Autorski tekst Skupština

Sjaj i beda poslaničkog imuniteta

Suština ustavnih i zakonodavnih odredbi o poslaničkom imunitetu svih svetskih parlamentarnih demokratija jeste – zaštita slobode govora. Ustav Republike Srbije to veoma jasno i kaže: “Narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije.”¹

Branka Stamenković ilustracija

Međutim, u Republici Srbiji uvrežila se potpuno naopaka praksa da se ovaj imunitet po automatizmu proširuje na zaštitu poslanika od bilo kakve zakonske odgovornosti, pa čak i na zaštitu od plaćanja kazni za najobičnije prekršaje.

Najsvežiji primer predstavlja jedan narodni poslanik iz aktuelnog saziva Narodne skupštine koji se pred Prekršajnim sudom u Požarevcu, u postupku koji se pred tim sudom vodi protiv njega, pozvao na poslanički imunitet. Sudija se, kako to procedura i nalaže, obratio Narodnoj skupštini sa zahtevom da se izjasni “da li imenovani još uvek uživa poslanički imunitet i do kada”.

S obzirom da je skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetna pitanja nadležan da razmatra “pitanja uspostavljanja ili ukidanja imuniteta”, te da nakon razmatranja “Narodnoj skupštini podnosi predlog odluke”, kako bi ona mogla većinom glasova odlučiti o njoj  – ovaj dopis sudije Prekršajnog suda u Požarevcu upućen je predsedniku pomenutog skupštinskog odbora, dr Aleksandru Martinoviću.² Da se procedura i nadalje poštovala, predsednik Martinović bi ovo pitanje uvrstio na dnevni red prve naredne sednice Administrativnog odbora³.

To se nije desilo.

Umesto toga, dr Martinović je uzurpirao nadležnosti Odbora i Narodne skupštine, svojevoljno odgovarajući sudiji da je pomenuti imunitet i dalje na snazi. Na taj način je, kršenjem procedura, otvoreno stao u zaštitu kršenja zakona. Posebno zabrinjava činjenica da je dr Martinović doktor pravnih nauka, tako da se nikako ne može naći opravdanje, već samo, eventualno, motiv za ovaj čin.

U situaciji u kojoj je autoritet Narodne skupštine već urušen činjenicom da poslanici vladajuće većine u izvršnu vlast gledaju kao u zvezdu vodilju, ovakvo ponašanje predsednika Administativnog odbora samo doprinosi daljem pogoršavanju već veoma loše reputacije najvišeg organa vlasti u državi. Slaba i na loš glas izvikana Narodna skupština savršeno odgovara izvršnoj vlasti. Kao takva, ona nema neophodnu snagu da vrši svoju kontrolnu funkciju, jer: ako ne može da kontroliše ni sama sebe i ponašanje svojih poslanika, kako će uopšte kontrolisati predsednika vlade i vladu?

Poslanička grupa “Dosta je bilo” neće dozvoliti da se ijedno kršenje procedura i zaobilaženje nadležnosti Narodne skupštine pomete pod tepih. Dosledno ćemo insistirati na vraćanju ugleda ovom zakonodavnom, predstavničkom, izbornom i kontrolnom telu vlasti koristeći sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju.

S tim ciljem smo Prekršajnom sudu u Požarevcu već uputili zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, ne bismo li saznali prirodu prekršaja zbog koga se pomenuti narodni poslanik pozvao na imunitet. Nakon što dobijemo odgovor, zahtevaćemo da se pitanje njegovog imuniteta stavi na dnevni red Administrativnog odbora, kako bismo kroz informisanu raspravu došli do predloga odluke o njegovom eventualnom ukidanju.

Branka Stamenković
narodna poslanica
članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja
članica pokreta “Dosta je bilo”, Novi Beograd

¹ Ustav Republike Srbije, član 103, stav 2.

² Poslovnik o radu Narodne skupštine, član 65; Zakon o Narodnoj skupštini, član 38.

³ Poslovnik o radu Narodne skupštine, član 70.

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dobro je da rutinski budemo obaveštavani kao građani o radu Skupštine i poslanika. Na taj način možemo da pomognemo da Skupština postane ono što je Ustavom predviđeno – najviša institucija u Srbiji.

  • “Poslanička grupa „Dosta je bilo“ neće dozvoliti da se ijedno kršenje procedura i zaobilaženje nadležnosti Narodne skupštine pomete pod tepih” Tako i treba!

  • Svaka čast poslanicima DJB. Stvarno se trude da Skupština dobije dostojanstvo koje joj pripada. Poslanici DJB se bore protiv 29 kombi partija u Skupštini. “Borba” nije ravnopravna, ali će kad tad sve doći na svoje.

  • Cekaj sta, nerazumem bas najbolje.
    Ako si napravio obican prekrsaj, parkirao auto tamo gde nije dozvoljeno jel ovo znaci da ti nemogu nista jel si poslanik (moze da mu pljunu pod prozor)?

    • Isto kao i zakazivanje sednica 24h pred početak.
      Nije predviđeno za takve stvari, jer je to očigledna zloupotreba, ali im zakon u teoriji to dozvoljava u širokim okvirima, kako bi bili pokriveni.
      Međutim to je upravo jedna od funkcia skupštine i nadzornih organa da na pojedinim slučajevima definišu da li važi ili ne.
      U ovom slučaju su poslanici SNSa definisali da ako se parkiraš tamo gde ne smeš bahato, da ne treba da platiš kaznu, jer to narušava tvoje pravo na slobodu izražavanja.
      Svi smo mi jednaki, ali neki su više od drugih.

    • Nisam želela da se raspravlja o jednom poslaniku, već o pojavi i fenomenu. Sigurna sam da ne postoji samo jedan ovakav primer. Cilj nije staviti jednu osobu na stub srama, već prekinuti lošu praksu. Njegovo ime, inače, nije tajna. Predsedavajući Administrativnog odbora otkrio je identitet ovog poslanika na samoj sednici, što se može videti i na video snimku.

  • Na konstitutivnoj sednici NS RS, predsedavajući AO A. Martinović, u svojstvu predsednika poslaničke grupe, na “načitanije” poslanika iz redova SNS-a, koji je pomešao rijaliti Farmu (očigledno nije pročitao), sa Orvelovom “Životinjskom farmom”. On se pohvalio da je eto on to čitao, popravljajući babićevsku grešku svog načitanog poslanika. Pa valjda, je našao uporište u pomenutom delu, gde su prvobitna pravila modifikovana i prilagođavana za svinje “Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih.”!

  • Svaka čast. Što napisa “Neko”, samo iznosite istinu na videlo, ne bi li se i ovi obožavaoci lika i dela Ace-obećanja dozvali pameti.
    Ići će to teško, jer su u pitanju moleri, golubari i mozgovna sirotinja, ali kada konačno shvate…Možda i progledaju.
    (Dobro je da ste počeli i komentare pisane ćiriličnim pismom da objavljujete onako kako su napisani.)

  • Opet greška. Poput izletanja sa odbranom Radulovića (oko famoznog poreza) – bez dokaza. Gde se juri, žuri, tačnije – srlja? Gde je ozbiljnost? Nedostatak ozbiljnih tema je evidentan, toga smo svi svedoci. U nedostatku krucijalnih tema, ovde se potežu “temice”. One nisu potpuno nevažne, naravno, ali su obično sranje, u odnosu na ono o čemu i u vezi sa čim jedna ozbiljna, potkovana i sadržajna politička grupacija – treba da bljuje vatru. Usput, poput dece, upiru se prstići ni u šta, pre nego što to postane – nešto. Dakle, uputili ste dopis sudu, sačekajte par dana – pa grunite sa tom pričicom u kompletu, sa svim elementima. Ovako, tralalala. Isto kao sa kuropecanjem oko onog poreskog duga. DW je izašao sa nekim “dokazom”. Padulović pribavi one prave, strpite se malo, pa potom grunite. umesto toga, deca drugari i drugarice se raspištali ovde – nije kriv, majke mi, ja znam! I dalje apelujem na DJB da se uozbilji. Makar toliko koliko to DJB očekuje od Skupštine.

    • Igore, nisi u pravu. Poslanici nas samo izveštavaju šta se dešava u Skupštini, a tamo, osim gluposti ne dešava se ništa. U medijskoj blokadi to su jedine prave vesti o radu skupštine i odbora.

    • Dragoljube, ovde bot igor. Neko ko je neko, ne zamo ko, okavalifikovao me kao bota. Ne znam šta to konkretno znači, ali ako to kaže neko ko je Neko, prihvatam. Ipak je to Neko, a ne bilo ko. Elem, poslanici Djb su svoje izveštavanje iz Skupštine započeli – cenama čevapa i kavurme u skupštinskom bircuzu. Ovde se, pak, radi o – jednako važnom izveštaju iz Skupštine, poput prvotnog. Dragoljube, ako su hteli da ispljuju tog poslanika kako je on smrad, jer se legitimno poziva na imunitet (u tekstu su namerno – nedorečeno i nedovršeno – odigrali da bi se stekao utisak da poslanik – ima imunitet – samo u slučajevima koje su naveli – što je ČISTA MANIPULACIJA), onda su to u tekstu trebali tako i napisati. Čovek, poslanik, taj i taj – jeste smradina, jer koristi svoje poslaničkim položajem zagarantovano zakonsko pravo – da izbegne ono – što NIKADA i NIKO od nas ni pokušao da izbegne nije – poput (ne)primanja plave, bele, roze koverte, pokušavanja da se izvučemo dok kazna ne zastari, itd,itd… Dakle, kvalitet ovog teksta, nesuvisli osnov, obična, najobičnija manipulacija , kao i sam izbor teme, brate mili – pa dokle više!? Tu je problem, moj Dragoljube – osnov. namera. Svrsishodnost. Težina. Bljak! Pa neka sam i bot nad tim botovima o kojima neko drobi poput Neko-g.

  • Slažem se da nije trebalo da ime i prezime bude zatamnjeno. Adresa i JMBG treba, ali ime ne.
    Mislim da se ovde radi o sad već bivšem poslaniku iz Velikog Gradišta.

  • Pozdrav svim dobronamernim ljudima koji se ovde javljaju.Imao bih jedno malo, malecko pitanje, ako moze., i ako neko zna odgovor.Srbija ima svoju drzavu i zakone koji moraju, ali se ne postiju.Tu je vec problem.Sta ciniti kada se krse zakonodavne norme , namerno, i o cekuje se reagovanje odnosno postovanje zakona ali se to ne desava? Mi se zaklinjemo u Drzavu koja je iznad svega, ubber alles, ali sta ciniti tada? Da konkretno pitamo.Kradja izbora, krsenje zakona., nepostovanje zakona, oglusavanje o zakone.STA CINITI TADA I KO JE NADLERZAN?? Odbrojavanje pocinje- SAD!!
    Mozemo mi da pricamo sta god hocemo,ali ako se postojeci zakoni ne postuju koja je svrha Drzave.Kome odgovara Drzava za necinjenje?? Molio bih ucene odogovore da nesto novo naucimo.