Ауторски текст Политика

Синоним за систем или Маратонац трчи почасни круг

Одржана је још једна ванредна и у прајм тајму заказана конференција за штампу, олимпијског шампиона у дисциплини “маратонско читање експозеа на каро папиру са бацањем увреда у даљ”. Поново се Маратонац жалио на свој народ и свој јавни сервис, узалудно тражећи синоним за олош. Ех, да му је народ као онај турски, што по његовом сведочењу, са 7 година креће у фабрике да изучи занат и процес производње, па би и он као његов синоним у Турској могао да похапси новинаре који немају од њега лично достављена питања и које уопште не занима економски раст од милијарду кома процената, који се тако ванредно привиђа њему и његовим саучесницима.

nemanja-radojevic

И кренуо је конференцију наш Маратонац искусно и тактички, испоштовавши лукави договор из свлачионице. Од лаганог загревања и пинг-понга на његовом омиљеном терену „усташа“ и љубоморних регионалних нападача, преко благог успона бруто домаћег производа и привредног раста, који су му, ето, ту на папиру, али никако да се појаве на терену. Када је све своје противнике, али и навијаче, збунио методом брзог читања бројки и пажљиво штелованих података, финтом се пребацио на своју добро опробану тактику – уморити слушаоце причама како нам је данас најбоље први пут у историји модерних Олимпијских игара. И онда, како нас је навикао наш Маратонац, у последњој четвртини свог обраћања, онако се на први поглед шеретски и узгред осврне на главну тему своје конференције, а то су овога пута биле речи ватерполисте Андрије Прлаиновића. То је заиста било неколико речи нашег ватерполисте, али те речи су садржале и једну забрањену, реч од које наш Маратонац гризе песницу, грчи се и савија од бола – СИСТЕМ.

Узалуд је Маратонац викао како се никога не боји, ни новинара, ни мрзитеља са друштвених мрежа. Викао је наш јуноша како се не боји ни делфина, ни орлова, ни пуних трибина које скандирају против њега. Нудио се и да скочи с моста, ма нудио се и да себи стави омчу око врата, чак је и дебату понудио, све само да помири своје име са системом. Толико је био помирљив да је чак и новац из буџета – наш новац, ставио у контекст своје дедовине и система. Како то да не постоји системско улагање, викао је Маратонац бришући знојно чело и уста, када он исплаћује све премије и националне пензије у олимпијски рекордном времену?! Па зар олош није чуо за систематске прегледе и системе 4 од 5 на тикету за кладионицу!? Чудио се како не постоји системско улагање када је он лично прорекао освајање свих осам медаља и поред председника Србије, за кога су спортисти склони сујеверју, убеђени да доноси лошу срећу на борилиштима. А онда, у последњим минутима, како већ у узбудљивим утакмицама то бива, иако наш Маратонац не верује у чуда, нити у било шта што не може да се измери рејтингом и процентима, чудо се догодило! Небо се отворило, стадион је експлодирао, а њему се јавило да ће Србија на следећим Олимпијским играма освојити 15 медаља. Мада му до сада није падало на памет, али можда због тог обећања изведе стратегију промене председника Србије са лошом кармом, па на то место доведе неког синонима из СНС.

Маратонац је тада као прави спортиста, познат по свом ферплеју који не преза и када су 100 за једног, стао у одбрану својих популарних колега олимпијских шампиона, јер је природно да се особе са високим рејтингом држе заједно. Стао је у одбрану од њему познатих мрзитеља (синоним за нецензурисни приватни профил на друштвеној мрежи), олоша (синоним за његов народ за које оставља срце на терен) и ботова (синоним за његове навијаче којима лично командује, а нису они са северне трибине које изводи на улице по потреби). Стајао је тако сам у дебати са здравим разумом, свађао се и бранио спортисте од система у којем варалице успевају, од државе која гуши своје таленте прашњавим и зараслим теренима за спорт, од политичара који паразитирају на туђем успеху, бранио их је од синонима за све оно што је он.

Не сметају нашем Маратонцу само непристојни навијачи који скандирају увредљиве пароле и олош који га својим статусима и твитовима спутава у билдовању привредног раста, већ и камере и новинари који уживо преносе све његове упехе. Тако је читајући рејтинге телевизија видео да је удео РТС за време спорне ватерполо утакмице био преко 40%! Нико боље од њега не зна каква су све одрицања, махинације, лажна обећања и тајни дилови потребни да поред твог имена стоји тако високи проценат. Ваљда је зато пронашао кривце у страним плаћеницима и домаћим издајницима вешто прерушеним у спортске новинаре и коментаторе јавног сервиса, који ето тако бахати желе да буду плаћени за посао који раде, уместо да од својих плата граде базене, спортска игралишта, хидроелектране, ауто-путеве, аеродроме и Београде на води. Само је питање времена када ће тим спортским коментаторима овдашњи таблоиди пронаћи скривене девизне рачуне коришћене за прање пара, учествовање у пљачкашким приватизацијама, стечајне поступке и неплаћене порезе и казне за паркирање.

И на крају једна изјава је била довољна да ово не буде још један његов наступ који се у мало томе разликује од наступа тинејџерских јутјубера који видео посвећују својим ’хејтерима’, наступ у којем презнојавајући се у покушају одговара свим онима који себи дозвољавају да вређају, не примећујући његове бројеве о бољем животу које упорно понавља на својим Газиместанима, или како их он назива конференцијама за штампу. Та изјава је било његово прво признање и аутогол на домаћем терену: Он, Александар Вучић, изјавио је да не уме да шутне лопту, да не уме да потрчи, да не уме да плива и да не уме ни бицикл да вози! Разочарао је своје навијаче, а нама мрзитељима остаје да га натерамо да призна да је подједнако тако способан и за привреду, безбедност, спољне послове, финансије, правду, пољопривреду, просвету и културу и за све остале области које је узурпирао. Ако желимо успешно друштво, не постоји синоним за СИСТЕМ. А док не изградимо систем и пошаљемо Маратонца на почасни круг, добар је и нерешен резултат за нас олоше.

Немања Радојевић
председник Младих “Доста је било”

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zapanjujuće iskazivanje i prezentovanje političke nemoći u odnosu na stanje u Srbiji.
   Ne bi to bilo ništa ćudno da nasuprot ovih tekstića u rangu nekim srednješkolskim navina ne stoje načela pokreta DJB koji su se prezentovana
   kao Deset Božijih Zapovesti.
   Ovde se ne dovodi u pitanje jedan mlad momak koji započinje svoju političko -novonasku karijeru. On mora da uči i peče zanat, To nije sporno i on će vremenom menjati svoje poglede. stavove i stil, zato no ima vremena.
   Najgore je što DJB nema ljude koji mogu kreirati jake, aktuelne, ozbiljne teme koje bi sprečile ili bar osvetlile tamnu stranu Srbije.
   Tu je problem. U nemoći definisanja pravih, za članove i simpatizere važnih tema.
   Čudno je da ova forma komunikacije koja je najpogodnija za diskusiju o aktuelnim političkim problemoma tipa -ŠTA DA SE RADI, KAKO REŠITI PROBLEME- nije dobila svoj ustaljeni prostor na sajti.
   Dobri primeri su blogovi: Nebojše Katiće ili pak Branka Dragaša i mnogih koji prate političko stanje u Srbiji i na njih ispravno reaguju.

 • Odlican tekst! Vucic vodi privredu kao na ovom animiranom gifu 🙂 Koliko ima veze sa sportom isto tokliko ima veze sa ekonomijom.
  Ali eto ipak se on pita.

  Moze li DJB da napise jedan tekst vezano za minimalac. Koliko znam vi u programu se doticete minimalca. I sad dok traje ovo prenemagenje sa SES-om, idealna prilika je da se i pokret odredi po ovom pitanju.

  • Iz teksta nije jasno za kakav se sistem zalaže autor, osim da kritikuje “Vučićev sistem”, niti kakvo praktično (čitaj radno) iskustvo isti poseduje u tom sistemu.
   Da li je u pitanju možda “američki sistem”, pošto sam na sajtu pročitao da je autor na master studijama Modulu studije SAD.
   Fraze tipa “uspešan sistem” i sl. ne govore ništa, već zajedno sa neuspelim pokušajem duhovitosti čini tekst politikantski.

 • Nemanja, isuviše si mlad da bi tvoju mladu ličnost bojio ovolikim sarkazmom, te donosio sud o onim granama života i rada – o kojima, suštinski, najverovatnije ne znaš – ama baš ništa. Ali, Nemanja – zamerka ne ide direktno tebi, mada bi već morao imati koliko toliko izgradjen lični dignitet. Ova zamerka ide, pre svega – pokretu. Rukovodstvu. Rukovodstvu koje je dupostilo da jedna veoma mlada osoba, kao što si Ti Nemanja, zaroni u one blatne vode u koje ulazak sebi ne bi trebali dopustiti ni oni najstariji i najiskusniji članovi pokreta. Maliciozni video klip u kome se vidi da čovek od dva metra, koji je možda i prvi put stao na go, prima isti onako kako ga prima, nažalost – ne govori o tom trenutnom golmanu – već o nečemu nedostojnom, ali na sasvim drugoj strani. Vučić jeste potpuna negacija svega potrebnog Srbiji, i to potpuno jasno ističem baš na ovim stranama, iako mi on nije u fokusu, već oni koji možda mogu da doprinesu njegovoj političkoj eliminaciji. Medjutim, upravo ovaj tekst, kao i nebrojani slični tekstovi, ovde objavljivani – nisu put ni način dolaženja do tog cilja. Nemanja, u samoj završnici svog teksta si rekao: “nama mrziteljima ostaje da ga nateramo da prizna da je podjednako tako sposoban i za privredu, bezbednost, spoljnje poslove…”. Ne znam da li jesam ili nisam doprineo ( tekst Skupštinske impresije, od 18.08., komentarom postavljenim u 18:51, baš kao i u više navrata pre tog) ovakvom tvom pobrojavanju svega onoga što si Ti pobrojao u svom tekstu, nabrajajući oblasti u kojima se premijer nije pokazao, ali – moraš poći od – svog dvorišta. Pa te iste oblasti – pobrojati Djb-u, te podsetiti ih da se istima – i one trebaju baviti.

  • **Ova zamerka ide, pre svega – pokretu. Rukovodstvu. Rukovodstvu koje je dupostilo da jedna veoma mlada osoba, kao što si Ti Nemanja, zaroni u one blatne vode u koje ulazak sebi ne bi trebali dopustiti ni oni najstariji i najiskusniji članovi pokreta. **

   Onda možemo mekano da suspendujemo i ovo malo parlamentarne demokratije što imamo..

   Šta je nejsano u osnovnom demokratskom pravilu: birati i biti biran? Čemu su se žene toliko borile za glasačko pravo i to uče deca u školi, ako ih se poziva (kao i druge ljude) da ne uđu u politiku.

   Priča o blatu je priča statusa quo. To je priča partokratije kako bi odvratila ljude da politički delaju i kako bi produžila sebi vlastiti život, vek trajanja, parazitiranja. NE, NISMO SVI ISTI.

   Priča o blatu je stara priča (do briselskog sporazuma) koja se mogla stvarno generalizovati. Od tad je nastupila druga politička realnost (DJB je dobio krila i prvi konzumirao tu realnost), i od tad je ova priča samo floskula za partokratiju koja hoće sebi da produži život..

  • **abrajajući oblasti u kojima se premijer nije pokazao, ali – moraš poći od – svog dvorišta. Pa te iste oblasti – pobrojati Djb-u, te podsetiti ih da se istima – i one trebaju baviti.**

   DJB se jasno tim pitanjima bavi, jasno se programski odredio prema tome, Radulovićev prvi govor u Skupštini je išao za tom pričom. Ono što ti očigledno ne vidiš, jeste da svaka politička stranka mora da se vodi određenom TAKTIKOM. A taktika, sve vreme ćemo da govorimo o apstraktnim stvarima *šta nam treba*, a ne da se osvrćemo na konkretna politička dešavanja (AV konferencije za novinare npr.) je promašena tema. Pokret mora da prati šta se dešava u političkoj sferi i da konkretno reaguje na to –kao ovim tekstom. Tekst je odličan jer je sve suštinski pobrojano šta ne valja (kroz formu -neprevaziđenog- Vučićevog maratona) i data je politička alternativa (famozno: *a šta bi ti uradio da si na nj. mestu?*)…Čista petica..

  • Djb nije pokrenuo niti jedan tekst o temama o kojima piše momak, verovatni autor uvodnog teksta. Nijedan. Možda je jasnije reći – NULA tekstova na teme koje momak spočitava nekom drugom. Gore od toga, momak koji je sa tim temama upoznat, prožet i vlada istima koliko i ti, jednako koliko crkveni ključar poslovanjem striptiz bara – nije pozvan, još manje – relevantan, da ih spočitava bilo kome, pa i svojoj 10 godina mladjoj sestri ili bratu (u slučaju da ih ima). Ali, to je drugi problem ovog (a i brojnih sličnih) teksta. A sad nešto o “taktici” koju “ja očigledno ne vidim”… Vidiš, ovde nisi zviznuo, lupio, kao po navici i sad već – običaju, tradiciji. Ovo si sjajno, ma ne samo sjajno – maestralno detektovao. Da, ja apsolutno – ne vidim bilo kakvu “taktiku” pokreta, naravno, u vezi sa izbacivanjem tema na ovom forumu. Priznaću ti ovako slep – ne vidim je ni u Skupštini, bez obzira na dosadašnju “tematiku” održanih sednica. I sad – pazi jedan detalj. Ovo i ne pišem i ne odgovaram – tebi, već koristim “temu” koju si mudrošću svojom zadao, da se opet obratim nekome iz ekipe koja vodi ovu priču – da , konačno, počne vlast da tuče – ne njihovim oružjem – blaćenjem i omalovažavanjem, poput gornjeg ispraznog teksta – već SVOJIM oružjem, otvarajući teme na pravi način, i sa – pravom sadržinom. I na samom kraju, svako u skladu sa sopstvenim obrazovnim nivoom i dometom – daje ocenu nekom tekstu ovde. Ti si dao maksimalnu ocenu – “čistu peticu”! Nećeš verovati – I JA dajem ovom tekstu – čistu peticu! Samo, u mom svetu – ona je – najniža ocena…

 • Nekad se je taj AV namučio organizujući mitinge protiv svega i svačega a nikako za nešto, isključivo za rejting, što njemu dođe kao skor, rezultat utakmice koju već 20 i kusur godina igra sa narodom a protiv njega. I uspeo je, pobedio je zdrav razum i narod. Narod mu uzvraća procentima iako ne mine javni nastup a da ne kaže za taj isti narod da je lenj, cmizdrav, ološ,….. itd.
  Danas, ili ovih poslednjih godina je mitinge zamenio mnogo konformijom formom, konferencijama za štampu iliti tisak. Vokabular isti kao i sa radikalskih tribina, neprijatelja sa svih strana, stranih plaćenika, izdajica, onih koji se brčkaju dok on ratuje sa karo papirom, opozicije koja je na čudan način ušla u parlament, …. uprkos “najvećim uspesima u novijoj istoriji”, procenti koma nagore, i sve tako redom čemu su ga naučili savetnici, Blerovi, Guzenbaueri, Stros Kanovi, i ostale svetske propalice sa repovima koji drmaju i njihove države kao što su Francuska, Engleska, ….. I pita(se) on pred narodom kolike su dnevnice(TV pretplata) novinara RTS a koji nisu sprečili Prlainovića da kaže to što je rekao, da fali SISTEM u sportu, DJB kaže i državi, istovremeno ne govoreći narodu kolike su dnevnice(budžet, novac poreskih obaveznika) napred pobrojanim savetnicima!
  I što je najinteresantnije te radikalske, pardon AV mitinge, gde samo on govori i vređa zdrav razum i narod prenose sve TV.
  Ako si takav Baja, AV, izađi na neki TV duel pa makar Rasimu Ljaiću, on je itako kastriran, Radulović bi bo poguban za tog naduvenka i kukavicu koji se nikog ne boji! Nisi ti hrabar nego kvaran, zato i opasan.

  • dusko@ Vi ste zapravo dali pravo objasnjenje prostackog recnika, AV kojim se obraca novinarima, gradjanima ali i opoziciji, odnosno svima koji ne misle kao on.
   AV je oko dvadeset godina bio visoki funkcioner Seseljeve SRS, a prostacki govor Seselja je bio i ostao uobicajeni recnik komunikacije izmedju birackog tela SRS i SNS /gledaoci PINK-a i rijaliti programa i citaoci Informer-a/, koji oni jedino i razumeju.
   AV je samo nastavio tamo gde je stao kad je “odlucio” da bude /lazni/ evropejac u svetu, ali ne i u Srbiji.
   Napredak AV je cinjenica da taj recnik ne koristi u razgovoru sa stranim drzavnicima i diplomatama /osim kad mu je “izletelo” i Devenporta nazvao lazovom/.
   U demokratskom svetu se tako ne razgovara sa novinarima, gradjanima i neistomisljenicima.

 • tekst u celosti odgovara slici i psihologiji gospodara av u vremenu njegove najveće moći.
  Mislim da nije vreme prihvatiti nikakav razgovor/ duel sa gospodarom av , jer će sagovornik biti ponižen uvredama – neće doći do reči, a i u štampi pogotovo.
  Narod bu uživao u ponižavanju sagovornika, nebi ni čuo misli sagovornika i bio bi ubeđen u “mudrost“ gospodara.
  SADA SU USPESI MNOGO VEĆI OD REZULTATA
  žalim sportiste , gospodar im baca peškeš

 • Стварно, чему је служила ова конференција за штампу? И то у ударном термину (prime time). Да се покаже непримерен речник? То знамо још из времена СРС. Да покаже да се не боји никога? Не зна се ко му прети да би се плашио. Онај ко уопште било коме прети, мора сносити одговарајуће консеквенце, и да је тако тај би одавно био тамо где треба. Поготово ако је реч о премијеру једне државе, па макар и Србије. Да нам саопшти после 121 дан ко је су “будале и идиоти” и по чијем наређењу рушиле “три бараке” у Херцеговачкој улици у Београду. Не, тога није било нити ће бити. Иде се на то да народ заборави. Да истакне како га мрзе? Зашто се супротно мишљење тумачи као мишљење “мрзитеља”. Аман људи, има ли неко храбар и опште образован у СНС да добронамерно скрене пажњу г. премијеру на његово понашање на конференцијама за штампу и уопште обраћање народу? Народ овакав начин обраћања није заслужио.

  • Evo ja da ti kazem zasto je sazvao konferenciju. Zato sto ima ozbiljnih psihickih problema. Covek ne moze da izdrzi bilo kakvu kritiku, pa i kritiku jednog sportiste koji je uzivo imao zamerke na los odnos drzave prema vaterpolu i sportu. On se nesrecnik uplasio za svoju popularnost, posto je Prlainovic uzivo u citavih 15 sekundi rekao nesto sto nije u skladu sa njegovim misljenjem. On je posto poto morao da udari propagandu na svoju vodenicu i da hipnotise svoje glasace da slucajno ne posumnjaju u bilo sta sto ima bilo kakve veze sa njim. Sajko.

 • Nemanja,
  analiza odlična, zaključak takođe, stil pisanja, moram da priznam, nije po mom ukusu. Moj je savet da se kad god bilo koga kritikuješ usredsrediš na problem i pojavu, a ne na ličnost koju uvek, bez obzira o kome se radi, treba poštovati. To nekada zaista jeste teško, ali tome treba težiti i u saopštavanju stava birati reči i stil kojim se obraćamo. Na taj način će se na čitaoce (ili slušaoce) ostaviti jači utisak i reči će imati veći efekat.

 • Mrznja radja mrznju. Ne resava nista. Kao ni detinjasti nastupi izrugivanja “gospodaru” AV. Nije taj nikakav gospodar, a nije ni zasluzio da svaka prica njim pocinje ili se zavrsava. Iznesite jasno cinjenice, a citalac ce sam da zakljuci ako je pametan. Nema potrebe za sarkazmom i kiselim komentarima. Nemojte se pretvarati u SRS kad Vas molim.

  STOP komentatori vokabulara, cirilicne pismenosti, botovi i dronovi !

 • Kako sam ja razumeo,Ivana i Davor su njegove kolege koje podrzavaju sto za jednog.
  Ja predlazem da presednik mladih DJB-a ordanizuje demostracije,uruce peticiju OKS da se njima oduzme medalja.

  • Ajd sto je cuknuo manje vise. Bojim se samo da u tom svom stanju ne postane opasan. Mogu coveku pasti na pamet svakakve teorije zavere.
   Stvarno treba biti oprezan.Ako se ponovi jos jedna konferencija sa ovakvim ispadima treba konstutovati strucnjake i napraviti analizu.

  • Gledao sam sve presice Vucica,To me je nerviralo kao i postupci novinara,i sad sam odgledao presicu,ako neko Ivanu nazove krivina(prevedite sa spanskog) ili blati rvaca kao vaterpolistu,on je osudio i svoj olos.
   Sta je neko nego olos,ko sam osnuje KK i ugasi bas kad je Srbija igrala finale i objavi,mogao je mesec dana ranije ili kasnije.
   Blati Ivanu po drustvenim mrezama i ovaj balavac sto ga vi hvalite,brani te ljude,ona je vec inkasirala 30000 dolara u dijamant ligi,ako pobedi sledi jos 40000 hiljada dolara.Kritikuju je oni koji za jedan autorski tekst primaju platu,sedeci kuci.
   Ovaj balavac se sprda sa finacijama,gde su DJB strucnjaci da sami izracunaju,koliko je istine sto on iznosi.
   Kako nije kasnila apanaza GG DJB-u sa 10 potpisa u visini od oko 350000 evra,pa je drugom DJB-u isplaceno oko 100000 evra od strane GG DJB,gde se i ovaj balavac ogrebao sigurno za honorar.
   Molite boga,sto vodi ovako spoljnu politiku,mogao je da organizuje vojne vezbe na granici,oni sa druge strane,a ima jedna organizacija koja nije zavrsila posao na tim prostorima, a zna se gde je Kolinda stolovala,i jastrebove jos niko nije ukorijo.

 • Znate, lako je podsmevati se svakome. Svaka izjava moze da se tumaci na razne nacine. Ono sto mi upada u oci je da takozvana “elita” iliti takozvani “intelektualci”, ljudi od kojih se ocekuje da vode narod, svode svoje aktivnosti na posmevanje, cesto kritikujuci bez argumenata. E, pa, svi oni takozvani moraju uvek da se sete da je njima omrazeni “vodja” na vlast dosao voljom vecine naroda Srbije. Ne moze se “spocitavati” (sve popularniji izraz – primecujem) Vucicu da mrzi narod, da bi da ga menja. Zasto? – pa taj isti narod je glasao za njega takvog kakav je. Pre ce biti da ti isti “elitni intelektualci” zapravo ne predstavljaju taj nas narod i da mu se podsmevaju. Ispada taj narod glup i neobrazovan i da lako pada pod uticaj medija. Pa, ako je i tako – zapamtite intelektualci – to je i vas narod, jedini koji imate.

  • Djordje, narod je glasao za partijske liste. Svi političari manipulišu voljom građana. Narod nije samo oni koji su izašli na izbore. Dosta njih nije izašlo. Jednostavno im je dosta svega.
   Srbi nisu ni pametniji ni gluplji od naprimer Nemaca. Srbima treba sistem i uređena država. I treba im novi izborni sistem gde neće glasati za liste već za odbornike, poslanike, predsednika opštine, gradonačelnika, načelnika SUP_a, predsednike suda, javnog pravobranioca i tužioca i predsednika države. Kod nas je narod glasao samo za predsednika države. Zato njega niko ne pominje, osim Šešelja.
   Đorđe, naši intelektualci ćute, verovatno pametniji popuštaju. Imaj u vidu da su neki poslanici javno tražili da članovi vlade prođu lekarski pregled i u pravu su. Mi obični građani moramo sve da znamo o političkim liderima pa čak i njihovo zdrastveno stanje.

  • Dragoljube, narod je glasao za Vucica i njegovu politiku, da se ne lazemo. Nasem narodu odgovara to kako Vucic to radi. Meni licno ne odgovara, da se razumemo. Verujem da je pravac dobar, nacin mi je apsolutno neprihvatljiv. Medjutim – vecini odgovara i ja to postujem. Nesto se desava, neki sistem se, nadam se, ipak radja. Pa, zar je postojao sistem u prethodnih 15-20 godina? Ne moze se onolika anarhija urediti za 4-5 godine. A, bila je anarhija, otimacina na sve strane, rasprodaja za sve manje i manje para. Koliko je vodecih politicara iz 5-okobarske “revolucije” ostalo u borbi za vlast (onih znacajnih)? Zasto su se sklonili ako misle da treba na drugaciji nacin pomoci narodu (a ne samo sebi)? Ne treba preduboko uci u socioloske analize da bi se primetilo gde nam je otisao javni moral, merila vrednosti, stil zivota… Sve je to gubitnicka psihoza uzrokovana gubitkom rata (ma koliko zvanicno nismo bili u ratu) i gubitkom vere u ono u ime cega je 5-oktobarska revolucija izvedena. Nema nicega preko noci, mnoge stvari nisu regulisane i dalje kako treba, ali mora da se pocne. Prevelika tema, raspisah se, a da nisam bas siguran koliko sam jasno izrekao svoja razmisljanja…

  • Secate se kolika je frka bila o zakonu o poljoprivredi i uzurpaciji zemljista,nova administracija u Vojvodini po selima skida letinu uzurpatorima,mora jos i da plate troskove.
   I sad kad to vidi seljani,normalno da ce glasati za SNS,ne interesuje njih elita iz kruga dvojke.

  • u nastavku – rekoste da je narod i onaj deo koji nisu glasali jer im je dojadilo! Opet gubitnicki stav! Da li su neglasanjem nesto probali da promene? Ne, sedece kao zrtve i kukati kako ne valja. Intelektualci pognutih, kazete, glava, jer je tako pametnije. Ma, sve je to tacno, ali ko ne proba da nesto promeni – nema prava da kuka na sav glas. Resio si da ne glasas – pa, nemoj posle da se oglasavas. Logika “sta cu ja sam da promenim” ocigledno ne pomaze. Problem je u tome sto intelektualci nece posle o tome da cute, vec preko glasila (koja se usude da objave – istina) kukaju na sav taj svoj neiskorisceni glas. Kasno – i oni su deo mase, koliko god im se to ne svidjalo, ili im tesko padalo.

 • Verujem da pametni ljudi više niti gledaju niti slušaju Vučića, njegova histerija, paranoja, patetika, demagogija, da ne pominjem prostakluk, vulgarnost, laži, arogancija i samoljublje negativno utiču na mentalno zdravlje.

  Dajte ljudi, uozbiljite se !
  Umesto da promovišete svoju politiku, kadrove i program, Vi ste se samo okomili na Vučića. Da, velika je želja mnogih nas da mu vidimo leđa, ali treba se dobro organizovati i pripremiti za taj trenutak.
  Da li ste vi svesni da su Vam glas dali upravo oni građani koji dugo nisu izlazili na izbore jer nisu videli alternativu? Vi ste se pojavili sa programom u kome su ljudi prepoznali dobre ideje, nešto novo na našoj političkij sceni. Program napisan ovaku u 20 tačaka, dobro je osmišljen kao takav za izbornu kampanju, ali njega sada treba detaljno razraditi i dopuniti (ekonomski program, monetarna politika, spoljna politika …) On ne može da ostane samo na ovih 20 tačaka iz prostog razloga jer se one odnose samo na neke slabosti postojećeg sistema, a koliko je meni poznato DJB se zalaže za promenu sistema.
  Podržavam sve koji već duže vremena upućuju kritiku i insistiraju na tome da nedostaju tekstovi koji se odnose na važne teme. Da ne kažem, posle sednice Skupštine samo smo čitali žalopojke umesto da ste se malo potrudili pa napisali tekstove kritike koju bi uputili Vučiću da ste za to imali više prostora i dali neka konkretna rešenja. Nama je važno da znamo kako i na koji način mislite da menjate neke stvari. Možda mi imamo neka bolja rešenja. Vi morate da čujete šta građani misle. Ubeđena sam da mnogi od nas koji ovde čitamo i pratimo šta pišete nismo jedinke, već predstavljamo određene grupe građana (rođaci, prijatelji, komšije, ljudi različitih profesija koji smo se okupili oko jedne zajedničke ideje – promeniti sistem za dobrobit sviju nas). Stotine, hiljade, da ne kažem nekoliko miliona građana uvek je pametnije od bilo kojeg rukovodstva stranke. Za svako pitanje na koje nemate odgovor, ono postoji u narodu. Zato morate da imate čvrstu mrežu na terenu. Treba da sprovodite ankete i ispitujete javno mnenje, da se interesujete šta dobro radite, a šta loše.

  Mnogi su Vas ovde kritikovali i ukazivala na značaj rada na terenu i ja im se pridružijem. Nema nikakvih informacija da li se nešto pomerilo i uradilo po tom pitanju od izbora do danas. Jako je važno stvoriti čvrstu stranku, izgraditi gustu mrežu aktivista na terenu kako bi bili spremni za sledeće izbore. Na svakom biračkom mestu morete da imate svoje kontrolore. Samo tako ćete uspeti da sačuvate svaki glas koji vam je dat.

  Pogledala sam malo sajtove odbora na lokalu, poslednji tekstovi objavljeni: Vršac 04.08. ; Zenjanin 20.07. ; Kikinda 15.04. : Novi Sad 10.08. ; Pančevo 04.08. ; Sombor 27.04. ; Sremska Mitrovica 07.03. ; Subotica 29.07. ; Bor 28.07. ; Valjevo 22.01. ; Vranje 01.02. ; Zaječar ni jedan jedini ; Kragujevac 10.07. ; Kruševac 13.05. ; Leskovac 19.07. ; Loznica 25.02. ; Niš 11.08. ; Pirot 02.08. ; Prokuplje, ni jedan jedini ; Smederevo 10.07. ; Užice 08.07. ; Čačak 02.08. ; Šabac 29.03. U Gradskim opštinama ništa nije bolja situacija, a u prigradskim katastrofa. Sem u Lazarevacu 27.05 Mladenovacu 26.03. i Obrenovac 21.07. nikakvih aktivnosti nema u Barajevu, Grockoj, Sopotu i Surčinu.

  Ovo nije dobro. Ovo mora mnogo bolje!
  Pozdrav svima

  • Snežana, potpuno ste u pravu. Rad lokalnih odbora je više nego nikakav. DJB ima dobar program i prihvatljive ideje. Ali, to prezentira uglavnom na društvenim mrežama. To je nedovoljno. Ja sam ranije već predlagao da DJB formira stručni tim koji bi razbio informativnu blokadu u medijima. To nije lako. Ali, polazim od teze da svaki problem ima rešenje.

  • Nisam baš često u prilici da branim pokret, tim više jer sam bio taj koji je dugo, dugo, baš dugo bio usamljeni borac-kritičar za bolje sutra ovog pokreta. Oko mene su bili sve sami borci-bezrezervni navijači pokreta. Danas je slika bitno drugačija. Broj onih koji primećuju nedostatke u pokretu i koji imaju želju da ga pokrenu, negde možda – i modifikuju, unaprede i osveže, jer mu je osveženje, po svemu, i više nego neophodno – raste. I to je onaj put o kome sam odavno baš ovde i baš potpuno otvoreno (o mojim namerama i zašto sam ovde) i govorio – povećanje broja onih koji baš tom svojom brojnošću – mogu izvršiti pozitivan pritisak na pokret, sa ciljem njegovog (korektivnog) usmeravanja na put koji nas sve skupa može odvesti u neko bolje sutra. Pokret, njegov vrh, sačinjavaju najobičniji ljudi – u punom, pravom smislu te reči. To je i problem. Ogroman. Čini se da sujete “pršte” na sve strane, a poznato je to, sujeta guši razum. Sputava ga. Pogledajmo samo javljanja članova rukovodstva pokreta – samo ispod postova okorelih, bezrezervnih “tapšača”. Nema diskusije sa kritikom, kritičrem. Nema sučeljavanja stavova, nema kontra-argumenata, nema ničeg. Samo hvala, hvala, hvala – “sviti poslušnika”, kako to iste takve, samo misleći na one u Sns-u, nazva ovde jedna Djb skupštinska poslanica. I sad, gde je tu moja “odbrana” pokreta koju najavih s početka ovog posta? Pa, evo, baš tu – u ovome što sam istakao kao problem. Kada detektuješ problem, iniciraš, ako je pameti naravno – i njegovo rešavanje. A rešavanje ovog ogromnog problema – vodi upravo jačanju pokreta. I na samom kraju – i Vi, Snežana, puno ranije i Makarije, ali i još mnogi drugi – insistirate na bitno aktivnijem delovanju pokreta na terenu. Sa moje strane, ja to nisam zatražio niti jednom. Zašto nisam? Zato što sam svestan ključne činjenice koja onemogućava, tačnije – bitno sputava i bitno ograničava tu aktivnost – nedostatak sredstava, donacija. Postoji, a to sam ovde već istakao, bitna razlika izmedju munjevitog širenja baze i odbora ondašnjeg novoformiranog Sns-a – i Djb. Sns se nije terenski proširio – prostim preuzimanjem odbora Srs. U pitanju je sasvim nešto drugo, što Djb ograničava u tom pogledau. Zato je i Radulovićeva strategija – ona sa izbora. Internet (pored predstojećih skupštinskih zasedanja). I ona nije pogrešna u situaciji koju ima ispred sebe. Pogrešno je, medjutim – način na koji koristi raspoložive resurse. Uključujući – i ovaj forum.

  • Igore,
   Svi ovi komentari za koji sat,dan,odlaze u istoriju,ja ne vidim neku veliku korist.
   Sto rece Otac Makarije,nema samokriticnosti,sto je ruzno priznati da nemas kapaciteta da se bavis politikom,radi ono sto znas.

  • @ Igor, @ Snežana

   Za početak, priznajem da ne znam ništa o finansijama DJB. Nemam ni blagu predstavu koliko je novca uopšte potrebno za održavanje stranke u svakodnevnom životu, a pogotovo koliko je potrebno za brzo širenje.
   Svestan sam da DJB svakako nema dovoljno novca za ono širenje koje bismo mi želeli i to je svakako veliki problem koji to širenje usporava.

   Postoji međutim i jedna veoma povoljna okolnost koja olakšava brzo širenje – OGROMNO NEZADOVOLJSTVO NARODA POSTOJEĆIM STANJEM. Treba biti svestan da nisu nezadovoljni smao Vučićevi protivnici već i njegovi glasači. Ovi drugi jedino nisu svesni da je on dobrim delom doprineo tom lošem stanju, ali malo ko u Srbiji je zadovoljan.

   Ovo se može posmatrati kao jedno ogromno tržište koje je gladno neke robe a niko je ne nudi. Mnogi pokušavaju da nude nešto, ali je to roba veoma niskog kvaliteta i ljudi su toga svesni. Sama ta “glad” tržišta čini da tu robu ne morate da reklamirate previše, ali nekako morate da je ponudite.

   U politici koju vodi DJB ta roba su IDEJE. Stranka kao što je DJB prodaje ideje biračkom telu.

   Ideje same po sebi ne koštaju ništa, ali opet njihovo plasiranje košta. Međutim, upornim radom, što na Internetu, što na terenu, može se pokrenuti lavina. Svaka lavina u početku kreće od nečeg malog, što se posle samo po sebu umnožava i narasta, dok u jednom trenutku ne dobije nezaustavljivu energiju.

   Ponavljam, uz ogradu da nemam podatke o finansijama DJB, mislim da je i u tako lošim uslovima moguće pokrenuti lavinu. Samo treba raditi prave stvari – ono što je ZAISTA VAŽNO.
   Podatke koje iznosi Snežana za loklane odbore su zabrinjavajući. Ne znamo šta oni rade u ovom periodu posle izbora. Da li čekaju da ih neko iz centrale povede? Da li im se neko iz vrha pokreta uopšte posvetio ili su sve snage usmerene na to kako da se parira SNS-u u Skupštini?

   Šta god da je, postojeći resursi se izgleda ne koriste dobro.
   I pokret nekako šlajfuje.
   Bar je to moj utisak.

  • nn, Makarije, svaki komentar koji u sebi nosi sadržinu, dakle, koji predstavlja konkretno razmišljanje, stav, ali i potencijalno rešenje u vezi sa “zadatom” temom ili predočenim problemom – može biti koristan. Pre ili kasnije “udje” – u razmatranje. Naravno, što pre, uvek je i bolje. Djb ima istovetne probleme kao i sve druge partije koje ne učestvuju u vlasti. I, paizte sad – TO JE NAJEKLATANTNIJI PRIMER – DOKAZ – PLJAČKE I ZLOUPOTREBE DRŽAVE od strane partije na vlasti. Kako? Svaka partija se finansira (govorim o javnom finansiranju, ne i o tajnom) na svom putu do vlasti – ili članarinom, ili donacijama “dobrotvora”, ili budžetskim novcem u skladu sa zakonom, ukoliko su regularno na izbornoj listi. Ili – sve to zajedno. Dakle, startne pozicije su im manje-više iste , ooosim – ako niste partija na vlasti. Tada vam je “partijski” budžet – onoliki (neograničen) – koliko uspete da namakljate zloupotrebom svih mogućih javnih i državnih preduzeća – preko igranke u poslovanju – sa privatnim preduzećima – koja su katalizator kroz koji se na takav način ostvaren novac – sliva, preusmerava u partijski “fond”. ISTI SISTEM SE KORISTI I ZA – ODRŽAVANJA STEČENE VLASTI. Gde ja sad opet branim Djb – u nemogućnosti da aktivira raju koja se uvukla u pokret – očekujući benefite od novajlija, a onda kada su shvatili lokalci, da love i leba tu nema – pada početna zainteresevanost za rad na terenu o kome vi govorite. I tu je srž problema. Djb, baš kao i sve ostale partije u opoziciji – nemaju “instrument” (čitaj: lovu) da lokalne “verne” članove svoje partije, pokreta – angažuju na daljem širenju pokreta. Taj problem imaju svi (pogledajte finansijski krah Ds – nakon silaska za pozicije vlasti) partije, s tim što je kod Djb – on najizraženiji. Zašto je kod Djb najizraženiji? Zato – što nije tradicionalna stranka, poput Dss ili Ds, kod kojih još uvek postoje ostaci stare partijske vojske… Nadam se sada da je svima vama – puno jasnije šta se dogadja – i koja su objektivna ograničenja Djb. Ali – utoliko je njihovo pogrešno postupanje u dosadašnjem radu – faktor koji će dodatno otežati već dovljno tešku stvar. Lično, žao mi je zbog toga. Ne slušaju.

  • @Snezana, Draga Snezana, ocigledno je da ste dobronamerni i da zelite napredak DJB, ali posao opozicije i JESTE da sto vise kritikuje vlast a ne da je poducava /kako bi oni nesto uradili, da su vlast/.
   DJB ima “prolaz” u Vremenu, Danasu, sada mnogo vise u Politici nego u vreme Ljilje Smajlovic, pa cini se da je ponekad i Kurir, kao protiv SNS vlasti.
   Ovi tirazi su neuporedivi sa tirazom Informera, ili gledanost N1 je neuporediv sa gledanoscu Pinka, ali se radi o veoma uticajnim medijima /Vreme, Danas, N1…/
   Biracko telo SNSa /kao i SRS/ nece se povecavati, samo ce se smanjivati.
   Knjiga Dusana Pavlovica ima veci znacaj za DJB nego bilo kakav rad “na terenu”, kao i njeno pretstavljanje, bez obzira koliko ljudi dodje da slusa.
   Rad politickih stranaka “od vrata do vrata” je izmisljotina.
   Niti je kad toga bilo, niti ce biti.
   Pokusaj je bio smesan, kao sada glupi botovi.
   Pravi “obracun” bice rasprave na sednicama skupstine, u direktnom TV prenosu.
   U vreme interneta i televizije /malo je biracko telo po selima/ – vazni su gradovi.
   Biraci prosto “namirisu” snagu politicke stranke /i kad raste i kad pada/.
   Zato, korak po korak.

 • Ja se izvinjavam sto se mesam u vasu polemiku,zaboravili ste da ste pre izvesnog vremena rekli da Vucic nema kadrove.
  Pustos u Srbiji od 2000-te su napravile demokrate,simpatizeri,glasaci DJB-a su ex-demokrate i sam Radulovic je glasao za njih.
  Sto vise DJB bude napado Vucica,njegov rejting ce da raste.
  Mogu ovi opozicijonari jos godinama da delaju ali bez uspeha,samo jedna izjava sportiste uzburkala je Nemanjinu 11.
  Cinjenica je da se nagrade sportistima isplacuju na vreme,da je Vlada kupila bazen i premestila u Vrnjacku Banju,obezbedila srestva za kosarkaski kvalifikacioni turnir.Da se nije odrzavao u Srbiji,mogli smo biti u tezoj grupi i ne kvalifikovati se.
  Odakle on finacira ove aktivnosti,da li na ustrb nekog drugog,to je zadatak ozbiljne opozicije da proveri.
  Ne zavisi sve od Ministra sporta,odbojkaski savez fukcionise perfektno,svake nedelje su medjunarodna takmicenja u V.Banji i sad idu junijorke u Djer na takmicenje.Da je Terzic rotirao na vreme i ne pogresno,mogli smo i do zlata.
  Kad idioti Ivanu nazivaju pogrdnim imenom,normalan covek bi eksplodirao.
  Nije on lud,vec ima ogromnu hipoteku iz proslosti,sto na jednog,ce ga proganjati citavog zivota.
  Kakav covek treba da bude,da veruje nekom ko je izasao na neregularne izbore(medi) pokradene izbore po tvrdanjama Sase,300000 pokradenih glasova,sad ni reci o tome.Sava mali,ni reci o tome.
  O finacijskom poslovanju nikakvog pregleda,sem sto se moze procitati da su setri organizaciji uplatili oko 100000 evra,svaki mesec inkasiraju 45000 evra iz budzeta,sedeci kuci,koliko je to do sada.
  U pocetku su govorili o nekom prerastanju u stranku,oni jos uvek deluju kao skta,hvala vam na podrsci,da se pojavi neka nova stranka,demokratske orjentacije i organizacije,pocistila bih njih sa scene.

  • nn , odgovor pod “naslovom” NETAČNO – odnosi se na komentar SVETLANAST., a u njenog dobronamernog “podučavanja” Snežane.

  • nn, znam, nego su sticajem okolnosti komentari poredjani tako da ispada da sam Vama nešto odgovorio, a zapravo se odnose na komentar onome ko se potpisuje sa – svetlanast.

 • NETAČNO. Biračko telo Sns će stagnirati ili delimično opadati – ali apsolutno nedovoljno za promenu vlasti. Ta tvrdnja postaje još beznačajnijom – kada se uzmu u obzir i sateliti Sns, sa takodje moćnim brojem (stabilnih) birača – poput Sps.NETAČNO je da knjiga Dušana Pavlovića “ima veći značaj od bilo kakvog rada na terenu”. Knjiga uvaženog profesora ima strogo ograničen domet, ne samo zbog toga što predstvlja i materijalni izdatak. Uostalom, i sekte se ostvaruju i umnožavaju – baš na terenu, a ne prodajom kroz knjižare ili na trafici, a kamoli političke partije. Drugo je pitanje – kapaciteta i zainteresovanosti partijskih članova za rad na terenu. NETAČNO je da je rad političkih stranaka “od vrata do vrata” izmišljotina. Bio je i ostao osnov okupljanja i rganizovanja partija. 500 prepunih autobusa na završnu konvenciju Sns u Sava centru – nije doveo ni Pink ni Informer. Doveli su ih (pokupili kao Nemci naše gradjane za streljanje) – stranački aktivisti – na terenu – po sistemu – od vrata do vrata. Rezultat – poznat. NETAČNO je da nisu važni birači na selu. Sns je dobio izbore (pre svega) – na selu, time i u Srbiji. Više od 40 % stanovništva Srbije – živi na selu. Toliko o tome, za sada.

 • Pa meni je prosto neverovatno kolko botova ovde ima, i svi pricaju da je nemanja mlad, al mu oprastaju j prebacuju krivicu na rukovodstvo djb, zalosni ste sta radite za sendvice

  • Ne bih se slozio da su to botovi. Pre ce biti samozaljubljeni zgubidani, hipertrofiranog Ega i isprazne retorike. Ili ti strucnije (Dx.) – Waldorfstatlerianus logorrhoica generalisata gravis.

 • Evo da odgovori svima.
  Nisam rekla da ne treba kritikovati Vučića niti sam rekla da konkretna rešenja treba ponuditi istom.
  Da je važan rad na terenu, potvrđuje i sama činjenica, DJB ne bi prešao cenzus da su se bili oslonili samo na društvene mreže. I te kako su se potrudili i uporno radili, obilazili gradove, držali prezentacije … e sad, a ako budu nastavili da radom samo na društvenim mrežama i ovako, pa pred izbore opet ćemo na teren, bojim se da to neće proći.
  Da se može pokrenutu lavina kako kaže Makarije i da treba iskorititi ogromno nezadovoljstvo naroda, odličan primer je Podemos. Oni su, za samo dve godine razbila dvo-partijski sitem koji je naizmenično vladao u Španiji skoro 40 god. O tome sam davno pisala, ali evo, potrudiću se da ponovo ukratko opišem. Posle propalih demonstracija građana protiv nejednakosti i korupcije, tri profesora političkih nauka, jedna profesorka sociologije i jedan naučnik fizike (prijatelji), napisali su manifest i krenuli u formiranje Pokreta. Iako su imali prolaz u štampi i na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom ( sadašnji predsednik je tu i počeo kao gost u mnogim političkim emisijama, jutarnjim programima) ipak, ozbiljno su se bacili na rad na terenu. Obilazili gradove, sela. okupljali građane u porkovima, naseljima, na trgovima. Tu, na licu mesta, formirali takozvane “krugove” od prvih građana koji su bili raspoloženi da im se odmah pridruže. Ti krugovi su se munjevito širili, iz dana u dan su nicali novi. Svi su bili međusobno umreženi i sa bazom preko dobro organizovanog sajta. Dobre dve godine su radili uporedo na terenu i društvenim mrežama i danas su treća partija sa 73 poslanika (druga ima 79, a prva 104).
  Kako doći do finansija takođe, može da posluži primer Podemos-a. U Španiji je isto korupcija jedan od najvećih problema. Ne znase ko je više krao, da li domaći tajkuni ili političari ove dve partije. Kako je koja bila na vlasti, tako je grabila za sebe u dogovoru sa tajkunima. Sve isto kao i kod nas kako je to lepo opisao Igor. Šta je Podemos uradio? Podemos se upravo kao i DJB predstavio narodu kao Pokret poštenih … sa osnovnim načelima medju kojima je i potpuna transparentnost, ali za razliku od našeg DJB, oni su transparentnost od prvog dana i primenili. Biografije osnivači su transparentno prikazane na sajtu (plate, tekući računi, potvrde o plačenom porezu, sva pokretna i nepokretna imovina), danas, na sajtu stoje biografije svih funkcionera partije. Takođe, od prvog dana se mogao videti budžet, savki euro koji je ušao i gde i našta je potrošen, sve sa prikazanim računima. Prvi novac koji je ušao u budžet, bila je skromna donacija od samih osnivača, članarina se ne plaća, samo donacije od 5€ maksimalno do 10000€ s tim što danas, svi funkcioneri (poslanici i odbornici) obavezni su da doniraju od plate. Njima pripadaju tri minimalca, ostalo u budžet. Poslanička plata je 5.555€ – 2.292€ (tri minimalca) = 3.263€ donacija. Od samog početka, na njihov račun samo su pristizale pare i pljuštale donacije iz inostranstva i tako i danas, Sasvim logično, građani svakog momenta mogu da kontrolišu gde se taj novac troši, da ne kažem kakav je utisak na građane ostavila sama činjrnica da su funkcioneri prvi donatori. Ubeđena sam da bi i naši građani ovako nešto podržali.
  Prema tome, ima rešenja, treba samo volja, požrtvovanje, poštenje i doslednost.
  Pozdrav svima

  • Upravo tako. Podaci koje iznosite su veoma interesantni, nama ovde potpuno nepoznati. Ali, taj sistem doniranja od poslaničke plate, ma kako mala bila u odnosu na one španske, mislim da već primenjuju u dve novopridošle skupštnske političke opcije. Deo oko transparentnosti je već nešto drugo, biće povuci-potegni…