Ауторски текст Скупштина

Сјај и беда посланичког имунитета

Суштина уставних и законодавних одредби о посланичком имунитету свих светских парламентарних демократија јесте – заштита слободе говора. Устав Републике Србије то веома јасно и каже: “Народни посланик не може бити позван на кривичну или другу одговорност за изражено мишљење или гласање у вршењу своје посланичке функције.”¹

Branka Stamenković ilustracija

Међутим, у Републици Србији уврежила се потпуно наопака пракса да се овај имунитет по аутоматизму проширује на заштиту посланика од било какве законске одговорности, па чак и на заштиту од плаћања казни за најобичније прекршаје.

Најсвежији пример представља један народни посланик из актуелног сазива Народне скупштине који се пред Прекршајним судом у Пожаревцу, у поступку који се пред тим судом води против њега, позвао на посланички имунитет. Судија се, како то процедура и налаже, обратио Народној скупштини са захтевом да се изјасни “да ли именовани још увек ужива посланички имунитет и до када”.

С обзиром да је скупштински Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетна питања надлежан да разматра “питања успостављања или укидања имунитета”, те да након разматрања “Народној скупштини подноси предлог одлуке”, како би она могла већином гласова одлучити о њој  – овај допис судије Прекршајног суда у Пожаревцу упућен је председнику поменутог скупштинског одбора, др Александру Мартиновићу.² Да се процедура и надаље поштовала, председник Мартиновић би ово питање уврстио на дневни ред прве наредне седнице Административног одбора³.

То се није десило.

Уместо тога, др Мартиновић је узурпирао надлежности Одбора и Народне скупштине, својевољно одговарајући судији да је поменути имунитет и даље на снази. На тај начин је, кршењем процедура, отворено стао у заштиту кршења закона. Посебно забрињава чињеница да је др Мартиновић доктор правних наука, тако да се никако не може наћи оправдање, већ само, евентуално, мотив за овај чин.

У ситуацији у којој је ауторитет Народне скупштине већ урушен чињеницом да посланици владајуће већине у извршну власт гледају као у звезду водиљу, овакво понашање председника Администативног одбора само доприноси даљем погоршавању већ веома лоше репутације највишег органа власти у држави. Слаба и на лош глас извикана Народна скупштина савршено одговара извршној власти. Као таква, она нема неопходну снагу да врши своју контролну функцију, јер: ако не може да контролише ни сама себе и понашање својих посланика, како ће уопште контролисати председника владе и владу?

Посланичка група “Доста је било” неће дозволити да се иједно кршење процедура и заобилажење надлежности Народне скупштине помете под тепих. Доследно ћемо инсистирати на враћању угледа овом законодавном, представничком, изборном и контролном телу власти користећи сва средства која нам стоје на располагању.

С тим циљем смо Прекршајном суду у Пожаревцу већ упутили захтев за приступ информацијама од јавног значаја, не бисмо ли сазнали природу прекршаја због кога се поменути нарoдни посланик позвао на имунитет. Након што добијемо одговор, захтеваћемо да се питање његовог имунитета стави на дневни ред Административног одбора, како бисмо кроз информисану расправу дошли до предлога одлуке о његовом евентуалном укидању.

Бранка Стаменковић
народнa посланица
чланица Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања
чланица покрета “Доста је било”, Нови Београд

¹ Устав Републике Србије, члан 103, став 2.

² Пословник о раду Народне скупштине, члан 65; Закон о Народној скупштини, члан 38.

³ Пословник о раду Народне скупштине, члан 70.

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Dobro je da rutinski budemo obaveštavani kao građani o radu Skupštine i poslanika. Na taj način možemo da pomognemo da Skupština postane ono što je Ustavom predviđeno – najviša institucija u Srbiji.

  • “Посланичка група „Доста је било“ неће дозволити да се иједно кршење процедура и заобилажење надлежности Народне скупштине помете под тепих” Тако и треба!

  • Svaka čast poslanicima DJB. Stvarno se trude da Skupština dobije dostojanstvo koje joj pripada. Poslanici DJB se bore protiv 29 kombi partija u Skupštini. “Borba” nije ravnopravna, ali će kad tad sve doći na svoje.

  • Cekaj sta, nerazumem bas najbolje.
    Ako si napravio obican prekrsaj, parkirao auto tamo gde nije dozvoljeno jel ovo znaci da ti nemogu nista jel si poslanik (moze da mu pljunu pod prozor)?

    • Isto kao i zakazivanje sednica 24h pred početak.
      Nije predviđeno za takve stvari, jer je to očigledna zloupotreba, ali im zakon u teoriji to dozvoljava u širokim okvirima, kako bi bili pokriveni.
      Međutim to je upravo jedna od funkcia skupštine i nadzornih organa da na pojedinim slučajevima definišu da li važi ili ne.
      U ovom slučaju su poslanici SNSa definisali da ako se parkiraš tamo gde ne smeš bahato, da ne treba da platiš kaznu, jer to narušava tvoje pravo na slobodu izražavanja.
      Svi smo mi jednaki, ali neki su više od drugih.

    • Nisam želela da se raspravlja o jednom poslaniku, već o pojavi i fenomenu. Sigurna sam da ne postoji samo jedan ovakav primer. Cilj nije staviti jednu osobu na stub srama, već prekinuti lošu praksu. Njegovo ime, inače, nije tajna. Predsedavajući Administrativnog odbora otkrio je identitet ovog poslanika na samoj sednici, što se može videti i na video snimku.

  • Na konstitutivnoj sednici NS RS, predsedavajući AO A. Martinović, u svojstvu predsednika poslaničke grupe, na “načitanije” poslanika iz redova SNS-a, koji je pomešao rijaliti Farmu (očigledno nije pročitao), sa Orvelovom “Životinjskom farmom”. On se pohvalio da je eto on to čitao, popravljajući babićevsku grešku svog načitanog poslanika. Pa valjda, je našao uporište u pomenutom delu, gde su prvobitna pravila modifikovana i prilagođavana za svinje “Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih.”!

  • Свака част. Што написа “Неко”, само износите истину на видело, не би ли се и ови обожаваоци лика и дела Аце-обећања дозвали памети.
    Ићи ће то тешко, јер су у питању молери, голубари и мозговна сиротиња, али када коначно схвате…Можда и прогледају.
    (Добро је да сте почели и коментаре писане ћириличним писмом да објављујете онако како су написани.)

  • Opet greška. Poput izletanja sa odbranom Radulovića (oko famoznog poreza) – bez dokaza. Gde se juri, žuri, tačnije – srlja? Gde je ozbiljnost? Nedostatak ozbiljnih tema je evidentan, toga smo svi svedoci. U nedostatku krucijalnih tema, ovde se potežu “temice”. One nisu potpuno nevažne, naravno, ali su obično sranje, u odnosu na ono o čemu i u vezi sa čim jedna ozbiljna, potkovana i sadržajna politička grupacija – treba da bljuje vatru. Usput, poput dece, upiru se prstići ni u šta, pre nego što to postane – nešto. Dakle, uputili ste dopis sudu, sačekajte par dana – pa grunite sa tom pričicom u kompletu, sa svim elementima. Ovako, tralalala. Isto kao sa kuropecanjem oko onog poreskog duga. DW je izašao sa nekim “dokazom”. Padulović pribavi one prave, strpite se malo, pa potom grunite. umesto toga, deca drugari i drugarice se raspištali ovde – nije kriv, majke mi, ja znam! I dalje apelujem na DJB da se uozbilji. Makar toliko koliko to DJB očekuje od Skupštine.

    • Igore, nisi u pravu. Poslanici nas samo izveštavaju šta se dešava u Skupštini, a tamo, osim gluposti ne dešava se ništa. U medijskoj blokadi to su jedine prave vesti o radu skupštine i odbora.

    • Dragoljube, ovde bot igor. Neko ko je neko, ne zamo ko, okavalifikovao me kao bota. Ne znam šta to konkretno znači, ali ako to kaže neko ko je Neko, prihvatam. Ipak je to Neko, a ne bilo ko. Elem, poslanici Djb su svoje izveštavanje iz Skupštine započeli – cenama čevapa i kavurme u skupštinskom bircuzu. Ovde se, pak, radi o – jednako važnom izveštaju iz Skupštine, poput prvotnog. Dragoljube, ako su hteli da ispljuju tog poslanika kako je on smrad, jer se legitimno poziva na imunitet (u tekstu su namerno – nedorečeno i nedovršeno – odigrali da bi se stekao utisak da poslanik – ima imunitet – samo u slučajevima koje su naveli – što je ČISTA MANIPULACIJA), onda su to u tekstu trebali tako i napisati. Čovek, poslanik, taj i taj – jeste smradina, jer koristi svoje poslaničkim položajem zagarantovano zakonsko pravo – da izbegne ono – što NIKADA i NIKO od nas ni pokušao da izbegne nije – poput (ne)primanja plave, bele, roze koverte, pokušavanja da se izvučemo dok kazna ne zastari, itd,itd… Dakle, kvalitet ovog teksta, nesuvisli osnov, obična, najobičnija manipulacija , kao i sam izbor teme, brate mili – pa dokle više!? Tu je problem, moj Dragoljube – osnov. namera. Svrsishodnost. Težina. Bljak! Pa neka sam i bot nad tim botovima o kojima neko drobi poput Neko-g.

  • Pozdrav svim dobronamernim ljudima koji se ovde javljaju.Imao bih jedno malo, malecko pitanje, ako moze., i ako neko zna odgovor.Srbija ima svoju drzavu i zakone koji moraju, ali se ne postiju.Tu je vec problem.Sta ciniti kada se krse zakonodavne norme , namerno, i o cekuje se reagovanje odnosno postovanje zakona ali se to ne desava? Mi se zaklinjemo u Drzavu koja je iznad svega, ubber alles, ali sta ciniti tada? Da konkretno pitamo.Kradja izbora, krsenje zakona., nepostovanje zakona, oglusavanje o zakone.STA CINITI TADA I KO JE NADLERZAN?? Odbrojavanje pocinje- SAD!!
    Mozemo mi da pricamo sta god hocemo,ali ako se postojeci zakoni ne postuju koja je svrha Drzave.Kome odgovara Drzava za necinjenje?? Molio bih ucene odogovore da nesto novo naucimo.