Политика Саопштењe Спољна политика

Шта повезује Клинтонове, СНС и премијера Србије?

Око актуелног премијера окупљају се најскупљи лобисти и експерти за комуникације и маркетиншке стратегије, почев од Тонија Блера, преко Франка Фратинија до Доминика Строс Кана, а информације о лобирању и циљевима су сакривеније него икад, као и новац који се троши на непознате циљеве. У интересу је јавности да зна који су циљеви и каква је спољно-политичка стратегија потребна Србији, али и да се о томе одлучује у институцијама, а не у кабинету премијера за нејасне циљеве.

clinton-vucic

Влада Србије и кабинет премијера су више пута у јавности тврдили да од 2012. године, када је на власт дошла СНС, не плаћају лобисте у Америци и ЕУ. Међутим, то се више пута испоставило као нетачно. Покрет Доста је било, је по захтеву за информације од јавног значаја, од Министарства спољних послова Србије добио информацију да је и 2012. и 2013. године Влада плаћала лобисте у Америци, а међу њима и познату лобистичку фирму Подеста групу, која је радила за Мирослава Мишковића.

Према информацијама добијеним из Министарства спољних послова, Влада је у 2012. години платила 952.010 долара за услуге лобирања фирмама из моћне Подеста групе и “30 points strategies” која је и ранијих година била ангажована без видљивијег резултата. Од те суме је чак 300.000 долара отишло за услуге “Roberti + White”, заступницима моћне Подеста групе. Иначе, Подеста група, једна од три најмоћније лоби компаније у Вашингтону, блиска је Клинтоновима и њиховом крилу демократске странке. Док старији брат Тони Подеста, лобира за своје клијенте попут Мишковића или Владе Србије, други брат Џон Подеста, води председничку кампању Хилари Клинтон.

У свету лобиста важи неписано правило да један лобиста не може истовремено радити за сукобљене стране, а управо се то догодило са ангажовањем Подеста групе. Поставља се питање какве заједничке интересе могу имати Мирослав Мишковић и Влада Србије ако ангажују истог човека и исту лоби компанију.

Да постоје много дубље везе премијера и СНС-а са породицом Клинтон показује и најновији позив за премијера да говори на пленарној седници Фондације Клинтонових. Каква је веза премијера и једне од највећих политичких фондација на свету? Хилари Клинтон је дошла на чело Стејт Департмента 2009. године. Управо те године је и тек формирани СНС, који почетком 2009.године није имао ни динар прихода из буџета, почео изградњу своје политичке организације, за шта су била потребна значајна средства, а извор је до данас остао непознат јавности у Србији.

Новинари су открили и да је за Владу Србије 2014. године лобирање радила велика маркетиншка агенција “Bell Potinger” из Лондона, али је остала добро чувана тајна ко је и колико плаћао њихово лобирање.

Тајни издаци за лобирање, иако је реч о новцу пореских обвезника Србије, подразумевају и тајне циљеве за које се лобира. Шта су задаци оваквих лобиста? Који је квалитет лобирања? Да ли се новцем грађана Србије плаћа лобирање за интересе премијера који се окружује моћним лобистима из иностранства, а тврди да они нису плаћени из буџета. Сувише крупних питања остаје без одговора откако је премијер почео да гради имиџ велике подршке и великих пријатељстава са моћним политичарима на Западу. Да ли су гласачи СНС гласали за блиске везе премијера и Клинтонових?

Захтевамо да се о стратешким циљевима и евентуалном ангажовању лобиста разговара у институцијама, да се о доношењу спољно-политичке стратегије коначно пита Скупштина Србије и да Влада заустави трошење новца грађана Србије за непознате циљеве који нису у општем, него у интересу пословних комбинација и одржања на власти.

Прилог

01. Zahtev Ministarstvu spoljnih poslova
02. Zahtev za sprovodjenje upravnog nadzora
03. Odgovor Upravnog inspektorata
04. Zalba povereniku
05. Odgovor Ministarstva spoljnih poslova na zahtev
06. Naredbe za isplatu 2012 – 13 priloga
07. Naredbe za isplatu 2013 – 2 priloga
08. Naredbe za isplatu 26.11._31.10 2012
09. Naredbe za isplatu 29.08_01.10 2012
10. Naredbe za isplatu 28.03.2012 i 28.12.2012
11. Zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka protiv Ivice Dacica

Повезани линкови
Агенда годишње скупштине Clinton Global Initiative
Колумна Љиљане Смајловић: Глобални грађанин Вучић

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Šta povezuje Vučića i ove Klintonove?
  Kriminal, hadučija, prevara, uzimanje miliona $ i € na čisti kriminalni uticaj i foru.
  Ne zna se čija je familija ludja, bestijalnija i pokvarenija.Realno.
  Ne znam zašto ljudi daju toliko milione $ ovim karikaturalnim klovnovima od Klintonovih, sem što su uticajni, i što im se udvaraju i korumpiraju ih i to javno.
  Ta izražena bolest prema vlašću i svom urodjenom bezočnom karakteru…Jedino je šta spaja ovaj trio gore na slici, i to je jedino šta ih i čini svojstvenim.Reakao bih.

 • Procitajte ovaj izvestaj progresivnog news outleta the Young Turks

  https://www.youtube.com/watch?v=S93fHCTgIj8

  Clinton Foundation ne samo da uzima novac iz sumnjivih izvora nego omogucava finansiranje “Americkih prijatelja” van granice. Biti povezan za fondacijom u ovom trenutku je jako losa stvar, jer je WikiLeaks otkrio svasta nesto, Tipa da su omogucili finansiranje diktatora u Bahreinu od strane SAD kada je Klintonova postala drzavni sekretar (jer se sastajala sa kraljem Bahreina, koji je za to platio ogroman novac, nekoliko meseci pre no sto ce doci na vlast, a onda kad je dosla je prodaja oruzja Bahreinu skocila skoro 200%) i mnoge druge stvari. Ne moze biti sumnje da direktno uticu na Vucica ako se pojavljuje na dogadjajima koje organizuje fondacija ciji je moto “Manus manum lavat”.

 • Jel to onaj Klinton što je naredio bombardovanje Srbije i Crne Gore. Jel je to taj zlikovac, odgovoran za preko 3000 žrtava bombardovanja a među njima i devojčica od 3 godine iz Batajnice po imenu Milica Rakić koju tadašnji ministar informacija nije ispuštao iz usta, ne žaleći izgleda za njiom naego jadikujući za jom kako bi se dodvorio narodu. Sve jednom izađe na videlo, kad tad pa i sada. Onom Klintonu kome su albanci postavili spomenik, u goste! Krokodilske suze koje je ronio tada danas se kažu kao beslovesno korišćenje narodnoga jada za gnusni ćar. Tada od njegovih silnih krokodilskih suza i stvarnih suza naroda nije se baš najbolje video stan od 1 ara i kusur kvadrata uzet od države, od naroda kome je oduvek prodavao rog za sveću. I sada se pitam čime je zaslužio da ga taj zlikovački par poziva u goste. Sećate se onih optužbi Đinđića da je postavljao markere po Srbiji tada a gde je AV po običaju prednjačio u tome? Nešto razmišljam da nije tada bilo po onoj “držte lopova …” a obrnuto, pa nagrada stigla ovih dana! Serbijo, Serbijo kada ćeš da progledaš na oči a ne na uši?

 • Od pamtiveka svaka vlast je imala javnu i tajnu politiku.
  Tu ništa nema novo. Iz teksta se naslućuju samo neka insuinacije o nečemu iza paravana.
  Lobiranje je danas veoma važna karakteristika moderne politike.
  Za onoga za koga se lobira to su uvek dodatni pulsevi ka zadatom cilju. E koji je cilj to javnost ne zna verovatno da je dobar za državu. Jer lobisti uvek rade u inateresu klijenta.
  Lobiste u SAD imao je i Tuđman i Albanski lobi. Njihovo lobiranje je dovelo do željenih ciljeva. Milošević je grešio upravo u tome što nije imao lobiste, (to se pretpostavlja). Lobisti uvek rade na realnim platformama za postizanje cilja i ishod se unapred procenjuje sa velikom izvesnošću, jer u timovima lobista rade izizetno informisani i iskusni eksperti većinom nekadašnji sližbenici Bele Kuće.
  Može se postaviti pitanje koji je ujedno i dilama.
  Iz teksta se ne vidi je li to Vučićev plus ili misnus. Ako se Vučić primakao najmoćnijem bračnom paru sveta, a taj par mora snositi i malo griže savesti prema Srbiji. Proističe da su u neku ruku dužni da donekle isprave neke greške koje su istorijski evidentne. Da se primatiti da se Američka politika prema Kosovu hladi. Samim tim otvaraju se prostori da i mi nađemo svoje mesto u interesima Klintonovih ako misle da pobede u sledećim izborima.
  U politici nema ljubavi sve su samo interesi.
  Srbija valjda ima interese.

  • Da, tacno je, nije bas crno-belo, ljubav-mrznja, toplo-hladno, ali jako su interesantni ti neki zanimljivi interesi. Zapravo, vas komentar je toliko diplomatski i namera mu je bila da umiri DJB jastrebove da se ne razmasu i ne zakreste. A za potrebu umirivanje neukog DJB puka, na senzacijama poniklog bica, vi mesate u kazanu tople-hladne odnose, izgovarate pravednicke mantre o iskupljenju, ubacujete kapi esencije Vrhunskog Bica(formula AV) spasioca nasega i to je to, idemo malo, ovo malo ono i skuva se cudo. Voila, vratismo ga – Kosmet je nas…

   Burazeru, Ramsfeld i ekipa porusise Irak i dovedose tolike investitore, zatvorise citav ciklus, brown field investicije, poneka green field u porusenom Iraku, Blackwater privatna vojska – sve platise, ko? Poruse da bi investirali, gradili … sto mi to nesto lici … nocno, prikriveno rusenje, doduse ovi prvi visoko tehnoloski metod koristise … ali kakva investicija takva tehnologija … elem ovo je bilo dosta, insinuacija jest’ zanimljiva, ali vise nemam interesa…

   Evo opet bratski te pitam, koliki mi imamo interes od Vucicevog, ups, Srbijinog interesa, to je bas zanimljivo … proterivanje iz Srbije je daleko intezivnije nego sa Kosova … sta, Srbija nije Sveta zemlja???

  • @Mileta
   Tema je bila -Smiso lobiranja !
   Evo jednog istorijski bliskog primera.
   Slučaj je skoro istovetan samo su aktere promenili uloge. Jedan nije više među živima.
   Prilikom zasedanja UN Tuđman odlazi u Ameriku da govori pred UN. U međuvremenu, planski, strpljivo zatraži prjem u Belu Kuću. Služba mu obeća prijemi i Tuđman strpljivo satima čekao da Klinton odvoji neko vreme da ga primi. Tuđmanu se pruži prilika da iznese svoje argumente i naravno svu odgovornost za zbivanja prebaci na Srbiju. Milošević misleći da je istorijski u pravu i potcenivši američku administraciju to ne učini. Dalji tokovi događaja su svima vidljivi.
   Vaše pitanje mi nije jasno pa ne mogu dati ispravan odgovor.
   Ono što sam razumeo u vašem komentaru je da ja podržavam Vučića.
   To poštovani nije tačno. Ja samo imam toliko hrabrosti da napišem ono što mislim.
   Bili su izbori i narod je rekao kako je rakao. Neke struje u DJB govore da su pokradeni. Na žalost matematika govori drugačije.
   Većina međunarodnih organizacija su aminovale.
   Ako ste pratili tokove mojih komentara ja se većinom pozivam na kolektivnu misao ili stav naroda. To je politički postulat koji se realizuje putem izbora. I sad treba biti slep pa verovati u neki drugi ishod. Optužuju se mediji, manipulisanje informacijama, zamajavanje prostote i tako dalje. Ovde je očigladno da i druga kritizerska strana nema nikakvu politički ponudu koju bi uputila građanstvu na kojoj bi gradila svoju novu i orginalnu političku doktrinu. Narod lepo kaže: ” Sva uka na vuka a lisice meso jedu”, ili da se Vlasi ne dosete obećenja.
   DJB je građanski pokret. Barem je tako registrovan. Ušao je u parlament što je dobro. Kakve će rezultate dati ostaje da se vidi, iako se posle par meseci aktivnosti može naslutiti.
   Organizacija građanske strukture bi trebala da kao skup građana da najširu platformu za diskusije i o najtežim temama kao Kosovo.
   Bez rešenja problema Kosaova nema ni napretka u ostalim životnim sverama. Ovo sad što vlada radi je iznuđeno ni drugi posle ovih ne bi imali prostora za neke velike zaokrete. To svi mi znamo,ali eto nećemo da odrađujemo istorijski i politički izuzetno težak posao. Ni mi, ni Albanci, a polse njih ni Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci i zato se ovde teško živi.
   Stvari gledane iz ugla slobodnog građanina daju najjasniju sliku stvranosti. E sad da nije “Jastrebova” na ovom sajtu ideje bi se brže kristalisale.
   Ali šta je tu je, šta da se radi
   Pozrav

  • Poštovani, OEBS je u svom izveštaju izneo da su na izborima bile brojne nepravilnosti (http://dostajebilo.rs/oebs-potvrdio-optuzbe-djb-da-su-izbori-pokradeni/). Što se tiče medijske zastupljenosti, DJB ima šta da ponudi glasačima ali nam je bio zabranjen pristup medijima. Nismo imali skoro nikakva gostovanja na medijima sa nacionalnom frekvencijom. Govorimo skoro jer je bilo par termina na RTS-u koji su zakonom propisani ali u odnosu na vreme koje je imao SNS to je zanemarljivo. Njih je bilo po ceo dan svaki dan na nacionalnim frekvencijama. Ako želimo demokratiju, ona podrazumeva da građani imaju izbor a izbor ne postoji ako vi preko medija promovišete samo jednu opciju. Nemaju svi internet.

  • “Ako ste pratili tokove mojih komentara ja se većinom pozivam na kolektivnu misao ili stav naroda.”, ovo nije dokaz ispravnosti stava ili misli. Etnobiznis guslanja, navodno, visoke diplomatije i geostrateske politike, pokazalo se, toliko puta, lukrativnim samo ovakvim etnotajkunima. Podbadati DJB pitanjem nad pitanjima, navodnim, vise deluje kao etnotajkunsko lobiranje no ispravno izazivanje politicke pozicije.
   Tudjman je kucao na otvorena vrata, nisu morali ni cvonjka da daju, stvar je bila zavrsena.
   Cuvajmo se takvih ‘maestralnih’ poteza velikih diplomatskih ‘magova’. Zapitajte se koja je cena, koliko dugo traje dejstvo i jesu li srecni. Cujemo, da se njegov puk odliva i rasejeva iz Hrvatske.
   Ovo je biznis, etnicki cist, potencijalno vise biliona(Bacicevih) rece neko ovde, bale etnotajkuni, svaki se otima, pa i uz gusle zakresti, ako treba i krv ce nam prosuti da ne stane slucajno taj visevekovni zamajac privatne etnoprivrede.

  • @ Mileta pa ti u svom političko – klounovskom nadmudrivanju sa sanim sobom nadmaši maestrlamog Šojića.
   Ono sto je u Srbiji i deci jasno ti uvodiš u misteriju palanačke zavere.Uverio si me da je ovo ovde Balkan 🙁
   Ovaj sajt je ubedljivo najveća tekovina srpske demokratije.
   Pišemo šta hoćemo zaključujema kako hoćemo.
   Postadosmo sve suvi Akademici.

 • U EU i SAD lobiranje je regulisano zakonskim propisima. Lobisti prijavljuju prihode od lobiranja kao redovne poslovne prihode i na to plaćaju porez. Tamo je moguće saznati ko je koliko platio za lobiranje, šta je lobirano i zaključiti kakvi su rezultati tog posla. Pošto srpska vlada to krije zaključak je da je lobiranje bilo loše a rezultati nikakvi.
  Govor Vučića na proslavi Klintonovih verovatno je rezultat tog lobiranja. Logika kojom se Vučić vodi je da će Hilari Klinton skoro sigurno biti novi predsednik SAD. po njemu biti “dobar” sa takvom ličnošću osigurava mu dobru političku poziciju. Međutim dobar deo uticajnih ljudi u SAD smatra da je Hilari Klinton loše rešenje za SAD pa će znatno urušiti ugled države u svetu. Međutim moralnost nikad nije bila Vučićevo opredeljenje pa mu to uopšte ne smeta.

 • Kada su onomad ( valjda 2013 ) Bila Klintona pitali zna li gde je Crna Gora – ovaj reče “da je u močvarama Bosne i Hercegovine”.
  Nema šta – to ti je znanje.
  Negde u romanima Henri Džejmsa “ valjda Rakova obratnica:” postoji imenica “jebivetar” za ovakvo znanje.

 • Vučić je očigledno plaćen sa strane. Odakle mu inače novac, kako je u tekstu kazano, za početnu izgradnju stranačke infrastrukture i agresivnu kampanju na prvim izborima na kojima su učestvovali kao stranka? Ako ga je neko platio to mora da mu sed vrati na neki način. Priče o patriotizmu, borbu protiv korupcije, reformama si samo šarene laže i zamajavanje širokih narodnih masa. Ako se ne otreznimo i ne progledamo… “jadna nam majka”.

 • Klinton fondacija je uspešna jer je najpoznatija i najotvorenija za lobiranje, kolko daš novca, tolko možeš usluga da tražiš od jedne od najmočnijih, a trenutno verovatno i najmočnije političke porodice na svetu.
  Na toj konferenciji će biti 2 tipa ljudi, oni koji su platili (desetine i stotine miliona) da dobiju nešto od njih, ili one koja je fondacija platila tim parama da te ciljeve ostvari.
  Šta mislite kojoj grupi Vođa pripada?