Ауторски текст Војводина Скупштина

Нови Сад: Вртлог Скупштине

Током само једног месеца Скупштина Новог Сада је у стању да најави и одржи 4 седнице, од којих обим материјала достиже и 149 тачака дневног реда. Ово рад одборника чини немогућим и они који стварно желе све да проуче и смислено дискутују на седници, доведени су у безизлазан положај. Гласачка машинерија СНС-а, која нема намеру нити интерес да се припрема за седнице, механички и по команди свакако изгласава све. Развија се једноумље, а и позиција и опозиција губе смисао. Скупштина је само форма.

Vrtlog slova

Препричати вртлог догађаја и издвојити детаље који би грађанима били најитересантнији је готово немогуће. Ипак сматрамо да је важно да се, из свог тог лудила и шизофреније, нешто упамти и да остане за генерације које долазе као пример како не треба да се ради.

На пример, пета седница Скупштине града одржана је 22.07.2016. Када је заказана имала је 56 тачака дневног реда, а до почетка седнице чак 98! Количина материјала за седницу се свакодневно повећавала, и на крају је износила скоро 10 килограма штампаног материјала, или негде око 1000 куцаних страна, како је коме лакше. Свакоме је апсолутно јасно да није постојао интерес да се о било којој тачки од поменутих 98 озбиљно расправља, а теме су биле изузетно важне: од ребаланса буџета па до извештаја о раду јавних предузећа…

На самој седници, усаглашавање дневног реда је трајало готово два сата, јер је тенденција већине да се обједињавањем расправа по тачкама дневног реда смањи обим посла направила конфузију, а збуњени су сигурно највише били грађани који покушавају да прате рад градске Скупштине. Одборницима је отежана припрема за дискусију и сама дискусија. Одборници из опозиционих редова су, наравно безуспешно, рекламирали повреде пословника. У једном тренутку, владајућа већина је у својој безобзирности отишла толико далеко да је изгласала да период од 08.00 до 10.00 часова није период од 2 сата него више, како би умирила наше настојање да се иизборимо за временске интервале који у ствари служе да омогуће нормалан рад. Следећи пут је реално очекивати да се у подне гласа да је поноћ… Више о овом догађају можете прочитати на линку: Нови Сад: Времена релативитета

Када је дневни ред усаглашен, расправљало се обједињено о извештају о извршењу буџета за првих 6 месеци 2016. године и о изменама и допунама буџета за 2016. годину што је, по речима искуснијих одборника, незабележен случај у историји градске Скупштине.

Након тога, усклађиване су одлуке о оснивању јавних и јавних комуналних предузећа, због доношења новог Закона о јавним предузећима. Занимљиво је да, у Новом Саду, јавна и јавно комунална предузећа имају право кредитног задуживања код комерцијалних банака. За разлику од нас, ниједна одборничка група овакву могућност није видела као нешто што је проблематично, иако је јасно да би такав потенцијални кредитни аранжман враћали сами грађани. Наша одборничка група је гласала против оваквих предлога.

У наставку седнице, анализирали су се извештаји о раду јавних и јавно комуналних предузећа као и установа културе чији је оснивач град Нови Сад. Наведени извештаји су, заправо, огледало власти СНС-а и његових сателита. Огромна већина градских предузећа су пословала са губитком, чак и она која (попут градског саобраћајног предузећа) имају апсолутно монополску позицију у пружању својих услуга. Наравно, такво пословање није никаква препрека за трошење средстава на репрезентацију, различите донације, пропагандне активности и сличне сумњиве работе које, без двоумљења, доказују феудални поглед владајуће гарнитуре на Нови Сад. Као и у претходним случајевима, наша одборничка група је гласала против предложених извештаја.

У трећем делу седнице, око 22 часа, председник Скупштине је, вероватно зато што се и сам уморио од толиког седења, предложио да се по преосталим тачкама дневног реда дискусија ограничи на 3 минута по одборнику, односно 6 минута за председнике одборничких група. На такав лицемеран потез скупштинске већине, наша одборничка група није желела да пристане. Сматрали смо да је свака тачка на дневном реду подједнако важна и вредна дискусије без обзира о чему је реч, и да је чињеница да је Скупштина заседала више од 12 сати последица неорганизованости и лошег рада Градског већа и председника Скупштине.

Како другачије тумачити ситуацију да је, од момента проглашења изборних резултата до конституисања Скупштине Града беспотребно изгубљено готово 45 дана а да се, након конституисања, за три недеље заседа четири пута? Неозбиљно, неодговорно и бахато!
ДОСТА ЈЕ БИЛО!

Реља Алексић
одборник покрета “Доста је било”
у Скупштини Новог Сада

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар