Ауторски текст Политика

Да ли идемо ка ванредним председничким изборима?

Србија нема владу већ пет месеци. Садашњи мандатар је поднео оставку 3. марта. Коначни резултати избора су проглашени 4. маја. Председник Николић је мандатара за састав нове владе именовао 23. маја. Мандати посланицима су потврђени 3. јуна од када је почео да тече рок од 3 месеца за формирање владе. Ако се влада не формира до 3. септембра, распушта се скупштина и иду нови избори.

sasa-radulovic

Пре добијања мандата, 8. маја мандатар је најавио да ће влада бити формирана одмах и да ће имати 6 нових министара, затим да је “реално очекивати владу до 16.јуна”, па да ће због Кинеза бити формирана “за 10, најкасније 12 дана”, “у првој трећини законског рока”, што значи до 3. јула, па је месец дана ћутао и онда рекао “да има притисака о којим не може да говори”  и “да ако не успе, владу ће формирати неко други”. Мандатар је прошле седмице рекао “да му не пада на памет да се кандидује за председника државе”, а онда већ сутра дан објавио да је радио истраживање и да би победио у првом кругу са 2:1. Последњи рок, пре два дана, гласио је “за десетак дана”.

Шта се крије иза овог неозбиљног поигравања са државом и очигледне куповине времена?

Мандатару није у интересу да се о његовом експозеу озбиљно разговара. Чак и летимичан погледа на његов претходни екпозе на 59 страница (“највише у историји”), који је у Скупштини читао 3 сата након избора 2014. г. када је формирао владу “у историјском року” за месец дана, говори нам да је то било чисто политичарење, а не озбиљан план, озбиљног и искреног мандатара који је намерио да тај план и оствари.

Нови експозе је најављен на 450. страница које је сам мандатар писао. Јавно читање овог експоза (који је 3 пута дужи од плагираних доктората Малог и Стефановића) би трајало готово 24 сата. Колико би грађана уопште гледало то изнуривање у Скупштини, ако га РТС2 уопште буде преносио у сред Олимипијских игара, а колико тек слушало дискусију посланика након изнуривања?

Где је суштина? Мандатар нема никакав план. Није га никада ни имао, осим плана да остане на власти.

Иду нам председнички избори, а затим и београдски. Председнички избори се морају одржати до маја 2017, а београдски до марта 2018. Мандатару време није савезник. Нове гласаче не добија, а постојеће полако, али константно, губи. На априлским изборима је његова коалиција освојила процентуално мање гласова него пре две године и поред додавања ПУПС-а и неколико других странака, огромног новца и партијске армије на терену. Када се погледају мандати, СНС је са 126 мандата пао на 98 и изгубио апсолутну већину у Скупштини.

Мандатар зна да ће, ако СНС изгуби председничке изборе, то бити дефинитиван крај. Мандатар процењује да би садашњи председник изгубио нове изборе, али и да нема другог кандидата који може да победи. Мандатар зна и да садашњи градоначелник мора да оде и то да ће, ако београдски избори буду одржани када им је време, сигурно изгубити. Са њима ће отићи и “Београд на води”.

Када би мандатар имао неког политичког стратега, он би му рекао да једино он може да победи на председничким изборима, те је набољи излаз за њега из ове ситуације да не формира Владу и извади се на “спољне притиске” и ситуацију у региону, да се Скупштина распусти, да градоначелник поднесе оставку, да председник државе поднесе оставку и да се у септембру распишу заједно превремени председнички, нови парламентарни и превремени београдски избори. Тиме би за собом повукао бољи резултат на београдским изборима, а на парламентарним добио више мандата јер би барем једна листа која је сада у скупштини остала испод цензуса. Мандатар би као нови председник могао да изабере свог Цветковића. Један министар у влади чак и личи на њега.

Мандатар се сигурно не бави овим калкулацијама, јер би оне представљале тешку злоупотребу функције и жртву општих, друштвених интереса зарад ситног сопственог политичког преживљавања, али када би му пало на памет да се бави, онда би овако закључио.

Шта је Србији потребно? Озбиљан премијер и озбиљан план на не дуже од 10 страница. Потребно је увести основни ред у држави: укинути партијско запошљвање, пописати имовину и обавезе, објавити све уговоре и како се троши новац грађана, укинути субвенције страним инвеститорима и окренути се домаћој привреди, смањити порезе и бирократију и омогућити им да дишу и створе нову вредност. Решење није свемогући вођа без једног јединог дана непартијског радног искуства који државу води преко конференција за медије.

Решење за све проблеме које Србија има је прављење система са јасним правилима једнаким за све. То је једини начин да нам деца престану да беже из земље. Ја не желим да децу и унуке гледам преко Скајпа. А ви?

Саша Радуловић
народни посланик
председник покрета “Доста је било”

Текст је објављен у дневном листу Блиц 4. августа 2016. године

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Pazite sad igra sa expozeom počinje igrom brojki ?

  -Počeo je pisac expozea s pričom da je već napisao 120 strana
  -Pa je bila vest da se radi ipak o 180.
  -Pa mu se to učinilo malo i rekao je da je napisao oko 220 strana.
  -Pa da bi povećao interesovanje za taj tekst isti je povećao na 280
  -Danas, to jest večeras obelodanjuje novu cifru od 450 strana
  -Do formiranja vlade-expoze će nabreknuti najmanje do 600 strana
  Ljudi imamo novog MAKSIMA GORKOG~
  Mogu sa vama ovde da se kladim da nije napisao ništa, to jest da on i ne piše nikakav expoze, no se zajebava s nama, sa medijima jer znamo kakav je to čovek, i koliko voli da izmišlja i fantazira.
  Može mu se.
  Na kraju neko će mu napisati taj expoze za samo jedno veče, a nama će reći da ga je radikalno skratio za 500 strana, jer neće da nas smara.
  Kao da gledam ovaj scenario, i on će garatovano takav i biti na kraju.

  • Kakvi ekspozei koji se nikada ne realizuju? Zašto Radulović ne postavi jedno jedino pitanje u ovoj zemlji Gde Vam je JIS(Jedinstven , Informacioni , Sistem) koji je pokojni Djindjić tražio odmah , a već 13 godina od njegovog ubistva je prošlo. Ništa do sada niko nije uradio. Zdravstvo nema ni registar obolele dece od kancera, a kada bi morali bilo koju realnu statistiku da pokažu , ona je netačna.

 • Agonija se nastavlja. Vučić neće dati vlast ni pokoju cenu. Ne samo zbog sebe. Glavni pritisak dolazi, ne od Rusa i Amerikanaca, vec od njegovih nesposobnih kadrova i nezajažljivivih apetita tkz. opozicije. Gde bi oni radili bez radnog iskustva u uređenom sistemu. .

 • Tacno 4.agusta pre nekoliko godina,uz pomoc NATO zracnih snaga,jedinice Branimira Glavasa su proterali 250 tisuca,staraca,dece,zena.
  NATO zrakoplovi su bombardovali kolonu na petrovackoj cesti,istom onom mestu,koji je opisao Branko Copic i onda su celicne ptice bombardovale srpske izbeglice,gle cuda,Schwabske,koji su vlasnici lista Blica.

  • Sve si tacno rekao osim da su avioni koji su ubijali civile na petrovackoj cesti bili ruske proizvodnje, Mig-21. A nisu bili ruski, a ni nemacki, niti NATO – vec hrvatski u vlasnistvu HR vojske i drzave. Zna se i ime pilota koji je leteo. Kukavica i zlocinac.

  • Bilo je je NATO aviona,oni su zsticeni ko medvedi,uostalom nije bitno cije su proizvodnje,bitno je ko je pritiskao dugme,i komandovao operacijom iz podruma u Brusselu.

  • Zar je toliko tesko progutati sujetu i reci: “Ok, pogresio sam.”?
   Avioni koji su bombardovali kolonu na Petrovackoj cesti su hrvatski, kako ti je rekao Kiza. Hrvatski pilot i sve su okolnosti poznate (naredbodavci i neposredni izvrsitelji). Dakle, nisu bili NATO, no pod razno. I kada te covek suoci sa cinjenicama, onda relativizacija “ma nije ni bitno”.
   Ego, ego, ego…

  • U onoj pesmi koju je napisao Branko Copic,bili su Schwabski avioni,NATO je glavni krivac,nije bitno ko je pritisnuo dugme.
   Njihova misija jos nije zavrsena.

  • http://www.sense-agency.com/upload/documents/stenografic_records/BHS/41._Sednica_VSO_14.8.1995.pdf Ево нешто малко што се тиче олује, а кад смо већ код тога живо ме занима како је нама у Србији тако лако да од владе и експозеа стигнемо до олује или ко зна чега, јел то код нас генетски па стално промашимо тему или шта? Па можда ми нисмо ни створени да имамо циљ, држимо се теме – плана, можда нам због тога и иде тако?

  • kada je stvorena Republika srpska u Hravtskoj,proterali smo oko 300.000 hrvata a hiljade i ubili. I pored toga,da bi sr RAT zavrsio,Tudjman je ponudio srbima Autonomiju ( Plan Z-4) ali je Milosevic ,preko babicevih usta u Svajcarskoj to odbio. Posle toga se desavalo sta se desavalo…Pricamo i pisemo samo o posledicama a ne o uzroku……KRVICA JE ONOGA KO JE PRVI POCEO. E sada; kazu vracamo im zboh Jasenovca i ustaske drzave….. I trebali smo ih kazniti a ne dati REBUBLIKU… Ali i za to su SRBI krivi. Izabrase TITA,hrvata za VODJU,Ausrougarskog kaplara,srbomrzca,koji je pucao na Srbe u PRVOM SVEDSKOM…..ON je zastitio ustase,stvorio je republiku Hrvatsku sa granicama kaja nikada nije imala,zahvaljujuci Srbima koji su to odobravali….1974 napravi USTAV da se svaka Republika moze odcepiti od JU posle njegove smrti….OD TOGA JE SVE POCELO……… a mi Srbi smo “blagosiljali” takav USTAV…..1985 Milosevic je drzao govor,gde je hvalio TITOVU politiku i rece jos po nesto u vezi dobrobiti jednopartijskog sistema…..itd…itd… Star sam covek i sve pamtim.

 • Znate, napredni mandatara piše taj “Expoze” već preko 100 dana.
  Kaže da je dogurao do 500 strana.Al to nije poenta, to nije tema, tema pisanja tog expozea je: Čime i na čemu on piše taj expoze?
  Kaže da ga piše na nekakvom običnom karo papiru, piše ga olovkom i slobodnom rukom kao ono kad je pisao u osnovnoj školi one kose leve / i kose desnije linije.
  Zašto to čini?Zašto se čovek muči?Zašto toliko izagara u tome?
  Prosto čovek voli da se pred javnost predstavlja kao velikomučenik, kao neko ko se baš daje do kraja, neko ko će da se žrtvuje i kad za to nema potrebe.
  Evo pisaće čovek ceo taj expoze i sa GUŠČIJIM PEROM samo da pokaže da mu nije ni to teško za naše bolje sutra, prekosutra i za 2 godine.
  Prosto on je takav čovek.Muči se zbog nas, a ne zbog njega.

  • E moj Milutine….. pa ti jos nisi otkrio glavnu stvar..pa on nije čovek Milutine, on je vanzemaljac. On nas tako bezobrazno zajebava a mi umesto da ga vratimo na neku planetu odakle je dosao mi nagadjamo sledecu zajebanciju od njega.

  • Milutine, nisi bio zanimljivo ciničan. Po prethodnim komentarima Majka Srbija neće iznedriti za par vekova Srbina koji će Vam valjati. E, to će nas Milutine dotući a ne Vučićevih 1000 strana ekspozea. Tužno.

 • Ništa se neće menjati u novoj vladi.
  Jedini cilj mandatara na ovim izborima je bio da preuzme Vojvodinu i da zaposli odavno ogladnele iz svoje stranke.
  Izbori na svim nivoima je bio samo zato da nosilac liste za Vojvodinu ne bude Maja G nego on.
  Izbačeno je mnogo novca kroz prozor i oduzet mnogo vremena što nažalost nemamo generaciji koji možda želi da ostane u Srbiji
  Od ’92 čekamo pravnu državu. Imam osećaj da ni bog više ne može nam pomoći

  • Da mu je glavni cilj bilo preuzimanje Vojvodine on bi Vladu Srbije formirao u roku od mesec dana kao i prošli put jer je dobio Vojvodinu. Nisam siguran da ovoliko oduglovačenje ima veze sa predsedničkim i beogradskim izborima jer bi to značilo da Vučić gleda godinu ili dve unapred. U to mi je teško da poverujem. Za mene je najverovatnije da su ih rezultati izbora iznenadili i da je bara postala tesna. Ne mogu da računaju ni na izbacivanje sps-a jer je na sistematskom u Moskvi ustanovljeno da je manjak istog u vlasti opasan po vlast.
   Ovo oduglovačenje mu jedino služi da kod svojih koji će da izvise stvori osećaj da ih nije on zavrnuo i da će biti bolje sledeći put.

 • Ja nažalost ili na sreću skajpujem već sa sinom. Nisam ga za to podizao. Ipak ako je to cena da ga ne gledam nesrećnog 364 dana u godini onda je ta cena mala. Ono čega se pribojavam je da će i kći za njim. Onda ću sa oba deteta i sa unucima skajpovati. Plašim se da ovakva sumorna slika budućnosti čeka većinu u Srbiji.
  Sve me ovo neodoljivo podseća na KOSOVSKI BOJ! Nestaju Lazari i Miloši, Jugovi i Jugovići. Ostali su Vučići Brankovići.
  Vremena su se promenila. Ponovo, ovaj put na drugi način Srbija gubi svoj potencijal. Najbolji odlaze, ostaju Jorgovanke, Šešelji, Vučići, Nebojše iz Beograda, Mali plagijatori i veliki hohštapleri.
  Svoj sud o najvećoj knjizi ikad napisanoj (većoj i od Biblije, Talmuda i Kurana) dao sam tvrdeći
  (Bez)Umni mislilac, filozof gluposti, devojka za sve – i ništa posebno, samoproklamovani mesija, krstitelj jarića i generalno ekspert za sve, pionirski prvak Beograda u šahu, vele majstor a zapravo ćuran Aleksandar Vučić ne da vređa Skupštinu već vređa građane ( i ne samo da vređa već i teroriše) najnovijom najavom svog epohalnog dela
  „Ekspoze mandatara (ili mandarina) Vlade u 10 slika“ na 300-400 strana. Igor me već unapred osudio što neću slušati Beogradskog Sokrata. Koliko taj čovek voli sebe da mu neće biti problem da se sluša 16 sati. Ja sebe ne mrzim baš toliko te nisam mazohista pa da dozvolim sadisti da se iživljava. Meni je problem da slušam 16 sati lupetanja i gelipterskih štosova.
  Ako je Ajnštajn svoju STR napisao na skromnih 3 strane a Alfer, Bete i Gamov soj čuveni alfa-beta-gama paper na 1 strani onda mogu samo da zamislim koliko će najveći sin naših naroda i narodnosti zadužiti čovečanstvo svojom lucidnošću. Kolosalno!
  Predlažem DJB, a posebno Pavloviću (to mu je profesionalna obaveza) da ga odmah nominuje za Nobelovu nagradu jer kad su oni gore nabrojani sa svoja pisanija na ukupno 4 stranice dobili 2 Nobela, budite prvi koji će spoznati duboke (ponore) mudrosti i prepoznati buduće buduće (Nobel) ovce.

  • Ih, bre, immobil, kakav si… 🙂 Ovde prosipas Santica, “ostajte ovde” i slicne zemlja-i-tlo patriotizme, a rodjena deca te ne slusaju. Doduse, mozda se zato ovde i kompenzujes. 🙂

  • Mile
   Izgleda da me niste dobro razumeli. Nisam sprečavao, niti ću sprečavati svoju decu da prate svoju zvezdu kud god da ih odvede. I sam sam živeo van. Nije u tome stvar. Patriotizam je osećanje koje nosiš sa sobom ma gde bio, taman na Jupiteru. Želim Vam da Vas Vaša deca slušaju kao mene moja..

  • Hvala na lepim zeljama. Dece jos nemam, a ni mene moji nisu sprecavali, pa sada lekarisem preko okeana. Sto se patriotizma tice, zao mi je – ne slazemo se. Ubi bene, ibi patria i Danilo Kis “O nacionalizmu” su mojo stavovi.

  • Mile
   Koliko vidim i preko bare vi prilično pričate srpski. Takođe vidim da ste na ovim stranicama. Kao da ipak nije baš svejedno i da niste sasvim otišli. Deo Vas ipak ni je zaboravio ko ste i zato ste tu sa svojima srcem i dušom a fizički tamo negde. Mislim da Vam je poznato da Šopen leži u Parizu na Pere Lachaise ali njegovo srce leži u Varšavi. Šta god Vam se u ovom trenutku činilo nijedna biljka nikada nije mogla pobeći od svog korena. Zato ne mislite puno o tome. Vi ste to što jeste svojim rođenjem i sa tim ćete živeti kao i svi ostali ovde ili drugde – svejedno – tamo kuda Vas Vaša zvezda povede..

  • “Koliko vidim i preko bare vi prilično pričate srpski.”
   Naravno, rodjen sam i skolovao u Srbiji i, posledicno, govorim srpski.

   “Takođe vidim da ste na ovim stranicama.”
   Tako je. Konstatujete ocigledno.

   “Kao da ipak nije baš svejedno i da niste sasvim otišli.”
   Nisam “sasvim” otisao jedino jer sam roditelje (i porodicne ogranke) ostavio tamo, a ovde sam, posto vidim da Vas to “svrbi” jer imam motiv da budem ovde (apel za pomoc od prijatelja i aktiviste – na isti nacin na koji se angazujem ovde, bez razlike). Eto, ima nas i koji dodju ovde bez suze koja kanu na, od busanja, modre, patriotske grudi. Uglavnom, ako Vam je prisustvo nekog migranta ovde test parametar za “eto, fali mu rodna gruda”, onda Vam test ima jako nisku specificnost (mnogo lazno pozitivnih, prim.aut.).

   “Mislim da Vam je poznato da Šopen leži u Parizu na Pere Lachaise ali njegovo srce leži u Varšavi.”
   I Rajsovo na Kajmakcalanu, pa?

   “Šta god Vam se u ovom trenutku činilo nijedna biljka nikada nije mogla pobeći od svog korena.”
   Zao mi je, ali ovo je Vas vrednosni stav bez mogucnosti da bude argument jer nema ni “i” od indikativnosti. Plus, pretpostavlja neko “bezanje”(?). A sa ovim “sta god Vam se u ovom trenutku cinilo” ima i notu intelektualnog paternalizma. Hvala, nije mi potreban. A i ne prilici ozbiljnim ljudima.

   “Vi ste to što jeste svojim rođenjem i sa tim ćete živeti kao i svi ostali ovde ili drugde”
   I nisam to sto nisam i bice sta ce biti, i nece biti sta nece biti…ovde ili tamo – double header.

  • Mile
   Ne svrbi mene ništa. Stvar je Vašeg izbora i mogućnosti gde ćete živeti. Razumeli Vi u ovom trenutku ili ne ostaje činjenica da Vi govorite svojim jezikom gde god živeli (i verovatno još po kojim na vašu korist, ponos i zadovolstvo). Ostaje činjenica da Vi imate potrebu komunicirate sa svojim zemljacima gde god živeli i ma koliko cvetna bašta bila, ostaje činjenica da Vaši roditelji, prijatelji, grad ivaši pretc su i dalje ovde i tih činjenica ste svesni.
   Nema potrebe da me ubeđujete da ste lišeni svakog patriotskog osećanja jer to uglavnom i nije stvar koja me se tiče.
   Cela priča sa Šantićem, Djurom, Disom… je izrečena ovde da se objasni onima koji su postavili pitanje zašto je Saša Radulović ostavio platu od 10 K$ da radi ovde za crkavicu i živi od ušteđevine. Rekao sam da ima takvih prilično i da nije baš jednostavno UVEk i u svakoj prilici. Ljudi su različiti. Postoji razlika između ljudi poput Vas i ljudi poput mene. Nije u pitanju da li je ko bolji. Svi su odlični, jednako odlični, jednako ljudi.
   Pokušajte da razumete da ne razgovarate sa Srbendom sa bradom koji se busa nacionalizmom i šovinizmom. Da ste poživeli malo u Francuskoj shvatili bi ste o čemu govorim. No danas je svet dinamičan, život je pred Vama te ću Vam citirati Zmaja:
   “Ti ne shvataš, Srpče malo,
   Mi stariji znamo
   Kad odrasteš, kad razmisliš,
   Kazće ti se samo!”
   Ne samo Vi, i mnogi drugi će sa vremenom shvatiti da izlizana na ovim prostorima i zloupotrebljavana pa i ogađena reč nacionalna svest ima svoju ulogu u svakoj ličnosti. No vreme će pokazati. Ličnosti se razvijaju, narodi se razvijaju, Panta Rhei. Šta god Vi napisali činjenice govore same za sebe. Iskustvo takođe. Želim Vam svaki uspeh u životu i karijeri, da polečite Amere na uspešan način i da još dugo Vi a nadam se i Vaše potomstvo sa ponosom tamo nosi svoje IME, svoju veru, svoju kulturu i da nam još dugo budete na stranicama DJB. Ovde uvek imate svoj komad krša, ne tako lep kao cvetna polja, kome u mislima ili fizički možete da se vratite.

  • I da zaboravih da odgovorim na pitanje koje ste postavili: “Plus, pretpostavlja neko „bezanje“(?)”
   Ne, nisam ni pomislio na to. To ste sami postavili pitanje. Odgovor je Ne. Nije u pitanju nikakav beg. Svaki čovek prati svoju zvezdu i svoj put. Tako i Vi. Ko zna gde će Vas život još odvesti.
   Rekoh moj sin je krenuo na isti takav put kojim idete Vi. I sam sam pre više godina išao istim putem. Niko od nas nije bežao. Naprotiv! Svako sledi svoj put. Moj put je bio kružan. Put Radulovića i mnogih drugih takođe. Put mog sina najverovatnije neće biti. Vaš ne znam – vreme će pokazati.
   Dok mi je sin bio ovde – bio je 1/500, sada kada je tamo on je 1/5 u svom poslu. Mogućnosti su tamo drugačije i on je napravio svoje izbore. Njegov cilj je ambiciozan 1/1 a to ovde ne bi mogao. U 26 godina biti 1 od 5, imati sve radeći svoj posao, napraviti IME (koje je nasledio kao i ja) koje se čuje i na Berkliju i Stenfordu i Imperijalu i Ruskoj Akademiji nauka odavde nije moguće tako da je krenuo za svojom zvezdom i bio potpuno u pravu. Takav uspeh u životu i radu i Vama želim

  • Mile evo jedne besmrtne same old story pesme koja ilustruje ono o čemu sam pričao:
   “Father And Son”

   [Father]
   It’s not time to make a change
   Just relax, take it easy
   You’re still young, that’s your fault
   There’s so much you have to know
   Find a girl, settle down
   If you want you can marry
   Look at me, I am old, but I’m happy

   I was once like you are now, and I know that it’s not easy
   To be calm when you’ve found something going on
   But take your time, think a lot
   Why, think of everything you’ve got
   For you will still be here tomorrow, but your dreams may not

   [Son]
   How can I try to explain, when I do he turns away again
   It’s always been the same, same old story
   From the moment I could talk I was ordered to listen
   Now there’s a way and I know that I have to go away
   I know I have to go

   [Father]
   It’s not time to make a change
   Just sit down, take it slowly
   You’re still young, that’s your fault
   There’s so much you have to go through
   Find a girl, settle down
   If you want you can marry
   Look at me, I am old, but I’m happy

   [Son]
   All the times that I cried, keeping all the things I knew inside
   It’s hard, but it’s harder to ignore it
   If they were right, I’d agree, but it’s them they know not me
   Now there’s a way and I know that I have to go away
   I know I have to go

   https://www.youtube.com/watch?v=UuDZNhQnOF8

  • Hvala na lepim zeljama. Sve moze i sve se slazem, cak i kada se ne slazem. Na kraju krajeva, za toliko ste pristojni da se sa Vama moze razgovarati. Ali jednu stvar gledajte da korigujete – taj paternalisticki odnos je, ako dozvolite, prilicno neumesan i ne bas kulturan. Mislim na to “polako, kad porastes kazace ti se samo”. To ne samo da nema nikakvu argumentativnu tezinu (mogu da kazem “Zemlja je ravna ploca, cekaj da porastes, pa ces videti”), vec mislim da nije primerno iole mislecim ljudima, i svakako neprimerno kulturnom dijalogu, jer se nepotrebno “izdizete” iznad ravni sagovornika, koji pritom, nema nameru da Vas “spusta” ni na koji nacin. Ako sam takav utisak ostavio – izvinjavam se, mea culpa. Svako dobro i uzdravlje. Back to work. 🙂

  • Mile
   Drvo krivo izraslo, i tu malo šta možeš da promeniš, Isuviše staro drvo, mnogo bliže kraju no početku.
   Mea culpa, mea maxima culpa! Ipak nema ničeg paternalističkog u Zmajevim stihovima. Samo reči starca koje je ponovio drugi starac. Radi se samo o doživljaju ili interpretaciji očito mnogo mlađeg čoveka. Nemojte žuriti da dođete u moje godine i nemojte se osećati povređenim. Cilj tih stihova nije da povrede. Da je tako davno bi bili zaboravljeni. Oni samo govore jednu istinu koja je ista za sve, za mene u Vašim godinama a i za Vas.

  • Па куд помену несрећнога Бранковића који је липсао у заробљеништву, а овде је запамћен као издајник, док рецимо вазал Краљевић Марко има поред гомиле песама и улицу у центру Београда. Толико о нашем истинољубљу и познавању историје…

 • Nadam se da ce Tomislav Nikolic biti novi prednik Srbije.
  Srbiji je potrebna stabilnost cetiri godine na putu ka EU.
  Vucic ce sledece nedelje formirati vladu.
  Resenje svih problema je nastavak teskih reformi Aleksandra Vucica koje ukljucuju fiskalnu konsolidaciju, dovodjenje novih investitora, reforma javnih preduzeca, jacanje privatnog sektora, borba protiv korupcije, nepotizma i kriminala i put u EU, jacanje saradnje sa susedima SAD i Rusijom, jacanje ljudskih i manjinskih prava, reforma stanogradnje, obrazovanje, kulture, zdravstva, poljoprivrede, socijalne zastite….
  Ekspoze je pun, jer mandatar ima plan velikih reformi.
  Mandatar je dobio vise glasova ali manje mesta jer su vise partija u skupstini sto je jako dobro. I desni evroskeptici trebaju imati predstavnika u parlamentu jer imaju 15% glasova, i neke nove snage DJb i Zeleni, kao i stare progresivne snage kao LdP. Osim pirata imamo gotovo sve opcije u parlamentu.

  • Nkola
   Velike TEORIJE i važne istine su napisane u malim člancima. Velike gluposti – u velikim!
   Vučić nema intelektualnih kapaciteta niti vizije. On živi (i vlada) od danas do sutra od jedne obmane do druge.
   Klasičan mediokritet (kojem je vrhunski rezultat đak generacije i pionirski prvak Beograda u šahu) sa narcisoidnom strukturom ličnosti i svim unutrašnjim konfliktima i spoljašnjim manifestacijama tih konflikata kojih smo svedoci nema strateških kapaciteta a ni logistike u svojoj stranci kojima bi mogao da sprovede te reforme o kojima pričate. Ekperimentalno je potvrđeno za ovih 4 godine.
   Srbiji je potreban tehnološki let na putu stvaranja države iz koje deca neće bežati. Taj neophodni let Vučić čak i ne vidi – on otvara fabrike u kojima se zapošljavaju manuelni radnici – dakle eksperimentalno potvrđeno.
   Pade Vaša teorija na rezultatima eksperimenata na 7 miliona jedinki.

  • Nikola znas li ti uopste sta je to fiskalna konsolidacija? To je zapravo ‘austerity’ pristup ekonomiji, odnoso stednji. Taj pristup je izabrao Vucic nije mu MMF naredio kako se to cesto servira kroz rezimske medije.

   Ja sam se inace juce sokirao kad sam procitao sledeci clanak na sajtu MMFa:
   http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2016/06/ostry.htm

   Posebno ovaj paragraf:
   On average, a consolidation of 1 percent of GDP increases the long-term unemployment rate by 0.6 percentage point and raises by 1.5 percent within five years the Gini measure of income inequality (Ball and others, 2013).­

   MMF je kroz empirijske situacije u raznim zemljama poslednjih decenija dosao do zakljucka da ‘stednja’ zapravo vodi do povecanja nezaposlenosti, i rasta nejednakosti izmedju drustvenih slojeva. Cak i oni to javno prikazuju, ali o tome nema reci u nasim medijima.
   A da Vucic o tome govori, tek toga nema.

   Vucic je zapeo za rast BDP-a i smanjeni deficit. Svaka cast, ali u ekonomiji imamo jos mnoge druge faktore. BDP po glavi stanovnika je konstantno rastao, jedino opada od kada je on na vlasti. Jedini je koji je zamrzao minimalac od 2000te na ovamo, uprkos inflaciji.

   Kamate na dug su samo 3,5% BDPa sto znaci da cemo se i dalje zaduzivati ukoliko ne budemo imali rast od 4-5%. Nije nas on spasao bankrota vec lagano klizimo ka njemu.

   Politiki stednje, ili fiskalnu konsolidaciju su sprovodili Grci, Italijani i Portugal pa pogledaj gde su danas. Upali su u spiralu duznickog ropstva. Jedini momenat kad je Vucic smanjio dug je bilo nedavno i to zbog kursa dolara, a ne zato sto je on nesto uradio u ekonomiji.

   Prosto njegova ekonomska vizija za sada nema pozitivne efekte, vec negativne i mislim da samo gubimo vreme sa njim. Servira nam price i lazi a od toga se ne zivi. Balon mora da pukne kad tad.

  • Gojko,prvi ispit koji sam polozio na ekonomskom fakultetu Niskog univerziteta zvao se Makroekonomija. I jasno se secam da je pisalo da mere stednje MOGU (a ne moraju) da daju pozitivne efekte na kratak rok dok na dugi rok SIGURNO imaju mnogo vece stete nego koristi. Takodje postoji nesto sto se zove laferova kriva, koja kaze kada poreska stopa raste i priod od poreza raste ali samo do odredjene tacke nakon te tacke svako dalje povecanje poreske stope rezultirace manjim prihodima od poreza – poreska evazija. Poreska evazija moze da bude protivzakonita (rad na crno, sverc..) a moze da bude u skladu sa zakonom (manja kupovina, preduzeca ne moze da izdrze veliko poresko opterecenje i gase se) a sve to rezultira manjim prihodima od poreza.

   Vucic je smanjio plate i penzije, povecao pdv, sve poreze, akcize, takse…U sustini uradili su sve ono sto su mene ucili da ne treba da se radi.

   Konkretno, kada se smanje plate i penzije, stanovnistvo ima manje novca – manja kupovina – manja proizvodnja – smanjenje plata i/ili otpustanje radnika = manji prihodi za drzavu.

  • Ja nisam nikada studirao makroekonomiju ali sam poceo da citam sa raznih izvora ne bi li razumeo problematiku. Smatram i da je to problem sto danas nemamo kvalitetnih debata o raznim ekonomskim modelima. Dosli smo do toga da premijer, koji takodje nije makroekonomista donosi glavne makroekonomske odluke i koji je prvi kad se prica o tome. Zasto nema Vujovica ministra da on obrazlaze rast BDPa ili politiku stednje? Mi kao drustvo jos nismo sazreli jer zapravo ni ne znamo sta nam se desava.

   Vucic je ubio traznju, sto dovodi do manje proizvodnje kako si i ti sam rekao.

   Evo ako te zanima ta publikacija iz 2013, u kojoj sam MMF dokumentuje da fiskalna konsolidacija dovodi do rasta nezposlenosti i povecavanja razlike izmedju drustvenih slojeva po DZINI koeficijentu:
   https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2013/wp13151.pdf

   Smatram ovaj dokument veoma vaznim pa i za sam pokret DJB, jer bi mogli da ga iskoriste u skupstini kad premijer bude citao ekspoze. Kad bude deo oko rasta BDP-a da traze da premijer prokomentarise stav MMFa, nesto ovako:

   Koje je vase objasenjene vezano za rast BDPa, kad je sam MMF jos pre 3 godine objavio da politika stednje, na svakom rastu od 1% BDP-a povecava i nezaposlenost za 0.6% a povecava nejednakost izmedju bogatih i isiromasnijh (koja je vec danas medju najvecima u Evropi). ?

   Koliko mi je poznato nezposlenost je bila 16% a sad je oko 19% a po nekim izvorima i 22% sto dokazuje da stednja povecava nezposlenost, a premijerov drugi deo ekspozeo se takodje dotice ove teme.

   Nek poslanici odstampaju ove publikacije kao argumente i nek daju u novine.

   Evo jos argumenata, podaci iz Svetske Banke:
   http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?contextual=aggregate&end=2015&locations=RS&start=1995&view=chart

   Kad se gleda BDP po glavi stanovnika, na grafikonu se tacno vidi da Srbija kao zemlja iz ‘Upper middle income’ grupe zemalja dozivljava pad od 2010te godine, upravo od kada krece uspon Vucica. I to pad u odnosu na sve zemlje iz te iste kategorije. Ti podaci ga upravo demantuju crno na belo. On ce da prica kako ce se desiti nekakav rast veliki 2016 i 2017 ali to su samo nagadjanja.

   Verovatno ce se u buducnosti desiti da ce se srediti firme u restrukturiranju, odnosno da se nece bacati milijarda na njih iz budzeta, i da ce onda polako vratiti plate i penzije na prethodni nivo. To je optimisticni scenario, ali ako tako bude, ispada da smo bacili 4-5 godina jer je to moglo odmah da se uradi, bez ikakvih smanjivanja i zarada, a i samim tim traznje.

   Mozes li kao ekonomista da prokomentarises ovaj grafikon?

  • Ja sam jos uvek student i mogu da analiziram neke teorijske stvari i da vidim gde smo i sta smo, ali os uvek nemam prakticnog iskustva. U sustini, u pravu si za sve. Ljudi iz MMF-a su pratili drzave i dosli su do zakljucka da pri politici stednje povecanje BDP-a za 1% dovodi i do povecanja nezaposlenosti za 0,6%. I ja u to ne sumnjam, jer oni to nisu pretpostavili nego su iz prakticnih primera dosli do zakljucka. Ono sto mogu da kazem je da su u pravu, jer kao sto sam rekao kada se stedi na penzijama i platama ljudi imaju manje novca – manja kupovina – manja proizvodnja – otpustanje radnika i/ili smanjenje plata. A sve to dovodi do pada prihoda za drzavu (od PDV-a zbog manje kupovine, od poreza na dobit zbog manje proizvodnje, od doprinosa zbog manjeg broja radnika i/ili smanjenja plata). I kao sto vidis stednjom se smanjije potrosnja ali se smanjuje i prihod drzave i zaposlenost sto na dugi rok nije odrzivo.

   Takodje oni su (Vucic, Dinkic, Krstic, vujovic) su dosli do zakljucka da ako se poveca PDV, svi ostali porezi, akcize, takse…da ce to da dovede do vecih prihoda, ali se desilo bas ono sto kaze Laferova kriva da ako se poveca poresko opterecenje dolazi do pada prihoda od poreza – poreska evazija. Ona moze da bude protivzakonita (neprijavljeni radnici, radnici se prijave na minimalac a resto im se isplacuje na ruke, sverc…) a moze da bude i u skladu sa zakonom (stanovnistvo manje kupuje i smanjuje se prihod od PDV-a, manja preduzeca ne mogu da istrpe poresko opterecenje i gase se…). Nama se smanjuje prihod i zbog stednje i zbog velikih poreza. I to je ono sto Radulovic prica, mi smo u rupi i umesto da bacimo lopatu mi sve dublje kopamo.

   Svidja mi se ono sto DJB hoce da uradi, oni hoce da stede na subvencijama, partijskim parazitima, javnim preduzecima gubitasima ali sve to sto se ustedi da se iskoristi za vracanje plata i penzija, smanjenje doprinosa na dohodak, univerzalnu socijalnu zastitu. I kao sto vidis monetarna ravnoteza i dalje postoji, novac se ne smanjuje u privredi samo je prebacen na mnogo korisnije stvari. Jer kada se smanje doprinosi na dohodak poslodavcu se smanjije namet i to je njemu direktan podsticaj da poveca proizvodnju i uposli nove radnike i eliminise sivu ekonomiju, i ono sto je vazno da su uslovi povoljni ali su i isti za sve. Danas su stranci u povoljnijem polozaju od domacih preduzetnika. Jesam lepo objasnio?! Znaci kada se na ovaj nacin sedi, ne smanjuje se novac u privredi nego se samo rasporedjuje od subvencija i parazita na smanjenje doprinosa i uvodjenje univerzalne socijalne zastite + vracanje penzija. To znaci da moze da se poveca potrosnja – proizvodnja i zaposlenost i prihod za drzavu.

   Sto se tice BDP-a, tu postoji jedna caka. On se meri u odnosu na prethodnu godinu, recimo 2011.godine mozemo da imamo negativan rast BDP-a od -3% a 2012 pozitivan rast od 2%.To znaci da je BDP ralno manji za 1%. Konkretnije da je 2012 godine BDP bio +3% onda bi on bio na nivou iz 2010. godine, a ako bi bio +4% onda bi te 2012 godine bio za 1% veci u odnosu na 2010. godinu.

   Sto se tice BDP per capita (po glavi stanovnika) i tu postoji caka. recimo cak da se ukupan BDP nije promenio ako se stanovnistvo smannji (bela kuga + migracije) BDP per capita se povecava (zbog smanjenja stanovnistva).

  • @Goblin

   ne mogu da odgovorim ispod tvoje poruke, pa sam replicirao kod sebe…

   ….
   ti kazes….

   Sto se tice BDP per capita (po glavi stanovnika) i tu postoji caka. recimo cak da se ukupan BDP nije promenio ako se stanovnistvo smannji (bela kuga + migracije) BDP per capita se povecava (zbog smanjenja stanovnistva).
   ….

   Pa to je onda jos veci sok jer nama BDP po glavi stanovnika pada u zadnje 2 godine. Cak toj statistici ne moze ni veliki broj umrlih u odnosu na rodjene, i veliki broj mladnih koji su otisli.

   A kad se prica o zivotnom standardu BDP po glavi stanovnika je upravo pokazatelj i nesto sto bi narod u realnom zivotu trebao osetiti na svojoj kozi.

   Neki dan prolazim pored pekare i sede 2 coveka i pricaju. I samo sam cuo… Ne vredi ovde ulagati pare. Svesni su da nema traznje, nema trgovine, nema rasta…. Do toga je dovela politika stednje tj. cuvena fiskalna konsolidaciju za koju i sam MMF kaze da nije dobra, posebno dugorocno.

   Vucic je zamrzao minimalac vec par godina zbog stranih investitora, smanjio plate u javnom sektoru i penzije vecini. To je sve dovelo do pada traznje, i pada GDPa po glavni stanovnika. A sta je zadrzao na rashodnoj strani? Firme u resturukturiranju koje bi do danas bile resene da su slusali Sasu Radulovica. Izgubili smo 2 godine na populizam i demagogiju, spinove, lazi i jeftinu politiku, zaduzivanje veliko, put ka bankrotu, porast nezaposlenosti, povecanje nejednakosti.

  • Дивна економска расправа, па да се као неуки архитектонац прикључим, и питам нешто. Кад рецимо чујем на вестима да нема инфлације занчи еуро и динар држе досадашњи однос, а у истој једначини ми поскупи пилеће и свињско месо, шећер итд. и наравно ми се смањи куповна моћ (што наравно немуго да чујем на вестима), занима ме да ли постоји неки израз који обједињује ову појаву или шта већ?

  • gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim i grobarom jebpokrao aprilskevizbore i nije sigurno dobio glasova koliko se hvali da ima, nemoj se lazemo ti sns banditi ce u corku vec posle djurdjevdana 2o17 sprema se akademik dusan teodosic da bude predsednik srbije a spremaju se i krizni stabovi da posle vanrednih izbora sns olos corkiraju.

  • gazda skupq sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobarom i ostalim JARANIMA 🙂

  • E Nikola mislim da ces,sto se tice novog starog predsednika, biti veoma iznenadjen. Nikolic nece biti kandidat na sledecim predsednickim izborima, a ako i bude nece biti podrzan od strane Vucica. No verovatno ces tada pisati da je to mudra odluka premijera za dobrobit Srbije i bla bla bla. Sve ovo sto si nabrojao u nastavku tvog teksta je vec bilo u proslom ekspozeu Vucicevom tako da ne vidim razlog zbog kojih su raspisani izbori pogotovo sto je u proslom sazivu Vucic imao daleko bolju poziciju od sadasnje. Sada mu je pozicija mnogo losija, a sledeca ce biti u opoziciji, a posle toga videcemo koje odelo, kakav smestaj.
   Vidim pomirljive tonove u tekstu, dobro je da ima opozicije . Izgleda da i ti shvatio da SNS brod lagano tone pa ko velis ajde da malo spustim loptu. Ko zna. Trebace.

 • U javnim preduzećima a Ja sa sigurnošću mogu da kažem u Pošti Srbije došlo je do neverovatne kulminacije neznanja i nestručnosti na pozicijama na kojima se donose najznačajnije poslovne odluke, što za posledicu ima sve lošije poslovanje preduzeća. Radna atmosfera je na nikad nižem nivou, ulaganje u osnovna sredstva potrebna za obavljanje osnovnog procesa rada su minimizirana, koordinacija službi je postavljena tako da informacije i saradnja ne funkcioniše ni po horizontalnom a kamo li po vertikalnom nivou, statističko merenje učinaka je proizvoljno i ne oslikava stvarno potrebno vreme za obavljanje postojećih usluga, novi “stručnjaci” za marketing i usluge uvode nove i nove usluge bez ikakvog prethodnog analiziranja potrebnog broja izvršilaca kao i same ekonomske isplativosti nove usluge, ne postojanje plana čime i na koji način i sa kojim kapacitetima će se pošta u budućnosti baviti, izdvajanje iz bilansa stanja pošte hotelskih kapaciteta pravljenih za odmor i rekreaciju radnika preduzeća i njihovo sintetisanje u novo javno preduzeće koje sa njima raspolaže i koje ih dovodi do stečaja sa namerom da se otuđe, obračun troškova koji je postavljen na takav način da su mesta troškova odvojena od mesta prihoda sa namerom da se administracija i ogroman broj raznoraznih direkcija izdvoje od njihovog troškovnog tretiranja i da se samo troškovno tretiraju izvršne jedinice poštanske mreže, niska primanja i ako poslujemo sa kakvom takvom dobiti (prosek plate kada se oduzme Dinkićevo objedinjavanje toplog obroka i regresa u ukupnu masu primanja) 33000din., sindikat korumpiran i bez funkcije…… LJUDI TOTALNO LUDILO !!!!!!!!!!!!!!!!! Gledajući na sve ovo u mom preduzeću, moja pretpostavka je da su problemi slični ili gotovo identični u celoj zemlji. Izlaza ima !!! Ovo mora da se prekine ili odosmo svi u … da ne kažem gde

  • Aleksa. POŠTA je najbolji indikator dešavanja poslednjih meseci. Vi bar vidite iz prve ruke. Čekam da neko iz DJB malo pročačka šta sve dešavalo otkad se zna da će Krkob… biti deo SNS lige.
   Ono što ja vidim kao obični građanin:
   – pojavili su se novi na šalterima (kucaju na računaru slovo po slovo) >> njima prolazi radno vreme, jer ne rade na normu (nikada nisu ni radili u privatnom sektoru), i niko ih ne kontroliše, a mi obični smrtnici možemo samo trpiti:
   – nekoliko dobrih radnika su otišli ili im dali otkaze (razloge većinom znate)
   – gužve su se povećale – nervoza među građanima raste
   – ljudi će i dalje odlaziti jer mnogima je već sve ….

   POŠTA je IZLOG gde se vidi sve, a šta se tek dešava u kancelarijama iza zatvorenih vrata ….

   Umorio sam se 25 godina čekajući bolje. DJB….

  • Aleksa, ako zelite nesto da promenite i ako ne pristajete na sistem koga ste opisali, pridruzite se pokretu i pomognite da promenimo Srbiju. Nema drugog. “Ko ako ne ti, kada ako ne sada.” Ako se plasite svog radnog mesta uvek mozete da pomognete pokretu ili udruzenju ne izlazeci u prvi plan. Ima dosta clanova koji ne zele da izadju u javnost zbog svojih poslova ali koji su ipak prisutni.

 • Динкића, Ђелића, Јелашића, … је поставило иностранство да упропасти економију и банкарски ситем Србије. У томе су готово потпуно успели, а ови садашњи довршавају оно што претходници нису стигли. Ништа не треба да нас чуди. Бићемо јефтина радна снага, радићемо за 200 евра и бити економски робови у својој земљи. Да ли ће ико од њих одговарати за све што су учинили?

 • KANDIDUJEM Jasminu Nikolić za predsedničku funkciju. Zanemim kada je slušam. Ništa je ne razumem, ali i da razumem, isto bi bilo… Drugo, ne i manje važno, osim nesporne elokvencije, tu su i jezici, korisna stvarčica za medjunarodnu saradnju. Treće, sve samo ne nevažno, jebiga, ovde sam možda previše, previše subjektivan, ali su onom prvom avionu trebali dati ime po njoj… Avion… A tek posle po Novaku, a svakako nikako po Divcu, jer se takvim izjednačavanjem potpuno devalvira Noletova moralna neprikosnovena čistota… Elem – Nidžo, biraj, tj,budi objektivan – Toma, kome treba oduzeti predsedničku penziju i benificije zbog (ne)činjenja na zaštiti državnih i nacionalnih interesa, ili Jasssminnaaa…

  • Ja bih više voleo Sašu Jankovića, kao nestranačkog kandidata koga bi podržali DJB, DS i još par opozicionih stranaka, zato što mislim da ima veće šanse zbog veće prepoznatljivosti i poverenja kojeg građani pružaju njemu kao Zaštitniku građana. Koliko ja znam, on sasvim dobro obavlja svoj posao.

  • Има један човек и зове се Милан Кнежевић, али нисам сигуран да га политика уопште више занима…

  • Ako ne zelimo Vucica na mestu Predsednika Drzave, onda Opozicija treba da dobije za sebe Sasu Jankovica. On je jedini koji ima sanse da pobedi Vucica. I to najvise zbog onih 50% gradjana koji ne glasaju za Partije. Jankovica ce izglasati bas oni.

 • Malo da uozbiljimo. Da bi se pobedio kandidat Sns-a, potreban je protivkandidat koji bi bio podržan od – kompletne 8istinske) opozicije. Saša Janković, obzirom na svoj ultraproevropski stav, potom stav o istopolnim zajednicama, mislim čak i oko usvajanja dece kod ovakvih zajednica – nedvosmisleno ne dobija (preko potrebnu) podršku Dveri, Dss, ali slobodnih radikalskih simpatizera koji su totalno razočarani parafimoznim položajem Šešelja u odnosu na jedan Vučićev deo. Osim toga, tu su i DESETINE hiljada glasača (Zavetnika, raznoraznih otpadaka iz Dveri, ultranacionalisti i sl.) – koji takodje predstavljaju “slobodne strelce”, ali i protivnike pobrojanih Jankovićevih stavova. Saša Janković je sve pre nego dobar kandidat. On bi bio – totalni promašaj. U ovoj konstalaciji snaga, potrebno je izabrati ličnost koja je potpuno neutralna, u smislu, javno po ovim pitanjima – nedeklarisana, pa makar ta ličnost bila i iz redova neke od opozicionih partija. Ovu su, može se reći – istorijski presednički izbori. Ukoliko se zapuca u prazno, rok Vučićeve vladavine neće biti limitiran. Zbog toga je odgovornost Djb, Dveri, Dss, Ds – kolosalna. I oni MORAJU BITI POTPUNO JEDINSTVENI oko imena budećeg kandidata za ovu funkciju. Srušiti kriminalizovanu vlast, a onda u demokratskoj atmosferi – odlučiti kojim putem Srbija treba dalje. Drugo – ne postoji. Kandidata za razmotriti – sam istakao. Idemo na ženu. Sns tu neće imati adekvatan odgovor.

  • Ma avion, dakle – Jasmina. Šabić je muško, mada brzina kojom veze… Funkcija (pozicija) predsednika u našem društvenom, odnosno, političkom sistemu je pomalo “autistična”. Bira se na neposrednim izborima (ne u Skupštini, voljom partija, poslanika) , ali su mu ovlašćenja – kao i engleskoj kraljici. Tu funkciju, ovakva kakva je danas, može obavljati svako. Eto, obavlja je i Tomislav, mada katastrofalno. Neverovatno je da i u tih par stvari koje mu sleduju, ume da zabrlja. Medjutim, upravo ta, u ovom trenutku, zaludna funkcija – ima težinu. Tačnije, preotimanje te pozicije od Sns – imalo bi izuzetnu političku težinu. Zato je bitan – pravi kandidat. Kandidat koji će se boriti za svaki glas, imati simpatije (trenutno) neopredeljenih. Kod nas na predsedničkim izborima odlučuje 5, 10.000 glasova. Nemojte to gubiti iz vida! Sašu Jankovića svi nacionalni mediji (u mnoga mesta ni novine ne stižu, ali glasačke kutije – da, imajte i ovo u vidu) – bi razvukli kao kore za pitu. Od onog samoubistva iz mladih dana, do promocije “pederluka”, te ovoga, te onoga. A to u startu nije dobro. Još je gore sa Radulovićem. Već je proklizao na kiši… Nije mu trebalo to “klizanje” bespredmetnim i neosnovanim saopštenjem. Njega bi tek razvlačili kao i namotavali kao vunu na vreteno… A potreban je svaki, svaki glas. Ali – Jasmin, nju ne bi navlačili na vreteno… Njoj bi mogli samo da pljunu pod prozor… Zato, kandidujem, tačnije – predlažem – Jasminu Nikolić, potpredsednicu pokreta Djb – za našeg (opšteg opozicionog) kandidata za predstojeće predsedničke izbore u Republici Srbiji.

  • Ajd’ i ja da se ukljucim, mada mi se cini da me necete ozbiljno shvatiti, ali nema veze. Za zajednickog kandidata za predsednika nikada se opozicija nece sloziti, to je svakom jasno, pa mi ovde koji smo svi manje vise istomisljenici imamo razlicita misljenja. Siguran sam samo u jedno, to ne treba da bude niko iz politike jer svi imaju neke repove. A i narodu je vec odavno dosta politicara. Cak ne treba ni neka “javna” licnost, mislim da treba naci nekog anonimusa koji bi bio sposoban da oduva Tomu ili nekog drugog iz politike, a koga uobrazeni AV nece ozbiljno shvatiti. Uostalom, zasad je prerano iznositi bilo kakvu kandidaturu, ne treba jos otkrivati karte.

  • Da. Opozicija treba da se ujedini, kao DOS 2000. godine. Treba da se kandiduje Saša Radulović, koji je relatibno nov na političkoj sceni Srbije. Tada bi oduvali Vučića i njegove iskompromitovane kadrove. Gotov je.

  • Po meni se DOS 2000. godine nije ujedinio nego su ih ujedinili i to neki spoljni faktor/i tako da od tog posla nema ništa dok Vučića taj faktor/i podržava. Samo mi nemojte reći da on nema spoljnu podršku. Čiju i zbog čega nije ni teško predpostaviti.

  • igore, napokon analiza i komentar koji stvarno mogu da razumem. I potpuno sam za Jasminu, savršen kandidat.
   Pozdrav

 • Ovaj autorski tekst preneo je današnji Blic u celosti. To je dobar znak otvaranja medija za uvažavanje političke realnosti. Naime jedina ozbiljna politička snaga suprotstavljena SNS-u je DJB.
  Šta se tu još suprotstavlja? Suprotstavlja se 450 strana ekspozea Aleksandra Vučića nasuprot nekoliko stranica DJB. SNS-ove 450 stranice znače samo jedno. Ko nema red u glavi nema ga ni na papiru.
  Sa starim kadrovima, starim porukama bez rezultata i starom tehnologijom sprovođenja odluka mandatar Aleksandar Vučić izlazi pred Skupštinu. Samo ovaj put ne izlazi samouvereno već nevoljno jer je pritisnut rokovima a za probleme koji su se nagomilali, i koje je DJB “po prvi put u istoriji” izneo u javnost, nema rešenje.
  Iz svega ovoga proizilazi da je za DJB odgovor mandataru u Skupštini rutinski prioritet. Poslanici DJB će to kvalitetno odraditi.
  Pravi prioriteti su:
  Rad na poglavlju 23 ne zbog EU već zbog jačanja našeg društva kako bi bolje moglo da artikuliše sopstvene intere i da ih snažno zastupa.
  Osnaživanje organizacije DJB
  Nuđenje rešenja za lokalne izazove i probleme. Možda je ovo i prioritet broj 1. Zašto? SNS je svoje “najbolje” kadrove locirao u Beograd (1% u Novi Sad, 0,5% u Kragujevac i Niš). Ono što je ostalo u lokalnim samoupravama uglavnom jedva dobacuje do prihvatanja i transmisije onog što beogradska centrala traži. DJB tu treba da nudi politička, sociajlno-ekonomska i ekološka rešenja. Prednost DJB je samostalnost u radu osim prihvatanja načela.

  • Pa realno. Ne znam sta ce Vucicu ko zna koliko stana o RASTU BDPa, kad je dovoljna jedna stranica koja prikazuje grafikon. On se realno napalio jer su dobri podaci po kvartalima u 2016oj, gde smo bili 4-5ti po rastu u Evropi. E sad sto on zamislja da ce taj rast da probije plafon u narednim periodima je problem njegovog neiskustva. Da je upravljao sa obicnim web sajtom i pratio google analytics znao bi da je ekonomija ciklicna.

 • Pretpostavimo za trenutak da neko kandiduje Novaka Đokovića za mesto predsednika! Kolike su šanse Vučića protiv takvog kandidata?
  Patriota, prepoznatljiv, uspešan da ne može biti uspešniji… Vučić ne bi dobio ni polovinu glasova svojih članova SNS!

  • Ha ha, pa nije Nole bas toliko lud. A i sta ce mu to. Setite se kad se Bata Zivojinovic kandidovao za predsednika Srbije, svi su mislili da ce Bata glat da pobedi, medjutim glat je izgubio. Samo se izblamirao. Tako bi i Nole prosao, ne treba baciti u kaljugu jednog takvog velikana. Mozete li pretpostaviti sta bi AV sve i njemu napakovao.
   Izvini, immobil, cenim i rado citam sve tvoje komentare, ali nadam se da ovo nije tvoja ideja.

  • @Penzioner
   Nije ideja – pretpostavka je koja ima za cilj da objasni da je Vučićeva TAPIJA na vlast jako relativna. Samo to.
   Bata i Nole nisu isto. Bata nikada nije bio nacionalni ponos a Nole jeste. Kad sam došao u Japan niko me nije pitao za Batu al za Noleta jeste, U SAD takođe, U Parizu takođe.
   Bata i Nole nisu ista kategorija.
   No Nole svakako neće u tu priču. Bar ne sada.
   Spomenuo sam ga zato da pokažem da nama za ovo treba KALIBAR Noleta, ne Šabići, Jankovići ili Jasmine.

 • Greska Batina je sto se nije kandidovao za kineskog predsednika, tamo bi bolje prosao.
  Spominjes Noletov kalibar, eh takvog nema na ovim prostorima, svi su pobegli odavde. Koliko sam saznao iz tvojih komentara to je i tvoj porodicni slucaj, a nesto je slicno i u mojoj porodici.

  • Da to je nažalost sudbina dobrog dela naše generacije. Neki od nas su otišli, neki se vratili, neki ne. Deca nam odlaze. To je ono najgore. Ali neka je njima dobro, neka napreduju, neka su sretni ali nek pamte da nisu repa bez korena. Srpče je Srpče ma gde bilo.
   Bata bi u Kini dobio izbore. Evo jedne anegdote.
   Mesto Oahu Havaji, Konferencija. Za vreme ručka sin i kolega sa sesije koga je upoznao sa Berklija idu posle sesije da nastave priču za ručkom. Ovaj moj uzima Ramen i Suši i štapiće, Berklijevac zaostao u redu za klopu, i nađu se za stolom. Kinez sa Berklija uzeo viljušku (ko veli da ne blamira kolegu Evropljanina). Sedajući Kinez odmah pita za Batu, kaže gledao je u mladosti dok je bio u Kini. Ovaj moj osmeh od uva do uva 20 000 km od kuće. Onda Kinez baci pogled na štapiće pa sad on kez od uva do uva. Kaže čekaj idem onda i ja po štapiće. I tako nastade prijateljstvo na bazi Bate i štapića. Da Bata je bio zver u Kini do skora.
   Da, Nole je Merzer a to nama i treba da preremo ove naprednjačke puteve. “More Marko ne ori drumove – More Turci ne gazte oranje!”

  • Nisu deca pobegla, i ne beže! Oni ne beže. Oni su OTERANI! Šta su drugo mogli? Gde da rade? U Vučićevim fabrikama sa pelenama? Za 200 e? Gde da žive, gde da zasnuju porodicu? Sa čim da hrane decu? Ne, našoj deci je jasno i glasno rečeno MARŠ! Ministar im je to i eksplicitno rekao. I? Šta na kraju bidne? Pa znaš, putnici za Sidnej – izlaz taj i taj…

  • immobil – Jasmina je dobar, celovit kandidat za to mesto. Nole se polako uključuje u politiku, što nije dobro. Prilikom preuzimanja pehara u Kanadi, nacrtao je žutu patkicu na kameri. Po prvi put se mallkice deklarisao, dosad je bio oprezan. Mlad je, van tokova, iskustvo i obrazovanje su mu manjkavost za nešto tako što predlažete. S druge strane, za neverovati, još manje obrazovanja ima Nikolić, ali je premazan sa puno sandolina. Navika s posla. No, ostavimo Noleta da nas raduje još niz godina na svom terenu, tamo gde se najudobnije i oseća. Ima vremena za njega. Razmislite o Jasmini. Dobro sagledajte taj predlog, voleo bih da “čujem” da li imate nešto protiv. I ako da, šta to?

  • igor@ posle pažljivog iščitavanja, bez želje za polemikom, napomenuo bih vam da je verovatno jedini pravi i gotovo sigurno pobednički kandidat S.Janković. Mnogo je razloga zašto to mislim. Osnovni i prvi- on je na najvišem mestu u državnom aparatu (jedini, uz g.Šabića, koji ne svira u orkestru). Zar može postojati uopšte bolja preporuka za mesto predsednika svih gradjana nego upravo za čoveka koji je više nego uspešan zaštitnik tih istih- gradjana. Čovek je takoreći institucija. Drugi važan razlog- Vodja ima ogroman kompleks uopšte u obraćanju ovom čoveku. On mu ni ime ne sme izgovoriti, zaobilazi ga u širokom luku, njegove izveštaje navodno ne čita… Vitez francuske legije časti, osoba zaštićena od ozbiljnih evropskih struktura koje znaju kako se čuva demokratija. Po meni izuzetno obrazovan, stručan, sposoban, čestit i odmeren. Postoji još niz ozbiljnih razloga ali ih ne bih ovde apsolvirao. Zašto bismo se odrekli ove jedinstvene prilike i značajnih državnih kapaciteta u želji da spasavamo našu zemlju? Pitanje je samo da li će on prihvatiti ovu priliku.

  • U prethodna dva posta detaljno sam objasnio – zašto je Janković – nedovoljno dobar kandidat za predsedničku funkciju. Možda niste polako i detaljno pročitali. Osim toga, Saša je potpuno neuspešan kao zaštitnik gradjana, jer – nikoga nije uspeo da zaštiti, vlast ne da ga se ne plaši, već ga ne j…be 2%. To dalje znači da nije uspeo da se nametne, da izgradi stvarni autoritet. To opet znači, da ima podršku samih gradjana u punoj meri, njegov uticaj na vlast – ne bi se svodio samo na – talasanje. Nema tu podršku, smrljav je, gnjecav, nema potpun i odsečan autoritet , zato samo može da – talasa. Prazan skup, pucanj u prazno, koji nam nije potreban. Čak ni sve opozicione partije ne stoje iz njega, naveo sam i zašto. Da se ne ponavljam Žena, to nam treba. Ona može da okupi, i žene apstinente i nas muškarce. Bilo nam je lepo na otvaranju Oi u Brazilu kada je lepa Ivana nosila zastavu. Primetili su to širom sveta, zar ne? Ako nam kandidatkinja uz to bude još i kvalitetna, imaćemo dobitnu kombinaciju…

  • Igore
   Imam dosta toga protiv. Potpuno je neozbiljan kandidat. Žao mi je što to moram da kažem, raspitao sam se nepostojeća u naučnom svetu. Viši lektor, bez doktorata, bez radova sa 0 doprinosom nauci. A to bi trebalo da joj bude posao. Ne, nikako. Takvih ima vala po Srbiji za izvoz. Bavila se svim i svačim i ni u čemu se popela na vrh nije. Ni blizu, ni do gležnjeva. Nimalo talenta za naratorstvo. Bleda, jeftin neubedljiv nastup, glumatanje pred kamerama… Čista gluma i to amaterska – jeftina samoreklama. Šta Vam govori činjenica da profesor napušta svoju katedru? To je isto kao kad kapetan napusti brod. Ni za šta na svetu, ni pod kakvim okolnostima i ni za kakve pare. Uprkos Vašim simpatijama ne vidim ni jedan valjani razlog da se podrži njena kandidatura. Hoćete da procenite njene kapacitete? Potražite bibliografiju! To je mera njene sposobnosti, ideja i imaginacije. Ne Igore promašili ste gadno – celu tablu.

   Igore ja imam jednu iz te priče pored sebe, samo mnogo bolju, uspešniju i lepšu ( Lucky Me!) , profesora na nekoliko univerziteta na 3 kontinenta, koja jeste dr već sam i zaboravio, koja je redovni, i to sam zaboravio otkad, koja ima ime u svetu nauke sa predstavu nemam koliko članaka, citata po raznim časopisima, koju ispraćaju sa ovacijama sa predavanja , koja i dan danas sprema svako predavanje, koja je usput podigla dvoje dece…i NIKADA NI POD KAKVIM OKOLNOSTIMA NE BI NAPUSTILA SVOJU KATEDRU a najmanje zbog politike. To je pravi. Ono što Vi predlažete nije. Nema šanse gledam pravu, gledam kopiju, nikako se ne da porediti.

  • Nasmejali ste me, ha ha ha, blago toj pored Vas! Alli, dragi moj immobil, mi ovde na kandidujemo naučne radove, niti doprinose razvoju naučne misli u svetu. Ne postoji uspešan (mangup) predsednik u svetu – a da je naučni radnik. Ovo je – politika. Sa druge strane, imali smo razne dr nauka kao lidere partija – i? Porasturaše te partije, popadaše ispod cenzusa, neke se jedva vratiše (Sanda Rašković), pa pobeže žena od onih (deo odbornika Dss na lokalu) koji zbog hleba moraju na partiju svakojutarnjeg seksa sa Sns… Dakle, titula i najrazličitija naučna pisanija – nije, u ovoj vrsti posla, pretpostavka za uspešno rukovodjenje (državom). Najčeće ne umeju da rukovode ni sopstvenom školskom ustanovom, a mnogi od njih – ni sopstvenom katedrom. Ali, zato, Jaasminn… Imam razumevanja za njeno napuštanje fakulteta, ukoliko ste dobro informisani, jer nisam to pročitao dosad. Koliko sam shvatio, ona ima i svoju privatnu firmu, što je dobro, jer tako (makar) delom poznaje način rada i funkcionisanja biznisa. A drugo, pozicija koju zauzima u pokretu, ukoliko je tome posvećena, iziskuje poveliki rad, rad na terenu, izbijanje iz Beograda, time i sa svog osnovnog posla. Korektmije je u toj situaciji povući se i ustupiti mesto nekom nezaposlenom koji će moći da se posveti studentima… Demantujte me, moj immobil, i pozdravite taj “original” pored Vas…

  • Igore
   Moj original pored mene je sada sa ćerkom kod sina u Americi, špartaju uzduž i popreko sa ciljem da ova mala nauči lekcije koje treba da nauči pa ću je pozdraviti kad se vrati. Dal joj je blago to ona zna.
   Igore imam na ruci Rolex, idem buvljakom i nude mi “Rolex za 200 dindži kako to ćerka kaže. Hoću li ga kupiti?
   Igore ako se neko opredeli za nešto onda to nešto radi najbolje što može. Ne mora biti Richard Feynman, nije svakom dato ali to radi na najbolji način i istrajno. Kad neko menja interesovanja i ne postigne ništa u svom poslu, onda izvinite ali ja sumnjam u kapacitete tog čoveka za bilo šta. Hoću da kažem ako si promašio profesiju onda si napravio dva promašaja em nisi postao bar solidan em si menjao profesiju tj pokazao se nestalnim i još gore nedovoljno jakim.
   Osim toga gledao sam njene nastupe. Uopšte nisam impresioniran. Natup genija izgleda ovako:
   https://www.ted.com/talks/richard_feynman
   Oni pravi i ne žele u politiku. Posebno ovu našu. Ček, a ko onda želi? E pa za te koji žele ja nemam nimalo simpatija, ma kako se zvali Jankov, Pavlović ili Jasmina…
   Zaključujete da sam ovde zbog programa a ne zbog ličnosti. Veoma sumnjam da ličnosti mogu da iznesu ovaj program.

  • igor@ Ovo je vaše obrazloženje u prilog g-dji Jasmini: ‘KANDIDUJEM Jasminu Nikolić za predsedničku funkciju. Zanemim kada je slušam. Ništa je ne razumem, ali i da razumem, isto bi bilo… Drugo, ne i manje važno, osim nesporne elokvencije, tu su i jezici, korisna stvarčica za medjunarodnu saradnju. Treće, sve samo ne nevažno, jebiga, ovde sam možda previše, previše subjektivan, ali su onom prvom avionu trebali dati ime po njoj… Avion’.. Reći ću vam Igore direktno- moje mladje dete, koje nije više dete, kaže da je ovakvo razmišljanje neozbiljno, ja se radije uzdržavam komentara. U svemu, vi se mnogo studioznije bavite g.Jankovićem koga nikako ne biste videli kao kandidata. To je vrlo interesantno..

  • Pata Negra, moje “kolege” na ovom mestu odlično razumeju različitost u mojim postovima. Neki su surovo ozbiljni, neki su relaksirajući… Taj koji citirate uopšte nije konradiktoran sa onim gde Jasmin – sasvim ozbiljno kandidujem. Taj koji citirate je prožet “romantikom”… Ček i bez navodnika. Zato taj konkretni post posmatrajte – i sa druge strane… Što se Jankovića tiče, da, tu idem studioznije, ne zbog njega, već zbog Vas, ali i drugih koji mislite da on može biti štih. Naime, možda se moj predlog za kandidata za tu u Srbiji protokolarnu funkciju (mada je trenutak – važan), dakle, za Jasmin – i ne usvoji, ali Saša je kandadat koji bi bio (već sam detaljno obrazložio) – ne nedovoljno dobar – već opasno – kontraproduktivan.

  • igor@ Biće da vi nemate mišljenje pošto argumente i obrazloženje -nemate. Ovo što izbacujete su jednostavno -obične parole. Biće da vi imate možda i zadatak odvraćanja od razmišljanja o eventualnoj kandidaturi g.Jankovića. Imate vi još jedan ozbiljan problem u postu. Govorite o ‘protokolarnoj funkciji’. Budite sigurni, ta funkcija je u ovom vremenu na predstojećim izborima u Srbiji -fundamentalna. Budući nosilac te ‘protokolarne funkcije’, ukoliko dodje do promene, će tvoriti kompletnu novu arhitektutu buduće vlasti. Biće direktno izabran. Ne zanosite se protokolarnošću koju, ne slučajno, praktikuje postojeći vršilac.

  • Teško je “raspravljati” sa nekim ko se u istu upušta, a da mnogo toga ne razume, još više – ne prati. Mnogo, mnogo pre Vas sam to upravo na ovom sajtu postovao – o izuzetnoj važnosti trenutka biranja kandidata – na ovu, zakonski, zista – protokolarnu funkciju. Dobro je što to i Vi kapirate. Ono što ne kapirate – jeste politička potreba sažimanja istinske opozicije – u jednu “tačku”, tj. ličnost. “Neoborivu” i opšteprihvaćenu ličnost. Saša to ni izbliza nije. Ovim završavam. Pozdrav.

  • igor@ Vama je zapravo jedina meta Saša, samo da kandidat ne bude Saša. Samo zbog njega ste vi na ovim postovima. Pozdravite ‘kolege’ na ovom postu i poručite im da on – sigurno dolazi. Lep pozdrav.

 • Moja dva sinovca (bratanca) su bukvalno pobegla pocetkom devedestih godina jer su bili vojni obveznici i nisu hteli da ucestvuju u bratoubilackom klanju. Jedan je sada uvazeni tehnicki menadzer jedne velike softverske kompanije u San Dijegu, a drugi profesor na nekom univerzitetu u Teksasu, obojica su doktori nauka. Nikada ne zaboravljaju sta su i odakle su, cesto dolaze u Srbiju pa i ovog leta. Moja cerka se udala za austrijanca (mladog, lepog i bogatog) i ponosi se sto je srpkinja, uvek se u kuci slavi pravoslavni Bozic i Uskrs. Pokusala je muza da nagovori da otvori neki biznis u Srbiji i on je mucenik poslusao zenu. Otvorio je neku firmicu u Beogradu, a mi smo mu odabrali kadrove u koje smo imali poverenje. I sta se desilo: ti nasi ljudi su ga izvarali i pukao covek jedno stotinak hiljada eura. Nije mogao da veruje da to moze da mu se desi od srba jer je on u svojoj (i bratovoj) kompaniji u Becu ima mnostvo srba sa kojim je mnogo zadovoljan i koji su mu na odgovornim mestima. Pa cak se i ozenio srpkinjom. Eto, nasi ljudi su svuda posteni i cenjeni radnici sem u Srbiji. Sin mi je, na njegovu veliku zalost, ostao ovde .Iako je fakultetski obrazovan da mu mi roditelji (od nasih okrnjenih penzija) ne pomazemo tesko bi ziveo. Eto zasto sam glasao za DJB, a i ostali clanovi porodice.

  • Sve naše priče veoma sliče. Nije ni čudo – svi smo u istom sosu. Svi mi roditelji želimo svojoj deci najbolje i podmećemo leđa kao što su naši roditelji podmetali za nas. Kad to uradimo dođemo do tačke kada deca odluče da neće da trpe kao što smo mi trpeli. Neće glavom da probijaju zidove. Nije u pitanju strah niti nedostatak volje, već gledaju nas i ne žele da za 30 godina budu u istoj situaciji.
   Ajd ispričaću vam priču. Do 12 godine pustio sam sina da se igra. Izigrao se kada je bilo vreme. Onda je prešao na drugu vrstu igre. Do kraja OŠ savladao je gradivo za gimnaziju, a u prva dva razreda gimnazije fakultetsko gradivo. Onda je prešao na treću igru, čitao i pisao članke i u 3-4 razredu učestvovao na međunarodnim konferencijama. Na faksu uveliko se bavio naukom. Po završetku tukli su se za njega. Pazite on je teoretičar, sve što mu treba je komp i dostup literaturi. Mogao je biti ovde, nameravao je da nasledi katedru profesora sa kojim je radio od osnovne škole. Ipak mediokriteti kakav je recimo Jankov i njegov “pajtaš” Sajčić su mu toliko ogadili HFBU da je na kraju sam povukao kandidaturu za asistentsko mesto spakovao se i otišao. Jankov i Sajčići ostaju. Jankov je bio jak razlog da ne glasam za DJB. Oni bolji su oterani.
   Sinu tamo ne fali ništa, kuća, bazen, auto, devojka, 3 saradnika profesora + 1 iz Francuske, 1 Nobelovac…svi rade na temi koju je on DONEO IZ BEOGRADA sa sobom. Čitao sam jedan članak koji je sin dobio da recenzira jednog profesora sa Imperiala. Ma daj tri klase ispod. Naivno je verovati da će ga Ameri pustiti. Tako DA ja sam se pomirio sa tim.
   Ovde sam kao i Vi samo zato što imam slabašnu nadu da bi DJB svojim programom mogao da unormali Srbiju. Ako ne onda sam izgubio bitku. Otići će i kći. Sestrina deca su otišla već. Kad sklopimo oči posle nas neće ostati niko od naše porodice u Srbiji. nE DAJ bOŽE! Zar baš ja da budem najjadniji od svih predaka? Nisu nas oterali Turci, ni ratovi, ni komunizam, oteraće nas Vučić i njegovih 600 000 razbojnika.

 • Mnogo se govori i raspravlja o formalno-tehničkim stvarima dok se pravni sistem i suverenitet totalno urušio na području AP KiM. O zaštiti nacionalnih interesa države Srbije se više i ne govori već se pod plaštom samonikle paradržave govori o zaštiti pojedinačnih prava svakog od Srba koje je svakako zagarantovano normama SB OUN. Kosovo se svelo na anarhiju severnog Kosova i poneke tužne priče i milostinje za kos. pomoravlje… Poštovani Raduloviću milsim da je vreme da se napravi ključ za rešenje najvećeg gorućeg problema a to je svakako Metohijski problem – Peć, Đakovica, Prizren.. Stvorite platformu za rešenje tog problema i sve će ići lakše i brže.

 • Evo provela sam dobar deo noći čitajući komentare, ne mogu se požaliti nego pohvaliti komentatorima, što nisam pročitala neke bezvezne i vulgarne komentare .kakvih ima puno.Komentari su ako školski gledamo odlični, no opet ja i sa školom ne bih se složila što vi već sada iznosite javno imena koji bi bio dobar, a koji loš.Počeli ste čak i sportiste predlagati, pravo da vam kažem nisam ni za jednog pogotovu za Sašu Jankovića. Nisam za mnoge koje ste tu iznosili, za Jankovića ni slučajno, zbog velikog propusta iz straha da ga Vučić ne otera lažirao sa njim zajedno izbore, to kao zaštitnik gradjana nije sebi smeo da dozvoli, ako je pošten čovek dao bi ostavku na to radno mesto ako bi ga terali da radi nečasne radnje za narod.Drugo i sami izmedju sebe se ne slažete sa ženama te ovaj bi hteo ovu, drugi onu, ja neznam ni jednu i ne mogu da dam svoj su,Ja nisam član ni jedne stranke, ali sam oštar kritičar Vučića i vlade, jer znam da što Vučić kaže da laže on je plaćenik Zapada i Brisela. prodaje sve narodno kao svoje a narod bez posla da je i on jedan mafijaš -jeste zašto je zataškao SAVAMALU njegova naredba ili Siniše Malog, štite jedan drugoga. No neću više da vam pišem možete moje komentare naći u mnogim opozicionim grupama, nisam za EU, niti NATO, najviše bi volela da smo ostali neutrlni i imali svoju vojsku.Samo vam mogu reći toliko da je Radulović odličan ekonomista drugo o njemu neznam, ali ova opozicija ima već svoju vladu u senci, toliko da znate i to ne političare, nego stručnjake za svaki resor ministra odgovarajući stručnjak, za Predsednika isto, prema tome džaba vam , vrlo ste brojčano mali prema ovoj opoziciji koja je izabrala vladu u senci.Ja neznam sve koje, jer ja i ne želim da se petljam gde nisam sposobna, Ja vas sve pozdravljam, jer komentari su vrhunski.Cenim g-dina Radulovića, a netreba verovati ni sve šta SNS piše za njega.Pozdrav svima <3