Преносимо Унутрашњи послови

Упозорење МУП-у: Личне податке грађана не достављати ненадлежним органима и политичким функционерима

Преносимо вам саопштење Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поводом праксе неовлашћеног достављања личних података политички функционерима.


podaci

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности након што је, по представци грађана, спровео поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Министарству унутрашњих послова (МУП), упутио је министарству Упозорење да, тако што личне податке грађана обрађује у “Дневним билтенима догађаја” а потом их, без законског основа, доставља другим органима власти или лицима при чему сврха обраде није јасно одређена, врши недозвољену обраду података о личности.

МУП-у је наложено да у року од 15 дана од пријема Упозорења обавести Повереника о мерама и активностима предузетим за отклањање уочених неправилности.

У поступку надзора утврђено је да МУП у Збирци података “Дневних догађаја” обрађује податке о пријављеним кривичним делима и прекршајима, интервенцијама полиције ради успостављања нарушеног јавног реда, саобраћајним незгодама, угрожавању људи и имовине од елементарних непогода и низу других догађаја из надлежности полиције односно појава и догађаја од значаја за јавну безбедност. Уз остало, ова Збирка података садржи податке о личности грађана.

На основу ове збирке сачињава се Дневни билтен догађаја и доставља широком кругу корисника. Тако се, осим кругу овлашћених лица у МУП-у, подаци о личности достављају релативно широком кругу екстерних корисника.

У поступку надзора утврђено је се подаци о личности, на нивоу Републике Србије, достављају: Председнику Републике Србије, Председнику Владе, Председнику Народне Скупштине, Потпредседнику Владе, Врховном Касационом Суду Србије, Одбору за одбрану и безбедност, Републичком јавном тужиоцу, Специјалном тужиоцу, Безбедносно-информативној агенцији.

На нивоу полицијских управа, ови подаци достављају се селективно: председницима судова, тужиоцима, начелницима округа, градоначелницима, председницима општина, председницима градских и општинских скупштина, начелницима центара БИА итд.

Податке о личности садржане у „Дневним билтенима” већина наведених органа власти није овлашћена да тражи и прима, нити су исти подаци неопходни за извршавање послова из њихове надлежности, а исте податке, уколико је неопходно или уколико неки од набројаних органа власти и јесте овлашћен да их тражи и прима, треба да их прибавља кроз службену кореспонденцију, а не из „Дневног билтена”.

С тим у вези Повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

“Реч је о пракси која је заостатак “безбедносне културе” која би требало да је одавно превазиђена, која се заснива и углавном је уређена подзаконским актима старим и по неколико деценија који су заправо одавно престали да важе.

Ако је сврха информисања одређеног круга органа или лица о одређеним догађајима она се може остварити и без конкретних података о личности. Дистрибуција тих података без ваљаног правног основа (изричита законска одредба или пристанак лица) без сумње представља незакониту обраду података у смислу Закона о заштити података о личности. Уз то, достављање личних података, а у вези са потенцијално деликатним догађајима, на адресе широког круга ненадлежних органа а посебно носилаца политичких функција, објективно подразумева и повећава ризик њихове злоупотребе.

О Упозорењу сам данас телефонски разговарао са министром Стефановићем, сутра ћемо о томе и непосредно разговарати, и очекујем да МУП поступи у складу са Упозорењем Повереника.”

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Daleko najveći korisnik ovakvih informacije jeste – premijer. Što je još gore, veoma često ih koristi u svojim javnim nastupima, ponajviše u svrhu obračuna sa neistomišljenicima – što predstavlja eklatantan primer zloupotreba položaja i institucija.

    • @ Igor

      Ceo sistem su nekako namestili da se informacije usmeravaju ka njemu.

      Ne znam da li se sećate kad je, čini mi se prošle godine, poreska uprava “otkrila” da neka firma koja je u vlasništvu stranaca ima registrovanu imovinu u vrednosti od milijardu evra u dijamantima. Mislim da dijamanti nisu bili fizički u Srbiji ali su se vodili kao vlasništvo te male firme (valjda zbog nekih poreza je bilo povoljno da se registruje kod nas)

      Kako sam ja razumeo, ta firma nije prekršila nikakav zakon, sve su radili legalno i po propisima, ali je poreska uprava napravila konferenciju za štampu tim povodom i bez ikakvog osnova skrenula pažnju javnosti na tu firmu koju su posle novinari opsedali.
      Jednostavno njima je to bilo neobično pa su onda razglasili da postoji takva “sumnjiva” firma. (mada nisu mogli da objasne šta tačno nije u redu s njom)

      Vrhunac svega je bio kad je na toj konferenciji za štampu lik iz poreske rekao da će o tom slučaju da OBAVESTI I PREMIJERA.

      Ne znam šta je posle bilo s tim, ali sam bio zapanjen koliki je stepen tupavosti u državnom sistmu, da oni očekuju da se Vučić izjasni o tako nečemu, jer oni ne znaju šta treba da rade (a ne treba ništa).

  • Makarije, konkretno za to nisam čuo. Sistem nije napravljen (koliko znamo, nešto bitno nije menjano u pravilnicima i propisima vezanim za funkcionisanje čitavog bezbednosnog segmenta) – tako kako on sada funkcioniše. Pre je u pitanju neposredan uticaj kadrovanjem i kao rezultat toga povratne informacije “na mig”. U pitanju je, po svemu, čista zloupotreba položaja. Ono što je, medjutim, danas ostavilo izuzetno snažan utisak na mene – jeste večerašnja konferencija za štampu u Vladi Srbije. Nikada nisam gledao Kastrovske tirade našeg premijera, ali večeras nisam imao sreću – u većem društvu smo to ispratili, zbog ciljanog održavanja iste, a u vezi sa našim sjajnim sportistima. Zabrinutiji sam i više nego dosad. Čovek je spreman – na sve.

    • @ Igor

      Nije me nešto zanimalo da ga gledam juče (dosadan je), ali sam uhvatio jutros na Pinku tiradu vezanu za sport.
      Ne mogu da procenim da li je baš spreman na sve, a i ne verujem da je u stanju da kontroliše sistem u onoj meri u kojoj je Milošević mogao.
      Ali počeo je prilično da se gubi, da se bez razloga raspravlja s novinarima. (to je tačno ono što sam davno savetovao DJB-u da ne rade)

      Ti novinari mu trenutno ne mogu ništa, ali ako ovako nastavi potpuno će ih okrenuti protiv sebe, pa će vremenom početi da mu se svete raznim opstrukcijama (u početku malim, pa posle sve većim). Izdvajaće izjave kojima sam sebi puca u nogu, snimaće ga iz neobičnih uglova, postavljaće fotografije gde se beči i izgleda infantilno. Novinari mogu mnogo pakosti da naprave, samo ako požele.

      Ali njegovo mentalno stanje je zaista čudno.
      Po meni, ono je posledica situacije koju je sam stvorio – da niko ništa ne sme da mu kaže ni protivreči.
      Ako nema korektivni mehanizam (internu KRITIKU) svaki čovek vremenom gubi kontakt sa stvarnošću, precenjuje ili potecnjuje sebe, luta levo-desno.
      Vučić kritičare ne može da podnese.
      Mislim da je emotivno nezreo i da ima veoma veliku potrebu da ga ljudi vole, pa kad vidi prva znake distanciranja on to doživljava kao žestoku mržnju protiv sebe. Gotovo kao neko egzistencijalno ugrožavanje. Zato tako reaguje, sa neprimerenom žestinom za sasvim banalne stvari.

      Ne umem sad da procenim kuda sve to vodi, ali je na silaznoj putanji.
      Pitanje je samo koliko će štete još da napravi.

    • Bravo, Makarije. Upravo su poslednja tri pasusa ono što je srž bića zbog koga i zbog čega svi moramo biti zabrinuti. Koliko vatreni i žestoki protivnici, jednako toliko i njegovi sledbenici. A takav čovek je – spreman na sve. On ne sme da padne sa vlasti iz mnogo razloga. Ne zna se koji je za njega važniji – onaj duboko emotivne prirode, kada kriza poput apstinentske (gubitak moći, samopojeve u društvu) postaje gora od svako oblika fizičkog bola, do onog koji će se ticati nekih budućih istražnih organa.

  • Ovaj problem moze da malo drugaciju dimenziju – treba proveriti da li MUP dostavlja izvorne podatke
    iz svojih evidencija ili ih prethodno modifikuje (prema sopstvenom nahodjenju)…