Autorski tekst Vojvodina Skupština

Novi Sad: Vrtlog Skupštine

Tokom samo jednog meseca Skupština Novog Sada je u stanju da najavi i održi 4 sednice, od kojih obim materijala dostiže i 149 tačaka dnevnog reda. Ovo rad odbornika čini nemogućim i oni koji stvarno žele sve da prouče i smisleno diskutuju na sednici, dovedeni su u bezizlazan položaj. Glasačka mašinerija SNS-a, koja nema nameru niti interes da se priprema za sednice, mehanički i po komandi svakako izglasava sve. Razvija se jednoumlje, a i pozicija i opozicija gube smisao. Skupština je samo forma.

Vrtlog slova

Prepričati vrtlog događaja i izdvojiti detalje koji bi građanima bili najiteresantniji je gotovo nemoguće. Ipak smatramo da je važno da se, iz svog tog ludila i šizofrenije, nešto upamti i da ostane za generacije koje dolaze kao primer kako ne treba da se radi.

Na primer, peta sednica Skupštine grada održana je 22.07.2016. Kada je zakazana imala je 56 tačaka dnevnog reda, a do početka sednice čak 98! Količina materijala za sednicu se svakodnevno povećavala, i na kraju je iznosila skoro 10 kilograma štampanog materijala, ili negde oko 1000 kucanih strana, kako je kome lakše. Svakome je apsolutno jasno da nije postojao interes da se o bilo kojoj tački od pomenutih 98 ozbiljno raspravlja, a teme su bile izuzetno važne: od rebalansa budžeta pa do izveštaja o radu javnih preduzeća…

Na samoj sednici, usaglašavanje dnevnog reda je trajalo gotovo dva sata, jer je tendencija većine da se objedinjavanjem rasprava po tačkama dnevnog reda smanji obim posla napravila konfuziju, a zbunjeni su sigurno najviše bili građani koji pokušavaju da prate rad gradske Skupštine. Odbornicima je otežana priprema za diskusiju i sama diskusija. Odbornici iz opozicionih redova su, naravno bezuspešno, reklamirali povrede poslovnika. U jednom trenutku, vladajuća većina je u svojoj bezobzirnosti otišla toliko daleko da je izglasala da period od 08.00 do 10.00 časova nije period od 2 sata nego više, kako bi umirila naše nastojanje da se iizborimo za vremenske intervale koji u stvari služe da omoguće normalan rad. Sledeći put je realno očekivati da se u podne glasa da je ponoć… Više o ovom događaju možete pročitati na linku: Novi Sad: Vremena relativiteta

Kada je dnevni red usaglašen, raspravljalo se objedinjeno o izveštaju o izvršenju budžeta za prvih 6 meseci 2016. godine i o izmenama i dopunama budžeta za 2016. godinu što je, po rečima iskusnijih odbornika, nezabeležen slučaj u istoriji gradske Skupštine.

Nakon toga, usklađivane su odluke o osnivanju javnih i javnih komunalnih preduzeća, zbog donošenja novog Zakona o javnim preduzećima. Zanimljivo je da, u Novom Sadu, javna i javno komunalna preduzeća imaju pravo kreditnog zaduživanja kod komercijalnih banaka. Za razliku od nas, nijedna odbornička grupa ovakvu mogućnost nije videla kao nešto što je problematično, iako je jasno da bi takav potencijalni kreditni aranžman vraćali sami građani. Naša odbornička grupa je glasala protiv ovakvih predloga.

U nastavku sednice, analizirali su se izveštaji o radu javnih i javno komunalnih preduzeća kao i ustanova kulture čiji je osnivač grad Novi Sad. Navedeni izveštaji su, zapravo, ogledalo vlasti SNS-a i njegovih satelita. Ogromna većina gradskih preduzeća su poslovala sa gubitkom, čak i ona koja (poput gradskog saobraćajnog preduzeća) imaju apsolutno monopolsku poziciju u pružanju svojih usluga. Naravno, takvo poslovanje nije nikakva prepreka za trošenje sredstava na reprezentaciju, različite donacije, propagandne aktivnosti i slične sumnjive rabote koje, bez dvoumljenja, dokazuju feudalni pogled vladajuće garniture na Novi Sad. Kao i u prethodnim slučajevima, naša odbornička grupa je glasala protiv predloženih izveštaja.

U trećem delu sednice, oko 22 časa, predsednik Skupštine je, verovatno zato što se i sam umorio od tolikog sedenja, predložio da se po preostalim tačkama dnevnog reda diskusija ograniči na 3 minuta po odborniku, odnosno 6 minuta za predsednike odborničkih grupa. Na takav licemeran potez skupštinske većine, naša odbornička grupa nije želela da pristane. Smatrali smo da je svaka tačka na dnevnom redu podjednako važna i vredna diskusije bez obzira o čemu je reč, i da je činjenica da je Skupština zasedala više od 12 sati posledica neorganizovanosti i lošeg rada Gradskog veća i predsednika Skupštine.

Kako drugačije tumačiti situaciju da je, od momenta proglašenja izbornih rezultata do konstituisanja Skupštine Grada bespotrebno izgubljeno gotovo 45 dana a da se, nakon konstituisanja, za tri nedelje zaseda četiri puta? Neozbiljno, neodgovorno i bahato!
DOSTA JE BILO!

Relja Aleksić
odbornik pokreta “Dosta je bilo”
u Skupštini Novog Sada

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar