Саопштењe Скупштина Финансије

СНС хоће страначку Комисију за хартије од вредности

Одбор за финансије Скупштине Србије данас је, на инсистирање Саше Радуловића, озбиљно расправљао о кандидатима за нову петочлану Комисију за хартије од вредности (ХоВ).

skupstina

После пет сати озбиљног интервјуисања кандидата и дискусије о одговорности Комисије за ХоВ за досадашњу пљачку и превару милиона малих акционара, владајућа већина је изгласала кандидате које је сама предложила. Два од тих пет кандидата већ су били чланови претходне Комисије и имају одговорност за лоше стање тржишта капитала.

Покрет Доста је било инсистира да рад у Скупштину Србије постане озбиљан и да се одлуке доносе у складу са јавним, а не партијским интересом. Зато смо расписали јавни конкурс и инсистирали да кандидати доставе пуне биографије, план рада комисије и мотивационо писмо. Од 15 пријављених кандидата на конкурсу, два су задовољила наше критеријуме, али нису изабрани. У данашњем интервјуисању кандидата активно је учествовао једино Саша Радуловић.

Од изабраних кандидата СНС-а, чак четири не испуњавају ни формалне услове (Жарко Милићевић, Владислав Станковић, Мирјана Ивошевић и Предраг Дедеић) и само је један, Марко Јанковић изузетан, млад кандидат, који долази из привреде и има ентузијазам и искуство потребно за промене. За овог кандидата је гласао и Саша Радуловић, без обзира што је дошао на предлог СНС. Тиме смо показали да партијска припадност није критеријум којим се руководимо.

Тржиште капитала у Србији је у потпуном расулу. Промет на берзи је са две милијарде евра у 2007. години, пао на свега 185 милиона евра у 2015. години. Одговорност за овакво стање, као и за пљачку малих акционара, великим делом пада на Комисији за ХоВ која је увек радила под утицајем политичких моћника.

Владајућа већина је данас показала да то не намерава да мења и поново је демонстрирала моћ да изгласа све, па и кандидате који не испуњавају формалне услове. Покрет Доста је било ће инсистирати на промени оваквог понашања и на увођењу нове праксе у Скупштину.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovo je samo jos jedan u nizu dokaza da je Srbija PRIVATNA drzava, vlasnistvo jedne politicke stranke, SNS i jednog coveka AV.
    Ostali primeri: Rusenje Savamale, lazne diplome i doktorati, pad helikoptera, partijsko zaposljavanje, nepostovanje skupstinskog poslovnika, pravosudje pod kontrolom izvrsne vlasti, tajni ugovori, bahato raspolaganje budzetom, vredjanje svih onih koji drugacije misle, kontrolisano informisanje /cenzura/, koriscenje drzavnih resursa u predizbornoj kampanji, nepristajanje AV na dijalog /debatu, jedan na jedan/ sa neistomisljenicima zbog kukavicluka AV, cerekanje i aplaudiranje na sednicama skupstine, optuzivanje prethodne vlasti bez dokaza i procesuiranja stvarnih krivaca, pokusaj rehabilitacije Milosevica…
    Samo, do kada?

    • @Aleksa Kad kazete: Pa od nas samo zavisi, na koga se to tacno odnosi?
      Ako mislite na one koji pisu komentare, na Danas ili Vreme, na mali broj intelektualaca koji upozoravuju gde vodi rezim AV, to je nedovoljno jer mi smo istomisljenici – i u manjini.
      Vecinski deo Srbije koji glasa za SNS i AV, ili uopste ne izlazi na izbore, njih treba ubediti da dobar rezultat vlasti AV i SNS nisu: sestocasovni ekspoze mandatara, pohvale stranaca /koji nemaju nameru da zive u Srbiji/, lazna obecanja o boljem zivotu koji ce sigurno doci “za dve godine”, ubedljiva veciina poslanika u parlamentu, Nikolic, Dacic i Vulin koji bi da podizu spomenik “Slobi”, lupetanja Mrkonjica, Martinovica, Babica, Risticevica ili cinizam preletacice Maje Gojkovic, nesposobni ministri, lazni doktori i SNS ulizice…
      Rezultat svake vlasti, pa i vlasti AV je STANDARD NARODA, kako narod zivi.
      Narod u Srbiji vec trecu daceniju svake godine zivi GORE nego predhodne, a sve vlasti vec trecu deceniju TROSE /zaduzuju se/ na racun buducih generacija, sve veci broj bezi iz Srbije ili zeli da sto pre ode.
      Politicka stranka /pokret/ koji tu cinjeni UCITA u svest vecine gradjana, pobedjuje.
      Da li to radi DJB u skupstini Srbije ili u medijima /u retkim slucajevima/ kad je u prilici da to ucini.
      Cerekanje AV na takav nastup poslanika DJB je dokaz da se AV uplasio i da je to put kojim treba ici.
      Opozicija?
      Zauzeti su borbom za bednu vlast u svojim beznacajnim strankama i optuzivanjem – koga stignu.

  • Dobili ste konkretan materijal o učešću barem dvojice kandidata SNS-a u teškoj korupciji (Milićevića, kandidata za predsednika Komisije, i Stankovića, kandidata za člana). Niste iskoristili taj materijal, i obojica su izabrana. S kojim pravom išta sada pričate? Ponuđeni su vam materijalni dokazi, svedočenja ključnih službenika Komisije…

    • Odboru za finansije i budžet ponuđen je kompetan materijal (detaljni materijalni dokazi, svedočenja ključnih službenika Komisije) o najmanje dva slučaja teške (sistemske) korupcije u Komisiji za hartije od vrednosti, u kojoj su direktno učestvovala tri kandidata: Žarko Milićević, Vladislav Stanković i Dušan Bajec, pri čemu su prva dvojica avanzovala iz inspektora u predsednika i kandidata za člana isključivo zahvaljujući učešću u toj korupciji, inače ne ispunjavaju uslove konkursa. Milićević, npr, nema položen pravosudni ispit. Osim materijala koji je dat svima, DJB je dobio i dodatni materijal na osnovu kojeg je mirne duše mogao da zatraži trenutno hapšenje sve trojice kandidata, od kojih su dvojica i izabrana. Međutim, o tome na Odboru nije bilo ni reči, jedne jedine, iako je to telo, kao poslednji čuvar zakonitosti na tržištu kapitala, bilo OBAVEZNO da reaguje na ponuđene dokaze. Dakle, DJB je dobio KONKRETAN MATERIJAL, dokaze i sve što treba, dopustio je da se uopšte ne raspravlja o korupciji kandidata koje je predložila SNS, štaviše tu reč niko nije ni pomenuo za nekoliko sata trajanja sednice, a sada čitamo komentare tipa “uh, što smo hrabri” i “taj SNS, stvarno su beskrupulozni”.

    • @Carlo, ovo sto govorite je od izuzetnog znacaja i ne bi valjalo da je tako, kome ste se obratili u DJB-u, da li ste dobili neku povratnu informaciju? Molim nekog iz pokreta da odgovori na ovo. Ukoliko je materijal zaista prosledjen a nije se reagovalo mora da se ustanovi zasto nije? Da li materijal nije zadovoljavajuci ili je neko u pokretu napravio propust. Kao clan pokreta trazim, a verujem i u ime svih ostalih clanova, da nam se ovo obrazlozi jer ovo su ozbiljne optuzbe. Hvala

    • Materijal je dobio član Odbora i zvanično, preko skupštine, a dodatni materijal takođe i preko stranačkihz funkcionera zaduženih za tu stvar (Komisiju). Sastanak sa članom Odbora iz nekog razloga je otkazan (nije održan). Nema nikakve dileme da je davno pre sednice Odbora DJB imao sve

  • Nažalost tako je ovaj narod hteo, velika većina uživa da se drugi pate, ai sami upadaju u sve veću dubiozu i kao po pravilu nežele da se bilo šta menja, i uvek pokazuju otpor pri promenama.
    Ja kada se zaželim malo humora, uključim malo skupštinu i eto humora do mile volje.
    Dali će bilo ko uspeti da nešto u ovoj državi promeni to ćemo videti.

  • Da citiram deo teksta od pre nekog vremena (http://dostajebilo.rs/novi-sad-vremena-relativiteta/?lang=lat) “Ej, Skupština je izglasala da dva sata ne traju 120 minuta!!! Neslućene kosmičke moći stanuju u Skupštini grada Novog Sada.”

    Takve iste sile stanuju u svim instancama koje je partokratija uzela pod svoje i izglasace sve pa makar se to kosi sa zakonima fizike. Sto pre poceti kampanju za predsednicke izbore i pobediti, jer je to jedini nacin da se zaustavi obesmisljavanje svega normalnog.

  • Gledao sam sednicu odbora više kao neki uzorak onoga što i u ovom mandatu AV čeka Serbiju. I moram reći da je situacija zastrašujuća! Najbolja ilustracija je bio Bajatović. zadrigao, debeo, razdrljen i znojav teško je sakrivao svoje gađenje na obraćanje kandidata i retkih članova koji su uzeli učešće u radu i propitivali ili komentarisali stanovišta kandidata! Uglavnom Radulović, Ćirić i Lapčević. Ostali, mrtvo more da bi na kraju, gle interesantnog detalja listu kandidata za izbor predložio Martinović koji nije član ovog odbora iako je predsednica iz SNS a. Dali je to što bi Serbi rekli, ziher je ziher! E onda se raspištolji i pomenuti Bajatović i izgovori ono što se moglo da pročita celo vreme na njegovom licu, bolje reći pojavi. Da ga ne citiram i ponavljam ali je njegovo držanje govorilo, što se bre mučite a i nas zamajavate, sve je to dogovoreno i možete da ste 100% u pravu ali biće onako kako smo se “mi” dogovorili! I bi tako, uđoše prvo oni koji ni formalne uslove ne zadovoljavaju ali sa SNS liste. Tačka. Mrak se nastavlja a u njemu kao žar zapretan u pepeo se nazire DJB! Mora da se stvori neka promaja inače će i taj žarčić utrnuti.

  • Bravo za Radula i Lapčevića. Ogolili su bolestan društveni i politički sistem u kome živimo. Na sreću, izabran je jedan odličan kandidat i ratosiljali smo se Bajeca. Korak po korak.

    • Koji je taj, taj ‘izabrani’ “odličan” kandidat?!
      Prijatelju, ‘izabrani’ kandidati su katastrofa.
      Svi članovi na čelu sa ‘teoretičarem’ predsednikom.
      Destrukcija tržišta kapitala, a posebno njegovih institucija će se nastaviti s ovim i ovakvim diletantima još bržim tempom.
      ‘O, zemljo otvvori se.’
      Jadno.
      Bedno.
      Sramotno.
      Bljak!

  • Mislim da treba da budete svesni da i pored ovakvog ishoda postoji mnogo pozitivnih efekata ovakvog delovanja. Evo ja sam jutros krisom na poslu slusao zasedanje odbora. Vidim da su i drugi to radili. To je jedan novi oblik ukljucivsnja gradjana u politicka desavanja koji ce dugirocno doneti kvalitet ovako ili onako. Samo istrajte i kada je tesko.

  • LJUDI NE RAZUMEJU DA STAVLJANJEM NAJBOLJIH NA ČELO SVEGA! I ONI KOJI TO NISU ĆE ŽIVETI BOLJE. RECIMO KAO EKONOMSKI ENTITET DRŽAVA JE IDENTICNA JEDNOM PREDUZEĆU DA NE NAGLAŠAVAM KOLIKO JE EKONOMIJA POČETAK SVEGA OSTALOG DOBROG: KULTURE SPORTA BEZBEDNOSTI PROSVETE INFRASTRUKTURE UREĐENJA PORODICE STANDARDA I POČETAK JOŠ MNOGO ČEGA . IZBOR LJUDI NA ČELO SVAKE INSTITUCIJE PUTEM TRANSPARENTNOG KONKURSA (RANG LISTE, IZBORA) PREDSTAVLJA REŠENJE SVEGA I TOGA LJUDI TREBA DA BUDU SVESNI JER TO NIKAKO NIJE FRAZA TO JE APSOLUTNA ČINJENICA

    POZDRAVLJA VAS ALEKSA

  • Ovo je vest koja je po svojoj snazi i porukom, mnogo veca od rusenja Savamale. Covek se pritvara zbog sumnje za nelegalnu gradnju u drzavi u kojoj predsednik poseduje laznu diplomu i sam nelegalno gradi u zasticenoj zoni???? Ovo je dramaticna poruka!!!!!, Coveku je odredjen pritvor od 30 dana???Dragi prijatelji vreme je da ne okrecemo glavu,ovo je direktan napad na slobodu svih gradjana. Sreca za njega, pa su krenuli samo zatvorom, tako to vidim.
    Voleo bih da se iznese ova tema u javnu komunikaciju, i izvrsi pritisak na ovoj temi, jer ovo je privatizacija dzavnih institucija u punoj snazi.
    Sokantno! Voleo bih da i ostali daju komentar na ovu temu, mozda nisam u pravu, ali licno ovo s,atram jako opasnom situacijom po celo drustvo.Ovaj momak je javna licnost pa smo saznali za dogadjaj, a sta se desava sa anonimnim ljudima???
    http://www.blic.rs/vesti/hronika/bivsem-fudbaleru-crvene-zvezde-nikoli-mijailovicu-odreden-pritvor-do-30-dana/d8jdbyc

  • Mislim da ste odigrali najbolje što je moglo u datom trenutku. Nismo ni mogli da očekujemo da će u komisiji biti izabrani (mogu reći) naši kandidati. Da pojasnim, ja sam simpatizer čije poverenje za sada opravdavate. Ima i poteza sa kojima se ne slažem, ali to nije tema.
    Javni konkurs je bio pravi put na “burgijanju” ka boljem sistemu.
    Imamo osnova da verujemo da će izabrani kandidat SNS-a koji je dobio poverenje S. Radulovića 🙂 to poverenje opravdati, i učiniti da se sistem ipak pokrene u pravom smeru, i to je ono što me radije 🙂
    Ako mu stanu na put kao S. Raduloviću pre nekoliko godina, zna gde je dobrodošao 🙂

    Da bi se njihov sistem održao, neophodno je da s vremena na vreme angažuju nekoga ko je ozbiljan kako bi mogli da stvaraju privid blagostanja. Nadam se da Marko Janković neće podleći negativnom uticaju njegovih partijskih kolega.

    Živeli!

  • Za pokret DJB,

    Pregledao sam motivaciona pisma i kandidat koji je dobio glas g. Radulovića je jasno izložio plan – šta misli da treba uraditi. Za ostale na osnovu onoga što su napisali (izuzimam Dejana Tufegdžića)- teško da se može steći utisak da išta znaju o hartijama od vrednosti i tržištu kapitala, tu mislim i na izabranog drugog kandidata DJB. Žalosno je, da poverenje mogu zadobiti kandidati koji se nalaze na rukovodećim poslovima dilersko-brokerskih sektora srpskih banaka. Vidite, da sam ja bio na njihovom mestu – stideo bih se i nikada ne bih smeo da konkurišem za ovakvu odgovornu funkciju jer ništa nisu uradili u smislu unapređenja trgovine HOV-ima ……… Ne postoji banka u Srbiji koja je nešto ozbiljno uradila u pogledu infrastrukture trgovanja i unapređenja trgovine HOV-ima, izuzev KOMERCIJALNE BANKE. Hajde, neka neko da neki primer šta je konkretno uradila AIK ili HIPO ALPE ADRIA banka polju unapređenja trgovanja na tržištu kapitala. Takođe, poslovanje Ilirike i Sinteza invest grupe je vrlo, vrlo diskutabilno…….. Međutim, iznošenje detalja nije za javnu raspravu.

    Na kraju bih zamolio pokret da me obavesti ako bude nekih konkursa u vezi ove materije jer bih želeo da konkurišem i iznesem svoj pogled na ovu problematiku. Inače, ne gajim iluziju da ću biti izabran pošto nemam nikakvo radno iskustvo – zvanični radni staž. Samo želim da iznesem jedan drugačiji pogled na mesto i ulogu tržišta kapitala u jednoj privredi kao što je naša……. Ne slažem se sa oficijalnim stavovima, pa ni sa Vašim precenjivanjem uloge tržišta kapitala i zalažem se za jednu potpuno drugačiju organizaciju trgovine HOV-ima.

    • Pade mi na pamet još nešto……. Neko je iznerviran mojim prethodnim komentarima napisao da je konsultovao berzanske stručnjake i da su mu oni objasnili da je na berzi moguće zaraditi novac kockajući se bez ikakvog znanja……. Želim samo zbog čitaoca da ovo demantujem. Na berzi ne možete zaraditi novac kockajući se – to su priče koje koriste brokeri da bi privukli što više klijenata. Niko, nikada nije zaradio ni cent bez ozbiljnih analiza i izuzetnog teorijskoz znanja. Imate na ineternetu mnoge statistike a ja ću dati jednu ovakvu procenu na osnovu svog iskustva:

      99% ulagača a na berzi sigurno gubi novac. Od preostalih 1% – 99% njih je na nuli. Ostali zarađuju a to su banke, konsultantske firme, investicioni fondovi, osiguravajuća društva itd…itd…….. To ne znači da je nemoguće zaraditi novac, već samo da je potrebno mnogo znanja, ozbiljnih analiza, praćenja parametara, strpljenja, odricanja i sl…..