Vojvodina Ekologija Saopštenje

Vršac: Nagomilavanje smeća i partijska tvrđava pod kulom

Građani Vršca su ovih dana svedoci jedne nove, napredne pojave u gradu pod Kulom – smanjenje obima komunalnih usluga koje vrši naše javno komunalno preduzeće „Drugi oktobar“. Svima poslednjih nedelja upada u oči da se grad polako guši u đubretu, kao i da su trava i korov počeli da niču i na mestima gde ih nikada nije bilo.

smeće garbage-can-1260832_1920

Naši sugrađani pitaju nas o čemu se radi i da li možemo nešto da pomognemo. Ono što Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ može da uradi jeste da proveri da li nadležni racionalno troše novac građana namenjen javnoj higijeni i zdravlju. I to ćemo učiniti.

Građani su se navikli da svi problemi svoj početak i kraj imaju u partijskim ili ličnim, a od javnosti skrivenim prepucavanjima političkih aktera, u kojima građani uvek izvuku deblji kraj. Ni ovog puta građani nisu pogrešili, jer je toku sukob lokalnih odbora SPS i SNS. Ovog puta, rat se vodi oko toga ko će imati glavni uticaj u komunalnom preduzeću, zaboravljajući činjenicu da ono nije izborni plen, već vlasništvo svih Vrščana.

Poslednjim rebalansom, bez racionalne analize i realnog plana potreba, nova vlast je većini budžetskih korisnika smanjila prihode. Deo budžeta namenjen uslugama komunalnog preduzeća smanjila je za oko 30 odsto. Ovakav, u suštini pogrešan, „šacometrijski“ način određivanja koliko kojem korisniku budžeta treba novca, gradonačelnica je na skupštinskoj govornici i priznala, doslovce rekavši da, ako su prošle godine imali toliko, ove godine mogu da se snađu i sa manje. Na ovaj udar vlasti, rukovodstvo komunalnog odgovorilo je smanjenjem obima usluga. Nisu to potvrdili, ali svojim delovanjem nam to pokazuju.

Poznato je svima da je komunalno preduzeće „zlatna koka“ i partijska tvrđava SPS-a. Pamtimo da se 2000. godine, zarad ličnih i partijskih interesa, skupština opštine odrekla osnivačkih prava i stavila komunalno preduzeće u bespravni status. Odgovarajući sudski epilog je izostao zbog opšte situacije u Srbiji koja ide na ruku bezakonju i korupciji. Pamtimo i vreme kada je upravo ovakvim metodama, preko komunalnog preduzeća, SPS uticao na političke prilike. Ako gradonačelnica to ne zna, njen sadašnji savetnik, bivši predsednik opštine i doskorašnji predsednik Vršačke regije to dobro zna. A još bolje zna predsednik gradske skupštine, koji je i pre 16 godina bio na istoj funkciji, i najodgovorniji je za spornu odluku da se komunalno otrgne od opštine i njenih građana.

Sadašnja gradska vlast ubeđuje nas da je to vreme prošlost. Međutim, po delima njihovim videćemo kakve su im namere. Sudeći po izboru savetnika i predsednika skupštine, samo se potpuna neznalica može nadati nekim promenama. Ukoliko želi da raskine sa dosadađnjom politikom, nova vlast mora da uradi detaljnu analizu poslovanja, novu sistematizaciju radnih mesta, da se vidi koje komercijalne delatnosti su nespojive sa zakonom i kojima se komunalna preduzeća ne mogu baviti, da se ti delovi izdvoje i privatizuju, a zatim da se uradi racionalan plan sa koliko novca komunalno preduzeće može da pruža usluge građanima. Ukoliko to ne učini, nikakva „nova politika“ neće se dogoditi i samo će se zameniti stranke koje će zloupotrebljavati komunalno preduzeće.

Ako gradska vlast hoće da štedi, to mora da uradi do kraja. Isto kao u komunalnom preduzeću, vlast i u gradskoj upravi mora da raščisti sav, godinama nagomilavan partijski zaposlen višak, da postavi kriterijume za merenje radnog učinka svakog zaposlenog. Sudeći po do sada viđenom, dogodiće se suprotno – novo zapošljavanje, ovoga puta SNS kadra.

Pokret Dosta je bilo ima jasan pristup rešavanju problema velikih troškova, a malih prihoda javnih preduzeća. Za ceo javni sektor u celoj Srbiji, naš princip je isti, pa tako i za „Drugi oktobar“. Sadašnji rukovodioci “Drugog oktobra“ treba da urade detaljnu analizu poslovanja, izrade racionalnu sistematizaciju radnih mesta i procene realne obime svog posla i potrebne radne snage. Mogli bi i da mere rezultate rada svojih službenika, na osnovu zdravo postavljene sistematizacije, i tako vide koliko imaju viška radne snage i počnu sa racionalizacijom otpuštanjem, ne po partijskoj i rođačkoj osnovi, već po osnovi potreba posla i unapređenja kvaliteta rada ovog javnog preduzeća. Ovo bi bilo rađeno po logici sasvim suprotnoj onoj po kojoj su se kadrovi u javnom sektoru nagomilavali prethodnih par decenija.

Gospodo iz SNS i SPS, dojučerašnji, a moguće i budući partneri, prestanite da ratujete preko naših leđa kako biste došli do plena koje će vaše partije nastaviti da eksploatišu na način kao što je rađeno do sada.

„DOSTA JE BILO – Saša Radulović“

Odbor u Vršcu

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar