Саопштењe Скупштина

Рекапитулација: Шта смо радили у Скупштини у јулу?

Прошла су већ 3 месеца од избора, а мандатар је неспособан да формира владу. Док се чека избор владе, у Скупштини се не дешава много тога. Имали смо само једно заседање поводом конституисања парламента, које је било подељено на неколико дана. Ипак, иако се Скупштина тренутно не бави суштинским стварима и доношењем закона, пред Одборима се нашло неколико важних тема преко којих је владајућа већина желела само да претрчи, несхватајући важност и одговорност посла народног посланика.

Чак је и конституисање одбора протекло у крајње недемократској атмосфери – без консултација између посланичких група, без најављивања кандидата и достављања њихових биографија, без поштовања изборне воље грађана, напредњаци су само именовали председнике одбора и њихове заменике. Зато тражимо промену свих председника и поштовање демократских процедура.

Док се то не деси, ми нећемо седети скрштених руку. Наши посланици су учествовали у расправама на свим одборима. Напредњаци и њихови сателити су можда могли до сада да се провлаче без расправа, али таквој пракси је дошао крај.

Као најинтересантније издвајамо 3 расправе:

 • Бранка Стаменковић на 3. и 4. седници Административног одбора,
 • Саша Радуловић на 3. седници Одбора за финансије, и
 • Бранислав Михајловић на 2. седници Одбора за приведу.

Административни одбор

Председник Административног одбора је Александар Мартиновић, напредњак којем је можда најтеже да прикрије и умије своје радикалско понашање. Са друге стране је наша Бранка Стаменковић, а питање је колико је то времена потребно да један допис дође од писарнице Скупштине до председника одбора.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]Након расправе о дневном реду, прешло се на тему – дупле функције. Напредњаци су по навици, без размишљања и дискусије, све одобравали. Погледајте говор Бранке Стаменковић.[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Због ове расправе, Бранка Стаменковић је завршила чак и у епској песми. 🙂

У сличном тону се наставила расправа и на наредној седници Административног одбора.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Сада је свима јасно зашто је Бранка покренула својевремено иницијативу “Мајка храброст”, за коју је добила 4 награде.


Одбор за финансије

И на седници Одбора за финансије, на којој је требало да се разматрају Финансијски план Агенције за енергетику и Извештај Фискалног савета, већина се надала да ће се цео посао завршити брзо и да је седница чисто pro forme.

За нас, трошење јавног новца и одговорност институција никако не могу да буду pro forme. Након првог круга питања Саше Радуловића, није било никаквог одговара. Радуловић је питања поновио у нади да ће их се председник Савета Агенције дотаћи.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Нажалост, нисмо ни после 2. круга питања добили одговор од Агенције. Било је потребно да се питања понове и 3. и 4. пут.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Одговора и даље нема, а представници већине постају нервозни.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Коначно, стиже и одговор од Агенције.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Мало је потрајало, али смо дошли бар до оквирног одговора на нека питања и закључили да Агенција плаћа закуп простора по ценама које су далеко изнад тржишних и да често долази до сукоба интереса јер бивши запослени прелазе у компаније које Агенција треба да контролише. Још увек не знамо зашто је потребно повећати број запослених за 30% и који су ефекти консултаната које Агенција додатно плаћа 9,5 милиона динара.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end][/ezcol_1half_end]


Одбор за привреду

О Агенцији за енергетику се разговарало и на Одбору за привреду, у којем је представник посланичке групе “Доста је било” Бранислав Михајловић.

Колико је Финансијски план Агенције био мањкав, толико њен Извештај о раду показује да се Агенција не бави својим послом.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Изгледа да се у Скупштини свако питање мора поновити више пута да би се добио одовор.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

На снимцима седница Административног одбора и Одбора за финансије се види да поједини посланици не умеју да прикрију кад су нервозни. Председница Одбора за привреду се и даље труди.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Ми смо тек почели. Посао народних посланика ћемо обављати посвећено и одговорно. То дугујемо грађанима.

Саша Радуловић

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Одлагањем избора Маје Гојковић за три дана, матори Мићун је “извршио државни удар” како су тада тврдили посланици СНС. И били су у праву – ОД ТАДА НЕ МОГУ ДА СЕ САСТАВЕ НИ ВЛАДА СРБИЈЕ А НИ ДРЖАВНИ ОРГАНИ!

 • Ovo ništa nije neočekivano. U skupštini je ušlo 29 kombi partija. Svim partijama to odgovara. Stalno se manipuliše voljom građana. Sve partije koje su prešle cenzus dobile su izbore. To znači da će čelnici tih kombi partija dobiti razne funkcije.Sa ovakvim sastavom imaće problema i Vučić. Treba zadovoljiti nezajažljive apetite funkcionera svih partija. Morao je sa ljutim protivnikom Šešeljom da pravi koalicije na lokalu i da podmiri njegove sinove.

 • Pratio sam zasedanje administrativnog odbora i nastupe gospođe Stamenković i presedavajućeg Martinovića. Sednice odbora su tek počele ukoliko mandatar ne odluči da ponovi izbore ali je dotični Martinović upravo demonstrirao način na koji SNS ovce misle da vode državu, parlament i odbore. Taj, koji je svojim kršenjem poslovnika produžio izbor predsednika parlamenta na 4 dana, pričajući sve i svašta, takoreći šta mu je na um padalo daje sebi za pravo da upozorava i prekida poslanicu DJB i poziva je da se drži poslovnika. Da ne govorim o drskom oduzimanju prava da kaže svoju misao ni u vremenu koji ima kao član odbora. Najduhovitije je bilo kada je poslanici predložio da ima pravo na predlog dopune ako isti po tom i tom članu predloži 24 sata pred sednicom koju SNS ovce obično zakazuju maltene nekoliko sati pred sednicu a materijale dele na samoj sednici. Ta komična duhovitost je ustvari katastrofalna za Srbiju ne za i za njih. Pozivam sve poslanike i članove odbora iz DJB da pored svoje odluke da će govoriti samo o onom što je na dnevnom redu s vremena na vrema, onako, što bi Srbi rekli “by the way” podsete te vođe na njihovu nedoslednost i kabadahijstvo! Sluša narod i polako sazreva!

 • Ne znam zašto, al padoše mi na um Zmajevi stihovi posle ovog članka, podetinjio valjda…

  Gledaš, je li, moga konja,gospodaru stari?
  Ne znaš je li konj il ptica lastavica?
  Skidaj naočari. Ne možeš se nagledati,
  Već hajde pazari!

  Ti još pitaš za putalja, da li valja?
  Nemaj brige!
  Da ne valja, ne bi bio on kod Cige.
  Ne možes ga u carevoj naći štali,
  Samo Ciga što ne ume da ga hvali.
  Da ga pospe suvim zlatom, ko ne štedi,
  Još i onda jedan dukat više vredi.

 • Početak je težak zbog nasleđenog višedecenijskog potcenjivanja volje građana. Ne oko toga ko će biti izabran već šta će posle toga raditi nu Skupštini. Nametnuto je Skupštini da bude drugorazredna institucija iako je po Ustavu prvorazredna a izvršna vlast tj. vlada drugorazredna.
  Nastupom poslanika DJB počinje zapravo borba za normalizaciju političkih prilika u Srbiji da Skupština postane ono što treba da bude – izraz volje građana a ne institucija za potkusurivanje i aminovanje izvršne vlasti.

 • Svaki je početak težak al ovo nije baš ni početak a 3 meseca nije 3 dana. Opasan ovaj Zmaj:

  “Po dvorištu ćuran šeće, vazdan pućka i blebeće,
  glavom vije, širi rep, misli: Bože, al’ sam lep!
  Sve se širi, sve se meri, kinđuri se, kočoperi,
  ali jedno zlo ga jedi, što ga niko,
  al’ baš niko,i ne gledi;
  psi prolaze, al’ ne haju,
  neće da ga ni zalaju!
  Samo jedan vrabac kleti
  sa tarabe dole sleti
  pored ćurka naduvena
  da mu natre pod nos rena!

  Poče pred njim skakutati
  pa mu poče cvrkutati
  “Zalud, striče, duvaš, devaš,
  ne izduva čega nemaš!”

  Za 3 meseca ako čega imaš – izduvalo bi se?

 • Strasno pricate!
  Mandatar je sposoban da sastavi vladi.
  On samo zeli da nadje najbolja resenja i uskladi razlicite interese.
  U naredne cetiri godine potrebne su nam bitne i sustinske reforme.
  To samo moze da uradi dobar, strucan i kooperativan tim.
  Zato nam trebaju ljudi koji su dobri i sa Istokom i Zapadom, i eksperti i politicke licnosti i sto je najvaznije oni koji se uklapaju u tim.
  Strpite se mandatar zeli najbolje zemlji!

 • Hm… Kad izdvojite tako “najzanimljivije” sednice – 3., 4. sednicu nekog odbora… Zapita se covek… Sto ne izdvojite neku od prvih? Pitanja koja ste naveli u tekstu odnose se na teme prvih sednica (konstituisanje odbora, kandidati, biografije…). Onda covek potrazi po youtube… I vidi zasto ne prikazujete te prve sednice… I zasto ih prikazuju druge stranke.

  Mozda bi bilo bolje da izbegnete tendenciozne napise u kojima pokusavate da naslikate sopstvenu dominaciju u raspravama. Definitivno ne sada, kada je (jos) nema. Umesto toga, bavite se vaznim temama, obradjujte ih, nudite resenja. Sigurno to umete, cim dovoljno mnogo ljudi smatra da umete. Dovoljno da budete u Skupstini. A junacenje po sistemu “usta moja, hvalite me”, za koje se lako proverava da je cist fol – to vama ne treba.

  • Daj linkove, daj konkretne stvari, mani se uopštenih priča. Meni je bitno da vidim i dobru i lošu stranu pokreta za koji sam glasao.

 • Bravo bravo i samo bravo. Nastavite tako da odronjavate tiho ovaj odvratan breg društvenog taloga koji se nakupio sa ovim večnim ministrima, šefovima klubova, predednicima odbora itd… vreme je da ih “kuckamo” gde stignemo a ovi odbori su pravi način da na ovako kulturan ali lucidan način članovi pokreta DOSTA JE BILO rade u interesu države i gradjana. Bravo za pokret i idemo dalje!!!!!

  Sve najbolje

  • Aleksandre,

   Ne razumem na sta se tacno brecas: ja napisem da postoje snimci na tudjim kanalima na kojima se nesto vidi, ti trazis link, ja ti dam link, tebi onda smeta sto je sa tudjeg kanala. (?!)

   Da ti kazem sta ja vidim na ovom snimku: kako iz SNS “redom” samaraju upravo po temama i argumentima koje DJB navodi u ovom tekstu gore (formiranje odbora, ko su kandidati, trazene biografije, konsultacije…). I jos podsecaju na izbor potpredsednika skupstine (“ne drzite rec, krsite dogovoreno”, kako je vec receno). I jos direktno prozivaju DJB: “hajde okacite ovaj odgovor kad budete pravili klip za youtube, ako smete”!
   A predstavnici DJB na sve to… CUTE… Nema ih nigde. Tajac. Muk. Samo sede za stolom i gledaju ispred sebe. A posle… na sajtu izlazi saopstenje kako su “rasturili SNS na odboru”, parafraziram…

   Vidis, mene to sve u paketu nervira. I takvo drzanje na odboru, i to sto ne smeju da prihvate direktan izazov (argumentima, znanjem, kulturno – ali da ne cute, brate mili). A onda na sve to: ovakva saopstenja na sajtu DJB. Nervira me sto se sve to vidi (snimaka pun youtube, svaka stranka kaci svoje u X primeraka). A najvise od svega me nervira: sto znam da ne mora da bude tako. Da moze mnogo bolje od toga. I na to sam ja pozvao u svom postu gore.

   Imam jos vaznih utisaka vezano za ovaj slucaj, ali da ne duzim post previse… Napisacu ti, ako te bude zanimalo…

   Za koga si ti glasao i da li ti je drago zbog toga, to uopste nije pitanje. To je normalno. Ja to i ne osporavam, niti bih voleo da to ikada uradim. Ni slucajno.

   P.S. A ko i sta sam ja, i gde je meni mesto… To ces da izvines. Mislim da ti nisi merodavan da sudis. S duznim postovanjem.