Saopštenje Skupština Finansije

Saša Radulović o velikoj prevari malih akcionara

Komisija za hartije od vrednosti pustila je da joj se pred očima odvija velika prevara malih akcionara. Za slučajeve C marketa, Luke Beograd, Agrobanke i mnogih drugih preduzeća u kojima je na stotine hiljada malih akcionara prevareno odgovorna je Komisija za hartije od vrednosti (HoV) i Saša Radulović je za to pozvao na odgovornost sve bivše članove Komisije koji se ponovo kandiduju za novi mandat.

Jedan od njih je kandidat SDPS Rasima Ljajića Dušan Bajec, koji je u Komisiji za HoV bio od 2001. godine. Na sednici Odbora za finansije, dok ga je Saša Radulović o odgovornosti ispitivao, Bajec je izneo i ovakve argumente: “Ja se slažem s vama, vi ste u pravu sve što kažete, samo nemojte nama da kažete”, ili “Šta su čekali mali akcionari? Zašto nisu tražili da se proveri i uradi ispravka procene vrednosti?“

– Služite se tipičnom zamenom teza. Vi imate odgovornost, niste je ispunili, a to što su u preduzećima bili lupeži i šta su preko stečaja ili izvlačenja novca preko povezanih firmi probali da urade, to je sve potpuno nebitno. Odgovornost je Komisije za HoV da ponuda za preuzimanje bude zakonita, a ona nije bila po zakonu. To je urađeno za čitavu seriju preduzeća i bežati od odgovornosti za to je neprimereno – rekao je između ostalog Saša Radulović.

Radulović je istakao da je nadležnost Komisije bila da kontroliše da ponuđena cena za akcije bude u skladu sa realnom procenjenom vrednošću. Taj deo posla Komisija nije uradila i praktično je time omogućili da prava malih akcionara ne budu zaštićena. Uz pomoć nameštenih procena vrednosti, u velikom broju preduzeća dogodile su se velike zloupotrebe, procene su bile tako nameštane da bi došlo do prevare malih akcionara, a Komisija je sve vreme to mirno posmatrala. U nadležnosti Komisije je da proverava sve ponude i da one budu u skladu sa zakonom.

Pogledajte kako je izgledala diskusija Saše Radulovića sa Dušanom Bajecom.

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pazite šta pišete, ja sam mislio da je nepismenost rezervisana za Vučića i SNS. Kakvu su izveli prevaru mali akcionari !!!!!!!!!!!!!!???????????

    • Bozovicu, sumnjam u vasu bezazlenost sto se tice ovog komentara. Osim toga, gresite.

    • U naslovu lepo piše da su mali akcionari izveli veliku prevaru. Ljudski mozak funkcioniše tako da prvo čita naslove, i ako smatra da ga to zanima čita i ostatak teksta. Ako misli da mu je ta tema nebitna, ide dalje i čita druge naslove. Ja, lično bih nastavio da čitam, ako su mali akcionari prevareni. Ako su mali akcionari nekog prevarili, to ne bih čitao, baš me briga, i treba da ih prevare.

    • Gde ti nisi…..u školi, a ako nastaviš dalje imam iskustva i sa “ulice”….

    • Vama smeta nesavršenost srpskog jezika.
      Primer: “Mediji su pisali da su banke namerno učestvovale u prevari klijenata”.
      Da li to znači da su klijenti prevaranti ili da su banke prevarile klijente?
      Vas bi zadovoljio oblik rečenice u kojoj bi se koristi predlog “nad”, pa bi bilo: “…u prevari nad klijentima” ili: “… u prevari nad malim akcionarima”.
      Treba da znate da su oba oblika ispravna i da je problem u tome što ne želite da vidite osnovnu težnju smisla rečenice. To ima veze sa (Vašim) nepoznavanjem srpskog jezika. Bez ljutnje, molim!

    • Ne ljutim se, ali se ne slažem. Srpski jezik nije savršen, ali uvek postoji način da se izbegne dvosmislena rečenica, pogotovo ako je naslov.

    • Uvaženi g.Marko,

      ne smem da tvrdim,ali mi se čini da je g.Božović, ipak, dobronameran!?
      Zaista, naslov je nesretno sročen i može biti dvojako shvaćen!
      Međutim, moje uverenje je da energiju i vreme ne treba trošiti na polemiku o naslovu, obzirom da u tekstu ispod spornog naslova, a naročito u video-zapisu, jasno i nedvosmisleno, svako može da zaključi o čemu se radi…
      mali paor Sopček Đura

    • Da li je pismen neko ko na kraj recenice stavi ovoliki broj znakova uzvicnika i pitanja? U nasem jeziku to nista ne znaci. To je gramatika za osnovnu skolu.

    • Kritika jeste bila dobronamerna, i umesto da je prihvatite vi napadate, što je tipično za SNS. U pravu su Igor i Makarije.

    • Isto, tako je. Sposobnosti spinovanja su vam skromne, zasto ne biste nastavili da trolujete na drugom mestu? Ovde komentarisu uglavnom ozbiljni ljudi.

    • U naslovu lepo piše da su mali akcionari izveli veliku prevaru. Ljudski mozak funkcioniše tako da prvo čita naslove, i ako smatra da ga to zanima čita i ostatak teksta. Ako misli da mu je ta tema nebitna, ide dalje i čita druge naslove. Ja, lično bih nastavio da čitam, ako su mali akcionari prevareni. Ako su mali akcionari nekog prevarili, to ne bih čitao, baš me briga, i treba da ih prevare.

    • Trebalo je da naslov bude:
      Kako su prevareni mali akcionari? ili
      Kako je Komisija za hartije od vrednosti prevarila male akcionare? ili
      Dusan Bajec u Komisiji za hartije od vrednosti od 2001.godine, ili
      Prevareni mali akcionari C marketa, Luke Beograd, Agrrobanke i drugih preduzeca, ili
      Sasa Radulovic pozvao na odgovornos clanove Komisije za hartije od vrednosti ili
      Stotine hiljada malih akcionara prevareno, ili
      Sad su krivi mali akcionari za nezakonit rad Komisije…
      Naslov bi trebalo da bude atraktivan i privuce novinare iz medija da bi ovako vazna informacija “otisla” dalje.
      Zaista se iz naslova, na prvi pogled stice utisak da Sasa Radulovic govori o prevari koju su izveli mali akcionari.

    • Uvažena g.Svetlana,

      Potpisujem svaku Vašu reč!
      Želim Vam dobro zdravlje,
      mali paor Sopček Đura

  • Očekivao sam da neko stručno komentariše temu. Ako je u pitanju gramatika uz zamerke treba navesti kako je ispravno i zašto tj potkrepiti nekim pravilnikom, priručnikom… Isto važi i za temu…

    • Trebalo je: “Velikom prevarom, oštećeni mali akcionari”. Što se tiče suštine, država odavno pokušava da uništi male akcionare i ukrupni kapital. Verovatno je dobro da kapital bude ukrupnjen, ali umesto da pošteno isplate male akcionare, Vučić je dozvolio mešetarima da varaju male akcionare, i tu u potpunosti podržavam Radulovića. Sve ovo ne opravdava ovaj naslov, gde se ne zna ko je koga prevario. Za to ti Miroslave ne trebaju pravilnici i priručnici, nego bukvar.

  • Ne razumem na kakvu odgovoarnost se poziva Saša . Na krivičnu ili političku, Ako je politička, onda tog a.ništa

  • Ja sam veoma zadovoljna kako se poslanici DJB bore u skupštini, a takođe i time što se na ovom sajtu mogu pogledati ključni delovi sa raznih odbora, iz skupštine itd. To je sasvim nova praksa na našoj političkoj sceni. Što se naslova tiče, može se razumeti i ovako i onako, u takvim situacijama imate izbor ili da precizirate kao što to predlaže Svetlanast., ili da pustite da se zaključi iz konteksta. Ja recimo, kad sam pročitala naslov, nisam imala nikakvu sumnju ko je koga prevario.

  • Kad procitate tekst i preslusate snimak,ogromna razlika.
    Kad bi KoV imao utcaj na promet,zivela bi Srbadija od spekulacija,bio bi jedinstven sistem u svetu.
    Cista amaterska populisticka farsa.

  • Na zalost komisija za HoV je ucestvovala u nacinima na koji se varaju mali akcionari. Obaranje nominalnih vrednosti akcija su jasno vidljiva. Pored pogresnih procena vrednosti u prevaru su dalje bile ukljucene i brokerske kuce.

  • Dragi prijatelji,

    Nakon video-zapisa, stičem utisak da g. Bajec nije hohštapler, iako, naravno, snosi veliki deo lične odgovornosti za sve što je uradio ili nije uradio u proteklih 15 godina, kao član komisije!
    Živim u uverenju (ili zabludi) da u našem društvu postoji veliki broj poštenih ali, istovremeno, NEstručnih ljudi, zauzimaju određene pozicije, za svoj “rad”, primaju redovne plate, pri tom dobro vide šta se ispod žita valja, ali ćute i ne “talasaju”! Dakle, svoje neznanje pokrivaju servilnošću a da u takvoj ulozi, nikom drugom ne nanesu zlo!
    Konačno, postavlja se pitanje: ako vidim i znam “šta se ispod žita valja” a javno ne reagujem, da li sam patriota, štitim li zakon ove zemlje i, najzad krucijalno, jesam li ja moralan čovek?
    mali paor Sopček Đura

  • “Komsija za hartije od vrednosti pustila je da joj se pred očima odvija velika prevara malih akcionara…” A kad se jedan jedini od tih “stotina hiljada”alih akcionara javio pokretu DJB sa konkretnim MATERIJALNIM dokazima o prevarama u kojima je Komsija vrlo aktivno učestvovala, tj. o teškim kriminalnim delima kandidata za predsednika i nove/stare članove te iste Komisije, pokret DJB je okrenuo glavu na drugu stranu i nastavio da tim “stotinama hiljada” baca prašinu u oči, ostavljajući utisak ljute opozicije Vučiću, a zapravo ne čineći ništa. Nije li tako?

  • Posle odgledanog snimka takodje mislim da Bajec nije prevarant. U sustini sa Sasom se slozio oko, po meni, kljucnog momenta u raspravi. To je kada je komisija prihvatila ponudu a u toku je bila revizije procene stanja kompanije za koju je ponuda pristigla. Tu mu verujem da je morao formalno pravno da prihvati uz ogradu da ne poznajem pravilnik, zakon i slicno.
    Sa druge strane ko prihvata procene preduzeca? Da li te procene mogu da ospore mali akcionari? Hocu reci da deo odgovornosti nose i oni koji procenjuju odnosno precenjuju ili cesce potcenjuju, preduzeca koja izlaze na berzu.
    Na kraju Sasa Radulovic da bi ljudima priblizio nivo prometa, moze da upotrebi frazu i kaze da je promet na Beogradskoj berzi na nivou prometa benzinske pumpe u Nemackoj. 🙂

  • Ko hoće da vidi može da vidi a i da pročita, pa može onda i da iznese svoje mišljenje i o formi ako misli da je to važnije od suštine priloga ali ne može da preskoči iznete činjenice. Akcionarima je nameštena igra i data uloga gubitnika da bi se zamaskirala klasična otimačina imovine a protiv njihovog i interesa celog društva. Prozvana odgovorna lica su učestvovala u prevari činjenjem ili ne činjenjem, svejedno i ne mogu se opravdati formalno pravnim razlozima i prebacivanjem odgovornosti na druge. Sve je tako zamišljeno i urađeno da se odgovornost teško može utvrditi i dokazati. Verica Barać je ostavila “otškrinuta vrata” i samo treba podržati iskazanu političku volju da se institucijama sistema pruži prilika da završe započeti posao.