Медији Саопштењe

Пинк признао да свесно објављује лажи

Покрет Доста је било тужио је Вишем суду у Београду телевизију Пинк због очигледних и лако доказивих лажи о Саши Радуловићу и форсирања једне од омиљених прича премијерових блатоида о наводним преварама у стечајним поступцима, која је одавно оборена на суду. У одговору на тужбу телевизија не спори да је у питању лаж јер се дистанцира од писања “Информера” који је преносила.

Ко би могао и да претпостави да ће на суду, мањи од маковог зрна, Пинк тврдити да се “не придружују” тврдњама које су кампањски и интегрално читали у свим својим вестима.

Odgovor-Pinka-na-tuzbu-1 Odgovor-Pinka-na-tuzbu-2

Заступник Пинка тврди да ова тв није крива јер је “само” пренела оно што Информер тврди и у одговору на тужбу каже Пинк се “ни на који начин није придружио предметним информацијама с обзиром да су се тужени у потпуности дистанцирали од аутентичности објављених информација”.

Лицемерно је да се једна од две ударне пропагандне машине, које премијер увек симултано користи да би нападао покрет Доста је било и Сашу Радуловића, пред судом правда одрицањем од одговорности за преношење друге.  Ово је пример признања незаконите и бруталне злоупотребе националне фреквенције у пропагандне сврхе без обзира на истинитост. Истовремено, ово је и врло јасно признање постојања редовне медијске праксе која разара не само медије, него и политичку сцену. Медије разара јер високотиражни блатоиди симултано објављују наручене лажи, а политичку сцену јер дискредитују све осим једног политичара.

Пинкова одбрана је занимљив документ који показује начин на који функционише пропаганда премијера, али и признање да се оно што дође из другог премијеровог блатоида не проверава. Симбиоза два блатоида је појачана чињеницом да се на Пинку много пута преноси оно што долази из Информера. Поступа се као са важним вестима. Јер, само се важне информације преносе у свим информативним емисијама, интегрално, без скраћивања и уз додатну видео подршку, као што је то Пинк радио са текстовима из Информера од чије истинитости се сада ограђују и за које их је покрет тужио.

Премијер влада захваљујући потпуној и плаћеној контроли тиражних блатоида. Разрађена пропагандна шема блаћења политичких противника је да причу креирану у пропагандном штабу, у коме седе и власници блатоида, скоро по правилу објави прво Информер, а затим Пинк емитује пет пута током дана. Ова шема примењује се на све политичке противнике премијера, критичке новинаре, невладине организације и представнике независних контролних тела.

Премијер је најтиражније медије претводио у политичке полуге које немају информативну улогу због које су добили националну фреквенцију. Да би се прекинула ова пракса нису довољне само тужбе покрета Доста је било, ни пресуде судова. Потребно је да реагују сами новинари јер им се намећу приче за које знају да их не смеју проверавати, него само пренети дословце. Потребно је да се регулаторно тело Савет за штампу позабави овим феноменом. Такође, РЕМ, као регулаторно тело за електронске медије, има обавезу да почне да ради посао за који их грађани Србије плаћају и да не дозволе политичку злоупотребу ни једне националне фреквенције.

Покрет Доста је било ће у Скупштини покренути питање одговорности РЕМ-а за недвосмислену злоупотребу националне фреквенције у сврху пропаганде владајуће странке и блаћење политичких противника емитовањем лажи.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Da li ste sigurni da je naslov ovog teksta odgovarajući?

  Ja iz ovoga ne mogu da zaključim da je Pink zaista priznao da objavljuje laži, već da samo priznaju da su iz Informera objavili nešto a da se od sadržaja ograđuju jer nisu proveravali.

  Ne znam da li pravno postoji osnov da i za to budu tuženi, bez obzira što originalni tekst nije njihov, a oni su samo “pojačavali” efekat?
  Takođe, proverite kod svojih advokata da slučajno ne ispadne da Pink može da tuži DJB zbog ovakvog naslova teksta na sajtu.

  • Makarije, Marijana, a i Djb u ovom slučaju, osnovano ističu to što ističu, jer to i piše (naravno, ne laž, već – nesitina) u odgovoru na tužbu… I to je legitimno postupanje, nema osnova za – kontratužbu.Takodje, odavno je bilo potrebno pokrenuti pitanje odgovornosti Rem, i ne samo njih, i ne samo u odnosu na Pink.

  • У чему је разлика између лажи и неистина (неистинитих информација)?
   Лаж – када неко зна да нешто није истинито и, упркос томе, то објављује (преноси, прича).
   Неистина – када неко не зна да ли је нешто истинито и то објављује (преноси, прича).
   Ко овде лаже, а ко објављује неистините информације?
   Сигурно је да информер лаже, а да пинк или лаже или преноси неистините информације (а вероватније је да лаже, јер су знали да су информације неистините).

  • Nema velike razlike izmedju objavljivanja neproverenih vesti i objavljivanja lazi. Cim je neka vest neproverena postoji verovatnoca i da je lazna. Tacka

  • Gospodine nemojmo da se pravimo normalni u ludoj drzavi . Ako vec prenosi morali bi vproveriti istinost podataka inace neprovereni moraju biti sankcionisani i kaznjeni kao i u ovom slocaju ona podguzna muva Vucicevic .Ali onaj smrad sve dozvoljava jer mu to ide u prilog , uostalom on im i daje instrukcije kako kada i sta da napisu odnosno objave .

  • @Makarije – Koliko ja mogu skontati, mozda i nisam u pravu, ali ovde nije poenta u pravnom delu konkretnosti nego je poenta ukazivanje na uigranu masineriju instruisanog medijskog blacenja politickih i drugih protivnika! Meni ovde nije samo poenta u DJB, oni su jedni od mnogih koji su na ovaj nacin subjekti te masinerije. Zapravo, realnost pokazuje da je u Srbiji na vlasti takav vid torture i medijske diktature da je mrak koji vlada u slobodi medija toliko strasan i oslikava da Vam danasnja vlast moze staviti etiketu neprijatelja Drzave samo zato sto govoriti ili delujete opoziciono. Mozete govoriti ostinu, ukazivati na propuste ili cak na svesna udruzena krivicna dela cinioca vlasti u najvisem delu strukture… oni to samo pokriju svojim kontrolisanim medijima u kojima Vas gomilom smisljenih lazi diskredituju i time uticu na javno mjenje da uopste vasa istina de zvuci istinito ili alarmantno…sta vise: targetiraju Vas na taj nacin da okrenu celu realnost i stvore od Vas krivca ili standardna forma-stranog placenika koji fol ocekivano napada lazima. Ovo je strasna i vrlo ozbiljno losa stvar jer ovo Srbija nije imala jos od doba Tita kada se za cak i ruznu rec o Titu i vlasti, makar i ostinitu, islo na Goli Otok! Ne znam koliko vremena i koliko g..vana treba ovaj narod da sazvace da shvati da je ovo poslednji stadijum diktatorskog kancera koji treba poceti leciti i kancer odstraniti iz drustva. Nisam u pitanju ni ja..ni moja srednja generacija…u pitanju je buducnost nase dece i unuka kojima su ovi danas , mnogo bahatije i gore nego oni juce, oduzeli sansu za pravedne kriterijume zivota i rada! Ako nam je danas ovako…zamislite pod njima za 5 ili 10 godina koliko ce nam trebati da se iscistimo od zaraze korupcije koju oni infiltriraju u svaki nivo izvrsne vlasti, medija, sudstva, Policije, zdravstva…. napravili su od Drzave privatluk za svoj cef i novcanik!

  • Lapsus lingve : ne “subjekti” nego “objekti te masinerije” ispravka, u zaru posanja slucajni inertni previd 🙂

  • Više mu dođe lapsus calami, odnosno lapsus clavis tačnije. 🙂
   A inače se slažem sa datim razmišljanjem.

 • Ja mislim da je naslov odgovarajuci: “Tuzeni napominju DA NE POSTOJI ODGOVORNOST ZA OBJAVLJIVANJE NEISTNITIH INFORMACIJA, ukoliko se te iste PRENOSE iz drugih medija…” pisu lazi, ali nemaju odgovornost, jer ih samo prenose…

 • Moja poruka lične prorode Željku Mitroviću:

  Poštovana roze GNJIDO, ne znam niti jedno jedino veliko i važno dupe u Srbiji, a u koje ti lično nisi upao i boravio sve vreme dok je to dupe bilo na visokoj vlasti u Srbiji.

  Srdačno,
  Milutin,
  Beograd,
  Fejsbuk,
  19 avgost 2016.

  • Milutine sve si kratko i jasno rekao.
   Isto mislim sto i ti.
   Ali,prosto mi je napravilo utisak koliko minorno izgleda tvoja recenica
   u odnosu na to kakva je ljudska i svakakva bijeda taj lik.

 • Čekaj, oni priznaju da ne proveravaju istinitost informacija koje objavljuju na mediju sa nacionalnom frekvencijom?? Hahaha…
  To smo znali, ali da sa Pinka to sami kažu.. hahaha.. Bez blama.

 • Sta vredi kad informer ima tiraz od preko 100.000, a verovatno jedne novine procita vise ukucana, a PINK ima veliku gledanost. To se zapravo sve svodi na UTICAJ odnosno REACH. Njihov uticaj je ogroman i mogu da serviraju infromacije na nacin koji oni zele i na takav nacin vrse manipulaciju i uticaj na narod. E sad sto je narod naivan, neinformisan i guta sta mu ovi mediji serviraju nisu krivi oni a ni Vucic. Oni samo koriste situaciju i to dobro. propaganda radi svoj posao. E sad umesto sto cemo da kukamo kako to nije fer itd. trebalo bi paralelno raditi na sopstvenoj propagandi, na sve moguce i ne-moguce kanale… Treba povecati REACH i UTICAJ.

  • Problem je u tome što viđam mnogo, na oko, pristojnog sveta kako “guta” tekstove iz Informera! Od toga me hvata strava.

 • ‘E sad sto je narod naivan, neinformisan…’. Ovo je potpuno neistinit, dvoličan i fatalno štetan način posmatranja. Vreme je da se prestane sa infantilnim jogijevskim posmatranjem fenomena tih >100.000 nečega… Šarene patološke smradionice i njihovi zlokobni protagonisti znaju da stado svakog bogovetnog dana traži i vapi za freškom količinom šunda, laži, abrova i smradova. Oni znaju da je pučina antropološki na nivou ranog srednjeg veka i znalački, poput antihrista, povladjuju svim njihovim najnižim porivima i strastima. Ali, nije ovde to centralna tema. Tema je da je sve dozvoljeno samo da potraje, koliko god bilo šire društveno štetno, nečastivo i razvratno. Bukvalno sve. Neće ni ovde biti odgovornosti jer- prenošenje ljigavština i laži, kao što vidimo – nije sankcionisano. Ali ih treba tužiti svakom prilikom, jednom će se neki sud pozabaviti ovim, na drugačiji način…

 • Pink je radio za sve vlasti tokom svog postojanja,a najocitije se stavio u propagandu ta vreme Milosevica i Mire Markovic i danas za vreme Vucic Aleksandra!Pokret DJB ne treba da gubi energiju na Punk,Studio B i informer….jednostavno treba da kada im se pojave postave pitanje vlasnicima tih medija…tipa…Zeljku Mitrovicu..”Jeli tacno sto pise Teleprompter o njemu…porezu koji nije platio,njegovom sinu koji nije okrivljen za udes kada je stradala mlada devojka..”itd…pa nek vas on tuzi!!!Fino i pristojno….

 • Још један доказ да је системски омогућено изношење неистина без одговорности. Из тога се може закључити да је неодговорност друштвено утемељена и пожељна а они који инсистирају на професионалним стандардима и желе да мењају такву праксу су на мети удружених пропагандних активиста који чине кичму информатвног система. Одговорни у институцијама ћуте а пропагандисти конструишу неистине.

 • Pozdrav SVIMA, i molim komentatore za odgovor, ako “nalete” na ovo pitanje, imaju vremena, i smatraju da treba odgovoriti..
  1. Da li je tuzeni Tv pink, u svojim vestima, “stavio do znanja” da prenose vest iz drugog “glasila”?
  Da objasnim pitanje. Ako Tv pink nije jasno napomenuo da vesti, koje objavljuju, nije njihova, nego je prenose, da li se onda tuzena Tv pink, moze “pozivati” da vest nije njihova?
  Pitam kao laik, ali moja prva razmisljanja su isla u tom pravcu. Ako su pogresna, molim, znalce iz ove struke da me isprave.
  Pozdrav SVIMA od jednog Zike

 • Kad padne Vucic, Mitrovic ce se pravdati kako je morao tako da se ponasa jer je to jedini nacin da posluje i opstane na sceni. Kao sto se pravdao za saradnju sa Milosevicem onomadne.

  • Postovani Slavoljube Stankobicu Pozdrav Vama i svim citaocima.
   Pre oko mesec i nesto “jace” dana bio je clanak o 16 tuzbi protiv raznih, “medija”, sindikata”, a cini mi se da je koji dan kasnije bilo i jos dodatnih 6
   “Prevrteo”; sam “Ucitaj jos clanaka” (na dnu) i nasao sam, te clanke. Prvi je bio 06.07, (o 16 tuzbi) i drugi clanak o dodatnih 6 tuzbi, 20tog Jula (p dodatnih 6). Svi su tu Informer, Studio B,, ako vam,vreme ne dozvoljava a kompjyter ili internet koce.
   Takodje i pozitivna opaska koliko raznovrsnih tema je bilo u tom periodu, a kako nas DJB “izbaci” nekoliko tema dnevno, dosta vaznih tema, brzo ode ispod “u arhivu”
   Laku noc Vama i naravno svim ostalim citaocima, jedan Zika

 • Svako ko je gledao film Variola vera setice se sekvence u kojoj su pozvali akademika da da svoj sud o pojavi variole I odgovorio je Variola je opasna bolest sa kojom ne treba imati milosti ako se samo I sumnja na nju napraviti krug I izolovati sve dok se ne iskoreni -da je tako uradjeno sa sa preporodjenom Milosevicevom skelom vlasti sada nebi imali krakove te vlasti na najvisim mestima vladajuce garniture -po meni prethodna vlast je obnovila podmladila I ojacala unistenu propalu grupaciju iz 90 tih I uvela drustvo u novi krug bolesti mucenja I beznadja u kome se nalazimo sa vucicem vucicevicem I mitrovicem

 • Svaki dan, na svakom mestu cujem kuknjavu, nepravdu i ocaj.Sa druge strane povici, kritike, optuzbe.I to na svakom , svakom koraku.Ljudi se zale na drzavu. na nemar , kradje lopovluke otimacinu, i to bez kazne.Jedan od najnovijih primera je pljacka zlatnih rezervi SFRJ i Srbije, i malo koga je to zabrinulo.Guvernerka nas tesi i ubedjuje da ce sve biti istrazeno ali da ce trebati vreme.Pokrali su kiparske pare, zlato deponovano u Švajcarskoj, donacije koje je Srbija dobila za razvoj demokratije, a pacovi i dalje setaju i mirno zive.Da li ce doci dan da Srbiji sine sunce i da preovlada pravda.Ja se molim Bogu da dodje taj dan .Sto pre to bolje za sve nas.Predlazem da Crkva nasa otpocne sa moledbanom za boljitak svih u Srbiji.
  Sveti oci na vas je red da se molite za ovaj napaceni narod i za njegov spas.Bog je na nebesima i sve vidi, a vidi i vase cutanje!