Саопштењe Скупштина Финансије

Саша Радуловић преслишао председника Комисије за хартије од вредности

Саша Радуловић је на Одбору за финансије Скупштине Србије испитивао актуелног председника Комисије за хартије од вредности (ХоВ) кога СНС поново предлаже за председника.

Изашло је на видело да је дипломирао у 30-тој, да се просеком са студирања „не поноси“ јер је једва већи од 7, замуцкује на питања о продаји акција АИК банке, не осећа ни малу одговорност за уништавање тржишта хартијама од вредности, за пад промета, за намештање трговине…а у свему томе је активно учествовао од 2011. године.

– На берзи имамо фингирану трговину. Жика и Пера тргују међусобно, наместе цену акција и испадне да је вредност предузећа вишеструко мања од књиговодствене. То све пролази поред Комисије за ХоВ. И то није проблем само у последње време, него од формирања. Зато нема поверења. Комисија не ради свој посао – рекао му је, између осталог, Радуловић током интервјуисања.

Погледајте како је изгледало пропитивање Жарка Милићевића, кандидата СНС-а за председника Комисије за ХоВ.

 

Саша Радуловић

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Jeli matere ti, jeli to kaze gazda skupa sa segamegadens direktorcicima, bitangcama, bugarskim biznismenom shinshovim, grobarom coravom babom-twiter i gazdinim sinom koji ulupa za noc u Budvi 2000 dolara ne od novca poreskih obveznika nego od kriminala

  • I ja se pitam da li ovo pokret, sekta ili navijaci. Prvom nikako ne pristaju senzacionalisticke parole … molim vas, malo promislite, obljutavicete sve ovo do kraja sa ovim transferima blama …

  • Radulu skidam kapu za ovu akciju, ali ovaj naslov nam ne ide na čast. Ko ga je postavio, da ga zameni što je pre moguće, pre nego što ga vide Dživdžani i ostali kvazi-opozicioni botovi.

  • Uf, al je konkretizovao.

   A sta predlaze Bosko? Koliko sam cuo, on kritikuje EU, USA i sve sto dolazi sa zapada, pri tome se fokusira na one periode u istoriji kad smo imali konflikte. Tipican manipulant koji zloupotrebljava sludjenost naroda.
   Sta on predlaze? Rusiju? Evo vidimo kako su posteni – rudna renta je pljacka Srbije, NIS, Jugorosgas, “konsulatcije” na koje je pozvao Vucica da mu izdiktira ko mora da udje u vladu. Da ne idem dublje u istoriju i kako su nas varali i dogovarali se sa Turskom i ostavljali nas na cedilu. Skoro da je Austrija uradila vise mirom iz 1878 za Srbe juzno od Save (dobili smo ispovedanje vere i da obnovimo crkve).

   Dakle – isto, samo brutalinije i surovije nego sto to radi zapad – gledaju samo svoje interese.

   DJB za razliku od manipulanta Boska nudi realna resenja, a ne bajke. Sad, ako tebi to nije dovoljno zanimljivo, a ti uzmi pa citaj nesto iz SF domena, ili neke bajke a politiku ostavi ozbiljnim ljudima.

  • Kizo, baš nedavno sam ti rekao da ti fali Komina.I i da biste baš bili tandem koji je i više nego potrebni pokretu. Eto, sada ste Kiza i Komina. Ti si u komini, komina je tebi, pokret je dobio šta mu treba… 2 u 1. Važno je da si u vinkli, objektivan, da zdravorazumski rasudjuješ, da nisi ( na razne načine) oštećen i da nisi šovinista. Tvoji zapadnjaci, Austrijanci i Nemci, uz Ugare u prvom, a potom i uz Italijane u onom drugom ratu – pobili su najpre 1.700.000 , a pošto je to bilo malo, onda još 1.300.000 ljudi, žena i dece – Srba. Pomogli su nam da ne budemo gladni, jer zamisli da nas je danas – duplo više. Glad bi bila svuda oko nas. A onda su stigli tvoji i Sašini Amerikanci, Francuzi, cela zapadna Evropa – i primenili nad srpskim narodom – do tada nevidjen, specijalni oblik genocida i razaranja – zverske sankcije. Umrlo je, direktno i indirektno – više od 200.000 Srba. Privreda i cela zemlja – uništeni su – do temelja, po treći put za manje od 100 godina. No, tvoj i Radulovićev zapad – još nije bio zadovoljan! Usledilo je zversko bombardovanje u kome je ponovo razorena tek menimalno uspostavljena privreda i infrastrukura, a DANAS od civilizacijskih, demokratskih uranijumskih bombi – od karcinoma se RASPADA više od 280.000 Srba, tempom – 11 X većim i bržim nego ikada… NEMA više srpske familije – u kojoj se MAKAR jedna nama bliska osoba – NE RASPADA OD RAKA. Sa druge strane, list Blic (obrati pažnju na doktrinu Komino – NEMA DANA da , naravno – u negativnom kontekstu, ne pomenu Putina – razume se, specijalno – u srpskom izdanju), baš kao i ti sada Ruse. No, nažalost, u isto se upire i Radulović. Elem, Kizo, Komino, ko već, sa jedne strane imaš 1,7 miliona masakrirani, pa 1,3 miliona masakriranih, pa stotine hiljada nestalih, pa stotine hiljada od karcinoma upravo – raspadajućih. Ok? A sad popuni sledeće kolone: 1. koliko su Rusi Srbu pobili u onom prvom ratu?; 2. koliko su Rusa Srbi pobili u onom drugom ratu?; 3. koje su posledice sankcija koje su nam uveli Rusi? i 4. koliko se Srba upravo raspada od bombi sa osiromašenim uranijumom, kojim su nas Rusi bombardovali? I, hajd još i 5. koliko su nam teritorije Rusi okupirali – i oduzeli? Kada ti, Kizo (ili bilo ko sličan tebi) popuniš ove kolone – stani pred ogledalo sa tim papirom u ruci – i podigni pogled. Pogledaj se pravo u oči – i kaži sam sebi – ono šta vidiš.

  • Nemoj Kizo, odspavaj i zaboravi … Igor, ruski tumor, memetski prenosiv … simptomi – neuredjeno misljenje, preuvelicavanje, brkanje pojmova, sentimenti prema Majci usmereni prema rusiji, ugodna homoseksualnost, strast prema kobajama … iznad svega irrealni sofizam kojima sludjuje i ljutis ukucane … pravednicki gnev. Ne brini, samo ostavi neko vreme, druzi se sa ukucanima, posle toga osecas tugu i zalost, ali zalis sebe, nego ovu ovde druzinu i kako je sve jalovo, pored sve te vike, buke i besa … u stvari pusto i prazno odzvanjanje i to mine … onda ponovo osecas bilo i otkucaje vremena i kazes idem dalje, treba da radim … ali i to prodje pa se vratis u ovaj brlog … jbg

  • Hej, Mileta, kobasičaru, još nisi uparovao kobasice? I opet se motaš ispod stola, čekajući da ti se baci nešto… Sad laješ i o homoseksualizmu… Pa, dobro, kobasicu ovamo ili onamo, navika je čudo…

  • Poštovani gospodine Kiza,
   imamo mi šta da naučimo od Boška i Dveri i ne bih ja sve što dolazi sa njihove strane odbacivao. Ekonomski programi su nam vrlo bliski. U nekim stvarima Boško jeste konkretniji od nas. Na primer, Boško i Dveri otvoreno govore da su protiv GMO u poljoprivredi i da su protiv prodaje/privatizacije prirodnih bogatstava, a naši predstavnici kažu to isto, ali samo kad su o tome pitani (o poljoprivrednom zamljištu se govori otvoreno). Da li se nečega stidimo da se po tim pitanjima otvoreno i javno deklarišemo. Mi smo protiv subvencija za strane investitore, a za smanjenje poreza kao način da se podstakni i domaći i strani investitori. Boškovo pitanje Vučiću da mu pokaže jednu zemlju koju su razvile strane investicije kaže to isto na jedan rečit način. Ta rečenica je proistekla iz ekonomske zakonitosti da se ni jedna zemlja nije razvila koja je svoj razvoj bazirala na stranom kapitalu. Bez sopstvenih poluga razvoja ni jedna zemlja se ekonomski ne može razviti. Ovakve tvrdnje bi dodatno ilustrovale naš stav o “stranim investitorima”.
   Tačno je da i istok i zapad imaju svoje interese i da konačno treba da naučimo da ne negujemo mitove o prijateljstvima. Međutim, iz Rusije će prema nama doći će makar malo emocija, a sa zapada neće ni malo (sačuvaće ih za neke druge). Ne znam o kom ostavljanju na cedilu mislite, pretpostavljam 1813. godine. Ne zaboravite da su pre toga Rusi dvaput slali svoju vojsku u pomoć srpskim ustanicima i da je tada Napoleon (zapad) napao Rusiju, kao i da su Francuzi naoružavali Tursku za obračun sa Srbima. Rusija je u to jako teškom trenutku potpisala mirovni sporazum u Bukureštu po čijim odredbama je Srbima garantovana autonomija. Turska se surovo obračunala sa pobunjenim Srbima i zavela strahovladu. U dramatičnim okolnostima Knez Miloš Obrenović podiže novi ustanak i, za razliku od Karađorđa, ne ulazi u sukob sa carskom vojskom, već se vešto koristeći pregovaračke veštine zadovoljio promenom situacije u Beogradskom pašaluku. Kad se situacija promenila Knez Miloš je uporno insistirao na odredbama Bukureškog mirovnog sporazuma i baš zahvaljujući stalnom diplomatskom pritisku Rusije usledio je turski hatišerif iz 1831. godine po kojem je Srbima priznato pravo na autonomiju. Zatim je Knez Miloš iskoristio pogodan trenutak o vratio šest nahija u okrilje Beogradskog pašaluka, tj, kneževine Srbije pozivajući se, takođe, na odredbe Bukureškog mirovno sporazuma. Prema tome baš Rusija je dala lavovski doprinos u formiranju embriona države u kojoj i mi danas živimo. Godine 1876. u ratu sa Turskom doživljavamo debakl, a onda ulaskom Rusije u rat situacija se menja u našu korist. Po završetu sukoba usledilo je razočarenje – Rusija stvara u San Stefanu Veliku Bugarsku (ruski interes). Spas stuže u Berlinu, te 1878. godine, ali uz priznavanje nezavisnosti dobijamo i velika ograničenja u pogledu oslobađanja od turskog ropstva (interes zapada). U prvom svetskom ratu baš zahvaljujući ultimatumu ruskog cara sa zapada stižu brodovi da prihvate srpske vojnike na albanskoj obali. Prema tome, treba voditi računa o interesima, ali i znati ko nam je do sad više pomogao i sa čije strane dolazo go interes, a sa čije ipak ima malo osećaja o etničkoj srodnosti i pripadnosti istom civilizacijskom krugu.

  • Postovani Slavoljube,

   Naravno da Bosko i Dveri, kao i neke druge opozicione stranke imaju neke stvari sa kojima se slazem i licno,a i DJB program cini mi se.
   I naravno da treba podrzati ideje za koje smatramo da su dobre za Srbiju, bez obzira odakle dolaze (licno mislim da je u nas Srba veliki problem to sto ako neko koga licno ne volimo/podrzavamo kaze nesto sa cime se slazemo, nemamo snage da to podrzimo, vec idemo uvek protiv).

   Da ne ulazim u istorijske cinjenice, verovatno znate vise od mene i slazem sa se vama. Mada onaj deo “a čije strane dolazo go interes, a sa čije ipak ima malo osećaja o etničkoj srodnosti i pripadnosti istom civilizacijskom krugu”, treba ipak malo pazljivije analizirati – drzavni interes je, bar po meni, jedino sto se racuna. Ostale stvari (isti narod, vera, itd.) su tu samo da se narod zadovolji i zabavi. Preciznije receno, ako nema interesa, nije dovoljno taman da je isti narod i vera. A ako ga ima, cak i da nema ostalih stvari saradnje ce biti.

   Sto se tice stranih investicija i Boskovog pitanja, koliko ja znam istoriju posle 1945-te sve zemlje zapadne evrope su se razvile stranim kapitalom, kao naprimer i Juzna Koreja. Takodje, zemlje istocne evrope posle 90-te koju su pametno radile su takodje imale rast zahvaljujuci (izmedju ostalih faktora) I stranom kapitalu (Ceska, Poljska). Neke zemlje nisu jer su losije iskoristile prilike.
   Ima zemalja koje imaju dovoljno svojih prirodnih resursa (nafta, itd.) pa su uspele samo zahvaljujuci tome,mada i to uz pomoc stranih investicija u smislu tehnologija, finansiranje istrazivanja itd. Pa cak i Rusija se dosta oslanjala i oslanja na zapadne tehnologije, zato ih ove sankcije i najvise pogadjau u tom domenu.

   Mislim da je glavni problem onoga sto nasa vlada radi u privlacenju stranog kapitala taj sto se bazira iskljucivo na velikim subvencijama, sto ne daje rezultate, i imamo i nekvalitetnije investitore. Umesto toga, ili ono sto je jos bitnije je stvaranje sigurne pravne drzave, dobre poreske politike, stabilnosti, obrazovanje koje je u skladu sa potrebama, itd. Tako nesto, pa i uz neke razumene subvencije, bi privuklo “kvalitetnije” investitore, koji bi ulagali i zaposljavali i strucnije radnu snagu, inzenjere, i time podizali celokupnu obucenost nase radne snage sto bi opet imalo dugorocni pozitivan efekat i dovelo jos bolja radna mesta, sa vise strucnije radne snage.
   Ovako, tavorimo sa fabrikama u kojima se uglavnom sklapa nesto, i vecina njih ne planira sirenje.

   Ukratko, strane investicije su potrebne, ali se danas radi na pogresan nacin.

   Izvinjavam se na podugackom odgovoru.

  • Ne slažem se. Niko za rudnu rentu ne optužuje Ruse nego srpsku stranu. Sa ruskog gledišta, to je jednostavno bilo predmet trgovanja.
   Da je država mogla da proda NIS bolje, ko jo je kriv ako nije tako i uradila ?

   Što se amera tiče, nema bitne razlike između konfliktnog i današnjeg doba. Tada smo jim bili na nišanu i bombardovali su nas, danas su vremena druga ( odnosi snaga itd) pa to ne mogu. A i slomljeni smo, pa nema potrebe za upotrebom sile.
   Šta im više i treba kao demonstracija silovanja od čitave NATO baze na okupiranom teritoriju ?

   Što se konsultacija tiče, ko kaže da su bile nepošteen s ruske strane ? Ja Ruse vidim kao prijateljski element, koji ima pravo da se unervozi prilikom nekih novih egzibicija AV i da ga pita “je li, jesi li ti siguran da naš dogovor kod tebe još važi ?”.

  • Postovani Branko,
   Mi uvek mozemo da nadjemo opravdanje u necijim postupcima.
   Poenta je primeniti isti arsin prema svima – do Srbije ka ostalim drzavam i onda videti kakav je odnos.
   Naprimer, ako Angela Merkel natera AV da nesto uradi (npr. da se sastane sa Kolindom) mi kazem Nemci pritiskaju.
   Ako Putin zove AV na raport, onda je to “gest prijatelja da se potvrdi raniji dogovor”.

   Dakle, sve zavisi koja vam je polazna osnova. Ja Ruse ne vidim kao prijatelja (kao ni zapad), vec kao igraca na svetskoj sceni sa kojim treba da nadjemo zajednicki interes (vec sam pisao sa ne vidim kroz istoriju da postoji prijateljstvo izmedju drzava, naroda mozda ali drzava ne). Npr. kad se u Rusiji desi neka katastrofa, da li mi skupljamo SMS donacije da im pomognemo? To bi bilo prijateljstvo naroda, cak i kada drzave gledaju samo interes.

   Sto se tice nacina pritiska – sankcije, pa to drasticnog kao sto je napad silom (npr. bombardovanje). Ja koliko vidim i Rusija i Amerika (EU zemlje manje, mada FR i IT to rade), ne prezaju od nicega, ako im je to interes. Npr. Rusi su bombardovali Gruziju, iako su pravoslavci. Znam, ovi su napali ruski narod tamo, ali bez obzira na uzrok.
   Za vreme SSSR-a napali su vise zemalja, samo zbog interesa. Oko 2000 granicara Jugoslavije je poginulo u puskaranjima sa Varsavskim paktom tamo 48-me, i invazija na YU je sprecena samo time sto su Amerikanci obecali pomoc, pa je bilo rizicno.

   Ne tvrdim da su ovo nekakvi neoborivi dokazi sto sam izneo, ali daje neku indikaciju da je interes glavni faktor u odnosima izmedju drzava.
   Ono sto mi treba da radimo je da dobro citamo svet oko nas, i da se pravilno pozicioniramo u tom svetu. Pri tome, licno mislim da nije Srbija ni Srbi pozvana da bude borac sa svetsku pravdu, cak i onda kad vidimo da nesto nije u redu. Jednostavno, kao i u zivotu, gledaj svoj interes, pomozi kad mozes, ali suvise smo mali da bismo se gurali u prve redove. Probali smo 90-tih, nije islo, ne mozes protiv sveta.

  • To uopšte nije poredivo.

   1. Angela je bila saradnik zločinačkog bombardovanja, Putin nije.

   2. Otkad je poziv na razgovor pritisak ?

   3. Određivanje treće strane sa kojom ja moram ili ne smem da se sastanem je daleko bliže pritisku.
   Ako je Angeli toliko stalo do sređivanja stanja CRO/SR, što recimo ne počne sa onih 200+ k srspkih izbeglica ?
   Ili su ti ljudi krivi ili nisu. Ako jesu, gde su pravosnažne presude, ZA SVAKOG OD NJIH ? Ako nisu, gde je odšteta ?
   Merkelova sili AV na sastanak sa predsednicom države, gde je i danas (2016!) “konačno rešenje problema Srba” glavna tema
   a Putin je “nemilosrdan diktator” samo zbog poziva na sastanak.

  • Rusija-Gruzija i Rusija-Ukrajina odnosi, kao ni novija istorija se obilno koriste u manipulacijama mada nisu ni približno poredivi, iz mnogo razloga. Nije ovo mesto za nastavak takvih debata, samo pominjem ovde, da ne bi neko pomislio pročitavši ovo, da nema dobrih kontraargumenata.

   Samo možda jedna primedba; SSSR != Rusija. Kao što Srbija != Jugoslavija.

  • Pozdrav Branko,

   Slazem se da se debata moze voditi do u nedogled pogotovo oko globalne politike, takoda cu odgovoriti i necu se vise javljati.
   Za pocetak da se drzimo cinjenica, ja nisam rekao da je Putin diktator, nije u redu da mi stavljate u usta reci koje nisam rekao. On za Rusiju i ruski narod radi dobru stvar, napredovali su neverovatno puno za ovih 15-tak godina.

   Ali ja sam Srbin, a ne Rus.

   Vasi argumenti izneti u poslednjem postu su takvi da ako se Srbija uhvati toga na direktan nacin, nikuda nas to nece odvesti. Npr. ako je nas polazni argument zlocinacko bombardovanje (bez obzira da li je to tacno ili ne) – to znaci stop za dalju saradnju za svim zapadnim silama. Prosto, oni nikada nece otvoreno priznati da su pogresili. To je jednostavno tako u politici. Isto kao sto ni SSSR, a ni Rusija to nikada nisu i nece uraditi Avganistanu naprimer. Real-politika ne funkcionise tako, i tu mi nista ne mozemo promeniti – pravila su takva, hoces-neces igra.

   Pravda, tome nije mesto u realnoj politici, bar ne dok ne dodje pravi trenutak.

   Drugo, uvek se mozemo vracati u proslost i nalaziti argumente za ovo ili one, to nikuda ne vodi.
   Naprimer, moze neko da ovako postavi stvari – Rusi su podrzali Slobu i njegovu ekipu da zajasu Srbiju, da je gurnu u sukob sa citavim svetom zarad svoje koristi iako su znali uda to vodi, da srpski narod strada na prostoru citave YU, i jos su na kraju dali azil za ljude bliske Slobi koji su harali Srbijom. Zasto bi neka strana sila dala azil Marku, Miri, Bogoljubu? Ljubav? Interes pre bih rekao, i to anti-srpski interes.

   Ja licno volim Ruse i ruski narod, ali to ne moze da utice na ono sto mi kao Srbija radimo, sem u onome sto mi nikada ne radimo – pomoc narodu kad im treba – vremenske nepogode naprimer – nikada u Srbiji nije bila neka akcija skupljanja pomoci za bracu Ruse.

   Koliko vidim da bez zapada, Evrope, Srbija ne moze da napreduje – svi ostali su daleko, i slabi da bi nam bili partneri kakvi nam trebaju.

   I na kraju, vasi argumenti za bombardovanje, Oluju (i sam sam proteran iz HR pa sigurno znam o cemu pricam), sankcije itd. su mozda tacni za pozicije istorije, pravde, ali ne verujem da jedna mala Srbija to moze da istera do kraja ako stavimo sve na listu i kazemo “dok se ovo ne resi, mi ne pricamo sa vama”.
   Istinu za Oluju naprimer nema sanse da isteramo ako prvo ne pridobijemo zapadne sile na nasu stranu. Mislite li da je to moguce uz pomoc Rusije, Kine ili nekog treceg? Ja ne.

   I za kraj, pitanje je vrlo jednostavno – kako mi u Srbiji zelimo da zivimo? I sa kim takav nacin zivota mozemo da ostvarimo.
   Lako je pisati i pametovati po forumima iz udobne fotelje.
   Ali ne moze i jare i pare – glava u Rusiji a svi zele Golfa, mobilni telefon, nemacku medicinu, kompjutere, itd. i onda “zlocinacki zapad”. Pa ajd da prvo probamo da bojkotujemo sve zapadne proizvode, da vidimo koliko bi Srba izdrzalo.
   Ja sam spreman prvi da probam, ali bojim se da to niko u Srbiji nece.

   I vase prepiske bih rekao da se bavite IT-jem, programiranje vam nije strano. Znate gde su izvori tehnologija, ko placa mozda i to sto vi pravite, gde su trzista za nove tech?
   Probajte da programirate i da radite u IT biznisu a bez zapadnih tehnologija, bez zapadnog trzista, i ako to uspe eto modela. Ovako, pricate nerealne stvari, i vodite svetsku pravdu onako kako je vi vidite, i to sve iz fotelje i sa americkog INTEL procesora.
   I da ne zaboravim, poredjenje Srbija!=Yu, i RUS != SSSR nikako ne stoji. Rusija je nasledila kompletnu vojnu silu (nuklearne glave), oko 60,70 % teritorije SSSRa, i ostale resures, i ponasa se kao globalna sila. I od raspada SSSR-a su vec imali nekoliko avantura sa svojom vojskom, sto tajno sto javno (UKR, Gruzija, Sirija).

  • G.dine Branko, KADA SAM POSTAVIO link u kome Dveri (sticajem okolnosti je to bio Boško, zaboravih mu prezime, izvinjavam se) demonstriraju način na koji se treba ugledati u delovanju u odnosu na aktuelnu vlast i predmetni karakter vladajuće većine, ni na kraj pameti mi nije bilo da će bilo ko ovde – iz svega bitnog – izvući PONAJMANJE bitan deo njegovog obraćanja mandataru. Ostrašćenost je pojedince udarila u glavu, kod istih je potpuno onesposobila mogućnost da rasudjuju i izbacila im iz ruku osnovno odbrambeno oružje svakog inteligentnog života – rezon. A tada – na površinu isplivava sve ono što je za sakriti, od potpunog neobrazovanja i neznanja, do totalne neinformisanosti. Tu spada i spinovanje oko rudne rente mnogih zagovornika klasičnog anti-ruskog stava, kao “krunski” dokaz o “štetnosti” ruskog prijateljstva – baziranog, kako sam Radulović ističe – na “pukom ruskom interesu” – gde nema p od prijateljstva. Taj preslikani stav Čedomira Jovanovića (kao i potpuno kopiranje njegovog programa), nažalost, otelotvoren i u glavi Radulovića, zapljusnuo je još po nekog simpatizera te “činjenice”. Isti ti, kao i emisija “Insajder” koja se “bavila” ovom temom – pokazuju ili potpuno neznanje ili potpunu zlonamernost – tvrdnjom da je rudna renta svuda u svet minimum 10%, a kod nas, eto, braća – nama daju 3%. Istina je, medjutim, potpuno na drugoj strani. Vaša tvrdnja da visina rudne renta nije dodeljena, već pregovarana stvar – je tačna. Još je tačnije da je rudna renta, npr. u Britaniji ,Danskoj, Španiji – 0 % ! U Grčkoj, takodje primera radi – 2 %. Itd, itd. Naravno, u nekim zemljama postoje i daleko veće rente, ali – potrebno je imati vidu – kontekst – šta se sveukupno dobija nekim aranžmanom. A predmetni aranžman sa ruskom stranom – je od neprocenjivog značaja za Srbiju, i o tome bi, ne moglo, nego trebalo napisati – knjigu. Na stranu godišnja ulaganja ruske strane (samo prošle godine u Srbiju su uložili 250 miliona evra, a ove godina je plan i svih 300 miliona), a o zaista zverskom značaju Južnog toka za Srbiju – protiv koga su ZAPADNI “PRIJATELJI” UČINILI SVE – DA NE DODJE U SRBIJU, jer joj podiže stratešku poziciju do neba – da i ne govorimo. Na samom kraju u vezi sa tim – ugovorom je predvidjeno – da kada ruska strana završi rekonstrukciju i ulaganje u pančevačku rafineriju – i njima se podiže procenat rudne renta – kao i svim ostalim. Spinovanje i Radulovića i Čede i njima sličnih oko celog ovog aranžmana i Rusa uopšte – skaradno je. No, sve je to – “nebitno” i nije tema. Link koji sam postavio, kao primer poslanicima Djb koji u Skupštini ni izbliza ne postupaju u skladu sa očekivanim – trebalo je da ukaže na goruće teme koje je izneo Boško i mesta gde je ekspoze i mandatar – ostavio ogromnu šupljinu. Argumentovana kritika Dveri u vezi sa belom kugom u Srbiji, izbacivanju milionske srpske dijaspore iz fokusa vladajuće većine i mandatara , itd – to je bio značaj tog žestokog i krajnje KONKRETNOG i argumentovanog napada na mandatara… A dobismo – Kizu…

 • Кандидат СНС-а не зна просек својих оцена који је имао на крају студија.
  Студирао је 10 година (на студијама које трају 4 године).
  Никада није радио са хартијама од вредности.
  Али, вешто користи стране изразе као што је “дискрепанца”, или нпр. предлог “гледе” својствен хрватском, а никако не српском језику. Зашто кандидат СНС-а “се фрља с туђи изрази”? – Да би нејасношћу израза замаскирао своје незнање и неспособност.

  P. S.
  Постоје изрази на српском, уместо речи “дискрепанца” и “гледе”… Дакле, СНС-кандидат не зна српски.
  А, ево како Хрвати с поносом говоре о својој речи “гледе”: http://www.hrvatskarijec.rs/vest/A16990/Uporaba–prijedloga-glede/

  • Ne bi koristio baš Hrvate kao etalon nacionalne svesti, jer to podrazumeva “odrađivanje posla do kraja” na onim drugima, koliko da ih je još preostalo. I to 2016-te, usred EU i NATO-m ovenčane demokracije.

   Čak i više, insistiranje na gramatičkom nacizmu je često znak idejne praznoće – to radi onaj koji nema druga znanja, kojim bi se izdvojio iz proseka.

   S druge strane, podprosečne retoričke i lingvističke sposobnosti _mogu_ biti znak, koji ukazuje na manjkavo obrazovanje i nesposobnost za danu funkciju.

   Isto tako, sama dužina studija sama za sebe ne mora biti znak ne/sposobnosti. Ko zna koje razloge je imao za to.

   Ali sve to zajedno daje _indicije_ da se radi o nameštenom kadru.

   Shodno tome, Radulovićev rezon vidim kao racionalan – ne osuđje tipa nea samo konstatuje nedostatak prakse u trgovanju vrednostnim papirima.

 • To koliko je aktuelni predsednik Komisije studirao je bezvezarija u odnosu na ponuđene MATERIJALNE dokaze o njegovoj teškoj kriminalnoj delatnosti. Ti dokazi nisu upotrebljeni, a morali su da budu upotrebljeni. Zašto bi neko govorio principijelno, tj. uopšteno, kad ima konkretne podatke, konkretne dokaze, konkretna svedočenja relevantnih službenika Komisije da je kandidat za glavnog kontrolora srpskog tržišta kapitala banalni kriminalac? Govoriti uopšteno u takvim okolnostima znači, u krajnjoj liniji, ne činiti ništa. Ovde nije bila stvar u “preskaakanju”, nego zašto nije postavljeno pitanje korupcije kandidata Milićevića, Stankovića i Bajeca na sednici Komisije, kad ste imali konkretne dokaze o toj korupciji? Jedini pravi odgovor bio bi: jeste, napravili smo propust, možemo li sada ipak nešto da učinimo. Nije li tako?

  • Није да имам много поверења у наш правосудни систем, али зар за сведочења не би требало обавити пред судом и дотичној господи указати на пут ка затвору? Нисам сигуран да је паметна идеја да политичар на седници скупштинског одбора млати транскриптима сведочења која нису званична, могао би лако да заврши пред судом с оптужбом за клевету (јер уколико дотични сведоци не пристану после да изађу на суд, он ће испасти кљакав). Клизав терен, чини ми се… Али, на суд би требало ићи.

  • Odbor je direktno odgovoran za zakonit rad Komisije. Kad mu se pondue konkretni dokazi o nezakonitostima, i od njega zatraži da organizuje javno saslušanje, tj. da razmotri relevantne dokaze i svedočenja, on je prema Zakonu o skupštini dužan da to učini, a nesumnjivo je dužan da odgovori podnosiocu zahteva. Kao što i sami verocatno znate, budući da čitate ovaj sajt, tužilaštvo je u Srbiji pod stopostotnom kontrolom vladajuće stranke, odnosno hobotnice koja stoji iza te stranke. Zašto se, dakle, DJB odrtiče mogućnosti da iznese u javnost konkretne podatke, konkretne dokaze o teškom kriminalu u Komisiji, koja je glavni kontrolor domaćeg tržišta kapitala?! Drugim rečima, na mestu gde se sve prelama i vidi Zašto? Još nismo čuči odgovor g. Radulovića. Niko nije tražio od političara da “mlati transkriptima”, nego da upotrebi dokumente i materijalne dokaze, tj. da ne ide linijom manjeg otpora, negpo da učini ono što mu nalažu poštenje i zakon.

  • Мислим да није потребно посећивати ове странице да би било јасно да Тужилаштво не сме да мрдне малим прстом без дозволе власти. Признајем, не познајем овлашћења скупштинских одбора, но уколико сте у праву да се може организовати саслушање (може ли без подршке председника одбора?), потпуно се слажем да то треба учинити.

  • Carlo, u Vašim postovima već u više navrata ukazujete na postojanje odredjenih dokaza u prilog Vaših tvrdnji, kao i na to da ste ih dostavili pokretu. Istovremeno u kazujete i na to da pokret po tome – nije odreagovao, a ima “čvrste” dokaze od Vas dobijene. Ja sam Vas (mislim baš juče) zamolio da ih nabrojite ovde, naravno, ukoliko to nije problem. Ali i da pojasnite – zašto isti nisu podneti tužilaštvu? Pokret tad ne bi bio postavljen u ulogu kakvog medijatora, već bi mogao osnovano nastupiti u prilog zahtevu za preispitivanje verodostojnosti predloženih kandidata.

  • Pa jesu podneti tužilaštvu, koje po njima jednostavno ne postupa, kao što ne postupa ni po predmetu Savamala i sličnima, da ne nabrajam sad. Upravo zato i jesu podneti Odboru. To su ozbiljni, mnogobrojni i precizni DOKUMENTI o flagrantnim korupcionaškim zloupotrebama kandidata Milićevića, Stankovića i Bajeca, ali svakako nisu takve prirode da bi se postavljali na sajtove neke partije. Koliko su ti dokazi ozbiljni svedoči naš zahtev Odboru da ih razmotri u postupku tzv. javnog slušanja. DJB još uvek može da se izjasni o tom zahtevu.

  • Djb svakako može, baš kao i svaki poslanik, odnosno, poslanička grupa – nezavisno i od tužilaštva, a na osnovu makar i samo indicija iznetih u javnosti ili nakon sopstvenog uvida u odredjenu dokumentaciju – pokrenuti to pitanje. Pokretanje pitanja je legitimno, i ono ne znači i automatsku optužbu, ali na sumnju, svakako imaju pravo. Da li je razlog njihovog “čekanja” deo nekog planskog postupanja ili pak to sve smatraju deplasiranim – ostaje da se vidi. No, Vi ste to pitanje sada pokrenuli ovde, pred delom javnosti, možda i bude reakcije. Dosad, reakcija članova pokreta, posebno onih skupštiinskih, svodila se isključivo na – hvala, hvala, hvala – “sviti poslušnika”, kako takve pojave (tu “svitu”) baš na ovim stranama nazva jedna mlada osoba, poslanica Djb. Doduše, usmereno samo ka Sns-u.

 • Још један очигледан пример како се бирају важни кадрови и какве резултате у раду су до сада постигли. На делу је приказана контролна функција опозиције и како је врше одговорни народни посланици Ко хоће може да погледа, ко хоће да мења овакву праксу имаће прилику за то али са аргументима не паушално.

 • Molba za gospodina Sašu Radulovića: Znam da on nije profesor privrednog prava, ali to radi na izvanredan način, ako bi mogao u jednom snimku od 20-45 minuta da objasni osnovne pojmove vezane za berzu, način poslovanja, moguće špekulacije i sam zadatak komisije za HoV. (onako kako je to radio u Kragujevcu predavanjem o malverzacijama u stečaju i privatizaciji)

  Ponavljam još jednom, znam da gospodin Saša Radulović nije profesor, ali mislim da bi to bilo dobro za sve pristalice pokreta, jer verujem da većina nije upućena u berzu i hartije od vrednosti. To su sve novi pravni instituti kod nas, mi nismo još stigli do tržišne privrede, pa nam ovo i nije poznato.

  Ja, prvi, ne razumem tačan zadatak ove komisije.

  Hvala najlepše.

  Miloš

  • Milose,odete na sajt komisije,imate sva obavestenja.
   Sasino poznavanje trgovine na berzama je povrsno.
   Poznavo sam par spekulanata,bili su informisani o Milosevicu i Klintonu,bolje od svih analiticara zajedno.

   Drugi je razlog sto se javlja pajsergastarbajter,
   Dans citam,prenele su sve agencije,u Nisu potpisan memoradum o razumevaju sa holanskom firmom,proizvodjacem auto delova,jedno 1500 radnika ce biti uposleno.
   Kako bas nisam cuo za neke fabrike auto delova u zemlji lala,obicno prodaju imitaciju,garancija do coska.
   Hajde da proverim,firma se nalazi na adresi Trustkantoor,finacijiski holding,ako se nevaram,ima jedno 2000 razlicitih holdiga na adresi (Imleka).
   Ej Srbijo medju holdinzima i auto delovima.

 • AUUUUUU, danas sve bot do bota ! Šta je ovo… Saša, samo oštro! Ne obazirite se na ove botove – i samo cepajte, “ispreskačite i preslišavajte” tog “majmuna” – i, i , i, uh, ček da pogledam jedan raniji tekst – aha, evo ga – i neka taj “jede govna u vidu čistog vitamina”! A kako to već lepo piše u onom uvodnom tekstu koji nam je doneo Djb , o Mičurinu… Nema sa takvima trt mrt – već ga ispreskačeš, objasniš mu da je – ŠTA? NEKULTURNI majmun, šta drugo, i naraniš ga govnima – kao da ga hraniš vitaminima – i ima da se puši, a sve u skladu sa Platonovom Državom!

 • Nastup Saše Radulovića je dobar, ali naslov je, po meni, tendeciozan i neprimeren. Tekstovi DJB-a i nastupi u javnosti i u skupštini bi trebalo da imaju za cilj predstavljanje programa i davanje predloga za rešenja u duhu dobronamernosti. Reč “preslišao” se ne uklapa u takav koncept i kao da ima za cilj da se politički protivnik ponizi i omalovaži. O ovome treba razmisliti i umesto banalnog treba se opredelitiu za svečani rečnik koji nikoga ne vređa čak i kad se govore neprijatne stvari.

 • Neprimereno ponasanje Sase Radulovica. Nepristojno je bilo koga “preslisavati”. Pitati nekoga koliko je dugo studirao i kolika mu je prosecna ocena ne znaci nista. Sasa Radulovic je inzenjer elektrotehnike pa to ne znaci da nema znanja u privredi ili ekonomiji. Glasa se protiv pa se na press konferenciji obrazlozi zasto. Ja ne znam, a znate li vi koliko je Sasa studirao i kolika mu je prosecna ocena. Nadmeno, arogantno i neprimereno ponasanje. I znate li, poslanici DJB koliko su studirali i kolike su im prosecne ocene? Znate li zasto dve poslanice nemaju nikakav fakultet? Pozdrav
  Baki

  • I ako ga ikad budu birali na sličnu funkciju, verujem da će za nejga pitanje tipa “Ti si inženjer elektronike a ne doktor XXXX. Ajde, radio si i kao šef za naše prilike dosta velike SW kompanije u Americi i bio si ovde stečajni upravnik i ministar za finansije. Ali nama trebaju XXX znanja. Po čemu možemo da zzaključimo da ih imaš ?” biti sasvim normalni deo razgovora i da iz njih neće praviti problem.

   Tako vidim i taj razgovor. Samo je tražio osnovne informacije, koje bi mu omogućile nekakvu odluku.

  • Evo ja kao građanin želim da znam koliko je studirao i koja je prosečna ocena predsednika komisije za hartije od vrednosti zato što smatram da je to važna pozicija i smatram da na važnim pozicijama treba da sede najbolji. Poslanici ne moraju da imaju završen fakultet kao ni Predsednik Srbije, ali zato ministri, direktori, pa tako i predsednik komisije za hartije od vrednosti moraju. Tako da Radulović samo radi ono što njegovi glasači od njega i očekuju – pokušava da sve učini što transparentnijim.

 • Jao majko moja, sta je ovo – informer postavlja standarde kako se pisu clanci? “Preslisao”!? To je recnik siledzije iz osnovne skole sa pola zuba. Opet ko je kad diplomirao i koliki mu je prosek? Je l vi neke ozbiljne komplekse imate?