Politika Prenosimo

Kolumna Ljiljane Smajlović za Nedeljnik: Globalni građanin Vučić

Uticaj stranog novca u unutrašnjoj politici se sada vratio kući, a Fondacija Klinton je glavni razlog što u integritet gospođe Klinton ne veruju ni oni koji se spremaju da u novembru za nju glasaju. Ima zato, pored dnevne koristi, možda i neke poetske pravde u prisustvu Aleksandra Vučića na završnoj konferenciji Klintonovih dobročinitelja.

clinton-global-initiative

Ne znam zašto se srpski premijer nije pohvalio, ali Fondacija Bila, Hilari i Čelsi Klinton jeste. Na sajtu te prebogate i kontroverzne filantropske organizacije, koja igra ogromnu ulogu u američkoj predsedničkoj kampanji, piše da će Aleksandar Vučić ovog septembra biti jedan od glavnih govornika na završnoj plenarnoj sednici okupljanja pod nazivom Clinton Global Initiative, CGI.

Četrdeset drugi američki predsednik vešto se dosetio da godišnju konferenciju porodičnog dobrotvornog fonda drži u vreme redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, koje sredinom septembra u Njujork privuče stotinjak šefova država. Kod Klintonovih je glamuroznije nego na Ist Riveru: kod njih srećete najmoćnije, najbogatije i najslavnije ljude na svetu.

Zašto će onda ovo biti poslednji put da se slična konferencija održava i zašto američka štampa tvrdi da bi Klintonovi najradije i ovu otkazali? Zato što CGI polako postaje drugo ime za skandal i zato što je Amerikancima nepristojno da muž predsednice SAD sa šeširom u ruci putuje svetom, izvlačeći pare od bogatih donatora.


Celu kolumnu pročitajte u najnovijem izdanju Nedeljnika.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

    • Ni promila van partijske biografije:

      Aleksandar Vucic
      Prime Minister, Serbia

      Prime Minister Aleksandar Vucic joined the Serbian Radical Party in 1993, where he was elected an MP into the National Assembly of the Republic of Serbia in 1993. He was elected secretary general of the Serbian Radical Party in 1994 and stayed in that position until 2008. Prime Minister Vucic was appointed minister of information in the government of National Unity in 1998. He was an MP in the Federal Assembly of Yugoslavia for three terms on the Council of the Republics in 1998 and the Council of the Republics in 2000. Together with Tomislav Nikolic, Prime Minister Vucic founded the Serbian Progressive Party, and was elected the party’s vice president. In 2012, he was appointed minister of defense and the first deputy prime minister in charge of fight against crime and corruption. At the Second Party Congress, held in September 2012, he was unanimously elected president of the Serbian Progressive Party. After the Serbian Progressive Party won in the elections held in March 2014, Vucic became Serbian prime minister.

    • Zato sto van partije i nema nista. Mozda “pionirski sampion Beograda u sahu” i rad u onoj gvozdjaru u Londonu. Eventualno abonent skupstinskog restorana sa najduzim stazem.

  • Vi imate potpuno pogresan pogled …. amerika je u drugoj recession i nema kud???? Najbolji investor su napustili usa, ni mi u canada vise bye bye …,e to neznate kina asija pare i industries su na Pacific Ocean …,pozdrav za sve vas …. clinton idiots hahaha ….

  • Vucic tamo ide zbog Srbije!
    Zeli se upoznati sa buducom presednicom SAD.
    I sto je moguce poboljsati odnose, dovesti investitore i filantrope.
    Vucic je veliki drzavnik!

    • kakav drzavnik,lazovcina belosvetska.njega nije bitno da li radnici imaju 200 evra ili manje platu,bitno je da drzavi placaju strani kapitalisti porez,za fabrike koju je drzava podigla subvencijama.

    • Dok je Klinton slao avione da bombarduju Srbiju, Vucic je useljavao namestaj u drzavni stan, sada mora da pomogne ortaku.

    • dok je klinton ubijao srpsku decu i rusio nam fabrike i gradove tvoj vucic i nikolic su se useljavali u stanove od nekoliko ari! e moj nikola,ti botu nisi za podsmeh,ti si za zaljenje! prodao si se za jednu crvenu i sendvic u nadi da ces dobiti neki posao u propalim javnim preduzecima

  • Nijedan pravi Srbin ne bi otišao, ovim povodom, kod onih koji su bompardovali i ubijali po Srbiji, oteli joj KiM promovišući drugoj naciji državu na teritoriji koja je duhovna, verska i državna vertikala Srbije. Za to nema ni jedne reči ni argumenta odbrane. Zbog toga se nije ni pohvalio. Druge , lične, stvari su u pitanju. I one će izaći na svetlost dana. Na žalost, kod Srba uvek sa zakašnjenjem.

  • Vučić kod Klintona ide da traži podrsku za sebe i svoju vlast. Očigledno da tu podršku sve teže može očekivati kod kuće od svojih birača, ali će zato da ponudi neke naše resurse “preko reda”, po ugledu npr. na SPS – i poklon NIS Rusima, ili kroz tajne ugovore, ili zainteresovanima tamo “povoljne” uslove u Srbiji za ulaganja, to otprilike znaci da cemo mi sami plaćati iz budžeta da radimo sa pelenama za 200 eura, kroz subvencije, da bi se Vučic slikao za izbore kao veliki nepogrešivi genijalni vođa Srbije, koji obezbedjuje veliki ekonomski rast i liderstvo u regionu na svim poljima.
    U svakom slučaju”besplatne” ručkove koje Vučić daje strancima, kroz subvencije i tajne ugovore, vlast očekuje nazad kao podrsku ili da nas barem ostave na miru i ne zameraju na tako “nebitnim” stvarima kao sto je pravna država, sloboda medija, poštovanje ljudskih prava, demokratski izbori…
    S druge strane stranci povoljne uslove i tajne ugovore shvataju kao finansiranje njihove kamanje gde u slučaju pobede imaju obavezu da podrže donatora…

  • Sve se odobrava ukoliko nije vređanje, besmislena rasprava, priča van teme (kao sad ova vaša i naša poruka) ili zlonamerni sadržaj. Volimo konstruktivnu kritiku i možete je videti na sajtu ali ovde se u poslednje vreme pojavilo dosta zlonamernih poruka koje ljudi ostavljaju na svim člancima, bez obzira na temu, i svaki put iznova postavljaju ista pitanja na koja smo više puta odgovarali (način finansiranja pokreta, poreski dug itd…). S obzirom da dotičnima nije cilj da dobiju odgovor već da budu zlonamerni, naš svaki pokušaj da njima odgovorimo nas je uvlačio u besmislene rasprave i više u tome nećemo učestvovati. Da bi održao kvalitet i kultura komunikacije, moderacija komentara je nažalost neophodna. Zlonamerni će morati da nađu sebi neki drugi sajt a ovo će ostati sajt za pristojne ljude.