VIDEO Скупштина

ВИДЕО: Лекција из парламентаризма

Након говора Саше Радуловића поводом експозеа, мандатар није одговорио ни на једну критику, већ је покушао да се извуче уз салву увреда и исмевања. Погледајте реплику Саше Радуловића на такво понашање мандатара. 

Транскрипт говора

Омаловажавање политичких противника и вређање је заиста лош манир и знак је велике слабости. Ја то нећу радити. Мислим да тиме деградирате Народну скупштину.

То што имамо разлике у томе шта мислимо да треба да се ради заиста није никакав разлог да се на овакав начин обраћате народном посланику. Пословник јасно каже да вређање није дозвољено. Пословник јасно каже да не можете на овакав начин лично да говорите о личним стварима и личном животу народног посланика. Ви сте овде гост у Народној скупштини, грађани ће моћи да виде ваше излагање и ову количину увреда коју сте сасули. Ово заиста није достојно једног премијера. Премијер би морао пристојно да се понаша и да говори о теми.

То што и имамо разлику са вама о томе како треба водити економску политику није разлог за увреде и није разлог за изношење неистина о личном животу. И ја бих могао о вашем али нећу, то заиста није за Народну скупштину.

(Александар Вучић: Молим те ајде.)

Мислим да бисте требали да се упристојите и не треба да добацујете сада, ја вас нисам прекидао а нисам се слагао ни са чим што сте говорили.

Ми Пословник дижемо оног тренутка када кршите Пословник и то је знак да га кршите, или говорите мимо теме или вређате народне посланике. Овим практично показујете колико поштујете правила институције система. Проблем у Србији је што нема система, има само вођа. Урушене су све независне институције система. То показује и стање у правосуђу, оно што се десило у Сава Малој, то је једна суспензија правне државе, а врхунац вашег непоштовања је непримање тужбе од стране суда, јер од 2014. године суд не сме да вам уручи тужбу. То није примерено једном премијеру.

Ја вас не вређам, не омаловажавам, говорим о поступцима. Ово је јако важно, морамо да се вратимо на суштински разговор. Можемо да се не сложимо, али не треба да се вређамо. Хвала.

Саша Радуловић

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Па, хтео је да покаже како треба да се сви понашају.
   Што је рекао, то је и урадио. Дела сведоче да шта мисли, то говори и чини.
   А, код Вучића и СНС-а је да једно причају, а друго раде и да треће мисле.
   А Срби су познати по томе да не воле људе који ти једно причају, а друго раде (и треће мисле).
   Дакле, порука би била: Срби, будите опет Срби. Препознајте лажљивца и одбаците га (на изборима) и немојте да се кунете у своје српство (порекло) само када је Видовдан. Будите Срби и данас, јер Косовски бој се бије све време. Данас је Косово поље уствари Народна скупштина. Будимо опет људи као што је то некад био кнез Лазар и остали пострадали за достојанство и слободу нашег народа.
   Срби, будите опет Срби и борите се против лажи, греха и обмана.
   Саша Радуловић и остали посланици из покрета “Доста је било” пред вишемилионском јавношћу страдају као некада хришћански мученици у римском колосеуму. Подржимо их!

 • Vrhunac ludila da tatin sin ulupa u Budvi za noc 2000 dolara od prodaje droge i kriminala a ne od poreskih obveznika poput gdje Pajtic, gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim i grobarom se ponose time.

  • Jarane,
   Ako imas dokaze,fotografiju,postavi na ovaj sajt,pa cu ti verovati,ako si procitao tekst,ne treba pricati o licnim stvarima poslanika.
   Sasa vise nije samo Sasha Radulovic i Kanade,vec narodni poslanik,sve sta je radijo mora biti transparentno.
   Dans su neki momci iz opozicije odrzali presicu u Parlamentu sa dokazima.
   Sasa je govorio o Zeljezari i JAT-u,mogli su pretresti ugovore u pisanoj formi objasniti stetnost istih.
   Mogli su napraviti biznis plan za ova dva preduzeca,onako kako oni vide,da se ugase ili er-startuju, njihove prednosti odnosno nedostatke,sve u pisanoj formi da nema nagadjanja,podaci o njima su uglavnom dostupni,citao sam onomad na sajtu Zeljezare.
   Pristojnost se ne valja u hladnoj valjaonici ili sa pristojnoscu se ne leti za Amsterdam.

  • nn, hajd da ti odgovorim, mada nisi zasluzio. Zeljezara Smederevo, i JAT kako ti kazes, to su dvije firme koje treba, ne ugasiti, nego unistiti i utuci da nebi slucajno uskrsli. Dvije firme koje gutaju ne milione eura, nego milijarde eura, treba pod hitno zatvoriti. Danas ljudi prave robote, u tehnici roboti sastavljaju, zavarivaju, pakuju, i salju na adresu nabavljaca, a srbija, u viziji AV tavori u 19 vijeku. Sasa Radulovic pokusava da usmjeri brod prema zemlji.

  • Hajde ti odgovorim,
   Nije to nista,kod mene u selu sljaci su uz pomoc dendrologa,posadili americku divlju tresnju,za par godina izraste gotova stolica,ispituraju,pravac Danska.

 • Lekciju koju nudite sad već Premijeru, on neće da nauči. Da je hteo on bi je naučio onda kada je počeo da se bavi politikom. Znači tu da promenite nećete moći ništa, i samo gubite energiju a možda i simaptizere. Razmisljo sam premijer i pored obećanja jednostavo dozvoljava sebi da stalno proziva te bivse kriminalce, da maše papirima, da ih naziva lopovima a da ih ne procesuira (praktično biva saučesnik njihov jer ih ne daje na sud). Evo zašto, to kod naroda prolazi – sto više prljavog veša nejgovih protivnika to njemu rejtnig više raste, narod to voli da gleda i da sluša, narod ne razmišlja o tome a zašto nisu u zatvoru i ko ih praktično štiti. Pa štiti ih sam mandatar jednostavno jer ako počisti taj šljam doći će neki novi pošteni klinci kojih se on plaši jer neće imati čime da maše jer če oni onda počistiti njega. Zato dragi poslanici DJB menjajte svoje ponašanje, pripremajte se za svaku sednicu, napadajte samo ono što je na dnevnom redu – argumentima, i budite GLASNI i bučni da ne može da vas prekine jedna Gojković, ne čekatjte da poslanici prestanu sa dobacivanjem, vač ih nadjačajte argumentima koje počnete da izlažete. Ugledajte sa malo na Dveri. Oni su tu mnogo efikasniji od Vas, Nemojte da samo Dveri bude dobra opozicija, budite i vi, nije kasno!!!

  • Vi se izgleda vodite onom “cilj opravdava sredstvo”. Na kratke staze, donelo bi glasove, a na duze dovelo do urusavanja principa i vrednosti koje pokret promovise. Dosta je bilo nije takav pokret, i ne treba da bude.

  • Pa vaši simpatizeri (medju kojima sam i ja) nisu čuli ništa novo u izlaganju DJB, a bilo bi dodbro da jesu. Omaložavanje opozicije to je toliko očito da ne mora samo o tome da se govori, dajte nešto čime ćete da otvorite oči gradjanima Srbije da iza mandatara stoji samo magla, da on uspešno prikriva sve svoje kriminalne radnje. Napadajte i ministre, nadjite im prljav veš kao što oni traže vama. O svakom kandidatu za ministra je imalo što šta reći, negde bi to bilo zabeleženo, narod bi to pročito, otvorile bi se oči, ovako magla postaje sve gušća. A kada otvorite oči narodu,eto šanse da Vaši principi i vrednosti ugledaju svetlost dana. Poz i sve najbolje.

  • Šerlok, ovo ti nije dobra ideja. DJB treba da radi suprotno od Vučića i njegove partije. Na nekulturu odgovoriti kulturom, na vređanje argumentima, itd. SNS daje sebi autogolove jer je bar moje uže okruženje ogorčeno radom Skupštine. Uvrede i razne zajebancije su objavili čak i Vučićevi tabloidi.

 • Samo nastavite ovako. Vi u parlamentu predstavljate građansku opciju, jasno Vam je ko je glasao za Vas i vašu stranku. Tako će se bolje videti osionost i umišljena omnipotentnost ovog klovna od premjera i prostota ovih oko njega. On se u sve kraćim intervalima dekompenzuje pa će vam biti sve lakše da objasnite narodu u šta se uvalio. Ako to ne uspete u ovom sazivu postadosmo Belorusija.

 • DJB odlično radi. Poslanici su izlagali krucijalne stvari. Pokazali su prelomno važnu ozbiljnost i potpunu temeljitost u svom radu. Nisu nasedali na primitivne naredbe mandatara, u stilu, sedi – dig se , već su to radili, dizali se i spuštali – isključivo u skladu u sa temeljnim principima pokreta. G.din Padulović je pokazao čudovišnu kulturu ophodjenja, krajnje neuobičajenu za generaciju (50+) kojoj pripada, što je i nedvosmisleno (i svakako neophodno) – potrvdjeno i gornjem video materijalom. Poslanici DJB nedvosmisleno i beskompromisno – ukazuju na jasan put osvajanja vlasti i apsolutne dvomilionske većine – uskoro. Uostalom, to je i jasna namera i obećanje koje je dao g.din Radulović. Istovremeno, promišljenost u nastupima, jasna tematika, ubojitost u korespodenciji sa gusarima iz skupštinske većine – jasni su pravci na putu neupitnog ostvarivanja zacrtanog cilja: sledeće godine u ovo vreme ćemo mi, tj, ja ću biti (ne milioneri, kako bi to zajedljivo neki citirali Del Boja) – premijer! DJB treba i mora ostati nepromenjen. Svaka eventualno (nipošto) usvojena promena, sugestija – direktno bi vodila usporavanju, čak zaustavljanju ovolikog priliva novopridošlih članova, glasača i simpatizera. Ciljevi i program DJB su jasni. Posebno je prepoznatljiv – put i način njihove potpune realizacije. Nekadašnji mandatar je otišao u istoriju. Pronadjen je u premijerskom kabinetu kako zgrčen drhti od straha zbog silovitog nastupanja ( i postupanja ) združenog odreda DJB odbornika. Odsečen od sveta, opkoljen ,kako to sjajno primećuju mnogi korisnici ovde (Gotov je! Samo tako, napred!) i sa dramatičnim osipanjem podrške, postaje dezorjentisan i nesvestan kakva ga sudba čeka. Za to vreme, DJB ne posustaje, udara iz svih orudja, direktno iz Skupštine dobijamo najnovije vesti direkt sa sednice, poštojući red, rad, disciplinu i skupštinski visoki dom – o učinjenim pomacima i prodorima u na putu osvajanja vlasti , a za one koji nemaju struju, ali hvataju mrežu – twitovanjem. Gotov je!

  • Odgovoricu ti ovako. Davno jos negde 1998 godine otisao sam na jednu tribinu Demokratske Stranke na kojoj je gost bio pokojni Djindjic. Tribini je prisustvovalo 16 i slovom sesnaest ljudi. Djindjic je na tribini govorio sat i po kao da je sala sa tristo mesta potpuno puna, Tada sam i ja isto kao i ti sada mislio sta radi ovaj covek kada vidi da je sve otislo dodjavola. Sledece godine tribina je ponovljena, sala je bila veca,a slobodno mesto se nije moglo naci, a Djindjic sa sa istom energijom kao i prvi put pbracao prisutnima. Sta se desilo oktobra 2000 nam je poznato. Zato bi bilo dobro da se malo popnes na prste i pogledas preko zida koji ispred tebe stoji. Mozda se preko moze videti mnogo toga zanimljivog i nepoznatog. Mozda mozes da dodirnes malo optimizm koji ti trenutno bas fali. Ne zaboravi, nada poslednja umire.

  • Uz pretpostavku da se “kolega” Boško odgovorio meni, mada nije upitan za tumaćenje bilo čega, još manje – za pojašnjavanje, pojasniću mu, jer su komentari, baš kao i ovo mesto, slobodni za kritiku i iznošenje stavova svake vrste: kada komentarišete nekog, morate imati u vidu s čim se zapravo suočavate, šta komentarišete, koji “opus” je u pitanju. još više – da li ste u stanju da shvatite ono o čemu polemišete. Ukoliko se bavite jednim segmentom, ili jednim postom, jako ste suzili svoj prostor za rad. To ne znači da nemate širinu, ma kako to zvučalo. Zid koji pominjete, još više, podatak o Djinjdjiću i sali sa 16 ljudi (koincidencija sa magičnim poslaničkim brojem je slučajna?) 1998.god – ne postoji. Ovde sam više puta kritikova upravo sam vrh DJB – upravo zbog političke neukosti i – političkog diletantizma. Pratioci poput Vas – stoprocentno potvrdjuju taj profil. Jako je teško nekome ko poredi nadu u juče formiranu stranku i lidera o kome ne zna – ama baš ništa – sa dugogodišnjom, višedecenijskom, tradicionalnom institucijom – kakva je – Demokratska stanka. Uveliko bila i te 1998.god koju navodite. Još 1996.god je na ulice izvodila desetine hiljada ogorčenih gradjana, da bi dve godine kasnije – Vi bili poslednji, taj 16-ti , u praznoj sali na Djindjićevoj tribini… Doduše, možda je tribinu držao našim izgnanicima u severoistočnom Zimbabveu. Pa i tamo – teško da je tako bilo. Dakle, jako je teško polemisati sa nekim ko poredi ove činjenice (kapacitet i tradiciju, spoznaju DJB , sa ondašnjom Ds). A još je teže, zapravo, postaje – nemogućim – pojasniti nekome ko pored svojih napred navedenih “elemenata” (jer ih nije moguće nazvati – činjenicama) – srastveno govori o iluziji rasta sa 16 pratioca sa pomenute tribine – na 3.500.000 – pa još dve godine kasnije… To nije diletantizam, to je već ozbiljan problem u percepciji stvarnosti – baš onaj – na koji i upozoravam DJB. Boško, Vi ste fantastičan primer poimanja kojim DJB – nikako, ali nikako ne sme da se rukovodi. Pri samom kraju, ne samo da je Djindjić godinama i godinama pre te 98.o kojoj govorite, imao čitavu armiju simpatizera, već još više – Ds je predstavljao okosnicu anti-Miloševoćevske borbe i to u vremenu tranzicije, a uz to i okosnicu nove političke misli u Srbiji – kako svojom tradicionalnošću, tako još i više – svojim političkim gromadama – od Pekića pa nadalje. S kojom tradicijom raspolaže DJB? A gromadama? Neukost koja za rezultat ima ova poredjenja – kolosalna je. O neshvatanju da ni taj Djindjić ni Ds – opet ništa ne bi uradili da nije bilo žestokog i čvrstog okupljanja celokupne opozicije – koja je tek ujedinjena zbacila Miloševića – da i ne govorim. Zaista, fascinantna je količina političkog diletantizma na ovim stranama. Zato se i uporno radi- šalje poruka vrhu DJB – koliki su diletanti i koliko moraju da rade, i u kom smeru – da iskoriste taj i više neko MALENI potencijal koji im je pao u ruke – u vidu , ne podržavaoca mudre i moćne DJB – već nezadovoljnika Sns vladavinom… Moj prijatelju, Bole…

  • Ali se ti raspisa. Covece DS, broj posetilaca na tribini prvi i drugi put i ostalo je metafora za upornost. Samo sam hteo reci da su sve ovo sto radi DJB prvi koraci i da jos treba vremena do cilja, ali moraju da ostanu ovakvi kakvi su, autenticni.Zid je metafora za tvoj ocigledan skepticizam, a pogled preko zida je metafora za optimizam koji ti, ponavljam, fali. Jedno si u pravu, DS je stranka sa tradicijom, ljudskim velicinama, sa Djindjicem je od nje napravio najjcu stranku u Srbiji nekad. I gde je DS pored svega danas. Prebroji poslanike DS i DJB. Zar ti nje nesto cudno? Jeste sigurno. A znas li zasto. Zato sto je pogazila sve svoje principe, gromade i slavnu proslost, odrodila se od naroda. E zato je tu gde jeste. Da li ce se vratiti na ispravan put? Meni bi bilo drago. Srbija sa i bez DS-a nije ista.
   Ponavljam jos jednom poslanicima DJB, smejte se kad vam je smesnu, ustanite kad vam se ustaje, sednite kad vam se sedi, ali nikad nemojte izdati principe za koje se zalazete i za koje smo glasali. Uprotivnom proci ce te kao DS. Isto tako nikada se na spustajte na nivo SNS. Jedan savet uvek radite ono sto druga strana najmanje ocekuje, a druga strana najmanje ocekuje pristojnost.

   Savet Igoru, manje filozofiranja i skepticizma, vise vedrine i oprimizma.

 • Za sve kriticare DJB-a samo pogledajte njihovu stranicu na fejsbuku. Ogroman skok pratilaca za poslednja 3 dana. Gospodin Sasa Radulovic tacno zna sta radi. On je doveo pokret od nule na 227.000 glasaca u aprilu a sada vec mozda i 300.000. Problem kod nas je sto svi hoce da budu selektori u fudbalu, pa tako svi bi nesto radili drugacije i u politici. Mislim da g-din Radulovic odlicno radi svoj posao i umesto da ga stalno kritikujete bolje mu pomozite i sirite dalje istinu o DJB.

  • Posle ovih (nepotrebnih) izbora, Mandataru fali 40 poslanika u odnosu na pre. Njegova stranka nije dobila apsolutnu većinu. Ništa ne može da uradi bez koalicionih partnera. Verovatno ste u Skupštini primetili tajkuna Karića kako se zadovoljno keseri… Nije vam poznato otkud on u Skupštini ? U Skupštini ne sede političari ni državnici, nego politikati i šićardžije. Sve više ljudi uviđa laži vladajućih figura. Ma koliko se trudio, istina nekako, nekad uvek ispliva na videlo. Iako je uspeo, više od svih prethodnika, da medije dovede na liniju vlade, mediji time samo gube poverenje, a time i uticaj na narod, te se takva rabota pokazuje zaludnom i pogubnom za celo društvo… Otuda i tolika pomama za informacijama preko interneta.

 • Zivim u Kanadi ali pratim ova skora desavanja u skupstini Srbije. Sasa Radulovic je za primer svim poslanicima, kako pristojno i kulturno komunicira i vrsi izlaganja na teme. S druge strane SNS-ovi poslanici, a narocito mandatar toliko provociraju da vise lice na neke pijane ulicne napasnike, kojih se secam iz detinjstva, kako provociraju prolaznike i dobacuju zenama. Kakva katastrofa od drzave! Sto moj cale koji zivi u Beogradu kaze: ne dolazi nazad, i potrudi se da ti deca sto pre zaborave Srpski da se ne prevare i ne vrate u ovaj pakao. Ovde je sve nenormalno!

 • Mislim da su se poslanici DJB kulturno i argumentovano ponašali u Skupštini. Tako treba da nastave. Valjda će građani shvatiti ko je ko.
  Vučić i njegovi su debelo izvređali i poslanike opozicije. Možda je ovo prilika da DJB ujedini opoziciju. Znam da je to teško, jer i njima odgovara ova prtokratija. Treba pokušati.