Energetika Istočna Srbija Saopštenje

Izveštaj o neradu Agencije za energetiku

EPS godišnje, kroz distributivnu mrežu, izgubi oko 300 miliona evra vrednosti energije koju proizvede (14,1% ). Učešće prljave tehnologije (ugalj, nafta) u strukturi proizvodnje veće je od 50%. Srpsko energetsko tržište je zavisno od uvoza gotovo 30%…

bane-mihajlovic

Ovo je samo deo energetske slike kojom bi trebalo da se bavi Agencija za energetiku i da predlaže rešenja da bi se unapredilo energetsko tržište. Ništa od ovoga nije ponuđeno u godišnjem izveštaju o radu Agencije, pa ipak ga je vladajuća većina po automatizmu usvojila na drugoj sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku (25. jul 2016).

Istovremeno, iz budžeta Srbije se za Agenciju na zaposlene i zakup prostora, troši nesrazmerno veliki novac. Predsednik Agencije Ljubo Maćić (inače ispunio uslov za starosnu penziju) prima mesečno platu od 188.667 dinara. Troškovi zarada i naknada zaposlenih su 84,4 miliona (bruto), što znači da je prosek plate 1.540 evra mesečno (bruto). Agencija traži da se zaposli dodatnih 13 radnika, što će za budžet biti trošak od novih 240.000 evra godišnje. Takođe, za poslovni prostor (neopravdano preskupo) država plaća 135.000 evra godišnje.

Svi ovi troškovi nisu opravdani izveštajem o radu Agencije i na to je na sednici odbora ukazao Branislav Mihajlović poslanik Dosta je bilo. Pogledajte snimak na kome inženjer Mahjlović objašnjava poslanicima zašto ne treba usvojiti ovakav izveštaj.

Razlozi za odbijanje izveštaja

 1. Izveštaj ne daje sliku o dostignutim standardima u unapređivanju i usmeravanju razvoja tržišta energije i prirodnog gasa, što je osnovni cilj delovanja agencije.
 2. Ne prikazuje konkurentnost energetskog sistema Srbije u odnosu na energetske sisteme ostalih zemalja. Tehnološki segment relativno dobro prikazan, uz napred navedene primedbe.
 3. Ekonomski segment delimično prikazan, ali ne pruža uvid u ekonomsko stanje sistema, iz izveštaja se ne može steći utisak o ekonomskoj snazi sistema.
 4. Ekološki segment uopšte nije prikazan, iako je evidentno da se sistem proizvodnje el. energije oslanja na prljave tehnologije. Nema se predstava o uticaju takvog sistema na životnu sredinu, kao i upoređenje sa ekološkim karakteristikama sistema u drugim državama.

Mihajlović nije glasao za izveštaj i zahtevao je da se vrati na doradu u smislu navedenih primedbi.

Povezan tekst
Neozbiljan finansijski plan Agencije za energetiku za 2016. godinu

DJB Mladi

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Pozdrav

  Svaka cast pa to je realno i istinito i naravno da ce da glasaju za to ….
  * ako neko pravi gubitke i ima veliku platu i zaposljava ljude i trosi millione eura
  trebalo bi da ide u zatvor i da odgovara za to
  ali srbija je to
  nema vladu nema ustav i nema drzavu
  jedno nije jasno
  *ako ste vi objavili da drzava ima ovako lose stanje za jednu godinu unazat
  moze se pretpostaviti
  kakvi su to privatni ugovori koje potpisuju i to kao privatno a u sklopu drzave? to su nemoguci ugovori ?
  da li je to i kakivi su to ugovori

  * energetika je najvaznija za infrastrukturu i razvoj i ako je to toliki gubici
  a ogromne plate to je neverovatno ?
  neverovatno, i svaka cast da neode u zatvor i ne odgovarate za silne milione koje ste pokrali
  svaka cast …e to nema mozda ima ali se krije
  a i izadje na videlo pa padaju ostavke a u srbiji niko nikada nije dao ostavku a verujte istina je spora
  i izadje na videlo …. neverovatno i zato kada hocete da uvedete struju na placeve i kucice
  ne samo da nemate popuste nego vam uracunavaju sirenje mreze pa takse i trista cuda i vi se cudite
  i to sve kad platite a sta ce vam kada je mortalitet ogroman , morbiditet ogroman
  zaostarak ogroman i to je neki hir za neke lude bogatase da dodju u srbiju da uloze u srbiju
  to je veliki hir a i posle nemozete ni da prodate jer je morgage market nekretnina jos gori i nema profita
  i kako je to sve moguce …neverovatno a tolike plate …
  1500 eura je 3000 diollara a to je lepa parica mesecno i u americi i kanada
  pozdrav
  a kako odakle se to pare padnu s neba kako se to odakle pare
  dolaze kako
  ……………………………………………
  bas lepo ako se tako zivi u srbiji lepo …..

 • kad dodjem u srbiju iamte gomile objekata bez struje jer nemaju para da plate prikljucak a zasto
  zato sto ako ova drzavna agencija daje nesto i ako je to sve u gubicima onda usluga se izmislja i takse da se sto veca cena digne i naplate da bi se toliki to je blizu pola milijarde eura troskova da se to pokrije a posto je to sve bankrotiralo vi idete autom autoputem kroz malu srbiju i sve neradi
  nema struje …da li je to normalno
  pa nije
  e to je tako
  i kad ce se promeniti …
  a kakvi su to ugovori koje neko potpise a privatno ulozi , nije jasno sta su ti veliki trgovacki centri , oni nemaju promet od trgovine jer ljudi nemaju novce a kako onda placaju poreze , ili ih neplacaju ili peru novce drzave a drzava svercuje privatno banane i kokos ili drogu iz odakle odnekuda …pozdarv svima i neverovatna prica … neverovatno lepa plata i zivot …

 • @ Za DJB
  Poštovani gore objavljna društveno politička-devijacija nije u redu.Smo to moraju da rešavaju naši prestavnici koje smo glasali i imaće naravno našu podršku i na ulici ako zatreba, ali običnog malog čoveka više zanima ova tema koja se bavi socijalnom pitanjima koje je DJB pred izbore isticali u prvi plan mislim da je ona sad potisnita na margine kao politička aktielnost.
  Ovo je objavio Kurir ne verijem da lažu. Možda su malo frizirali ali srž vesti je tačan.
  Milim vas otvorite temu na ovu katastrofu u Srbiji!
  Ovakve vesti ubijaju pojam gubitnicima više nego EPS. Znam rećićete pa on živi loše upravo zato jer EPS rasipa. Tačno, ali dok se EPS sredi, ako se ikada sredi, njega nema.
  E sad je vas pitam preba li njega zaposliti i kako?
  Ko da pozitivan odgovir verujem da oseća njegovu muku.
  Izvor KURIR
  ZAPALIO MAJKU Hteo da se ubije jer nije imao para da kupi majicu za maturu!- Završio je FON sa desetkom. Bio je đak generacije u srednjoj školi. Sve se dogodilo uveče oko 23 časa. Nije bilo svađe. Razgovarali smo, trebalo je da kupi majicu za maturu, a nije imao para. Rekla sam mu da nije problem i da ćemo mu mi pomoći od penzije. Bio je mnogo pedantan – objašnjava majka Stana..
  Pozdrav

 • Samo radi tačne informacije čitaocima ovog teksta. Agencija se ne finansira iz budžeta, već iz sopstvenih sredstava. Ne obmanjujte narod!

  • Gde nam je udbaš Igor ? Treba narodu da naučnoj bazi objasni opravdanost usvajanja izveštaja Agencije za energetiku. U ovako surovim vremenima nije svoj sendvič ne može da se zaradi na lak način.

  • Čika Aco izgleda da si i ti dobar udbaš u najsvetlijoj tradiciji. Šta su sopstvena sredstva ? Tipično komunistička priča gde potpuno nekontrolisano caruju para fiskalni nameti, duboko nehumani porezi, nekontrolisane državne takse koje treba da opslužuju armiju partijskih bezveznjaka. Ko obmanjuje narod, onaj ko za sendvič piše ovakve tekstove da opravda divljanje partijskih parazita.

  • Ovo je sa sajta agencije.
   “Rad Agencije se finansira iz prihoda ostvarenih od naknada za licence za obavljanje energetskih delatnosti, dela cene za pristup sistemu, kao i drugih prihoda koje ostvari u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom. Agencija može dobijati sredstva i iz donacija, osim iz donacija energetskih subjekata ili sa tim subjektima povezanih lica.”
   U svakom slučaju nije budžet.

  • Budžet se “puni” parama naroda, naknade za licence su praktično takođe pare naroda… nije šija nego vrat

  • Dragi Vlado,
   Tačno je da se budžet puni parama naroda i ja nikada nisam tvrdio suprotno. Ali naknade za licence su nešto sasvim drugo. Naknadu za licencu plaća subjekat koji želi da, zahvaljujući posedovanju licence, zaradi. Tako se izdaju licence za radio i tv emitere, mobilne operatore itd.
   Navešću Vam jedan Vama blizak primer. Naknadu za licencu stečajnog upravnika platio je narod koji se zove Saša Radulović. Ne znam koliko je koštala 2005. godine, ali sada produženje licence košta 42.000,00 dinara. I narod, koji se zove Saša Radulović, plaća produženje, jer sigurno smatra da kao stečajni upravnik može da ostvari zaradu. Narod koji se zove Saša Radulović, položio je i ispit za portfolio menadžera 2007. godine, ali nema dozvolu da se tim poslom i bavi. Nije platio naknadu, verovatno procenjujući da to i nije za njega isplativ posao, a i čini mi se da su naknade znatno veće. Ja, čika Aca, i još nešto manje od 7 miliona pripadnika naroda (pretpostavljam da ima i onih pripadnika naroda koji ne pripadaju ovoj grupi, naprimer Vi) uopšte nismo potrešeni i ne osećamo neki gubitak što narod, zvani Saša Radulović, plaća naknadu. Na njemu je odluka. Nije šija, ali nije ni vrat.

 • Gde nam je udbaš Igor ? Treba narodu da naučnoj bazi objasni opravdanost usvajanja izveštaja Agencije za energetiku. U ovako surovim vremenima nije svoj sendvič ne može da se zaradi na lak način.

  • Bistrooki Branislave – pre nekoliko stigao sa tirkizno plave udbaške plaže, kojom prilikom sam bio prinudjen jesti ribu i rakove, te, nažalost, izostavio sendviče. Ali, sledeće nedelje letim ponovo. Za vreme leta – podeliće sendviče. Radi se o prevoznom sredstvu, zovu ga avion, imate ga na internetu, pogledajte. Naučićete čemu služi i šta se u njemu jede ( a jede se ). U avionu se, inače, voze botovi, i oni u njemu, istina, jedu sendviče. Vas još samo molim da mi odredite mesto, šta sam, naučnik ili udbaš? Vi, kao jedan moćan, nadasve obrazovan, pismen, uspešan i potkovan lik, koji je kao upravo takav – potkovan, i više nego potreban i DJB-u i narodu Srbije – sigurno imate saznanja i kapaciteta da, tako potkovani, vukući svoj jednopreg, raskrinkate nas botove – i povezete Srbiju u bolje sutra. Bilo da to učinite radnim kasom ili produženim galopom. Važno je da nas povučete napred.

 • Priča poslanika Mihajlovića o tome kako je proizvodnja električne energije iz uglja “prljava tehnologija” je potpuno besmislena. Radi se o izuzetnoj tehnologiji koja iz beskorisne i bezvredne masne zemlje, efikasno i ekološki vrlo povoljno proizvodi fenomenalno obilan, jeftin i pouzdan izvor fleksibilne i čiste električne energije, čiji je blagotvorni uticaj na kvalitet života u Srbiji neprocenjiv. Floskule o “prljavoj tehnologiji” proizvodnje električne energije su neutemeljene i zlonamerne.
  Mislim da će DJB jako pogrešiti, odnosno moralno se srozati, ako usvoji mizantropiju zelenih histerika kao svoj stav.
  S druge strane, zahtev za delovanje Agencije u pravcu razvoja tržišta energije i privatizacije energetke je odličan.

  • Pa vide oni u blizini kopova i termoelektrana koliko je to “čista” tehnologija, koliko hiljada hektara uništavaju kopovi i jalovina i koliko sve to posredno košta.

  • Isto kao i pored rudnika i rafinacije bakra (za namotaje generatora), a tek pored rudnika i rafinacije lantanida (retkih zemalja) za magnete generatora, pa pored fabrika za proizvodnju solarnih panela. Ko hoće da vidi prljave tehnologije – videće ih svuda. Ali je električna energija iz vetrenjača i solarki tri puta skuplja nego iz uglja, a ima je samo trećinu vremena. Skupi, nepouzdani, vrlo ograničeni izvori energije – takozvani obnovljivi izvori su recept za energetsko i svako drugo siromaštvo.

  • Poštovani Andrej,
   Ne slažem se sa vašom tvrdnjom da je korišćenje uglja ekološki bezbedna tehnologija za proizvodnju električne energije. U toj tehnologiji zaista dobijamo čistu električnu energiju ali i vrlo ekološki problematične druge proizvode – gasove i čvrst ostatak.
   Ove činjenice su prisutne u svim izveštajima u svim zemljama u svetu gde se ugalj koristi za ove svrhe.
   Ekonomska isplativost je problematična jer ono što je dans jeftino sutra ne da će biti skupo već ga jednostavno neće biti. Naime rezerve fosilnih goriva se ubrzano smanjuju.
   Strateški operedeljene zajednice zato razumno troše ove rezerve i ubrzano se pripremaju da ih nadopune a kasnije i potpuno zamene drugim izvorima energije koji se mogu pretvoriti u električnu.
   Zatim troškovi ispravljanja ekoloških zagađenja ako se dodaju jeftinim troškovima korišćenja uglja pokazuju da “jeftinoće” zapravo nema već samo kratkovidost i usmerenost na sadšnji trenutak bez obaziranja na budućnost.
   Pored toga nije mi jasan vaš argument da će se DJB moralno srozati ako usvoji nečije mišljenje utemeljeno na argumentima.suprotnim od vaših.

  • Poštovani Branislave, odmah ću da da vam objasnim moj moralni argument, to je najvažnije pa treba da se razumemo. Nije moje mišljenje dobro zato što je moje, već zato što je logično izvedeno iz ispravnih premisa. A premise su sledeće: ILI je najvažnije je ljudsko blagostanje ILI je najvažniji što manji uticaj ljudi na okolinu. Zeleni mizantropi se pretvaraju i pričaju da da im je najvažnije ljudsko blagostanje, ali iz onoga za šta se zalažu, šta podržavaju i protiv čega protestuju i bore se lako je zaključiti da se radi o religijski zaluđenim fanaticima i obožavaocima sirove, neukroćene prirode. Krajnji cilj i neizbežna posledica zelenih politika je što manje ljudi, što manje primene tehnoloških znanja, sirovi, repetitivni fizički rad ljudi. Raj u koji nas zeleni vode je srednji vek, naravno ne po tome šta pričaju, nego po tome šta su neizbežne praktične posledice njihovih suludih (ludističkih) ideja. Nemoguće je istovremeno imati ljudsko blagostanje i minimalan uticaj na prirodu. Baš zato što ima razum, čovek mora da menja – teraformira – Zemlju, odnosno da je prilagođava sebi. Naravno da teraformirana Zemlja ima i nacionalne parkove, ali to nije cilj zelenih mizantropa. Njihov cilj je Zemlja bez ljudi.
   Inženjer ste, pa znate da u svakom industrijskom procesu ima nusproizvoda – kad se od planina bezvrednih stena i jalove zemlje pravi bakar, nusproizvodi su gasovi i čvrsti ostatak. Pa!? Gasovi se skrabuju, i od otpada se prave korisne stvari. Što više savladamo tehnologiju manje ima đubreta – sve je sirovina za novi vredan proizvod. A siguran sam da bi zeleni mizantropi zatvorili borski rudnik koliko prekjuče, i Borane učili da štrikaju i okopavaju bašte. Prečišćavanjem dimnih gasova termoelektrana proizvodimo gips (za knauf-ploče) i vrlo kvalitetan pesak koji se ugrađuje u puteve. To nije otpad, to su korisni poluproizvodi. Dimni gas nije gas što izlazi iz kotla termoelektrane, već ono što izlazi iz dimnjaka, nakon prolaska kroz suvi elektrofilter, apsorber sumpor dioksida i mokri elektrofilter – ne plašite ljude tehnologijom od pre 50 godina.
   I nije tačno da fosilna goriva nestaju. Istražene zalihe nafte su danas veće nego ikada u istoriji! Sa razvojem tehnologije ono što je nekad bilo nedostupno postaje iskoristivo. Uglja ima gotovo svugde, samo negde bliže površini, negde dublje. I naravno, slažemo se da je od najveće važnosti rad na novim izvorima energije. Pre svega nuklearne, jer se tu radi o čistom, fleksibilnom i obilnom izvoru čiste energije. Vetar i sunce su potpuno nepouzdani i preskupi izvori za vrlo specifične situacije, igračke za bogate, a u Srbiji – žvaka za ludaka.

 • Samo argumentovano, pristojno i stručno. To je način na koji treba nastupati u Skupštini. Čestitke za gospodina Mihajlovića.

 • Kako posluje EPS svima je jasno, zašto to radi – nikom normalnom nije jasno jer se to kosi sa logikom. Ipak pridodaću na dušu EPSa još malo Pelena:
  U BGD postoji ulica Bul. Umetnosti. Na broju trideset i nešto EPS gradi trafo 110 KV. Taj trafo se gradi na nečijoj zemlji bez saglasnosti vlasnika(prvo kršenje zakona!). On se gradi na 20 m od spavaćih soba tri stambene zgrade u kojima stanuju mladi naučni radnici i profesori BU od kojih su neki sa Medicine, neki sa Elektrotehnike, neki sa Fizike a ima ih odasvud. Pretpostavimo da bar neki od njih pomalo razumeju materiju – u svakom slučaju više no naša “devojka za sve” – Premijer Vučić. Kada su se ove neznalice sa BU pobunile da zračenje nije baš najzdravije (i tutnuli pod nos članke iz Lanceta i JAMAe) te da propisi kažu da se takvi objekti grade u industrijskim zonama naš (s)lepi Vođa im je odbrusio da “veće gluposti nije čuo te da idu u šumu ako im se ne sviđa u gradu”. Valjda su ga na pravnom naučili da je zakon takav te da je poštovati zakon – zločin sam po sebi..
  Ne ulazećjei u diskusiju da li realna opasnost po zdravlje istraživača i njihove dece postoji konstatujem da je doneto rešenje inspektora nakon uvida u dokumentaciju po žalbi stanara da se radovi prekinu. Radovi NISU prekinuti ni nakon donošenja rešenja i drugog organa.
  Dakle EPS po savetu velikog auriteta A. Vučića poznatijeg kao Tesla junior i Avicena mlađi nastavio da zida i montira trafo stanicu protivzakonito kršeći dva rešenja suda i izvršnih organa vlasti. To je isto što je radio i “kompletni idiot” rušeći Savamalu. To je manir SNS koji se prenosi na organe vlasti i javna preduzeća kojima upravlja partokratija. Zakon je jako relativna kategorija za njih, a naučne istine su ništavne pred njihovim ambicijama i provizijama.

 • @immobil – Poštovani ja ponovo u okršaj sa Vama 🙂
  Sada smo na mom terenu.
  Evo vam standard koji Englazi preporučuju.
  Britanski nacionalni savet za radiološku
  zaštitu National Radiological Protection Board je
  preporučio za EM, Elektromagnetna polja ispod 100 Hz vrednosti
  intenziteta E polja od 12 Kv/m i 2 µT za intenzitet
  magnetne indukcije, kao vrednosti kojima se
  čovek može trajno izložiti (4).
  P;S;
  Tu bi nam moje kolege Makarije a još bolje Saša mogao pomoći jer je radio u Nemačkoj a tamo su propisi i standari dobri pa verujem da bolje zna od moje malenkosti.

  • Vilogorski uvek je zadovoljstvo sa Vama razmeniti mišljenje. Nema tu okršaja jer niti Vi , niti ja imamo ikakve potrebe da se dokazujemo.
   Potpuno ste u pravu što se tiče tehničkih standarda tako da možemo uštedeti dosta vremena osim ako mislite da bi ta rasprava i činjenice koje bi se mogle iskristalisati imala smisla za nekoga.
   Međutim ovde se postavlja pitanje uticaja EM zračenja na živa bića i posebno na molekule kakvi su nukleinske kiseline ili proteini kao i biohemijske i genetičke procese u mladim organizmima. Postoje članci ozbiljnih autora, publikovani u ozbiljnim časopisima koji izražavaju rezerve u tom pogledu.
   Vilogorski nije dovoljno poznavati elektrotehniku i fiziku. Uopšte nije problem napraviti to. Problem je kako će to interagovati sa živom materijom na dužoj vremenskoj skali.
   Znate u medicini postoji jedna maksima “Primum non nocere!” Ili ti pak (uz rizik da me opet optuže da guslam) “ko se čuva i Bog ga čuva ” tako da ja mogu da razumem strah tih ljudi koji se osećaju ugroženim kao biološke jedinke jer njihov se osećaj zasniva na ugroženosti dece koja rastu.

   Ovde međutim nije reč samo o tome već o svesnom i namernom kršenju zakona i ponižavanju pa i zlostavljanju građana – ko god oni bili.
   Postoje koliko se sećam dve odluke koje izričito zabranjuju gradnju. EPS je protivno nalozima nastavio da gradi kršeći zakon.

  • @immobil
   Poštovani, moj život je stvarno bogat.
   Često volim da citiram Leonarda, vidim volite i vi citate.
   Leonardo kaže:
   Dobro iskorišten dan miran san
   Dobro iskorišten život laka smrt 🙂
   Devedesetih godina sam imao tu privilegiju da sam radio sa valjevcima i nišlijama na jednom projektu zaštite radnika u TS velike snage preko 35kv i tada smo u tom elaboratu dosli da zaključeka da se u TS mogu vršiti nesmetana dežurstva bez nekih trajnih posledica.
   E ti tenički problemi koje Vi navodite su biofizičke prirode koji silaze na kvantni nivo.
   Onošto je meni poznato da biofizičari danas govore o mogućnost štetnog vršenja elektrolize krvi onosno kada se duže boravi u elektromagnetnim pojima visoke frekvencije i potencijelne mogućnosti razaranja neuronskih ćelije i stvaranja bipolnih krvnih i neuronskih struktura.
   Jedno je verovatnije da više štete mobilni telefoni, zbog toga ga ne koristim, kako zbog visokuh frakvencije i svoje blizine mozgu nego TS.
   P.S.
   Izvinjavam se pratiocima bloga možda postajem dosadan.

  • Vilogorski
   Nema ničeg “dosadnog” u onome što ste napisali. Naprotiv nalazim da je veoma korisno. Čak i u usputnim konstatacijama “ne koristim mobilni” ima istine koju nije zgoreg znati. I Vama, i meni je jasno kada i gde živimo kao što nam je jasan prvi zakon TD te da bez struje ništa po kući raditi neće. Dakle, da trafo je nužna ali ako me pitate kao lekara da li bih stavio potpis na dozvolu odgovor je ne! Iako bih imao formalno pravo i debeo oslonac u normativima ipak tu čovek ne može biti potpuno siguran jer potpune studije ne postoje. One su da stvar bude gora još i oprečne.
   Ne treba da Vas ubeđujem da ono što zovu ekonomijom ( a to nije) ponekad preuzima prava iznad tehnike ili medicine. Plašim se da je i ovde to slučaj znajući odakle vetar duva.
   Primer sam dao na temi energetike da pokažem kako se partokratija koja vodi energetiku (Vučićev kum valjda) bahato odnosi prema zakonu. Krši zakon kao što je kršila i u slučaju Savamale. To im je manir! Ako je neki Sud ili neki inspektor rešenjem zabranio gradnju onda to rešenje mora da se ispoštuje. Ako se ruši kuća nekom radniku jer nema dozvolu onda stvarno ne vidim razlog da se bar zaustavi gradnja EPSa. Valjda smo svi jednaki pred zakonom? Možda ipak nekima treba više mleka?
   Što se citata tiče – “Mi stojimo na leđima divova” Ajnštajn
   Kad je već tako a što da im ne odamo počast i prisetimo ih se?

  • Postovani Vilogorski,
   Pogresno ste me razumeli u predhodnom komentaru,
   Kad bih ja imao priliku da odlucujem,bitne funkcije gde se odlucuje poverio bih Vama,barem u vidu savetnika.(naravno Igoru i Immobil)
   I Cika Acu da ne zaboravim.

  • @nn
   Poštovani, verujte mi nisam to ni zapamtio šta je bilo. Znači nije ni važno.
   Nego hvala Vama na ponudu. Suviše je kasno za to. Ja sam suviše star za to a suviše mlad za smrt.
   U ovoj zemlji ima more savetnmika i zato nam ide ovako.
   @immobil
   Ostade mi ona Vaša,odnosno Ajnštajnova izreka u glavi.
   Ali ja pamtim sličnu koji hronalozi pripisuju Ajnštejnu.
   Patuljk kada se popenje na breg vidi dalje od diva ipod brega.
   Od malena sam sanjao da se popenjem na naveći breg koji vidim na hodizontu.
   Ta želja me ni danas na napušta.
   Pozdrav za obojicu

  • Postovani Vilogorski,
   Mislim da je vazno,na onovu vaseg predhodnog komentara,ja ne zameram nikom na sadrzaju komentara.
   Ne smatram da ste uljez.
   Ja sa DJB-om nemam bas nista,cini mi se da su zalutali u politiku.
   Da nije Vasih,Igorovih,Cika Acini komentara,licilo bi da jednoumlje.
   Srdacan pozdrav.

  • @nn
   Hvala Vam na podršci,
   Ovakav način političkog dijaloga je nešto navo kako kod nas tako i u svetu.
   To se uči kao sve ostalo. Hoću da verujem da će vreme pokazati da sve što vredi i ima svoju težinu ono će ostato ne mora u ovom obliku ili nazivu ali će građani vremenom formirati svoj kolektivni društveni stav koji će značiti jedan važan politički oblik borbe za prave društvene vrednosti.
   Ovde bi trebalo postaviti mogućnost izbora najboljeg komentara. E tada bi građani određivali svojim naklonošću najbolji. Direktnim glasanjem.
   Tako bi se iskristalisao program po volji naroda.
   Tak smo počeli.
   Želim Vam se najbolje
   Pozdrav

  • sada svaki noviji android telefon moze premeriti koliko je elektromagnetno zracenje, 110 kv trafo stanica skupa sa svim sabirnicama mernim strujnim naponskim i energetskim trafoima zraci, plus mobilni telefoni plus punjaci, suma toga je kancer, jer prosto zagreva celije u organizmu, nesto kao ona mala pecnica za brzo grejanje mikrotalasna,, zao mi je sto mnogi elektro struke se prodaju gazdi skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobarom ljajicevcima svinjicama i ostalim olosem po epsu i sire ujedno i veoma srecan jer je predsednicka kampanja za djurdjevdanske izbore u toku.

  • @ – Za Jaru
   Vidim Jaro prosipaš mudroat, svaka ti čast napreduješ.
   Android, valjde pametni telefon, zamenio ti glavu, tako treba
   Nisu opasni nepismeni,opasan je polupismen koji ima želju da postne mudar !
   Loše reklamiraš te tvoje Androide.
   Pozrav moj Jarane. Jarani smo mi 🙂

  • vilogorski jedno je ne znanje drugo obmana, u svakom slucaju neka svaki gradjanin ukljuci android opcija senzori i vidi koliko je elektromagnetno zracenje ili elektromagnetna indukcija, tebi je to inace sve jedno kao i inace gazdi skupa a segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobarom svinjicama ljajicevcima i ostalim olosem, zaduzujemo se mesecno pola milijarde dolara banktor nam neizbezan, uvek se setim broda koji tone na kome su majmuni i jedna foka, kako kog…

  • Jaro ne razumeš ti to moj jaro.
   Lambda faktor je u pitanju moj jaro.
   Ali to je Jaro za tebe špansko selo.
   Jel tako moj Jarane 🙂

 • Dr Mihajlović je glasao protiv izveštja. Nije osporavao njegve elemente, već ja tražio detaljniju analizu nekih delova. Istakao je da se baš i ne razume puno u neke segmente materije koju obradjuje izveštaj, ali da glasa protiv, jer mu, načelno, deluje nedostajuće. Posebno ( i spravom) mu je zasmetao nedostatak ekološkog “momenta”. Generalno, izgleda da, zapravo, nije osporio – ništa od iznetog – već je tražio – dopunu, radi celovitosti sagledvanja. U svakom slučaju, mi energetski laici iz ponudjenih snimaka nismo uočili posebne greške ili netačnosti izveštaja. Nije ni dr. Uočio je nedostatak više toga. Ovo deluje čak i kao napredak, u odnosu na neke druge teme i druge odbore. Čak su prisutni, istina, uz duboe uzdahe, ipak bili tolerantni prema dr Mihajloviću i saslušali ga, ma kako to bilo teško, obzirom da “e”, “a” i “ovaj” – “jedu” sveukupno trećinu njegovog izlaganja, gde bih ja otišao po nešto za smirenje, pa se vratio da ga odslušam do kraja, da bih ispoštovao čoveka i odradio platu (dnevnicu).. Ne znam da li je moguće na sedicima predavati – unapred pripremljen – pismeni odgvor, na zadatu (blagovremeno primljenu) temu, izveštaj, ali, bio bi to spas za mnoge… .

 • “IZVEŠTAJ O NERADU AGENCIJE ZA ENERGETIKU” – NASLOV. U iNFOROMERSKOM BLATOIDNOM STILU. Profesor sa borio sa više od stotinu “neradničkih” strana izveštaja agencije . u kojoj se iz naslova DJB-a da zaključiti da izveštaj nije ni napisan, zato što po mišljenju dr – fale neki delovi, a neki su dobri. Čemu onda totalno pljuvanje baš svih u toj agenciji i nazivanjem svih njih – neradnicima? DJB – radi sve više i više, onako kako to radi, po svemu i sve očiglednije, idol DJB. Vučić.

 • Postovani,
  sve cestitke odlicna utakmica, protivnik je na kolenima. Mozda je samo trebalo dodati sledece:
  Promene koje su se dogodile u EPS kao privrednoj grani u Srbiji, u smeru kompletne deregulacije a koja je zapoceta strukturnom reorganizacijom nastavila se poslednjih godina deregulacijom i postepenim uvodjenjem slobodnog trzista je nesto na sta je agencija za energetiku MORALA DA IMA FOKUS SVOG DELOVANJA I RADA. Vljano je da je polje svog delovanja sirila i na sferu rada u lokalnim samoupravama grad Novi Sad i grad Beograd dominantno, obzirom na cinjenicu da je grad Beograd NADLEZAN ZA OKO 55 % SEKTORA ENERGETIKE U SRBIJI. Svakako da je segment planiranja i analize centar poslovnog delovanja Agencije za energetiku a ispoljice se u oblasti EKSPLOATACIJE elektroenergetskog sistema Srbije i to u uslovima SLOBODNOG TRZISTA. Ne sporeci cinjenicu da su kadrovi JULa bez obzira na godine staza morali vec biti penzionisani imam opravdanje da konstatujem da se oblast analie i planiranja elektroenergetskih sistema u Srbiji sporo prilagodjava uslovima trista, a sto ste i sami napred pomenuli. Zato uprkos cinjenici da je deviza STICANJA PROFITA U SRBIJI NA LEDJIMA ZAPOSLENIH U ELEKTROENERGETICI BRZO I SVESNO PRIHVACENA, namece se samo jedno a to je DOSTA JE BILO.
  Lep pozdrav,
  Mali Joca

  • planiranje i analiza centar poslovnog delovanja? cekaj julovci mozda i jesu u penziji ili pred penzijom ali su doveli svoje ljude koju muljaju sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sistema i prodaje magle sa pojeDncima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina, i to sesve zna, nego ovo planiranje s pocetka me zacudilo, pa ako tamo nema ni jednog ing elth vec paraziti sa privatnim fakultetima ili nekim drugim trecim smederevskim i ko zna kakvim jos, malo sam se brecnuo, rekoh olos da nesto planira sljam koji nosi kuci trafo ulje i przi deci jaja…

  • Vilogorski,botino nepismena.Zbog takvih nazovi strucnjaka kao ti, koji su kako kazes pisali projekte i elaborate a da im je pri tom zivotni i nedostizan san bio da se “popenju na naveci breg koji vide na hodizontu”, je ova drzava i propala.
   I nije problem u tome sto se nikad necete “popenjati”i na taj vas imaginarni breg jer vam tamo i nije mesto vec je jadno i bedno sto vi pjujete i blatite ljude koji kazu da je je sramota i nemoralno da neki ljudi slicni vama primaju plate od nekoliko hiljada evra za nerad jer su sve te agencije izmisljene da bi se od ovog naroda na legalan nacin zahvaljujuci monopolu otelo tj. pokralo sto vise para. Sto pare od izdavanja licenci ne idu direktno u budzet i ko ima pravo da prisvaja nesto kao sopstveni prihod kad se zna da je elektro mreza izgradjena drzavnim parama a ne parama partiokrata iz agencije ciji su troskovi godisnje veci od milion evra tj. toliko se uzme od onih koji rade za 200 evra mesecno i penzionera koji od penzije ne mogu ni lekove da kupe. I da imate i malo obraza ne bi se vise ni javljali ni komentarisali na ovom sajtu ni vi ni ovaj vas Igor partijski saborac koji kao kritikuje informersko blatoidni stil a ustvari je izneo niz uvreda na racun narodnog poslanika DJB Mihajlovica u tipicno Vucicevicevom stilu.

  • @Dragan oblasni tragač
   Na moju blistvu karijereu i moj rad do sada je bio iskjličivo moj to zna cela Srboja i nekadašnja Jugoslavija.
   Od nekadašnje Iskre Kranj, preko Severa Subotice, Rada Končaras, Petoletke, Prvog Partizana, MIN-a Niš, LoLe Korporacije, Mihalila Pupina gradio sam sebi mesto na častan i saao tehnički način.
   Nikakve partije nikakve prazne priče.samo znanje i rad.
   Danas vi stručnjaci ne ztante da zamenute osigurač na TA peći.
   E to su finali vašeg umozrenja.
   Vi onim mojim prijateljima koji više ne žive ovde ne možete vodu da nosite.
   Ali vam je glavni posao da njušite i tražite botove.
   E to foliranje botizma sahranjuje ovo malo srbije što je ostalo.
   Važno je da vi i danas analizirate političku podobnost čitajući naše misli između redova.
   Pa se onda čudite što naće da vam priđu pristojni ljudi od znanja i autoriteta.

  • Cenjeni JARANE, u komentaru se misli na pojam planiranja (i analize) elektroenergetskog sistema u DEREGULISANOM OKRIZENJU. Sigurno da je Tvoja konstatacija tacna da se predmetna problematika izucava na ETFu na katedri za elektroenergetske sisteme i mreze. Naravno da postoje strucni ljudi i van sistema EPSa koji se bave i jako dobro poznaju ovu problematiku, ali u Agenciji za energetiku se jos takav nije pojavio, jer kadrovi JULa tacno je aluzbeni posao IZNOSE van Agenciji i na taj nacin pokrivaju nerad a o znanju tu nema mesta trositi reci. Da li kradu trafo ulje za przenje jaja, ne znam ali moze biti svasta se danas desava u Srbiji i gradu Beogradu, kao po onoj narodnoj i od grozdja se moze praviti vino.
   Svako dobro i reci glasno DOSTA JE BILO.
   Mali Joca.

  • @ jaran – rekoh olos da nesto planira sljam koji nosi kuci trafo ulje i przi deci jaja…
   -Verovatno u onim tvojim mitrotalasnim pećnicama kad izmeriš zračenje ponovo tvojim omuljenim androidom, ali čuvaj ga da ti ne izgori 🙂
   Jaro ovde si prevazišao samog sebe u svojoj patološkoj mržnji.
   Znaš li ti uopšte nešto o tom trafu ulju.
   E moj veseli jaro.
   Sve naomalne ljude ćaš sa ovog bloga oterati pa ćeš ostati da uzivaš u svojoj samoći i gluposti.