Војводина Екологија Саопштењe

Вршац: Нагомилавање смећа и партијска тврђава под кулом

Грађани Вршца су ових дана сведоци једне нове, напредне појаве у граду под Кулом – смањење обима комуналних услуга које врши наше јавно комунално предузеће „Други октобар“. Свима последњих недеља упада у очи да се град полако гуши у ђубрету, као и да су трава и коров почели да ничу и на местима где их никада није било.

smeće garbage-can-1260832_1920

Наши суграђани питају нас о чему се ради и да ли можемо нешто да помогнемо. Оно што Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ може да уради јесте да провери да ли надлежни рационално троше новац грађана намењен јавној хигијени и здрављу. И то ћемо учинити.

Грађани су се навикли да сви проблеми свој почетак и крај имају у партијским или личним, а од јавности скривеним препуцавањима политичких актера, у којима грађани увек извуку дебљи крај. Ни овог пута грађани нису погрешили, јер је току сукоб локалних одбора СПС и СНС. Овог пута, рат се води око тога ко ће имати главни утицај у комуналном предузећу, заборављајући чињеницу да оно није изборни плен, већ власништво свих Вршчана.

Последњим ребалансом, без рационалне анализе и реалног плана потреба, нова власт је већини буџетских корисника смањила приходе. Део буџета намењен услугама комуналног предузећа смањила је за око 30 одсто. Овакав, у суштини погрешан, „шацометријски“ начин одређивања колико којем кориснику буџета треба новца, градоначелница је на скупштинској говорници и признала, дословце рекавши да, ако су прошле године имали толико, ове године могу да се снађу и са мање. На овај удар власти, руководство комуналног одговорило је смањењем обима услуга. Нису то потврдили, али својим деловањем нам то показују.

Познато је свима да је комунално предузеће „златна кока“ и партијска тврђава СПС-а. Памтимо да се 2000. године, зарад личних и партијских интереса, скупштина општине одрекла оснивачких права и ставила комунално предузеће у бесправни статус. Одговарајући судски епилог је изостао због опште ситуације у Србији која иде на руку безакоњу и корупцији. Памтимо и време када је управо оваквим методама, преко комуналног предузећа, СПС утицао на политичке прилике. Ако градоначелница то не зна, њен садашњи саветник, бивши председник општине и доскорашњи председник Вршачке регије то добро зна. А још боље зна председник градске скупштине, који је и пре 16 година био на истој функцији, и најодговорнији је за спорну одлуку да се комунално отргне од општине и њених грађана.

Садашња градска власт убеђује нас да је то време прошлост. Међутим, по делима њиховим видећемо какве су им намере. Судећи по избору саветника и председника скупштине, само се потпуна незналица може надати неким променама. Уколико жели да раскине са досадађњом политиком, нова власт мора да уради детаљну анализу пословања, нову систематизацију радних места, да се види које комерцијалне делатности су неспојиве са законом и којима се комунална предузећа не могу бавити, да се ти делови издвоје и приватизују, а затим да се уради рационалан план са колико новца комунално предузеће може да пружа услуге грађанима. Уколико то не учини, никаква „нова политика“ неће се догодити и само ће се заменити странке које ће злоупотребљавати комунално предузеће.

Ако градска власт хоће да штеди, то мора да уради до краја. Исто као у комуналном предузећу, власт и у градској управи мора да рашчисти сав, годинама нагомилаван партијски запослен вишак, да постави критеријуме за мерење радног учинка сваког запосленог. Судећи по до сада виђеном, догодиће се супротно – ново запошљавање, овога пута СНС кадра.

Покрет Доста је било има јасан приступ решавању проблема великих трошкова, а малих прихода јавних предузећа. За цео јавни сектор у целој Србији, наш принцип је исти, па тако и за „Други октобар“. Садашњи руководиоци “Другог октобра“ треба да ураде детаљну анализу пословања, израде рационалну систематизацију радних места и процене реалне обиме свог посла и потребне радне снаге. Могли би и да мере резултате рада својих службеника, на основу здраво постављене систематизације, и тако виде колико имају вишка радне снаге и почну са рационализацијом отпуштањем, не по партијској и рођачкој основи, већ по основи потреба посла и унапређења квалитета рада овог јавног предузећа. Ово би било рађено по логици сасвим супротној оној по којој су се кадрови у јавном сектору нагомилавали претходних пар деценија.

Господо из СНС и СПС, дојучерашњи, а могуће и будући партнери, престаните да ратујете преко наших леђа како бисте дошли до плена које ће ваше партије наставити да експлоатишу на начин као што је рађено до сада.

„ДОСТА ЈЕ БИЛО – Саша Радуловић“

Одбор у Вршцу

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар