Ауторски текст Енергетика

Пумпање корупције

До краја августа очекује се да град усвоји пројекат уградње топлотних пумпи у топлани Нови Београд, као модерног и еколошког начина коришћења топле воде из Саве за снабдевање  система даљинског грејања, али и за хлађење великих зграда у пројекту ’’Београд на води’’. Овај велики пројекат ће се, као јавно-приватно партнерство, реализовати у сарадњи са једном непознатом, малом страном фирмом River Pоwеr Sоlutiоns доо Београд.

toplana-novi-beograd

Под формом модернизације система даљинског грејања и повећања поузданости снабдевања топлотном енергијом, а са услугом хлађења за велике зграде у пројекту ’’Београд на води’’ почетком децембра 2014. године, град Београд је преузео обавезу да реализује овај пројекат у сарадњи са Continental wind partners LLC.

Ова фирма је српској јавности постала позната по афери наводног покушаја рекетирања Лидије Удовички, сестре бивше министарке Кори Удовички. За рекетирање је у јавности оптужен кум премијера и директор Електромрежа Србије Никола Петровић. Петровић је на полиграфу “доказао” да није рекетирао Лидију Удовички, а у одбацивању оптужби помогла му је Ана Брнабић, нова министарка која је заменила управо Кори Удовички. Брнабић је имала високу менаџерску позицију у Continental wind partners LLC.

Град Београд ипак није ушао у пројекат јавно-приватног партнерства са овом великом америчком фирмом (иначе већ годинама покушава да почне са изградњом ветро паркова у Србији), него са непознатом  River Pоwеr Sоlutiоns доо Београд.

У Агенцији за привредне регистре стоји да је River Pоwеr Sоlutiоns доо Београд основана на Малти, једном од пореских рајева и омиљеном станишту фирми које крију своје токове новца. Оснивачки капитал је свега 100 динара. Веза између River Pоwеr Sоlutiоns доо Београд и Continental wind partners LLC ипак постоји – Владан Ранков, законски заступник River Pоwеr Sоlutiоns, истовремено је запослен као финансијски аналитичар у Continental wind partners LLC.

Питање је да ли је назначени правни заступник истовремено и прави или параван за неког другог, као што је и питање зашто је Град Београд склопио уговор са једном фирмом, а у реализацију улази да са другом. Са ким Град Београд улази у партнерство у веома амбициозном пројекту?

До краја августа би требало да буде завршено усвајање и верификација измена пројекта инсталације топлотних пумпи у комплексу ТЕ-ТО Нови Београд са River Pоwеr Sоlutiоns доо Београд у партнерству са Градом Београдом. Измене се уносе у пројекат зато што је био предимензиониран, а постојећа инфраструктура лимитирана.

Током три дана излагање експозеа у Скупштини, мандатар Вучић обавестио је јавност да је овластио председнике градова и општина да форсирају пројекте јавно-приватног партнерства. Град Београд је у циљу остварења обавеза, преузетих на основу одредби ЕЕЗ (Енергетска европска заједница) у погледу повећања удела обновљивих извора енергије на 27% у структури укупне потрошње до 2020. године, ушао у аранжман инсталације топлотних пумпи у комплексу ТЕ-ТО Нови Београд од 151,2МW.

Пројекат уградње топлотних пумпи на Новом Београду почео је без сагледавања потребних капацитета и свеобухватне анализе расположиве постојеће инфраструктуре (првенственео електро-дистрибутивног подсистема). Такође, није оцењена комплементарности овог пројекта са већ планираним пројектима из области енергетике у граду Београду. Не знамо ни да ли су испуњени стандарди по питању заштите животне средине.

Пројекат уградње топлотних пумпи није транспарентан и изазива сумње због избора фирме са којом град улази у јавно-приватно партнерство. Градске власти су дужне да у овакве дугорочне пројекте укључују јавност, јер је то једини начин да се избегне сумња у корупцију. Грађани имају право да знају да ли ће због приватних интереса и профита који ће бити изношен на Малту Београд добити еколошки чист начин даљинског грејања или посредника у продаји наших природних ресурса, као и какве ће последице извођење пројекта имати по електро-енергетски систем на Новом Београду.

Јово Бомештар
члан покрета “Доста је било”, Београд

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ceo tekst je indikativan i kao takav, traži i potvrdu jednako kao i reakciju, ne samo kroz gradsku skupštinsku raspravu. Za očekivati je da odbornici Djb, zajedno sa svojim partnerima iz istinske opozicije – pokrenu i ovu temu na nekom od prvih zasedanja. To bi bila reakcija na pretpostavljene intencije svih učesnika u ovim rabotama. Medjutim, prava potvrda može stići jedino kroz tužilaštvo. Djb, ponavljam to često – skupa sa svojim partnerima iz istinske opozicije – može i treba predočiti tužilaštvu (ma kakvo da jeste) ono sa čim raspolaže. Potpisnik ovog teksta u svom pretposlednjem pasusu iznosi odredjene elemente koji ukazuju na to da je on, autor, neposredno uključen u zbivanja i saznanja u vezi sa podacima koje navodi. Ne bi bilo na odmet da ukoliko poseduje i neke konkretne dokaze sa tim u vezi, iste podeli i sa nama. Tad i ove strane mogu pokrenuti tužilaštvo po službenoj dužnosti. Bilo kako bilo, ovu rabotu svakako treba ispratiti – do kraja.

 • Ono što takođe izaziva sumnju je da River Power Solutions doo Beograd nema zaposlenih i da nije ostvarilo do sada nikakve prihode iz poslovanja, što se može utvrditi uvidom u finansijske izveštaje objavljene na APR-u. Osnovani su u oktobru 2014. godine.

  • Nazalost nije to korupcija,sumnjan da neki coban moze otvoriti ofschor firmu,jedino se postavlja pitanje javne rasprave o ovom projektu,verovatno kod javno-privatno nije potreban tender(moze li neko da objasni).
   I velike svetcke banke su otvarale ofschor firme,IKEA je utajila 2 milijarde poreza preko takve firme,onomad.
   Citao sam blog jednog inspektora iz Belgije,radijo je u naj visoj instituciji Belgije.Nocima nije spavao,jurijo se bogatase koji na kraju godine ni centa nisu placali porez,imali su vile sa bazenima,besna kola,privatne avione ali nije uspeo da udje u trag njihovim ofschor firmama.
   Spanski kolega mu je preneo da u Spaniji vrvi od biljeta od 500 evra iz Evrope.
   Napisete vi nesto o isplativosti Er Srbije,vidim napreduje DJB i Piloti dizu rejting GG.

   Evo prilike da nam strucnjaci DJB-a objasne,zasto HoV nije sprecijo IMLEK da ode sa Berze.

  • Iz odlicno obavestenih izvora saznajemo da se ovaj aranzman moze naci i u jos jednoj dobro poznatoj firmici In Primis – obrati paznju ko je vlasnik (cija je zena suvlasnik 50 %, a ko je za ostalo upisan).
   Znaci na red je dosao In Primis od Brcela (firma za kuset kola).
   Jednom PILOT uvek Pilot. (saradnik od Surog).
   Verovatno je ovde i Walter, jer je Suri STALNI WALTEROV pratilac.
   MI MORAMO DA POBEDIMO,
   DO POBEDE.
   Pilot.

 • Znate na odmoru sam sa familijom i uveo se nasmejem …. vi imate neke kadrove iz nekih banaka iz amerike to cu cinovnici kod vas su na vrhu i njihova rodbina i oni otvaraju firme i kvazi racune i vas novac ulazu u svoj dzep hahaha … isto je milosevic niko to nije znao sem bankara lovu vadio na Cyprus a bajke pricao o krizama …. sve je to ista prica …. to se sve ukloni … otvorite normalne zone investicije i za njih zakone i lepo unutar zemlje…, idalje vas zezaju posle trideset godina hahaha …. nepostoji ugovori javnih sa privatnim haha ha … postoji samo drzava i privatne zone investment hahaha …. iste price …ista losa skola i nestace i pare i to je to a vi to nemozete da proverite za razliku od srbije gde se sve na novine objavi zakoni o privatosti su svuda gde je business hahaha !!! Ziveli najbolji …,bas sam se nasmejao kad se pojavi neki iz srbije milioner a srbija moli za donacije hahaha….

 • Ocekujem ovde po zapadnom svetu nove milionere iz srbije koji se pojave i samo se nasmejete, o businesses se ne prica discretion i kad ono okrenete babu u srbija , halo baba sta je novo? Kaze sinovac ukinuki nam penzije zivimo od eu i donacija hahahaha …. kako vas rasturaju… e putujte malo pa cudicete se sami ….ziveli …pozdrav iz canada …

 • Ko vav je najvise bajke pricao o rivatizacijama 1990ih upravo oni koji su novce iznosili misko beko i stotine likova koji su onda legalno sa tim djelicem kupovali te vase privatne firme i unistili sve zdravo economically i od tada nikada nista niste saznali i opet iste sheme and circles hahaha ej dobacite i nama koji milion kad je dzabe hahaha …. e balcan serbia …. nikada se necete pomeriti to je bilo 1992_95e a isto vam je u 2016oj hahah sve u krug Hahaha …. i nemoguce je to naci jer business na zapadu i u asije je discretion …hahaha …ziveli najbolji

 • Srbija vas economic model je zasnovan na eu donacijama i kukanju i trazenju para i pomoci od zapada to je javni model public a tajno kuda novac ide je fantasticna misteria bogacenja …. to nemozete saznati , a nasmejao sam se, hvala vam najbolji ….

  • Pazi da ti neko iz okruzenja ne pokvasi stednu knjizicu.
   To sto zapad pomaze Srbiji su novci njenih gradjana,kupuju jeftino sirovinu,uposle svoje radnike,finalne proizvofde prodaju po citavom svetu,obrcu milijarde,i onda odvoje neku crkavicu u vidu pomoci.

 • Kada ce vise kraj ovom ružnom snu. Bez javnog tendera jasno je da je upitanju burazerski tender gde je vazno samo da se zgrabi sto vise na ustrb kvaliteta. A ova vlast je u istoriji Srbije najalavija.

 • Sta je u pitanju, nadlezni ce utvrditi. Kazu da se osniva i “nova masina za pranje para“ – Fond od taksi za vazduh….ko dise ima da plati mocnicima od BURAZERSKE EKONOMIJE.
  JOZO DAJ VODE.

 • Snagom cistog uma i ciste savesti, elementarnog postenja, suptilne ANALITICNOSTI I SUGESTIVNOSTI, Jovo Bomestar, NASTAVLJA BORBU SA VETRENJACAMA. Ipak, mora se JAVNO PRIZNATI, ne ostavlja mesta spokoju ljudima kao sto su “Kreza“ od Informera i slicnih njemu na zadatku GOSPODARA od Cipulica upssss….Bila jednom davno dva brata koji bi kod svog deke radili u “kafancetu“ i uzimali reket od pevaca Bil…, Brn… i drugih … Tada braci nije smetalo ko je Srbin, Hrvat, Musliman, JUGOSLOVEN…. u tom njihovom malom selu kraj Bugojna (obavesteni kazu Cipulici). Takvih je bilo i u drugim delovima nase lepe SFRJ, neki olos majstori za “JPP“ (tako ih je ON – GOSPODAR imenovao) od mesta Brcele gornje ili donje, nije od vaznosti….Takvi su dobili nadimak “POLA BECU A POLA PREDUZECU“ – e to je GOSPODO GRADJANI BEOGRADA i ovde slucaj, ili po NASKI “LAPO – LAPO“. Napokon, kao i svaki General i ja sam stava da nije za VOJNIKA da se bavi politikom, ali je jedno sigurno tekst gospodina Jove Bomestera citalastvu predstavlja bistar izvor za FORMIRANJE JASNE STRATEGIJE – OSVAJANJE BEOGRADA.
  Vas ISKRENI,
  General “Brkic“.

 • obzirom da su izbori pokradeni, sumlja u dobre namere je prisutna u delu casnih i cestitih gradjana, olos jedino slepo veruje, kako kaze gazda skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobarom coravom babom twiteer i sinom koji ulupa 2000 dolara za noc ali ne od novca poreskih obveznika poput gdje paitic vec od kriminala jer prosto ja ne znam nikoga postenog ko radi a nocu lumpuje.

 • Izgleda da sestre Udovički računaju samo u MW. Ja to posmatram na ovakav način:
  Kada sam prvi put sa udaljenosti više stotina km analizirala deo energetike Srbiji (zanimali me posebno obnovljivi izvori energije / OIE), primetim da su neke firme dobile energetsku dozvolu za veoma veliku snagu. Izmedju ostalog jedna „Vetroelektrane Balkana doo“ 300 MW. Pitam se, kako to, kad je tada trebala da bude maksimalno subvencionisano za vetar 450 MW? Rekli su mi, ima i gorih, jedna je dobila 400 MW. Subvencioniše se 450 MW a samo dve firme dobiju energetsku dozvolu od 750 MW. A šta ostali? “0”? Tada sam tražeći saznala da je ministarstvo energetike dalo saglasnost za 1.040 MW. Drugim rečima deluje da je neko hteo da trguje/prodaje dozvole – ja drugi razlog ne vidim – pa ko pre devojci, njegova devojka.
  Za „Vetroelektrane Balkana doo“ su mi rekli, pa dozvolu je dobila firma Lidije Udovički, ona je sestra bivše ministarke, guvernerke NB..itd.. A ja pojma nemam – medjutim objasnili su mi da je jedna sestra žena Radeta Š. I tako ja sklopi kockice  i meni kompanije „zapada u oči‘.
  Zatim čim se pojavila Zorana M. kao ministarka energetike 2012 Continetal Wind Partner-CWP (tada vlasnik muž L.U.) je iz Londona preselio svoju centralu u Beograd (sve je dostupno na netu). Slučajno ili ne, prosudite sami. Prilikom izmene zakona o energetici i tkz. posticajnih tarifa L.U. je bila vrlo glasna na diskusiji- valjda se treba izboriti za što bolji položaj.
  I na današnji dan su „Vetroelektrane Balkana“ aktivne u APR, gde se pomoću povezanih firmia može videti da L.U. nije više nadležno lice od 31.12.2102. Sve povezane firme (CWP, Vetroelektrane Balkana doo, River Pоwеr Sоlutiоns…) ako nisu u Monaku, na Malti, UAE ili ko zna gde, u Beogradu su registrovane u Djure Jakšića 6, BGD.
  Eto projekt vetroparkova se odužio i sad se nadjoše toplotne pumpe na tapeti. Ako sam ja dobro razumela iz teksta, radi se o snazi toplotnih pumpi od 151,2 MW. Mislim da inženjeri razumeju šta to znači za projekt ugradnje toplotnih pumpi. Volela bi da dobijem neki dokument, da malo sa stručne strane pročitam.
  Da se razumemo, nemam ja nista protiv familije Udovički, ni protiv OIE, ni uspešnih pojedinaca/kompanija, niti sam želela komentarom nekog da uvredim, ali mi zaista smeta kada nema ZDRAVE KONKURENCIJE, nego mi sve nešto liči na tufte/mufte kombinacije.

 • Cenjeni GRADJANI BEOGRADA (SRBIJE), ne zaboravite da bas ovaj dan, kao i svaki drugi dan do kraja Vasih zivota, nije nista drugo DO OSNOVE ZA HEROJSKE PODVIGE. Nas postovani kolega Jovo Bomestar je to ucinio i na sebi svojstven nacin nam pokazao na PUT kojim treba ici i teziti CILJU OSVAJANJE BEOGRADA. Ovaj “gospodarcic od Cipulica“ ce ubrzano propadati i valjano je vaspostaviti SISTEM kojim ce se OSIGURATI I STABILIZOVATI stanje u Srbiji i Beogradu. Svakom dobronamernom je jasno da nije ovde stvar MW vec milioni eura su cilj te male grupe OLOSA upss pedera iz Cipulica, Brcela i tako redom (kazu u Herceg Novom postoji izreka “POLA BECU POLA PREDUZECU“ – danas cuveni tajkun “K L U Z“…
  Gospodo GRADJANI doslo je vreme UNAPREDITE SVOJ NACIN ZIVOTA, IZBACITE LOPOVE iz grada Beograda.
  DO POBEDE – OSVOJIMO BEOGRAD.

 • Pri citanju i proceni teksta, morate raskrstiti sa iluzijom da je to cinjenica sto Jovo opisuje. Jednostavno sto je sam autor SVEDOK vremena i aktivnosti na samom Projektu. Vama dragi citaoci ostaje da verujete ili ne. Besmisleno je ulaziti u bilo kakvu raspravu sa SVEDOKOM. Vrednost ovog clanka dobija na snazi tek u poredjenju sa drugima (koji se spremaju u redkaciji Fantoma Kreze od informera). Ovaj autorski tekst uvazenog gospodina Jove ne ostavlja nikoga ravnodusnim bez obyira bili pozicija ili opozicija, zar ne. Jova je imao potregu daISKAZE SVOJ STAV o onome sto se desava upravo ovih dana, meseci i godina, te ukaze na pravac delovanja sutra. Jedno je sigurno, mala grupa pedera ili jednostavno OLOS gospodara od Cipulica je shvatila danas da u jovinom ISKAZU ima mnogo sistematicnosti u potrebi da MENJA STANJE U GRADU BEOGRADU.
  Vredi se BORITI ZA ISTINU jer sto je vise ISTINE, ovoj maloj grupi pedera ili olosa se suzava prostor za delovanje – kradju. A oni su vec sada u velikom problemu, jer Beograd se BUDI.
  Savetnik

 • KO TE PITA ZA TOPLIFIKACIJU U SRED LETA?

  Toplane u Srbiji, u zadnjem periodu, postale su „bure bez dna“ i prostor za zapošljavanje partijske i pobratimske kadrove, struka i znanje ni su bitni, a o kriminalnim radnjama i da se ne priča. U Borskoj toplani, na primer, zadnjih nekoliko sezona za direktora se postavljaju rudarski i PMS inženjeri koji o toplanama i ekonomije znaju koliko i moja strina Persa. Rižimi rada vrelovoda je mimo svske hidrodinamike i termodinamike, a kamo li da se primenjuje „klizni dijagram temperature vode“, U toplifikacionom sistemu cirkuliše voda iz Borskog jezera, pa se sistem puni kamencem, muljem i hemijskom, a kako pre par godina čelnik RTB Bor i prva violina Bora, još i bakterijska korozija korozijom. Da je njegova laička konstatacija tačna, u Boru, ne bi postojale čelične cevi ni u toplifikacionom sistemu ni u RTB Bor, stvarnost je sasvim drugačija. Cene grejanja se formiraju od oka, a nabavka energente je po diskutabilnim kriterijumima. Da kažem od jula meseca Borani plaćaju za 10% skuplje grejanje, a već je odjavilo 200 korisnika ovog leta.