Саопштењe Скупштина Финансије

Саша Радуловић о великој превари малих акционара

Комисија за хартије од вредности пустила је да јој се пред очима одвија велика превара малих акционара. За случајеве Ц маркета, Луке Београд, Агробанке и многих других предузећа у којима је на стотине хиљада малих акционара преварено одговорна је Комисија за хартије од вредности (ХоВ) и Саша Радуловић је за то позвао на одговорност све бивше чланове Комисије који се поново кандидују за нови мандат.

Један од њих је кандидат СДПС Расима Љајића Душан Бајец, који је у Комисији за ХоВ био од 2001. године. На седници Одбора за финансије, док га је Саша Радуловић о одговорности испитивао, Бајец је изнео и овакве аргументе: “Ја се слажем с вама, ви сте у праву све што кажете, само немојте нама да кажете”, или “Шта су чекали мали акционари? Зашто нису тражили да се провери и уради исправка процене вредности?“

– Служите се типичном заменом теза. Ви имате одговорност, нисте је испунили, а то што су у предузећима били лупежи и шта су преко стечаја или извлачења новца преко повезаних фирми пробали да ураде, то је све потпуно небитно. Одговорност је Комисије за ХоВ да понуда за преузимање буде законита, а она није била по закону. То је урађено за читаву серију предузећа и бежати од одговорности за то је непримерено – рекао је између осталог Саша Радуловић.

Радуловић је истакао да је надлежност Комисије била да контролише да понуђена цена за акције буде у складу са реалном процењеном вредношћу. Тај део посла Комисија није урадила и практично је тиме омогућили да права малих акционара не буду заштићена. Уз помоћ намештених процена вредности, у великом броју предузећа догодиле су се велике злоупотребе, процене су биле тако намештане да би дошло до преваре малих акционара, а Комисија је све време то мирно посматрала. У надлежности Комисије је да проверава све понуде и да оне буду у складу са законом.

Погледајте како је изгледала дискусија Саше Радуловића са Душаном Бајецом.

Саша Радуловић

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • U naslovu lepo piše da su mali akcionari izveli veliku prevaru. Ljudski mozak funkcioniše tako da prvo čita naslove, i ako smatra da ga to zanima čita i ostatak teksta. Ako misli da mu je ta tema nebitna, ide dalje i čita druge naslove. Ja, lično bih nastavio da čitam, ako su mali akcionari prevareni. Ako su mali akcionari nekog prevarili, to ne bih čitao, baš me briga, i treba da ih prevare.

  • Вама смета несавршеност српског језика.
   Пример: “Медији су писали да су банке намерно учествовале у превари клијената”.
   Да ли то значи да су клијенти преваранти или да су банке превариле клијенте?
   Вас би задовољио облик реченице у којој би се користи предлог “над”, па би било: “…у превари над клијентима” или: “… у превари над малим акционарима”.
   Треба да знате да су оба облика исправна и да је проблем у томе што не желите да видите основну тежњу смисла реченице. То има везе са (Вашим) непознавањем српског језика. Без љутње, молим!

  • Ne ljutim se, ali se ne slažem. Srpski jezik nije savršen, ali uvek postoji način da se izbegne dvosmislena rečenica, pogotovo ako je naslov.

  • Uvaženi g.Marko,

   ne smem da tvrdim,ali mi se čini da je g.Božović, ipak, dobronameran!?
   Zaista, naslov je nesretno sročen i može biti dvojako shvaćen!
   Međutim, moje uverenje je da energiju i vreme ne treba trošiti na polemiku o naslovu, obzirom da u tekstu ispod spornog naslova, a naročito u video-zapisu, jasno i nedvosmisleno, svako može da zaključi o čemu se radi…
   mali paor Sopček Đura

  • Da li je pismen neko ko na kraj recenice stavi ovoliki broj znakova uzvicnika i pitanja? U nasem jeziku to nista ne znaci. To je gramatika za osnovnu skolu.

  • Kritika jeste bila dobronamerna, i umesto da je prihvatite vi napadate, što je tipično za SNS. U pravu su Igor i Makarije.

  • Isto, tako je. Sposobnosti spinovanja su vam skromne, zasto ne biste nastavili da trolujete na drugom mestu? Ovde komentarisu uglavnom ozbiljni ljudi.

  • U naslovu lepo piše da su mali akcionari izveli veliku prevaru. Ljudski mozak funkcioniše tako da prvo čita naslove, i ako smatra da ga to zanima čita i ostatak teksta. Ako misli da mu je ta tema nebitna, ide dalje i čita druge naslove. Ja, lično bih nastavio da čitam, ako su mali akcionari prevareni. Ako su mali akcionari nekog prevarili, to ne bih čitao, baš me briga, i treba da ih prevare.

  • Нисте у праву.
   Прочитајте мој одговор на Ваш горњи коментар.
   Поздрав.

  • Trebalo je da naslov bude:
   Kako su prevareni mali akcionari? ili
   Kako je Komisija za hartije od vrednosti prevarila male akcionare? ili
   Dusan Bajec u Komisiji za hartije od vrednosti od 2001.godine, ili
   Prevareni mali akcionari C marketa, Luke Beograd, Agrrobanke i drugih preduzeca, ili
   Sasa Radulovic pozvao na odgovornos clanove Komisije za hartije od vrednosti ili
   Stotine hiljada malih akcionara prevareno, ili
   Sad su krivi mali akcionari za nezakonit rad Komisije…
   Naslov bi trebalo da bude atraktivan i privuce novinare iz medija da bi ovako vazna informacija “otisla” dalje.
   Zaista se iz naslova, na prvi pogled stice utisak da Sasa Radulovic govori o prevari koju su izveli mali akcionari.

 • Očekivao sam da neko stručno komentariše temu. Ako je u pitanju gramatika uz zamerke treba navesti kako je ispravno i zašto tj potkrepiti nekim pravilnikom, priručnikom… Isto važi i za temu…

  • Trebalo je: “Velikom prevarom, oštećeni mali akcionari”. Što se tiče suštine, država odavno pokušava da uništi male akcionare i ukrupni kapital. Verovatno je dobro da kapital bude ukrupnjen, ali umesto da pošteno isplate male akcionare, Vučić je dozvolio mešetarima da varaju male akcionare, i tu u potpunosti podržavam Radulovića. Sve ovo ne opravdava ovaj naslov, gde se ne zna ko je koga prevario. Za to ti Miroslave ne trebaju pravilnici i priručnici, nego bukvar.

 • Ja sam veoma zadovoljna kako se poslanici DJB bore u skupštini, a takođe i time što se na ovom sajtu mogu pogledati ključni delovi sa raznih odbora, iz skupštine itd. To je sasvim nova praksa na našoj političkoj sceni. Što se naslova tiče, može se razumeti i ovako i onako, u takvim situacijama imate izbor ili da precizirate kao što to predlaže Svetlanast., ili da pustite da se zaključi iz konteksta. Ja recimo, kad sam pročitala naslov, nisam imala nikakvu sumnju ko je koga prevario.

 • Kad procitate tekst i preslusate snimak,ogromna razlika.
  Kad bi KoV imao utcaj na promet,zivela bi Srbadija od spekulacija,bio bi jedinstven sistem u svetu.
  Cista amaterska populisticka farsa.

 • Na zalost komisija za HoV je ucestvovala u nacinima na koji se varaju mali akcionari. Obaranje nominalnih vrednosti akcija su jasno vidljiva. Pored pogresnih procena vrednosti u prevaru su dalje bile ukljucene i brokerske kuce.

 • Dragi prijatelji,

  Nakon video-zapisa, stičem utisak da g. Bajec nije hohštapler, iako, naravno, snosi veliki deo lične odgovornosti za sve što je uradio ili nije uradio u proteklih 15 godina, kao član komisije!
  Živim u uverenju (ili zabludi) da u našem društvu postoji veliki broj poštenih ali, istovremeno, NEstručnih ljudi, zauzimaju određene pozicije, za svoj “rad”, primaju redovne plate, pri tom dobro vide šta se ispod žita valja, ali ćute i ne “talasaju”! Dakle, svoje neznanje pokrivaju servilnošću a da u takvoj ulozi, nikom drugom ne nanesu zlo!
  Konačno, postavlja se pitanje: ako vidim i znam “šta se ispod žita valja” a javno ne reagujem, da li sam patriota, štitim li zakon ove zemlje i, najzad krucijalno, jesam li ja moralan čovek?
  mali paor Sopček Đura

 • “Komsija za hartije od vrednosti pustila je da joj se pred očima odvija velika prevara malih akcionara…” A kad se jedan jedini od tih “stotina hiljada”alih akcionara javio pokretu DJB sa konkretnim MATERIJALNIM dokazima o prevarama u kojima je Komsija vrlo aktivno učestvovala, tj. o teškim kriminalnim delima kandidata za predsednika i nove/stare članove te iste Komisije, pokret DJB je okrenuo glavu na drugu stranu i nastavio da tim “stotinama hiljada” baca prašinu u oči, ostavljajući utisak ljute opozicije Vučiću, a zapravo ne čineći ništa. Nije li tako?

 • Posle odgledanog snimka takodje mislim da Bajec nije prevarant. U sustini sa Sasom se slozio oko, po meni, kljucnog momenta u raspravi. To je kada je komisija prihvatila ponudu a u toku je bila revizije procene stanja kompanije za koju je ponuda pristigla. Tu mu verujem da je morao formalno pravno da prihvati uz ogradu da ne poznajem pravilnik, zakon i slicno.
  Sa druge strane ko prihvata procene preduzeca? Da li te procene mogu da ospore mali akcionari? Hocu reci da deo odgovornosti nose i oni koji procenjuju odnosno precenjuju ili cesce potcenjuju, preduzeca koja izlaze na berzu.
  Na kraju Sasa Radulovic da bi ljudima priblizio nivo prometa, moze da upotrebi frazu i kaze da je promet na Beogradskoj berzi na nivou prometa benzinske pumpe u Nemackoj. 🙂

 • Ко хоће да види може да види а и да прочита, па може онда и да изнесе своје мишљење и о форми ако мисли да је то важније од суштине прилога али не може да прескочи изнете чињенице. Акционарима је намештена игра и дата улога губитника да би се замаскирала класична отимачина имовине а против њиховог и интереса целог друштва. Прозвана одговорна лица су учествовала у превари чињењем или не чињењем, свеједно и не могу се оправдати формално правним разлозима и пребацивањем одговорности на друге. Све је тако замишљено и урађено да се одговорност тешко може утврдити и доказати. Верица Бараћ је оставила “отшкринута врата” и само треба подржати исказану политичку вољу да се институцијама система пружи прилика да заврше започети посао.