Ауторски текст Скупштина

Пословник или циркуска жица

Циркуска жица може се, под циркуском шатром, прећи онако како је то и предвиђено, ниже или више изнад тла. Исту жицу можете прећи и ако је спуштена на циркуски подијум, и у оба случаја може се рећи да је смисао преласка, задовољен.

skupstina

Зашто сам за пример поштовања Пословника о раду Народне скупштине изабрала пример циркуске жице? Зато што, на жалост, наш парламент све више личи на циркус и што нас главни акробата – мандатар, замајава својим вештинама, ходајући по разапетој жици на подијуму, убеђујући нас да се његова вештина одиграва на регуларној висини, коју захтева ова акробација.

Јучерашњи скандал са заказивањем седнице Народне скупштине, као да се догађао у јефтино изрежираном, увредљивом, перформансу, који подсећа на представу аматерско – циркуског друштва, са учесницима – статистима, непристојно и непротоколарно одевеним за високи народни дом и покорно поређаним у позадини главног акробате – мандатара. Кроз речи председнице Народне скупштине, пренета нам је његова жеља да баш када он хоће, на начин који он хоће, буде изабрана Влада Србије. Мандат за формирање Владе Србије јесте му поверен и то је регуларно, али му игра са устројеним правилима није дозвољена.

Жица, од које сам почела, јесте метафора за начин на који су мандатар и председница, кроз своје обраћање, успели да изиграју одредбе Пословника , тумачећи га онако како њима одговара. У Пословнику Народне скупштине, јасно пише на који начин се заказује седница Скупштине:

Члан 86.

Седницу Народне скупштине сазива председник Народне скупштине писаним путем, по правилу, најмање седам дана пре дана одређеног за почетак седнице.
Седница Народне скупштине може се сазвати и у року краћем од рока из става 1. овог члана, при чему је председник Народне скупштине дужан да на почетку седнице образложи такав поступак…

Наравно да се председница није придржавала Пословника у тренутку када је седницу заказала 24 сата, пре почетка исте, односно, по хитном поступку. Њено кратко јучерашње објашњење на једној тв станици, било је: да посланици морају да знају како је тренутно Народна скупштина у периоду паузе, па су све седнице у овом периоду ванредне скупштинске седнице, те их је могуће заказати по хитном поступку, односно на други начин него редовне седнице. Но, није баш тако. Пословник јасно регулише и начин заказивања ванредних скупштинских седница:

Члан 251.

На ванредно заседање примењују се одредбе овог пословника о редовном заседању, ако одредбама овог поглавља није друкчије одређено.

Нема ничег нејасног у начину заказивања седница. Пословник то врло јасно и једноставно регулише. Такође, непоштовање Пословника долази нам од стране оних који треба да га најбоље познају и који би друге, евентуално, требали да упозоравају у случају да га не поштују. Председница скупштине Србије према Пословнику треба да се односи као “чувар ватре”, као чувар вредности, законитости и цивилизацијских вредности друштва. Јучерашњи дан је још једном, разголитио њену улогу послушника која занемарује своју функцију, своју професију, свој морал и дужно поштовање према свим посланицима у скупштини, као и према свим грађанима Србије.

Покрет Доста је било предвидео је изигравање Пословника од стране представника владајуће већине. Предвидљиво мандатарово пренемагање, како би то Душан Павловић рекао, овога пута прелази у грубо пренебегавање правно устројених правила и тиме Скупштину Србије претвара у циркуску представу.

Грађани Србије, без обзира на политичко опредељење или неопредељење, не заслужују вређање кроз поигравање са највишом државном институцијом. Надам се, да ће ово поигравање мандатара са необузданим егом престати оног тренутка када свако од нас уђе у најближу продавницу и примети колико је основних животних намирница поскупело, док смо под циркуском шатром гледали нове трикове владајуће странке и њихових интересних партнера.

Покрет Доста је било не очекује ништа логично, корисно, економски оправдано, просперитетно усмерено, од нове Владе. Ова нова, која толико личи на стару, наставиће путем неуспеха, претходне “историјски најбоље владе”. Против тога гласамо и против тога се боримо.

Зорица Дамјановић
посланица у Скупштини АП Војводине
правница

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Gospodo iz DJB…ovo je Srbija nije Norveska…manite se”poslovnika”…pa jeli po poslovniku da napustate skupstinu zbog raznih razloga koje navodite uvredjeni od politickih protivnika!Niste vi u skupstini 30 godina pa da vam bude oprosteno kao ostalima da se ponasate kao u svojoj kuci!Trazite i uhvatili ste se poslovnika kao pijan plota…a Seselj,Vucic i bratija iz 90-ih kolo vode…Umete li vi da postavite zivotna pitanja i da pokrenete tame koje ce razumeti miloni hradjana…to nije poslovnik…gospodo!

  • Не,
   од наших свепрожимајућих, блиствих и универзалних начела до пословника.
   Какав ход.Кава мудрост. Какав успон. Какав успех.
   Какав обрт. Какво изненађање и одушевљење чланства.
   Задивљујућа, фасцинирајућа, непоновљива сага ненадмашне мисли твораца начела и танке црвене линије
   која се не прелази по цену краха свих логичких и животних принципа!
   Само тако и докажимо да може, горе и безидејније 🙂
   Браво !!!

  • Gospodine na takav pristojan i civilizovan nacin je pokret sa 2,2% pre nesto vise od dve godine dosao na 6% ove godine. SNS, SPS, DS, LDP, SDS, su na nacin pricaanja o svemu i svacemu ustvari procentualno i po broju poslanika pali. Dakle nikako ne mogu da shvatim da li stvarno mislite da DJB treba da odustane od principa za koje smo u stvari dali glas, Onog dana kada DJB sidje na grane na kojima je SNS, ovde mislim na obrazac ponasanja, na mene vise neka ne racunaju. Mozda ce dobiti neki glas slican vasem ali ce ih daleko vise izgubiti. Manite se filozofiranja. Zar stvarno mislite da pokret treba da govori kao malo pre Vucic kada je uz svoje vec vidjeno prenemaganje u skupstinskoj sali pricao, i kroz repliku provlacio svog sina sve uz poznati izraz lica kao u Zalosne Sove, nadam se da Vam je poznatz lik.
   Postovani poslanici DJB-a molim Vas kada budete diskutavali drzite se teme, nemojte si dozvoliti da Vas ovi likovi uvuku u blato u kome se koprcaju.

  • @ Boško
   Ako Vi ne vidite totano promašenu političku taktiju DJB,
   napominjem, čiji sm i ja član, onda mi nemamo šta da pričamo.
   Svaki nastip naših prestavnika svakog trenutka nas gura u totalnu izolaiju do drugih.
   Ovde se srlja ka samoizolaciji.Ovde nema ni P od politike.
   Ponovo napominjem sve moje kritičare na osnovnu političku istinu.
   Treba uvažiti dva pojma ne treba ih suprostaviti već sintetizovati.
   To su pojmovi STVARNO i MOGUĆE.
   Šta to zapravo znači?
   Pojam STVARNO znači objektivno sagledati stanje u Srbiji.
   To nije nimalo lako narovno još teže je da to sgledaju neiskusni ljudi.
   Pojam MOGUĆE zači, koliko ja kao građanin ove zamlje mogu da doprinesem
   njenoj promeni na bolje.
   To moje učešće se meri ljudima koji veruju u moje stavove.
   Oni će u njh nepogrešivo verovati koliko oni budu realni.
   Jasnije se ova misao ne može izreći.
   E sad navalite sa vašim Botizmom

  • Bravo bre! Aman ljudi vise, j… vas poslovnik! Hocete li se javiti i reci nesto konkretno? Pitati mozda? Npr. kako su kosovski sportisti usli u Brazil, sa cijim pasosima? Zasto postajemo lider u proizvodnji kablova? Kakve veze ima ministar Selakovic sa Vrsackim Vinogradima? Necete? Pa sedite onda tamo i cutite kad ne umete da postavite prava pitanja u pravo vreme na pravom mestu!

  • Грешите i.j.kv и Vilogorski.
   Напротив, људи су принципијални и држе до основног (најосновнијег) достојанства.
   То кажем као неко ко није члан ни једне странке.
   Пуна подршка посланицима покрета Доста је било!

  • Oni nece da pogrese, gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama buarskim biznismenom shinishovim i grobarom arci 20 milijarde dolara duga od 2012 do sada, cela predstava se kao sto znas placa, nema nigde u svetu besplatnog rucka, vrhunac gluposti je sto milion nezaposlenih nece nikada ali bas nikada naci posao

  • Ali mi hoćemo da ovo bude Norveška, zato je pokret i osnovan, zato je dobio poverenje građana. Ima dosta stranaka na političkoj sceni Srbije, ovaj pokret je po tome jedinstven, što želi da uvede red u državu, od “sitnica” (koje to naravno nisu), do onih najkrupnijih životnih pitanja. Znači ne možete se baviti nikakvim životnim pitanjima, u bilo kojoj sferi, bilo kojoj profesiji, privatnom životu, bilo čemu, ako nije jasno po kojim pravilima postupate. Ako nema pravila, ako je sve dozvoljeno, ako nema baze na koju možete da izgradite bilo kakvu nadogradnju, nema ni nadogradnje, nema ničega. Pokušajte u vašoj profesiji, u vašoj porodici, gde god… Naravno da će se DJB baviti i životnim pitanjima, zar zasita mislite da neće? Mislite da će vrteti palčeve u skupštini kada dođe do “životnih pitanja”? Poslovnik nije neka besmislena knjižica sa pravilima, već njegovo poštovanje pokazuje i volju vladajuće većine da će poštovati red, bilo u Skupštini, bilo u drugim sferama života, sve je povezano. Onaj ko ne iskazuje volju da poštuje poslovnik igraće mimo pravila u svakoj sferi, to nam se i događa, zato ova država ovako i izgeda.

  • Dame i gospodo,nemate potrebe da branite stavove DJB toliko na pocetku njihove politicke karijere!Mislite li da bilo koja demokratska opcija kao sto je nekada u vreme Djindjica Ds bila,bila da preskoci famoznih 20%… Odusevljeni ste sa skokom 2% na 6% i recite mi neka dodju do tih 20%!Koliko na ovoj drugoj strani Srbije ima opcija nedemokratskih tj burazerskih?Vi ste ih vec sa 6% pobedili…bravo!Pitam vas sve ako drzite do nekog morala…da li bi usli u koaliciju ili u vladu sa SNS???Radulovic je bio….i?Sra cete ni reci?Sada ima naknadnu pamet!Ko ne zna Seselja,Nikolica,Vucica,Dacica iz 90-ih danas ih i ne mora pljuvati!Te druge snage Srbije gradjene su na paroli”Malo radi,vise kradi,pevaj pesmu ovoj vladi!”Nastali skoro svi ispod udbinog sinjela tako kako su dosli samo tako mogu otici!Vi se zanosite u branjenju stavova DJB i zao mi je da ne cujem neko vase razmisljanje,a ne stavove stranaka!Ja ovo sto mislim,mislio sam i kada sam glasao za pokojnog premijera Zorana Djindjica i danas kada glasam za DJB!Sebi ne pridajem znacaj nekoga ko filozofira i moralise ali nisam opsednut idejama danasnjih politicara i njihovim stavovima!Zasto ne cujem neku zamerku od vas na racun DJB?Zato sto mislite da su oni jedini u pravu,zato sto su ostali losi….dajete im blako potous da rade i u vase ime!Pozivaju se na poslovnik a napustaju sednice…ako gospodo ne mozete da izdrzite Vucicevu vakelu…idite igrajte sah,preferans…pecajte ribu,cuvajte unuke!Ako ste trazili podrsku dela naroda za poslanickim mandatima…sada trpite,borite se…!Ne placite!Odgovorio sam vam svima ujedno da se ne ponavljam…ako gresim izvinite!Ako vi sutra na neki nacin budete razocarani sa ljudima iz DJB…ne morate da se izvinete!U redu je!

  • Napustanje sednice je sasvim legitimno i principijelno jer se ne raspravlja o necemu konkretnom. Ekspoze mandatara je predstava ruzicasta laza. Jedino sto meni smeta je izbor da se u dvadeset minuta isprica prica iz predizborne kampanje. Ekspoze je imao gomilu neistina na koje je trebalo ukazati. Razumem razlog za taj izbor – vecina srbije nije imala prilike to da cuje zbog blokade medija, ali ako se nisu do sada ukljucili na bilo koji nacin to znaci da ih ne zanima. Sa demagozima i manipulatorima se razgovara tako sto se javno postave jednostavna pitanja, traze konkretni odgovori i barata cinjenicama. O moralu, casti, obrazu – apstraktnim temama, sa politicaraima koji skoro 30 godina mlate praznu slamu i imaju tonu putera na glavi je zaludan posao.

 • Mandatar je juče otpevao prilično netalentovano. Mirusija to bolje radi:

  https://www.youtube.com/watch?v=IWH3Hmsr5fM&index=20&list=RDDVbOxh7tQCc

  It’s Supercalifragilisticexpialidocious!
  Even though the sound of it
  Is something quite atrocious
  If you say it loud enough
  You’ll always sound precocious
  Supercalifragilisticexpialidocious!
  Um-dittle-ittl-um-dittle-I
  Um-dittle-ittl-um-dittle-I
  Um-dittle-ittl-um-dittle-I
  Um-dittle-ittl-um-dittle-I
  Because I was afraid to speak
  When I was just a lad
  Me father gave me nose a tweak
  And told me I was bad
  But then one day I learned a word
  That saved me aching nose
  The biggest word you ever heard
  And this is how it goes
  Oh, supercalifragilisticexpialidocious!
  Even though the sound of it
  Is something quite atrocious
  If you say it loud enough
  You’ll always sound precocious
  Supercalifragilisticexpialidocious!
  Um-dittle-ittl-um-dittle-I
  Um-dittle-ittl-um-dittle-I

 • Budimo realni, jos jedan dokaz da su izbori pokradeni. Srecom predsednicki izbori na djurdjevdan 2017 i buduci predsednik srbije akademik dusan teodoric ce raspisati iste na svim nivoima.

 • Napustite Skupštinu – do trenutka ponovnog uspostavljanja reda i poštovanja poslovnika i legaliteta najvišeg doma u Srbiji. To je vaše pravo. Još više – postaje obaveza. Uradite to zajedno sa istinskom opozicijom. Novac od poslaničkih plata za vreme trajanja bojkota, uplaćujte svuda gde je država zakazala – počev od ne davanja para i pomoći za teške i retke bolesti – posebno naših mališana. Formirajte fond za ispravljane tragične nebrige države prema najugroženijima. To je put. To je borba. Ma koliko vam taj novac bio potreban, a upravo na to računa Vučić – da ćete ostati i davati legitimitet kriminalizovanju Supštine, samo ponekad nadureni izaći iz sale (taman zgodno da vas pljune) – morate na tom putu istrajati. Tim potezom – Skupština gubi legitimitet, ma kolika vladajuća većina i radikali kao njihovi lakeji – ostali u njoj.

  • Nikako ne napuštati Skupštinu. Napustiti je znači nemati politiku, podviti rep i potpuno dići ruke. Mandat pokreta je da stisne zube i hrabro, odlučno, pristojno i posvećeno nastavi da politički rastura nesortu, argumentovano i zasnovano na činjenicama. Mandat nije pao sa neba već je ‘krvavo’ izvojevan na izborima i mandat nije modni aksesoar već program i akcija. I ne bilo koji, već program za spas pred opštim slomom i propašću .Ako ne vi, onda ko? Ako ne sada, a kada? Skupština se napušta tek onda kada je otvorena konfrontacija vlasti i društva i kad je jasno da će se stvari rešavati drugim putem i sredstvima. Populističke i budjave ideje o odricanju od poslaničkih plata bolje da ne komentarišem. Dakle igore, uzmite sendvič…

 • Vidim da su gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim i grobarom sakupili svakojaki sns olos i popeli ih na gornji sprat da jedu semenke i pljuju po casnim narodnim poslanicima u koje sns i pratece satelite ne ubrajam.

 • Da li ćete danas, konačno, nešto konkretno da kažete, da podsetite mandatara na korupciju i lopovluk čiji je on centar?
  Ili ćete da nastavite da drvite o poslovniku?
  Ako mu danas ne kažete u lice sve ono što građani znaju (ili bi trebalo da saznaju) onda vi zapravo i nemate šta da kažete.
  Ajmo življe malo. Udri bagru.

 • Ne može da im kaže ništa u lice jer neće ni imati prilike za to, uostalom juče ste videli kako će izgledati rad u skupštini. Može da im pljune pod prozor (a i on je povisok). Radiće oni šta im padne na pamet, može im se.

  • Само пратите.
   Имајте стрпљења.
   Као што је написала Ана у коментару, не будите нестрпљиви као деца.
   Поздрав.

  • Milane (ćirilični), imate pojašnjenje za dualno obrazovanje u tekstu ispod one prelepe slike (Jasmine Nikolić)… Zar nije prava kandidatkinja za zemenu ovog sadašnjeg mučenika… Pzivam i Anu da da podršku kandidaturi Džasmin, i da tako pokaže da nije – sujetna. Milanče, jedini DELOTVORAN način, izvinjavam se na mešanju, ali ovo govorim zbog amatera koji su upali u politiku – koji može dovesti do promene vladajućih u Skupštini – jeste NAPUŠTANJE iste – na način koji sam napisao u gornjem postu. Gandi je umro, sa njim, zajedno sa tim prohujalim vremenom – umro je i takav vid borbe za svoja prava. Djb osim palamudjenja – ne čini ništa KRUCIJALNO, da bi došlo do promene ponašanja vlasti prema i u Skupštini. Pa kad to tako taljiga – ŠTO BI VLAST BILO ŠTA MENJALA? Djb – da budem “opisan”, odnosno, narodski – slikovit, da nactram, ili možda dočaram – PALAMUDI. A imaju samo – PALA.

 • Poslovnik je zgodna tema kojom Veliki Manipulator mase ispred nosa opozicionom biku dok iza zavese nestaju milijarde eura. Dovoljno je samo da pratite trag tog novca i srusicete ga sa vlasti. Moji prijatelji koji su bili za DJB sada su razocarani. Kao da ste izgubili ostrinu ulaskom u Skupstinu. Narod kaze da gladan pas najzesce laje. Svaka revolucija dolazi iz praznog stomaka. Svaka vlast pada kada izgubi kontakt sa realnoscu i poruci narodu da “jede kolace ako nema hleba”. Svi se plasimo da i vi ne odete na odmor kao Patkica. Dobro je jedna osoba rekla da ne ide na proteste na kojima setaju bebe i vode se psi. Takvi socijalni protesti jednostavno nemaju snagu. Ako narod zeli da ga vlast cuje onda se na proteste ide sa “upaljenim bakljama”. Dvadeset hiljada takvih “baklji” moze istrebiti svaku “gubu iz torine”. Svako od nas moze biti luca ako svetli istinom. Diktatori ne padaju na izborima, jer njima “nije vazno kako narod glasa sve dok oni broje glasove”. Mobilizacija naroda ne dolazi kroz institucije korumpiranog sistema vec pomocu istine koja se mora glasno i jasno reci pa makar i na ulicama. Treba je reci tamo gde najjace odjekuje. Narod zna kako ga kradu, lazu, koje firme i objekte u Beogradu kupuju i otimaju. I narod cuti…cuti…kao bomba pred eksploziju. A oni menjaju zene. Tako su radili Tadic i Djilas, a sada Vucic i Mali. To je prvi simptom da im je vlast udarila u glavu. Kad razgradis drzavu lako ti je da razgradis i porodicu. Sada lazu i kradu, ucenjuju, prete, batinaju, ruse, a duzni su krv i u aferi helikopter, cuvar iz Sava male pod sumnjivim okolnostima umro je na VMA . Ako im se hitno ne stane na put uskoro ce da ubijaju. Ustajte vi suznji rada svog. Decu nam proteruju jer nemaju buducnost u ovoj zemlji, nas kinje neimastinom. Krvav je novac koji kradu od sirotinje. Veleizdaja je ekonomski i demografski unistiti svoj narod. Ako to uradis drugom narodu onda je to genocid, ako uredis svom to je veleizdaja za koju nema oprosta dok traje narodno pamcenje. Bice jos skrguta zubi. Ovo je samo pocetak. Ali narod je stoka. Svikao da trpi. Budi se ali sporo. Ustajmo ako smo ljudi. Bolje je umreti u borbi kao covek nego umreti kao prezreni rob. Uce nas da je covek coveku konkurencija u borbi za koru hleba, da je covek coveku vuk. A nije. Zakon Bozji je da covek podupire coveka, a Bog ce obojici dati hleb. Pomoci ce ako ima kome, sto rece onaj mozda najbolji medju nama sto zivljase za nasega vakta. Zar nije vec jednom bilo “ko ne cuje pesmu slusace oluju”. Samo tada su bili medjunacionalne oluje a sada ce biti medjuklasne, unutarnacionalne. Za svaki slucaj vlast u predsoblju drzi spakovane kofere za Dubai. Tamo im je ono sto im je najblize srcu. Novac. Narodna muka i jad. Ovi na Pesacaniku kukaju za propascu kulture. Kultura je cvet narodnog genija. Ona ne nastaje u lakim vremenima. Za nju nisu potrebni budzeti, placeni kostimi, filmadzije, ljudi koji zive tako sto ih drugi finasiraju da bi bili kulturni radnici. Kultura moze nastati i uz prosto ognjiste ako ima ko da je stvori. Najuzvisenija kultura nastaje u najtezim trenucima napora duha a ne u uslovima dokonosti i dekadencije od sitog zivota. Zar smo zaboravili “bez muke se pesma ne ispoja”. Zivot je pre borba, nego sebicno hvatanje za zivot. Kukavica je onaj ko nastoji sacuvati zivot po svaku cenu. Takav zivot je bedan i nedostojan coveka. I prst na celo. A zatim ustani i bori se. Nema nazad. A dovoljno napred je uvek grob. Zasto se plasiti smrti kad je ona rodjena sa nama. Svakoga trenutka ionako umiremo. Pa bolje je onda umreti kao covek boreci se kao covek. Mi vasa prava i imovinu ne diramo. Zato nam vratite nasa prava i nasu imovinu. To je sve.

 • Pozdrav SVIMA.
  Uporedno pratim zasedanje Skupstine i pisem.
  Ovaj govor nasega Sase je za Anale. Sta god da bude dalje, nije bitno. Radi nas Dosta Je Bilo.
  Pozdrav Svima od
  jednog Zike

  • @ Čika Žiko
   Šta se ovo radi?
   Ovo ja uopšte ne razimem.
   Mislim da je ovo naša neka taktika.
   Ali ovakv pristup politici još nije viđen.
   Pa ljudi naš narod ne može da shvati prostije stvari a ne skupštinski performans.

  • Aragi moj premili Svedok
   Ja sam Vašim upozorenjima iznenađen i uvređen.
   Ja koji toliko tragam i upirem se da objasnim teške trenutke
   za naš pokret, a vi ljubomorni na mene pa mi uzvraćate takvim kvalifikacijama.
   E da vam pošteno kažem to u najanju ruku nije srpski počteno.
   Uljudimo se i ako smo Srbi.

 • Ovo stvari nisu bitne.
  Trebalo pre insistirati na besplatnoj zdravstvenoj zastiti. KAO SNP sto je prihvatio iz vlasti. Da vlast prihvati preko sve vise partija predloge tako dobre.
  Ili predlog Nove stranke o lekarskom pregledu za sve ministr.
  Mislim da opozicija treba biti bolja . Ona moze biti bolja kada se bude bavila vfise strukturnim temam,a kao skolstvo, zdravstvo, kultura a manje aferama i poslovnikom.

 • Cao I Tebi Vilogorski, i SVIM ostalim.
  Pa ne razumem ni ja ali naslucujem dobro. Naravno ima i udeo da tako hocu da vidim, mada se trudim da sam analitican i objektivan
  Ovakav jasan govor o toliko tema je pripremljenost, verovanje, skrenost i stalozenost. Da je taktika bilo bi neiskreno, proracunato i u tome bii svako pa i nas DJB posustao. Po meni nas DJB Inastupa iskreno. Nema pragmatike, proracunatosti gde bi posustali i zato ide uspesno. Polako ali ide. A danas je bio taj vazan korak i bio jasan i uspesan, po meni, jednom Ziki.
  Nema opsirnosti i tacnosti Pajtica (bio dobar, ali preopsiran i dao vise mogunosti za skretanja sa tema), nego krace i jasnije, kao Sasa i gde je Vucic otisao, pa nije posteno smeo ni na US porez, al zato mu bio Risticevic da mu “pomogbe” oko preplanulosti. Mos misliti.
  Javio sam se u sredini izlaganja naseg Sase svestan da ce biti skretanja sa pokrenutih pitanaj ,da ce sam Sasa reagovati neprimereno i “pogresiti”.
  Nama kao simpatizerima i gledaocima je teze, pratimo, komentarisemo nase zelje, zameramo sto nije odgovorio, ovako ili onako, a nasem DJB u u Skupstini je lakse, oni ce i “omanuti” “pogresiti” “ispasti naivni”, ispasti smesni” ali ce se i ispravljati, posto su “uzivo” okipljeni oko principa DJB vec dovoljno dugo, da mogu pretpostaviti sve teskoce sa kojim se mogu sresti, daleko vise nego mi koji ih hvalimo ili dobronamerno kritikujemo ovako.
  Mi ovde uvek olako mozemo reci “STA RADITE!. Vidite niste me slusali, pa Vam se desio propust”, Ja nisam takav ja mislim da su propusti normalni i da je normalno ispravljati ih.
  Hajde ovako za laku noc Tebi Vilogorski i svim ostalim, Po meni ovo prvo izlaganje naseg Sase je bilo odlicno, neka propusti mnoga sledeca, neka “omane” i ineka, ali neka ponovi ovakvo bice dobro. (U gledanje Seddnice sam se ukljucio oko 17i30, pa ako je bilo neko i pre nisam ga video)
  Jos jednom pozdrav Vama Vilogorski i SVIM ostalim, i nadam se da cu sutra oko 17 -18 naici na dosta lepih komentara
  jedan Zika

  • Čika Žiko Vi ste jedan prevejani Lisac u pozitivnom smislu.
   Narod lepo kaže: ” U šali sto privali ”
   Prijatno Vam veče čika Žiko 🙂

  • @Vilogorski, koji je tacno vas predlog osim sto samo kukate i spinujete nesto? Odustati od principa DJB i sta , uci u neku vlast sa SNS-om da bi se docepali boljih pozicija, jer to je real politik? Gospodine pa Vucic bi vam dao i hleba i igara samo da mu ovo izboksujete a vidim svesni ste vi toga. Vi ste nekakav bot na visem zadatku, sepcijalne jedinice…nema ni govora o napustanju principa uredjenog drustva jer kako neko gore reche izgubice glasove nas drugih koji drzimo pokret nasim glasovima jer mu VERUJEMO, kad to prestanemo nema ni pokreta. Zato, uzalud vam trud sviraci. Potpuno unistenje partokratije, ekstraktivnih institucija i negativne selekcije i uvodjenje Srbije u 21 vek je nas imperativ i ideja vodilja. Ne bi mogao da pogledam sebe u ogledalo kada bi pristao na vase predloge, a sto me cini srecnim ne bi ni ostali u DJB-u. Stoga idite sa vasim misaonim egzibicijama kod Risticevica ili LDP-a i tamo uzivajte sa istomisljenicima kojima je itekako blizak vas nacin “misljenja”. Ako nemate konstruktivan predlog batalite jalovo spinovanje kojim se reklamirate ovde. Kao da ste brat Vucicu sa tim egomanijakalnim samozadovoljavanjem. Pokret se drzi principa, pronikao je u srz partokratske destrukcije i ide pravim putem, nas interesuje kako da ovo objasnimo i priblizimo sto vecem broju ljudi a ne kako da se docepamo komada vlasti. Posto je istina na nasoj strani vreme radi za nas, a to je ono sto najvise plasi vas i vlast…zato kao sto pesma kaze, uzalud vam trud sviraci…

  • @ Danilo,
   Sad tek ugledah Vaš odgovor, pa kao ozbiljn čovek da Vam i odgovorim.
   Pošto niste verovatno pratili moje komentare od početka ili niste toliko izverzirani u polemici ili pak ono najgore da Vas neko drška da vi tako površno komentarišete izuzetno teška političko ekonomska pitanja, a vidi se da ste zeleni evo vam upravo moje zapažanje ekspozea mandatara.
   Iz ove moje kratke a jasne analize možete videti sve nedostatke i ozbiljnost moje kritike.
   E sada nek vaši mudraci daju bolji osvrt na ovu temu.
   Toga nema niti vi to znate vi se krijete iza društvenih mreža i narodu prodajete maglu.
   MOJ OSVRT NA EKSPOZE:
   U ekspozeu ne postoji jasan mehanizam usaglašavanja međusobno suprotstavljeni kategorija, rasta primanja u javnom sektoru i smanjenja budžetskog deficita.Optimizam iz premijerovog ekspozea kojim je predstavljen program nove Vlade, nisu radili ekonomisti pa nije jasno na koji će način država da ostvari najavljeni veliki privredni rast. Kako će da uveća budžet i poslodavci budu zadovoljni, kako će da uveća primanja u javnom sektoru i penzije a da istovremeno smanji deficit u državnoj kasi? Ovakvim odnosom je nemoguće da do značajnog rasta i dođe. Veliki je problem to što na nivou ministarstava i ključnih institucija nema profesionalaca koji bi ukazali na ključne zamke ekonimskih projekcija pa da ti principi budu uvaževani. A to je ključ za rešenje haosa u kome se privreda nalazi još od 2008. godine, posle onog kratkotrajnog investicionog talasa, kada je u sistem ubačen značajniji novac od privatizacije nekoliko velikih i uspešnih kompanija iz godine u godinu privreda beleži sve veće gubitke a da država nije definisala uzroke.Zato nam je još uvek nedostižna i polovina iznosa od oko tri milijarde direktnih ulaganja, što je prema nekim računicama neophodno da bi se pokrenuo razvojni zamajac Politika stimulacija potpuno je zapostavila domaće resurse i to je jedan od osnovnih uzroka što nije uspostavljen sistemski povoljniji ambijent. To bi moralo da se menja, ali od toga ništa, to nema ko da projektuje. Kako u ministarstvima tako i u zemlji.
   Još jasnije ovde nema ko da uradi dugoročan plan ekonomskog modela koji funkcioniše

  • @Vilogorski, bez uvrede vas osvrt na ekspoze je prilicno plitak, tipicno jednodimenzionalno “skolski”, niste me ubedili da sagledavate ijedan aspekt situacije bolje od Radulovica i Pavlovica. Svi smo mi ovde upoznati sa manama ekspozea i manama same politicke predstave sns-ovaca i ostale boranije. Vama savet, nemojte da se izdizete iznad pokreta bez osnove i da gurate cinicnim provokacijama debla pod tockove. Ako vas zaista interesuje kako je zamisljen preporod drustva upoznajte se bolje sa idejama pokreta i cinjenicama iz saradnje Radulovica i Pavlovica sa istim tim mandatarom i ostalim satrapima. Sve sto je pokretu potrebno je da se sto je moguce siroj populaciji ovo priblizi i komunicira. Ja ne postujem to sto vi radite ovde. Preterana isprazna sujeta siba iz vasih moze se reci ogorcenih komentara a nikakvog konkretnog predloga i plana za akciju. Najgori tip radnika ste, onaj koji samo kuka i nalazi izgovore, takvih u Srbiji ima koliko hoces, ako ne zelite, ne znate ili ne mozete da trazite i realizujete resenja onda se naprosto sklonite. Ne postoji ni jedan jedini aspekt pokreta koji mozete da komentarisete sa visine ili kome treba nekakav vas savet i doprinos. Ne znam zbog cega se uporno gurate sa nekakvim “mesijanskim” pogledima. DJB ce u skupstini pronaci svoj put, a i na terenu, na tome se radi. Vidi se da ste stari i neizivljenog ega, ako niste bot onda nesvesno uporno radite njihov posao…a ne mogu da verujem da vas je zivotno iskustvo naucilo da je korisno izdati principe, bajat vam je taj Makijaveli nakon 3 decenije lazi i nemorala srpske politike, skocite do Arcibalda Rajsa malo da osvezite karakter…mi necemo trgovati sudbinom nase dece, dosta je bilo gospodine.

 • Poslovnik je dokument koji je nekom prilikom usvojila Skupština. Insistiranje da se on primenjuje i da se poslanici i drugi koji se na sednicama Skupštine pojavljuju ponašaju u skladu sa poslovnikom je obavezno za poslanike DJB jer smo ih zato i glasali.
  Neargumentovani i uvredljivi komentari koji to smatraju nevažnim su beznačajni i njih kao takve treba vrednovati.
  Držanje načela – poštovanje Ustava, zakona i pravila ponašanja su vrlo snažno oruđe u našim rukama. Podržavam naše poslanike u takvim nastojanjima. U ovom trenutku oni brane dostojanstvo građana Srbije.
  Govoriće oni i o ekspozeu mandatara i o ličnostima ministara koji politiku iz ekspozea treba da sprovedu i o problemima i izazovima koji nisu tu pomenuti. Govoriće ako im daju priliku a jako se trude da in ne daju a pridružuju im se i neki komentatori na ovom sajtu. Neki su podržavaoci politike SNS pa pošto tamo nemaju sajt za komentare rade to na našem. To je u redu bar možemo sa njima da raspravljamo.

  • Sve ste odlično rekli Borislave, jasno i koncizno kao i uvek. Pozdrav takođe i ćirilčnom Milanu i jednom Žiki.

  • Postovana Ana Hvala i Veliki pozdrav Vama takodje i naravno Svim ostalim citaocima.
   A zaboravljam, pa se ispravljam, pozdrav, ohrabrenje i podrska nasem Dosta Je Bilo. Ova dva dana su veliki uspesan pocetak).. Danasnji dan je bilo malo teze pratiti nego jucerasnji ali i ovako letimicno bilo je uspesno.
   Jos jednom Veliki pozdrav Vama Ana, hvala sto ste me pozdravili, a naravno pozdrav svim ostalim dobronamernim i ostalim citaocima od
   jednog Zike