Догађај Скупштина

ВИДЕО: Лице и наличје српског парламентаризма

Како се мандатар понаша у Скупштини током расправе са посланицима опозиције?

Мандатар је гост у Народној скупштини. Он одговара народним посланицима.

Оваквим понашањем мандатар унижава Скупштину и урушава институције.

Омаловажавање политичких противника и вређање је јако лош манир и знак је велике слабости. Ми то нећемо никада радити.

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • @ Evo ja kritikujem ekspoze njegov deo privrednog razvoja, dok moji prestavnici u skupštini kritikuju rečnik i ponašanje premijera.

  U ekspozeu ne postoji jasan mehanizam usaglašavanja međusobno suprotstavljeni kategorija, rasta primanja u javnom sektoru i smanjenja budžetskog deficita.Optimizam iz premijerovog ekspozea kojim je predstavljen program nove Vlade, nisu radili ekonomisti pa nije jasno na koji će način država da ostvari najavljeni veliki privredni rast. Kako će da uveća budžet i poslodavci budu zadovoljni, kako će da uveća primanja u javnom sektoru i penzije a da istovremeno smanji deficit u državnoj kasi? Ovakvim odnosom je nemoguće da značajnog rasta i dođe. Veliki je problem to što na nivou ministarstava i ključnih institucija nema profesionalaca koji bi ukazali na ključne zamke ekonimskih projekcija pa da ti principi budu uvaževani. A to je ključ za rešenje haosa u kome se privreda nalazi još od 2008. godine, posle onog kratkotrajnog investicionog talasa, kada je u sistem ubačen značajniji novac od privatizacije nekoliko velikih i uspešnih kompanija iz godine u godinu privreda beleži sve veće gubitke a da država nije definisala uzroke.Zato nam je još uvek nedostižna i polovina iznosa od oko tri milijarde direktnih ulaganja, što je prema nekim računicama neophodno da bi se pokrenuo razvojni zamajac Politika stimulacija potpuno je zapostavila domaće resurse i to je jedan od osnovnih uzroka što nije uspostavljen sistemski povoljniji ambijent. To bi moralo da se menja, ali od toga ništa, to nema ko da projektuje. Kako u ministarstvima tako i u zamlji.
  Još jasnije ovde nema ko da uradi dugoročan plan ekonomskog modela koji funkcioniše

 • Dragi DJB Poslanici,
  Pre svega, cestitam na istrajnosti! Odlicni ste, samo nastavite!
  Jedan ljubazni predlog/molba: kada god imate priliku da postavite pitanje, probajte da izaberete pitanje na koje je tesko dati kvalitativni odgovor…
  Primer pitanja: “Koliko je kostala vojna parada?”.
  Sto je pitanje krace/direktnije, to je teze izvrdati odgovor… Razmontirajte sistem, progledace ovaj napaceni narod…
  Veliki pozdrav! 🙂

 • Lepo ja vama kažem da od gandijevske taktike u zemlji Srbiji nema ništa. U pravu je Makarije, kada kaže da su njegovi simpatizeri, a i velika većina neutralnih oduševljeni ovim brisanjem patosa sa Radulovićem, Vukadinovićem, Obradovićem i svim ostalim opozicionarima, uključujući čak i Šešelja. Ogromna većina naroda ne vidi nikakav problem sa ponašanjem te arogantne nevaspitane svinje. Stegnite zube i na sred sednice, pred kamerama mu recite , što reče Maršićanin, da je Kaligula doveo u senat konja, a Vučić u skupštinu celu ergelu, i tri svinje, sebe, maju gojković i marjana rističevića. Recite to, pa makar vas izbacili. To je jedini način da većina građana uopšte konstantuje problem.

 • Интересантно је да, када се погледају ови снимци и реакције и понашање Александра Вучића, да ми уствари присуствујемо показивању манира и менталитета какве су у време ропства под Турцима имали турски везири на нашем брдовитом Балкану.
  Ја бих волео да је АлеВу макар некад озбиљније читао дела Иве Андрића који је довољно изразито приказивао такве ликове. Налик везировом улизицама и потурицама из Андрићевих дела личе и реагују кандидати за министре, а нарочито “Небојша из Београда”.
  Разлика између тадашњих Турака и садашњих владара је у томе што ови данас, осим турског средњевековног, освајачког и неевропског (примитивног, нецивилизованог, паганског) менталитета, данашњи су некадашњи Титови пионири и омладинци са вредностима субкултуре турбо-фолка и дизел-момака из ’90-их…
  Да су читали озбиљније дела Иве Андрића, поштовали Бога и људе као Божију децу, и слушали музику типа The Clash и Talking Heads као поједини, била би то сасвим друга прича.
  Александре, Небојша и остали, жалимо вас.

 • ” AHAAA, DAKLE, IPAK STE DOBILI NEKE PARE – SAMO DA BUDE JASNO!” – izgovara (neutralna i “tehnička”) predsedavajuća Maja Gojković – i isključuje mikrofon poslaniku opozicije iz S.Palanke… A pre toga – poslanik i bivši predsednik te opštine iz redova Ds (valjda), ukazuje mandataru na neosnovanost njegove tvrdnje da su mu sve opštine ravnopravne, ističući da mandatar favorizuje opštine u kojima je na vlasti Sns – i da je – neistinita tvrdnja mandatara – da je i palanačka opština dobila novac od Vlade, pojašnjavajući činjenicu da odredjeni manji novac koji je i stigao u tu opštinu, nije novac koji je donirala Vlada – kako je neistinito ustvrdio mandatar, već da je to novac iz 8 godina starog ugovora o nekoj zajedničkoj investiciji dve opštine i predstavlja – staru ugovornu realizaciju. Mandatar – nije imao repliku na ovu činjenicu, jer nije imao šta da replicira, ućutao je. Imala je zato – ni sa čim izazvana i van prava i poslovnika – eto, presedavajuća Maja… Manir postaje sve ukorenjeniji, s druge strane, poslanici Djb su se danas ispucavali radi reda. Tanke diskusije u vezi sa nekim delovima ekspozea. Zapravo, nešto su tucmucnuli (barem do ovog momenta), a toliko bitno da Vučić nije ni osetio potrebu da iole dublje (duže) onaniplicira, suprotno svom maniru. Svako dalje ostajanje u Skupštini, vodi razvodnjavanju opozicionih težnji, a jačanju vladajućih. Neobična je činjenica da su radikalni poslanici danas bili daleko konkretniji, uspešniji. Posebno neki Mirčić. Vučić nije imao jasne odgovore, zabašurio je koliko je mogao, medjutim, to je bilo uočljivo. Djb – mora da preispita svoju političku strategiju. Još više – osnove svog delovanja u Skupštini. Kliberanti u redovima Djb, levo i desno od ozbiljne Jasmine – Aleksandar S., Pavlović, plava neka sa naočarima iz njih, takodje, moraju da preispitaju svoj stav i da shvate (ne)ozbiljnost svog delovanja. O čitanju pesmice tokom izlaganja, pazeći da ne preskoče napamet naučene strofe, da i ne govorim.

 • Ljudi, ovo je prevazislo sva moja strahovanja. Ovo sa skupstinom je cist i ocigledan bezobrazluk. Nema svrhe vise se ni javljati za rec, odmah se to prekida bez ikakvog suvislog obrazlozenja. I sta da se sad radi, od neke parlamentarne borbe o kojoj smo mastali, nema nista. Ovako ce ceo mandat siledzijski prekidati svaki put poslanike DJB, a Sashu ce svaki put posebno ismejavati u vezi “neplacenog” poreza ili bilo cega vec. Treba imati debele zivce pa to sve istrpeti, ali treba biti uporan i bolje pripremljen za borbu. Ovako i ono sto su i uspeli da kazu to su vec i vrapci zapamtili, a mahanje poslovnikom je izgledalo groteskno.
  Auh!

 • Опште лудило, примитивизам, надменост, недостатак елементарне културе, препотентност, необразованост, ступидност, умоболност, мржња, понижавање……. то је наша скупштина. Шта ће нам народно позориште – имамо народну скупштину! Па и садашњи радикали су далеко културнији од њихових отпадника – напредњака. Они су се бар решили њих. А ми? Жалосно је за шта и за кога је овај народ гласао кад се СНС и њихов први човек тако понашају. Ужас!

  Душан МАРКОВИЋ
  члан ДЈБ

 • Kada postavljate pitanja Vucicu postavite samo ona na koja ne moze da da odgovor. Ne smete da mu dajete prostor za manipulacije.Jednostavno pitajte ga samo za tuzbu i prekinite.Onda ga pitajte za Savamalu pa opet prekinite.Kada mu postavite vise pitanja uspe da se izvuce.PItajte ga za Ikarbus, za raketu Alas koja ce se izvoziti u Emirate koji ce je navodno finansirati.Ne treba vam ni 30 sekundi za izlaganje.Ne smete da mu ostavljate prostor da vas napada.Pitajte ga samo jedno pitanje.

 • Ponoviću još jednom dragi moji DJB-ovci: ŠTA STE OČEKIVALI?
  Znali ste valjda i pre zasedanja i pre ulaska u Skupštinu s kim imate posla. Zašto bi se oni drugačije ponašali kad su se i dosad tako ponašali i dobili su izbore. Oni su takvi i drugačiji neće biti.

  Meni ovo grupno dizanje poslovnika i grupno stajanje uopšte ne deluje kao nešto pametno niti kao efikasan vid borbe.
  Da budem iskren, bilo mi je tužno da gledam kako im se sami nameštate “na volej”. Oni nikakvu poruku nisu primili, samo su vam se podsmevali i užiali u tome.
  A mislim da je i velikom broju gledalaca prenosa to bilo smešno.
  Vučić kaže” hajde ustanite još malo, Jasmina ustane. Dok stoje DJB poslanici, Radulović smrknuto ozbiljan, a nekoliko poslanika (uključujući i Stevanovića) se smeju zajedno sa SNS-ovcima.
  Tužno i glupo.

  Jedino što je bilo na mestu je ovo poslednje Radulovićevo obraćanje.
  Mislim da je to prava demonstracija pristojnosti kojoj ne mogu da se podsmevaju.
  Bez “performansa” samo rečima.

  • Zašto mislite da nisu ovo očekivali? Jednostavno, ne postoji drugačiji način da se borite protiv ovakvog bezobrazluka – razmislite, ovde se ne radi samo o poenima na jednoj sednici, nego da sav ovaj materijal, sva ukazivanja o greškama i prekršajima postoje kao dokaz principijelnosti DJB – tako da kada budu u prilici da oni odlučuju nema šta da im se prigovori – naprotiv, da možete da im zaista poverujete da ono što kažu to i ispune. Jeste da bismo mi svi da se nešto brzo promeni i mnogo smo očekivali jer je ovakvo vređanje inteligencije na sve načine zaista prevršilo svaku meru – ali DJB je opozicija i mogu samo da uzimaju više medijskog prostora da bi sledeći izbori bili drugačiji…

   Takođe – snimak nije potpun – mislim da je Jasmina krenula da ustaje iz protesta ili možda čak i da izađe i da je tada tek krenuo taj komentar “hajde, ustanite još malo”. A to što se smeju i poslanici DJB je samo ljudska reakcija – situacija je zaista tragikomična – taj osmeh je reakcija na besmislenost, a ne pridruživanje “dobroj” šali.

   Samo napred DJB i hvala takođe na ažurnosti u izveštavanju prethodnih dana, posebno na twitter-u!

  • Bilo bi glupo se snjima nadvikivati, MI SMO DRUGACIJI, Srbija se mora menjati ovaj prostakluk i primitivizam je neodrziv. Ma koliko izgledalo ruzno ipak su poslanici DJB odneli pobedu jer su pokazali pred celom srbijom ko su zapravo oni.

  • Oce Makarije nisu oni ustali zbog onih koji ce se zajedno sa Vucicem smejati, vec zbog onih koji ce shvatiti zasto su se oni ustali. Oni su ustali zatu sto ih je Vucic vredjao, a time vredja i mene koji sam glasao za DJB. Nisu poslanici DJB vojska pa kad komadant naredi ustani svi ustaju, a kad kaze sedni svi sednu. Tako rade oni i SNS – a, rade sto im vodja naredi. Sad sto ste videli da se neko od njih nasmejao ili ustao a ostali nisu, jaka stvar. Vi u stvari kroz ove sitnice ne vidite ili necete da vidite sustinu. Taj covek koji nam se ovako kako se danas smejao smeje u lice vec cetiri godine. I ne samo to unizava nas i ponizava kao da smo stoka i ako mu dopustimo jos malo stavice nam lance oko vrata pa neka bude onako kako je zamislio. Jedini koji u skupstini trenutno stoje kao brana takvoj politici jesu poslanici DJB. Ovakav nacin komunikacije kakav preferira Vucic moze da se koristi kad god hocete. Ne odgovarati na kritike, izvrtati cinjenice, lagati, vredjati, omalovazavati to moze svako. Mogao sam i ja umesto ovakvog teksta koji pisem napisati takav da se krstite i levom i desnom, da Vas izvredjam, ponizim, ocrnim to bar nije problem. I sta? Da li bi ste Vi uzvratitli istom merom? Ako bi isti ste ko Vucic.
   Postovani poslanici DJB. Ovo najiskrenije pisem. Hvala Vam. Hvala sto ste takvi kakvi ste, sto ste mi vratili veru da u Srbiji ima LJUDI u politici, pristojnih i normalnih. Hvala Vam sto mogu da se nadam da ce moj sin moci moci da zivi u normalnoj drzavi, a sa njim i ja barem jos ovo zivota sto je ostalo. Molim Vas u ime njega i svih mladih ljudi u Srbiji istrajte i ostanite takvi kakvi jeste.Nasmejte se kad vam se smeje, ustanite kad vam se ustaje i sednite kad vam se sedi, ali nikad ne menjajte principe za koje se zalazete i za koje ste glasali. Nisam neki veliki vernik ali Bog Vam pomogao.

  • Draga @ Nado, @ misko i @ Bosko

   Sve ja razumem to što vi pišete. I slažem se dobrim delom.
   Samo ne pričamo o istom.

   Ovo što su uradili poslanici DJB ostavlja utisak isključivo na nas koji smo VEĆ opredeljeni za tu političku opciju.
   Mislim da na ogromnu većinu ostalih deluje upravo onako kako sam ja opisao. A to je problem.

   Naprednjaci poruku nisu shvatili i gledali su ih kao budale. Oni su se najiskrenije smejali (podsmevali). Uživali su u tome.
   Njihovi “tvrdi” glasači su u potpunosti delili to mišljenje.
   Njihovi “meki” glasači možda nisu u potpunosti delili to mišljenje, ali je i njima delovalo da se poslanici DJB glupiraju oko nekih proceduralnih sitnica. Njima izgleda da se Vučić bavi važnim i životnim stvarima, a DJB budalaštinama koje se života građana ne tiču.

   Politički neutralni građani verovatno imaju podeljeno mišljenje. Nekima to izgleda kao ono kad su radikali ustajali i oblačili majice sa Šešeljevom slikom – neozbiljni izraz nemoći.
   Neki možda imaju razumevanja, a to su oni koji već ne vole Vučića, pa im se sviđa bilo kakva opcija koja je protiv njega.

   Žao mi je što nemamo mogućnosti da kao u ozbiljnom marketingu ove snimke pokažemo nekoj fokus grupi i na osnovu toga utvrdimo kakav utisak to ostavlja. To bi bilo najmerodavnije, ali su takva istraživanja suviše skupa.
   Moja procena je da većina građana nema nekog naročitog razumevanja za takvo ponašanje DJB.
   Naravno, ne mora da znači da je ta procena ispravna. Ali ukoliko jeste, onda pokret ima veliki problem u komunikaciji s javnošću, što je u uslovima medijske blokade i prljave kampanje veoma loše.

   Sve u svemu, sasvim je u redu da vi sa toliko žara podržavate DJB, ali možda možete da ponekad stvari posmatrate i iz ugla onih ljudi koji još uvek nisu “osvešćeni” i za čije glasove DJB tek mora da se izbori.
   Mi smo već opredeljeni, sada je optrebno da se još mnogi drugi opredele za DJB, pa treba voditi računa o tome kako oni gledaju na stvari.

  • Zanimljivo je, Oče Makarije, da vi tobože previđate, a znam da vam je sve jasno, da ukoliko bi DJB poslanici vodili računa, kako vi kažete, o tome kako gledaju protivnički i neopredeljeni glasači na stvari, onda bi oni morali da pogaze principe zbog kojih smo svi mi opredeljeni glasači i glasali za njih. Pridobijanje “neopredeljenih” glasača mora da se odvije na neki drugi način. Tu nema nekog posebnog pravila, dosta zavisi i od trenutne političke i društvene realnosti, ali postoje i mnoga iskustva malo starijih demokratija nego što je ova naša, koja se takođe mogu proučiti. Balansiranje koje vi preporučujete, ako sam vas dobro razumela, bilo bi kontraproduktivno. A ako ne preporučujete balansiranje, onda ne znam šta predlažete. Ili ste samo analziriali situaciju, ali, čemu to, osim ako niste želeli da nas sve bacite u bedak?

   Po mom mišljenju, poslanici DJB se za sada veoma dobro ponašaju. Samo neka tako nastave, videćemo kuda će to odvesti. Malo strpljenja…

  • @ Ana

   Hajde da pokušam da budem jasniji (očigledno u prethodnih par komentara nisam bio).
   Govorim o političkom marketingu, a ne o principima.

   U marketingu imate nešto što se zove POZICIONIRANJE. To se onosi na to kako KUPCI vaših proizvoda ili usluga vide taj vaš proizvod U ODNOSU NA OSTATAK TRŽIŠTA. Tačnije, kakva mu je pozicija na tržištu.
   Pozicioniranje je strahovito važna stvar i proizvod/usluga/firma koji su dobro pozicionirani imaju velike koristi od toga. Njima se čak progleda kroz prste i kad naprave po neku grešku, jer ih kupci percipiraju kao vredne i kvalitetne.

   Nasuprot tome, kad je proizvod iz nekog razloga loše pozicioniran, onda imaju grdne muke i ogromne troškove da to promene. U velikom broju slučajeva to ne uspe.
   Pozicija čak ne mora da bude generalno loša, ali da ne bude odgovarajuća. Recimo jedna kompanija koja se bavi proizvodnjom nekih gadnih hemikalija (koje su u svojoj branši vrhunske) je jednog dana odlučila da proširi svoju proizvodnju i na prehrambeni industriju. Hrana je naravno pravljena u potpuno drugim fabrikama, koje nemaju veze sa onom otrovnom hemijom, sve je rađeno po najvišim standardima, ali je posao pretrpeo fijasko. Jednostavno, ljudi su tu kompaniju videli kao proizvođača otrova i nikako nisu u svojoj glavi mogli da prelome da ta hrana nema veze s tim i da je zapravo dobra.
   POZICIONIRANJE je veoma snažno, ostavlja dubok i dugotrajan utisak.

   Za većinu stranaka na srpskoj političkoj sceni pozicije su odavno određene. Birači delimično menjaju mišljenja, ali ako malo razmislite svi mi imamo neko utvrđeno mišljenje o tome šta je SRS. Neko ih baš takve voli, neko ne voli, ali kod svih nas oni imaju neku čvrstu POZICIJU (pozitivnu ili negativnu).
   Vučić je i napravio svoj politički uspeh tako što je svoju novu stranku REPOZICIONIRAO i napravio otklon od radikala (makar javno).

   DJB je stranka koja je nešto potpuno novo i čija pozicija u glavama većine birača još uvek nije čvrsto određena.
   Zbog toga je ovaj period NEVEROVATNO VAŽAN za zauzimanje što bolje pozicije u “glavama birača”. Ako se tu omane i naprave greške, to će posle biti veoma teško ispraviti. Tu nikakvi racionalni argumenti ne pomažu. Poucija je jača od argumenata.

   Šta mislite zašto su SNS-ovci odmah posle izbora navalili da Radulovića POZICIONIRAJU kao stečajnog upravnika koji je upropastio neke fabrike, ili kao lopova, a sad rade na tome da ga POZICIONIRAJU kao nekoga ko ima ogroman poreski dug, ko je muljao nešto i posle pobegao iz Amerike?

   Vučić taj političko-marketinški deo veoma dobro razume. Kao što je Koštunica imao opsesiju tajnim službama i vojskom (i odmah je to prigrabio), tako je Vučić čim je došao na vlast odmah požurio da guši medije. Time drastično ograničava prostor za marketinško-propagandno delovanje ostalim učesnicima.

   Po MOM mišljenju, postoje, da tako kažem, “krupni” i “sitni” principi u politici.
   Po MOM mišljenju (ne morate da se složite) povrede poslovnika spadaju u “sitne” principe u politici.
   Takođe očekujem da će kršenje poslovnika biti sasvim ustaljena praksa i da će na svakoj sednici bar 50 puta Maja ili neko od njenih kršiti poslovnik. Ukoliko poslanici DJB budu svaki put pravili mali performans, dizali one knjižice ili ustajali, prilično sam uveren da će većini glasača prvo da postanu dosadni i bezidejni, a onda će ih u svojoj šercepciji POZICIONIRATI kao neozbiljne, besmisleno zadrte, zakerala itd.

   Zato Ana ja mislim da je takvo ponašanje greška koja će doneti štetu u pogledu POZICIONIRANJA DJB, bez obzira što su formalno u pravu 🙁
   I moj predlog je da se sa performansima prestane, a da se protestna obraćanja svedu samo na najkrupnije stvari i da to bude u formi u kojoj je Radulović govorio (poslednji prilog).

  • Oče Makarije, ja zbilja nemam toliko vremena da mogu da vam odgovorim na sve što ste ovde napisali. Razumela sam šta ste hteli da kažete, zapravo razumela sam to i pre ovog vašeg odgovora. Slažem se da je pozicioniranje veoma važno, ali se ne slažem da svakim postupkom svako može da utiče na pozicioniranje onog drugog kako mu se prohte. Recimo, SNS je mogao i uspeo Živkovića da pozicionira tako kako je naumio (ne mogu da budem opširna, ali razumećete me), ali Radulovića ne može istim sistemom da pozicionira jer Radulović nije izgubio kredibilitet kao što ga je Živković “izgubio” (ja ne mislim da jeste, ali se ipak u određenom vremenu nalazio na određenim pozicijama i posle povukao neke poteze koji su omogućili da ga neko “smesti” tamo gde ga je smestio). S druge strane, kršenje poslovnika nije sitan princip, i tu se apsolutno ne slažemo. Jer to simbolizuje kršenje svega što su opšteprihvaćena pravila u svakoj civilizovanoj državi. Možete li vi malo da zaboravite na tu knjižicu koja se zove “poslovnik” i da to vidite u širem smislu. Neko ko se bori za poštovanje pravila u Skupštini, bori se i boriće se za poštovanje pravila i u svakoj sferi života. To samo tako možete gledati i ljudi će to tako i gledati. E sad, ima onih krezavih koji ništa ne razumeju osim Vučićevog debilnog ismevanja. Njih DJB ne može da privuče ničim i nikako (kao i one koji bi “da kraduckaju” pa im baš odgovara da se taj “poslovnik krši” – ovo je metafora, shvatićete), oni će samo prići ako DJB bude masovnija i imala bolji rezultat, a možda i neće. Onda nećemo uspeti i to je to. Insistiranje na poštovanju pravila ne može da ugrozi rejting DJB niti će loše pozicionirati pokret, sigurna sam.

  • Draga @ Ana,

   Nas dvoje smo iskusni neistomišljenici, zar ne? 🙂

   Hajde da se ne raspravljamo dalje kad se već nećemo složiti već da prepustimo da vreme kaže svoje.
   Predlažem da zapamtimo ovu našu današnju raspravu i da pratimo koliko će dugo poslanička grupa DJB izdržati u “principijelnom” ponašanju.
   Znači da li će na svim narednim sednicama, koliko god da ih bude, svi grupno ustajati i i mahati poslovnikom svaki put kad ga Maja prekrši?
   Da li će principijelno na svakoj narednoj sednici postavljati ono prvo krucijalno pitanje – niskih cena u skupštinskoj menzi?
   Verovano ima još po nešto isto tako važno i principijelno, ne mogu sad svega da se setim.

   Dakle hajde da vidimo da li će nastaviti da se tako “principijelno” ponašaju ili će u jednom trenutku samo tiho prestati sa određenim “principijelnim” aktivnostima? (a smisliće neke druge, takođe principijelne)

  • Dobro, hajde da sačekamo i vidimo koliko će se dugo poslanička grupa DJB principijelno ponašati. Premda ja uopšte ne mislim da to principijelno ponašanje može da se meri time koliko dugo će “mahati” poslovnikom, jer ovde nije reč o takmičenju u izdržljivosti mahanja poslovnikom. Vi ste sada principijelnost tendenciozno sveli na jedan gest, a taj gest će, po mom sudu, zavisiti od toga kako se bude razvijala atmosfera u Skupštini. To je nepredvidljivo, ali sam sigurna da DJB poslanici neće, kako vi kažete, “tiho prestati sa određenim principijelnim aktivnostima”, već ako budu prestali sa dizanjem poslovnika, to će učiniti vrlo svesno i sa veoma određenim ciljem. Ja sad ne znam kojim jer prvo treba da vidimo kako će se razvijati atmosfera u Skupštini i kako će na duže staze reagovati svi relevantni akteri.
   Što se tiče pominjanja cena u menzi, ne znam o kakvom principijelnom ponavljanju govorite, jer to se desilo samo jednom, na početku, tako da ne razumem čemu vaša ironija na tu temu.
   Ja sam vam već rekla, Ako ste nezadovoljni ponašanjem i načinom borbe pokreta, a ipak podržavate pokret, bolje bi bilo da pokušate iznutra da utičete na to, jer ovako je to puko kritizerstvo, odnosno sve se svodi na zamerke šta god da se uradi, napiše, kaže…

  • Oče Makarije. Zaista mudro zborite. Ali moje uže okruženje je ogorčeno na rad Skupštine. Mislim da poslanici DJB rade dobro. Poslanici SNS_a na čelu sa Vođom i Majom zabijaju sebi autogolove. Kad tada će na videlo izaći mračna strana jednoumlja pozicije u Parlamentu.

  • @ Dragoljub

   I moje uže okruženje je rezignirano i ogorčeno.
   Ali kad izađem iz tog užeg okruženja, neprijatno se iznenadim šta je sve ljudima normalno i logično.
   Ispada da te Majine i Vučićeve “autogolove” mnogi ljudi vide u “našoj mreži”

   Uže okruženje može da zavara, jer su to ljudi na koje mi možemo da utičemo, a većinu prijatelja i biramo tako što dele naše vrednosti.
   Zato uporno predlažem da posmatramo stvari i na način na koji to rade neistomišljenici, jer samo tako možemo da uočimo kako nekima od njih da priđemo i utičemo na promenu mišljenja.

 • Ovo se moglo i očekivati. Uostalom, on je kao miloševićev ministar informisanja za vreme ratnog stanja zatvarao opozicione medije i kao nagradu za to dobio stan u EN-YUB centru na Novom Beogradu. On je lepio natpise “Bulevar Ratka Mladića”. On je uvek imitirao šešelja, bio njegov najverniji i najvredniji učenik, i sad opet demonstrira naučeno.

  U čemu je sad problem? Problem je u tome što jedan broj ljudi ovakvo nevaspitano i primitivno ponašanje doživljava kao izraz snage, odlučnosti. Šta više, siguran sam da ga neke žene doživljavaju kao “pravog muškarca” koji “ima svoje ja”. Naravno, glasačima pokreta DJB je sve jasno. Međutim, siguran sam i da postoji veliki broj ljudi (i među takozvanim apstinentima) koji očekuju mnogo oštriji nastup i koji ne bi zamerili ni upućivanje “teških reči”, i koji hoće da mu se u lice kaže ko je on i šta je on i da se njega niko ne boji.. Pristalicama SNS-a se uopšte ne treba baviti. To je gubljenje vremena. Ali protivnika SNS-a i apstinenata ima dovoljno. Toliko se mržnje u narodu nakupilo da sam siguran da bi neka, hipotetička stranka koja bi na izborima ponudila otvoreni revanšizam prema SNS-u, dobila najviše glasova među opozicijom.

  Sazrelo je za vanparlamentarnu borbu. Štrajkovi, blokade ulica, pozivi na građansku neposlušnost, lepljenje parola (tipa “gotov je”). Takođe, mora se razbiti medijska blokada. Ako nema drugog načina, onda emitovanjem programa iz inostranstva. A ovaj neće otići mirno. kada bi na sledećim izborima dobio 30-35% poslanika i uspeo da napravi nekakvu manjinsku vladu, ponašao bi se isto kao i sad. Čak i gore

 • Ovo nije relaksirajući smeh. Ovo je napad histeričnog smeha. Ove grudve kao da izleću iz nekog hermetički zatvorenog skladišta potpuno zbrkanih emocija – svemoć, samoljublje, mnogo sam pametan, mnogo sam dobar, a tek što sam hrabar, pa stručan, nezamenljiv sigurno, pa svet bi se srušio da mene nema… i svi me vole, ma obožavaju! A onda neko kaže – ma ja te baš nešto i ne volim i on krene da se smeje. “Relaksirajuće”.
  Vi ste bili dobri.

 • Jeste li primetili da Vucic na svaku opozicionu kritiku kao vergl ponavlja da se on opozicije ne plasi, ili da se nije uplasio. On ocigledno nosi traumu iz detinjstva kada su ga ostala deca tukla, a on sada taj kompleks leci i kompenzira u Skupstini ovakvim *junacenjem* !

  • @ tom

   Da, po meni to njegovo preterano negiranje straha zapravo govori da se plaši.
   Nije mu to prvi put. On često tvrdi da se ne boji nekoga, a da ga niko nije ni prozvao za strah.
   Prosto sam priča o tome.
   Ima tu nešto…

 • Hajdemo bez zanošenja. Samodovoljnost – nije dovoljna. Djb – izuzev dva nastupa Radulovića – nije dobro startovao. Radulović, izuzev Jasmine u kojoj, izgleda, sve kuva zbog orgijanja primitivizma u Skupštini – u suštini ima katastrofalan izbor poslanika. Ne zna se ko je nepotkovaniji, ko je neelokventniji, ne uočava se ko može da reaguje munjevito, ko ima pravi odgovor, ko brzo brzo misli, ko ima stil, ko može da se drži teme i potkovano, argumentovano i munjevito odreaguje, ko ume da govori bez papira, ko ume da od starta do kraja – isprati, demistifikuje i potom koncizno da kritički zaključak o ponudjenom ekspozeu, ima li ga ili ga nemali u pisanom obliku ispred sebe. Ako ste pošli tim putem – da sedite u toj i takvoj atmosferi, bez (nužnog) opozicionog napuštanja Skupštine – do obezbedjivanja osnovnih i propisanih preduslova za rad iste – dakle, ako ste svojim prisustvom odlučili da date legitimitet (unapred samo) 24-časovnom sazivanju sednice, potom minutnom prostoru za iščitavanje i upoznavanje sa ekspozeom, kao još mnogo čemu drugom sličnom ili još i gorem – onda makar ODIGRAJTE NA MUZIKU KOJA VAM JE ZASVIRALA ! To znači – PLIVAJTE – DRŽITE SE EKSPOZE TEME – BAVITE SE KONKRETNIM PROMAŠAJIMA U EKSPOZEU – PONUDITE ISTOVREMENO I BOLJA REŠENJA ! Ali, šta ste vi skupa uradili od toga, osim davanja legitimiteta takvoj i sednici i Skupštini ? NIŠTA, braćo i sestre, ništa… Aleksandar S. je pročitao neku kratku recitaciju. bez reakcije bilo koga, onaj mladjani delija sa Nišave je motao neke kablove za 20 iljadarki, da ne nabrajam. Dezorjentacija. Potpuna. Morate da se ODLUČITE – šta hoćete. Ako ostajete, zbog kinte, što neko reče ovde, a i Vučić, i tako date legitimitet svemu što vidimo – onda se barem pripremite, mada, na znam s kim. Držite se igre. Igrajte onda!

  • Vučko i naprednjaci se ovako slično u skupštini ponašaju oduvek, doduše, malo su se smirili otkad su vlast.

   Znači naročito od 2014. do 2016. oni su se isto ovako ponašali, ali većina vas, mislim, kao i ja, to nije gledala. Sad kad imamo kog da gledamo, kad je pol. opcija, nama bliska, ušla u parlament, sad mi vidimo kako to izgleda. Da napomenem, osim onima koje su Vučko i sns kompanija najviše napadali zato što su iz bivše vlasti pa je stalno bilo sram vas bilo vi ste ovo vi ste ono, najviše su se s njima “borili” Borko Stefanović i Vladimir Pavićević. Naročito se sećam komentara o Pavićeviću, kao super je i slično. Njih više nema u skupštini.

   Generalno podržavam princip i način “borbe” s Vučkom i nikako se ne slažem s tim da je većina gledalaca ono ismevanje shvatila kao Vučkovu pobedu jer:
   1. nema u DJB licima nikog iz stare garniture vlasti, nema nikakvih bivših funkcionera, ko što ih ima u DS-u, LDP-u, SDS-u, pa da se pomisli e ako im je i zaslužili su;
   2. ima puno žena.

   Znači, “mekim” glasačima i neutralnima je moralo biti vrlo neprijatno da gledaju onakve scene, minimum – mnogo jači napada mnogo slabijeg (bez nekog konkretnog razloga).

   Nikako ne treba zaboraviti, DJB je najjača opoziciona grupa, za razliku od svih ostalih, jedino Radule (i Dveri) imaju mogući rast procenata glasača na narednim izborima. Moj savet, koliko god da je nebitan: NIKAKO ne ići s nekakvim zajedničkim kandidatom sa ostalim strankama opozicije na predstojećim predsedničkim izborima, nikako ne praviti opet nekakav DOS.

 • Mislim da je Saša Radulović na twiteru nazvao Skupštinu farmom, misleći na rijaliti program. Poslanici SNS_a su se poistovetili sa konjima (verovatno su u pravu) iz romana Životinjska farma Džordža Orvela.

  • U romanu Džordža Orvela se pominje konj Box, koji poslušno izvršava naređenja Vođe i sve mu odobrava. Na kraju ga Vođa prodaje klanici kada mu više nije bio potreban. Bojim se da će i naš Vođa tako postupiti sa poslušnim ministrima. Već je najavio da su moguće u budućnosti promene ministara. To je u stvari upozorenje za njih šta ih čeka ako ne budu slepo slušali Vođu.

 • Pristojni i kulturni ljudi ukazuju na ne poštovanje Skupštine, zakona i poslovnika od strane mandatara, predsednika skupštine i skupštine, dizanjem knjige o pravilima ponašanja i poslovnika u Skupštini, a on, primitivac i kafanski siledžija u višeminutnom baljezganju odgovara, sažeto – obesite to mačku o rep.- Na to dobija aplauz od svojih debila, a ćute podguzne muve Rasim Ljajić i Čeda Jovanović. Srbijooo !!! dokle si se srozala!!!

 • Nastup poslanika DJB je bio ocajan. Nemojte samo da mi kazete da niste ocekivali taj bezobrazluk i primitivizam iskazan od strane mandatara, predsednice Skupstine Srbije i njihovih poslanika, jer ako niste onda ste u ozbiljnijem problemu nego sto to govori vas nastup u Skupstini Srbije. Sto se tice cerekanja Aleksandra Vucica, koje vi smatrate za znak slabosti, ni tu niste u pravu, nazalost. Aleksandar Vucic se u nekoliko navrata, zahvaljujuci vama, zacenio od smeha a to nije smeh koji znaci slabost, bili ste mu najiskrenije smesni i bio je toliko srecan zbog toga da je na trenutke upadao u euforiju. Takodje, to oko neplacenog poreza gospodina Radulovica vam nanosi veliku stetu i to morate da rascistite. Da je tu informaciju objavio Informer ili Pink nikoga ne bi bilo briga i ne biste ni morali da je demantujete ali ovde malo ko veruje da je Vucic mogao u Dojce Veleu da progura takvu informaciju i zato je neophodno brzo rasciscavanje te situacije. Ovaj nastavak kukanja i objasnjavanja kako su Vucic&Co grozni i pokvareni samo govori o potpunom odsustvu samokritike kod vas. Od DJB-a gradjani Srbije koji zele drugaciju, bolju, uspesniju i posteniju Srbiju ocekuju mnogo i zato morate situaciju dobro da analizirate, najrealnije moguce, i da pocnete da delujete onako kako to gradjani ocekuju od vas.

 • Ocenjujem delovanje pokreta DJB u Skupštini kao vrlo dobro. Zašto?
  Držali su se načela. Građani Srbije koje ja poznajem cene odmerene i posvećene ličnosti. Oni drugi se tom prilikom osećaju posramljeno što se i videlo na snimcima u neverbalnoj komunikaciji (a oba čini oko 30-40% komunikacije).
  Uspeli su da posle dužeg vremena kažu nešto što je drugojačije od monologa SNS stranačkog vođe. I to pored cele lepeze ometajućih stvari i postupaka.
  I ono što je najveći uspeh u ovome je da su pokazali i dokazali da je sadašnja vlada samo skup opskurnih ličnosti a da je Aleksandar Vučić jedini koji zapravo odlučuje i određuje šta će ko reći, kada i koliko. A drugo isto toliko važno pokazana je prava ličnost Aleksandra Vučića u političkoj raspravi. kako je on vidi, kako reaguje na političkog protivnika i dr. Zapravo pokazale su se do sada dobro sakrivane slabosti njegove ličnosti. Svi građani Srbije su to videli i vrlo dobro procenili. Možda oni nemaju dovoljno znanja i informacija da procene finansijsku, socio-ekonomsku i ekološku politiku ali odlično ocenjuju ličnost i sposobnost te ličnosti da ono što je predvideo i ostvari. Videli su uživo da on i njegov tim to nisu u stanju. Okrenuće se nekom ko nudi nešto drugo. A to je u ovom slučaju DJB.
  Šta sada?
  Sačekati dan-dva da se utisci slegnu napraviti analizu i izvići zaključke. Zaključci će poslužiti za iznalaženje preventivnih i korektivnih mera za dalje delovanje DJB u Skupštini.