasergastarbajteri) poznajemo,schpartali bi Srbijom BMW-i.

      p.s.
      Izgleda se investicija u FC Rote ster isplatila,jedan gol(dodatna vrednost) viska protivu Ludogorca,proizvodjaci semeniki povecavaju obim posla,raste BDP.

    • @nn – Poštovani,
      Šta zamerate mojim polemikama .
      Ukoliko Vaše primedbe budu smisleno opravdane ja menjam način ophođenja.
      Evo sada se ne mešam jer ove teme ne interesuju narod 🙂
      Ovo su teme za establišment koji podržava DJB,
      Dok sam ja neko ko je hteo pozitivne promene u potražio ih isto u DJB.
      Otbrilike da sam ovde smatran uljezom !?
      Pozdrav

  • Od ovih botova više ne može da se živi. Prestaću da dolazim na vašu stranicu…

    Šalim se, baš su slatki kad se ovoliko trude….

    • Šta je zapravo cilj Vaših svakodnevnih kritika g. Vilogorski? I Vaših igore?
      Da li je cilj da ljudima koji ovde razmenjuju mišljenja i ljudima koji pasivno prate ovaj sajt stavite do znanja kako ste sa razlogom razočarani i ogorčeni na sve do sada, da DJB zapravo nema nikakvu perspektivu i da nije vredno stati uz njih?
      Ako jeste – onda je to stvarno ravno botovanju i nije čudno što vas često za to optužuju.

    • Kada pljuneš, a ne pružiš i kontra argument, ne daš predlog – onda si kritizer. Politikant. Populista i cirkuzant. Nešto poput bilo koga ko pljuje tog Vučića, ukazuje na laži, na muljanje, kriminal – a ne ponudi jasan način kako bi on to razrešio. Jedina “kontraponuda” koja se ovde pojavila – bila je tzv.partokratija i kako je srezati. Od bivšeg ministra cele privrede – toliko. Dakle, ako uz argumnet šta ne valja – daš još i predlog – kako drugačije postupiti – onda si kritičar, a ne kritizer, ne i politikant, populista, ili u narodu – cirkuzant. Ako se neka partija bavi pljuvačinom, bez – kontra-rešenja – ta partija prestavlja – prazan skup. Pucanj u prazno. Nedostatak pravih kadrova, lične poslovne i društvene uspešnosti kroz godine – veliki je minus svakog pojedinca. Rupetina zapravo. Obzirom da izborom tralala tema iz svakodnevnog pijačnog i onog drugog života – DJB sad već ozbiljno “šlajfuje”, pojavili su se dobri ljudi, putnici namernici – koji pokušavaju Raduloviću da ukažu, pomognu, da pronadje pravi put. On, pak, pokazuje doslednost – birajući sve banalnije teme. Žika seljak zviznuo tamo nešto oko nekog dteta, kao i većina ljudi kod nas – ni manje ni više – evo je poslanica sa neopevanim spinovanjem bespredmetnosti. Važna tema? Nema iole, da ne izgovorim – ludački važnije i to u hiljadama primera? Žika seljak, zapravo, može biti ponosan koliki značaj on ima – za DJB. Baš kao i 99% tema – pokreta koji je obećavao…

    • @ – Za Amelie Poulain
      Igor je odgovorio istiniti, argimentovano i ubedljivo. Protiv ovakog odgovora se ne ulaže prigovor.
      Ta reč, botovi, botovi, botovi, i sendvoč sendvič, sendvič su izraz nemoći prizemnih kometatora koji ne smeju misliti svojom glavom. Da, indiviualna mislenist izaziva bol. Da taj bol traži rešenje. E mali čovek ne sme da misli pa čak ni pogrešno. Boji se šta će vođ reći. Boji se da ne pogreši. Slažem se neznanje rađa strah. E zato je ova zemlja okovane bedom duha jer je strah ušao u svaku poru društva u svakog građanina. Farmu niko nije nametnuo ona je polod straha i bežanja od istine. Zatvaranja u sopstvenu čavuru.
      Očekivati da vođ reši sve naše probleme je iluzija koja je davno umrla na pozornici društvene istorije,
      JUČE POSTAVLJENA TEMA – Vilogorski 28. jul 2016. u 14:42 osvrt katastrofu u Srbiji ! Kućete izazovniju temu???
      Ovaj društveni problem stavih juče na sajt i šta se desi? Niko, ama baš niko ne napisa ni slova o ovom užasu.
      Ali zato se svim silama traže Botovi !!! Koja to gunđala osporavaju brilijantne ideje DJB? Niko, nego se DJB sam od sebe uruševa.
      Ovde je najbolje i to u istoriji parlamentarizma u Srbiji i zaista vredi jer je dJB uveo direktan kontakt sa svojim glasačima i tu se zaista vidi kako ljui reagiju, predlažu, kritikuju i koliko veruju. To je dobro. Narod će iz ovakvog načina komunikacije naučiti nešto mnogo važno -SLOBODU DIJALOGA-
      Ovakve scene porodičnih drama ubijaju pojam gubitnicima više nego EPS. Znam rećićete pa on živi loše upravo zato jer EPS rasipa. Tačno, ali dok se EPS sredi, ako se ikada sredi, njega nema.
      E sad je vas pitam preba li njega zaposliti i kako?
      Ko da pozitivan odgovir verujem da oseća njegovu muku.
      Izvor KURIR – NASLOV : ZAPALIO MAJKU
      Hteo da se ubije jer nije imao para da kupi majicu za maturu!- Završio je FON sa desetkom. Bio je đak generacije u srednjoj školi. Sve se dogodilo uveče oko 23 časa. Nije bilo svađe. Razgovarali smo, trebalo je da kupi majicu za maturu, a nije imao para. Rekla sam mu da nije problem i da ćemo mu mi pomoći od penzije. Bio je mnogo pedantan – objašnjava majka Stana.

      Pozdrav

  • Osim sto izlozba sluzi za zamajavanje opozicije, naroda i medija, mogla bi da bude i korisna.
    Kako?
    Da AV ili neki drugi premijer, kako kaze koga ON predlozi, PRVU sednicu odrzi na izlozbi.
    Mogli bi i da odluce da uvek neko od ministara bude zivi eksponat na izlozbi.
    Narvno ministri bi pratili izlozbu po Srbiji, kako su naumili, i objasnjava narodu sta je to “necenzurisana laz”.
    Tako bi pokazali da Srbija ima ono sto niko /normalan/ nema.

  • Koliko sam, preko interneta, uspeo da vidim, na izložbi su kao brojni eksponati izložene i karikature. Može li, uopšte, karikatura da se kvalifikuje kao istinita ili lažna? Već po samoj njenoj uobičajenoj definiciji, karikatura je umetnički medij kojim se preterivanjem i preuveličavanjem (ironičnim ili i sarkastičnim) nekih negativnih osobina pojedinca, društva ili vlasti podsmeva subjektu njenog prikazivanja. Svrha karikature, dakle, nije da neku pojavu ili ličnost prikaže fotografski tačno i istinito, već – sasvim suprotno – da se umetničkim crtežom (propraćenim nekad i tekstom) ukaže na smešne ili groteskne osobine nekog pojedinca ili pojave. Samim tim, svaka karikatura je “lažna” zato što su preuveličavanje i preterivanje osnovi njenog postojanja. Zato je bilo potpuno besmisleno karikaturu staviti u kontekst “necenzurisanih laži”.

  • U celoj ovoj priči vidim dve strane medalje (nijedna mi se ne sviđa). Prva je ta da se na ovaj način (izložba) daje konačni sud o stanju u medijima (pravo stanje vrlo loše), a druga je ta da se priča o cenzuri toliko sistematizovala do toga da ljudi (NUNS, NDNV…) uzimaju basnoslovne svote novaca na to. Iako se DJB priklonio ovoj drugoj strani (to je OK iako lično ne podržavam), ovaj tekst sadrži koliko toliko neutralniji pogled na stvar što posebno pozdravljam.

  • Nije poenta izlozbe da osudi novinare pa da se tuzakamo nego da pokaze da u Srbistanu postoji sloboda informisanja ali da slobodu novinari koriste brutalno.Sto bi reko narod nije zvaka za seljaka.Ili kako rece apostol Pavle sve mi je dozvoljeno ali ne koristi mi sve.

  • kakav nedorastao tekst . . vidi se da gosn advokat nije sedeo za računarom duže od pola sata i ovo je napisao da ispuni formu

    isti su tekstovi i ovih poslanika iz skupštine vojvodine. . tanko, mnogo tanko. . ti da vode državu, pa i da su najpošteniji na svetu, NEMA ŠANSE

    raduloviću moraš bolje kadrirati ako hoćeš opet naše glasove

    • @:Milan Jankovic:važno da si ti sedeo za kompom duže od pola sata da bi napisao ovaj botovski komentar…
      Ne znaš ni velika slova da koristiš, ni rečenicu da sastaviš, mislim da si se kvalifikovao za Vučićev kadar, samo napred,
      ujedinjeni zaista možete SVE, e presmešni ste!

  • Poenta je da pokazemo da se dogodio teroristicki napad u Savamali one veceri u Hercegovackoj ulici. Taj dogadjaj ima sve karakteristike teroristickog napada. Nepoznati akteri, pod fantomkama, naoruzani,drzali gradjane za taoce. Jos uvek ne znamo sta se tu dogodilo? Ko je to bio tamo? Ko je odgovoran za taj terorizam? Ja sam u strahu.

  • E moj blagi oče Makarije… Vučić je promašio jedan šteker, da i u njega uključi koju lampu više – za pojačati osvetljenje iste. Ministar privrede – Saša – uočio je taj šteker koji je propustio Vučko – i odmah ga revnosno aktivirao – priključio svoju lampu, da izložba ne propadne – u mraku. Nije dovljno osvetljena od strane Sns. Ministar privrede, jer nisam to rekao – Saša je bio ministar privrede – ovde se bavi privrednim temama, koje odlično poznaje, jer, propustio sam da kažem , on je bio ministar privrede Srbije. I ovde sve vrca od ključnih, privrednih tema. Saša, kao (siguran sam – uspešni) ministar privrede – ovde je posvetio 90% prostora – razmatranjem za Srbiju krucijalnih, privrednih tema, poput – kako izložba karikatura – doprinosi restruktuiranju privredne delatnosti u Srbiji, jer, a to mi je promaklo da kažem, izvinjavam se – Saša je bio ministar privrede, ili, za one koji to ne razumeju, Saša je bio MINISTAR, i to – PRIVREDE Srbije… No, kako napredujemo sa BDP, sad ovaj n-ti dan najvažnije ove privredne izložbe ikada?

    • @ Igor

      Kad je pre par dana objavljen prethodni tekst o izložbi (a bilo ih je već i pre toga), pokušao sam da ukažem na to da se upornim pisanjem o tome samo pravi reklama za izložbu.
      Najgora stvar koju izložba može da doživi je da NE BUDE INTERESOVANJA u javnosti za nju.
      Ali razni opoziciono orijentisani autori se danima takmiče u tome ko će da skrene više pažnje na tu umotvorinu SNS pres-službe, dajući joj još više vetra u krila.

      Dakle, pokušao sam fino i razložno, ali to nije naišlo na razumevanje.
      Možda vaš žešći stil, Igore, da bolje rezultate…

    • Tako je Oco Makarije, te budalastine ne treba komentarisati. Ovako im se samo daje na znacaju.

    • Makarije, šta je pojedincima ovde? koji jezik oni upražnjavaju, kada im je srpski stran? Prošetajte do teksta u kome se zviždi o tome da Skupština (ni manje ni više – Skupština?!) “ugrožava prava invalida”… Šta će sve još “bitno” i “istinito” na ovim svojim stranama napisati, da bih ja – da sam Vučić, ne samo da bih im dao ta prokleto važna, populistička prva mesta (jer, bez prvog reda se, izgleda, ne čuju i ne vide – kad nema struje, a recimo ponoć je) – već bih tu našu 4., 5. grupaciju po veličini u Skupštini (200.000 glasova od 6.ooo.ooo) – postavio tamo tik uz samu govornicu, gde sede svi oni potpredsednici, administratori, savetnici, ne bi li bili srećni i sa svojim zaslugama po izbornim rezultatima – zadovoljeni… Ostale – ko šiša. Što ne prave galamu. Ili, što nisu i oni uključili u svoje redove nekog kome 15 njih treba da pomogne u Skupštini – time što će baš svi da zaposednu prvi red – ne bi li pomogli toj 1 poslanici. Nije da me podseća kao ono kad je neki stampedo, neka rasprodaja, red o 8 kilometara, padaju jedni preko dugih – i baš tu se pojavi majka sa bebom u kolicima… Znate ono… Prošetala da kupi, a nema ko bebu da pričuva…

    • “How can I try to explain?
      When I do he turns away again
      It’s always been the same, same old story”
      i da ponovim
      “I was once like you are now
      And I know that it’s not easy
      To be calm when you’ve found
      Something going on
      But take your time, think a lot
      Think of everything you’ve got
      For you will still be here tomorrow
      But your dreams may not”
      Zato:
      “Za Beograd (za Beograd)
      firmom “Krstic” (firmom “Krstic”)
      upravo se narod sprema
      sve razloge za put ima
      samo srece valjda nema
      samo srece valjda nema
      nema, joj”

  • Osvrti koji ukazuju na stavove DJB i njenih članova i simpatizera prema slobodi i nezaqvisnosti medija su vrlo korisni.
    Pošto je otvoreno poglavle 23 gde je ova tema vrlo važna rasplamsala se politička borba oko nje.
    DJB je jedan od svojih stavova izneo preko nesaradnje sa određenim medijima koje smatra potparolima suparničke strane.
    SNS je organizovao izložbu sa ciljem da udari na one koji njihovu politiku ne podržavaju.
    Ova politička borba će dugo trajati. Što se više građana uključi i iznese svoje stavove o njoj biće jasniji ishod i rezultati.
    Postoje i oni koji su za nju nezainteresovani. Oni se ljute što njihove teme nisu tako često na dnevnom redu do onih koji smatraju da su samo teme medija važne. Delovanjem svih zainteresovanih posle nekog vremena delovanja postićiće se zadovoljavajuća dinamička ravnoteža

    • Borislave,
      Da li znate šta je dinamička ravnoteža? Taj termin koji je uveo Ilja Prigodžin ne može biti upotrebljen na način na koji ste namerili.
      Ravnoteža postoji uvek između dve ili više suprotnih sila ili procesa.
      Ravnoteža uopšte je objektivno obeležje te ne može biti zadovoljavajuće ili nezadovoljavajuće jer da bi to bilo, moralo bi biti subjektivno obeležje a nije.
      Ono što bi imalo smisla je da ste rekli da bi postojala normalna raspodela po temama. Dakle pod zvonom Gausove krive našli bi se članci koji tretiraju ekonomiju kao i medijsku sliku.
      Ono što Igor malo nervozno kaže je da bi ekonomija morala biti na piku zvona jer je to najviše ispoljeni problem a izložba negde na krajevima zvona.

    • Poštovana(i) immobil,
      Mogu da pojam dinamičke ravnoteže upotrebim kako ja hoću. Ko razume razume ko ne, uredu nije razumeo.
      Mediji su u savremenoj političkoj borbi jednako vredni kao i ekonomija, bezbednost, vladavina praca, ljudska prava. Svaka osoba ima pravo da nekoj oblasti da prioritet. To je uredu. Nije uredu da druge osobe koje nemaju njen ili njegov prioritet neargumentovano napada i seče dijalog vrlo oštrim rečnikom punim kvalifikacija (opet neargumentovanih). Bez korektne kulture dijaloga dinamičke ravnoteže nema.
      Oko ravnoteže. Postoje dve političke snage SNS i DJB sa različitim pogledima na slobodu i nezavisnost medija. Ravnoteža u smislu kako je ja vidim nije na sredini. Ona se tokom vremena menja, obe strane se upinju da je usmere u svoju korist. Ja to radim da bi DJB ideja pogurala ravnotežu na korist građana.
      Za mene je u ovom slučaju ravnoteža vrlo subjektivna stvar jer ja sam subjekat

    • Poštovani Borislave
      Mislim da se možemo složiti oko ovoga:
      „Kad mu je hladno, bodljikavo prase traži drugu bodljikavu prasad da leže zajedno, da se zbiju jer im je tako toplije.
      Da nemaju bodlje, to bi bilo lako, ali bodljikava prasad imaju duge i oštre bodlje. Kada se zbiju u gomilu, bodu jedno drugo. To nije dobro. A nije dobro ni kad im je hladno. Zato se bodljikava prasad dugo muče dok ne nađu neko zgodno rastojanje: da budu jedno uz drugo, a da se ne bodu. To rastojanje predstavlja LEPO PONAŠANJE.
      To je LEPO PONAŠANJE: da ja ne povredim tebe, da ti ne povrediš mene, da pomognemo jedno drugom, da i meni i tebi bude dobro.“
      Artur Šopenhauer
      Oko ravnoteže drugi komentar Vam je bolje uspeo i na bolji način odgovara smislu ravnoteže. tako da mislim da smo se složili i oko toga. Ponekad ljudi iako govore istim jezikom ulete u nesporazum prosto jer su ljudi sa svim svojim ograničenjima. No nesporazumi se prevladavaju i ravnoteža suprotnih sila ponovo uspostavlja na tom ili nekom drugom mestu.

  • Zalazite se protiv izgradnje nuklearne elektrane,ne prhvatajte da je u srebrenici bio genocid,ne prihatajte gmo,zalozite se za referendum o gej brakovima i usvanju dece od strane istih ,insistirajte na pravnoj drzavi ,razvoju malih i srednjih preduzeca i smanjivanje poreza za iste.

  • Gospodin Biljić pola teksta se bavi naslovom izložbe. Polazi od pogrešne tvrdnje, da iz naslova proizilazi, da su svi kritički tekstovi laži. Dovoljno je da dva do tri teksta budu laži, pa da naslov bude formalno-pravno prihvatljiv, čak i bez sudskih presuda. Na primer tekstovi o više od 25 udavljenih u Obrenovcu, spaljivanju mrtvih u visokoj peći u termoelektrani, o šteti koju je Andrej Vučić napravio državi preko svoje firme Asomakum (uups, za ovo postoji sudska presuda). Zamislite naslov u novinama „Navijači ubice“. Da li to znači da su svi navijači ubice, ako su uhvatili dve bitange, pravosnažno osudili za ubistvo, a zna se da pripadaju nekoj navijačkoj grupi?
    Naslov je malo provokativniji da bi bio bolji mamac. Dok se svi bave naslovom, SNS više i ne spominje laži (osim kada navode naslov izložbe), već se bavi isključivo promocijom medijskih sloboda dokazujući da cenzure nema. I to im polazi za rukom. Sve češće se, od kritičara izložbe, čuje: „Možda i nema cenzure i ima slobode medija, ali ti mediji su jako malih tiraža“. I eto opet SNS-ovog poentiranja.
    Predlaže izložbu „Pravosudni kriminal“. Malo opasno. Ko je taj ko će procenjivati šta je pravosudni kriminal? Ali, ja predlažem jednu savim moguću i dozvoljenu izložbu medijskih sadržaja: „Naručene laži Aleksandra Vučića“.
    I na kraju. Ako se tvrdi da ima tekstova koji su istina (sa čim se i ja saglašavam), zar nije logično da se nekim posetiocima izložbe otvore oči, pa da počnu da kupuju te novine. Time bi se podigao tiraž, a ne smanjio.