Интервју Политика

Радуловић за Алџазиру: Партократије на Балкану профитирају на свађи

Преносимо вам интервју Саше Радуловића за портал Al Jazeera Balkans.


Партократије у Србији, Хрватској и БиХ потпирују свађе кад су притиснуте домаћим проблемима, каже вођа покрета ‘Доста је било’ Саша Радуловић.

sasa-radulovic

Разговарао: Младен Обреновић

Покрет ‘Доста је било’ и његов челник, бивши министар привреде у Влади Србије Саша Радуловић једно су од изненађења изванредних парламентарних избора одржаних у Србији овог прољећа. Радуловићеве реформе, за које се залагао у свом мандату, дочекане су у јавности с одобравањем, но не и у редовима Владе Србије, па је напустио министарску дужност.

На челу покрета ‘Доста је било’ ушао је у државни парламент, освојивши 16 мандата, те је већ по првим иступима и порукама из парламентарних клупа најавио да ће бити озбиљна опозиција владајућима. За Ал Јазееру говори о кадровским рјешењима недавно именованог кабинета Александра Вучића, програму Владе Србије, парламентарној реторици, али и заоштравању односа Хрватске и Србије.

Након тромјесечног чекања, Србија је недавно добила нову Владу. Јесу ли Вас изненадила нека кадровска рјешења, обзиром да је добар дио министара из претходног сазива, поготово у неким кључним ресорима, остао у фотељама и јесу ли Србији били потребни избори?
– Премијер је расписао изборе процењујући да је уз помоћ медијских манипулација и мрака достигао максимум популарности. Циљ му је био да повећа своју већину у парламенту, преузме власт у Војводини и општинама по Србији, и уништи стварну опозицију. Није рачунао да ће на њима остварити много лошији резултат него што је имао на претходним изорима, изгубити апсолутну већину и постати много слабији. Највећа му је ‘грешка’ што, и поред потпуног медијског мрака и константног блаћења, није успео да спречи покрет ‘Доста је било’ да уђе у Скупштину и постане најозбиљнији политички противник. Што се тиче кадровских решења, она су небитна јер Влада и министри јако мало раде на стварним проблемима грађана и привреде и уопште не раде на успостављању система и уређењу друштва.

С многима од тих људи сте и сурађивали док сте били министар. Постоје ли међу њима људи које бисте похвалили, без обзира на страначку исказницу коју носе, али и истакнули као примјер ухљебљивања страначких кадрова?
– У Владу сам ушао са програмом реформе који је Влада прихватила и који је Скупштина изгласала, али је после свега неколико седмица постало јасно да од реформи неће бити ништа јер је тадашњи први потпредседник Владе против њих. Борио сам се против њега пет месеци и кад је пао и последњи од пет реформских пакета које сам предлагао, изашао сам из Владе. Коју је улогу ком министру премијер, у својој позоришној представи која се зове ‘Влада Републике Србије’, наменио не знамо и заиста није ни важно. Партократија је од грађана отела државу, не само у Србији, него у целом региону. У нашој земљи, партократија је за себе направила своју, партијску паразитску државу која као паразит живи на леђима грађана и привреде. Епизодне улоге појединих министара су небитне.

Након што је Александар Вучић представљао експозе пуних шест сати, изгледно је да ће и у мандату нове Владе све бити под његовом контролом. Које су то кључне точке Вучићевог програма на које имате најзначајније примједбе?
– Урушавање свих институција у држави, корупција, партијско запошљавање, разарање независног судства, полиције, медија, образовања, културе, здравства, привреде… Укратко, непостојање реда и система који би омогућио да земљу воде најбољи.

Врло често понављате како Србија иде у погрешном правцу. Како аргументирате своје тврдње и који је, по Вама, прави правац?
– Често цитирам једну познату англосаксонску изреку: Кад се нађеш дубоко у рупи, престани да копаш јер је излаз на супротној страни. Вучић нас је задужио додатних девет милијарди евра. Млади, способни људи напуштају земљу јер је премијер од ње направио своју државу, за своју партократију која расте као паразит. Ништа не функционише, ни школе, ни болнице, а култура, која је насушни темељ сваког народа, гурнута је на маргине и препуштена естрадизацији и самогашењу. Србији је потребан систем који постоји у многим успешним земљама у свету, нпр. Данској, Норвешкој, Канади, али да би се он применио потребно је да сменимо неспособног премијера који све то спречава зарад личних интереса и богаћења малог броја људи који су му блиски.

Скупштинска расправа врло често поприма димензије које и немају везе са стварним проблемима које заступници требају рјешавати. С друге стране налази се дио опозиције, а међу њима и заступници покрета ‘Доста је било’, који се држе по страни и чекају своју прилику. Кога ће бирачи прије препознати?
– Током скупштинске расправе сам на Тwиттеру рекао да Скупштина личи на Фарму, на ријалити програм, због спречавања опозиције да говори, због увреда и омаловажавања којима је опозиција била изложена. Посланици ‘Доста је било’ нису стајали по страни. Супротставили смо се пристојно, расположивим средствима, у складу са Пословником јер нећемо да дозволимо урушавање једне од најважнијих институција. Грађани су јако добро реаговали и разумели наше намере. О свему смо их обавештавали на Фацебооку и за седам дана наша Фацебоок страница је дошла до 2,1 милион људи, од којих је преко 700.000 имало интеракцију, а видеоклипови су забележили преко 1,2 милиона прегледа. То говори кога су бирачи препознали.

Како коментирате односе у регији и сад већ дуготрајно заоштравање реторике те погоршање односа између Хрватске и Србије? Је ли то, заправо, скретање пажње с проблема унутар тих држава на неке, можда и неважне ствари?
– Пре бих рекао да партократије у целом региону, и у Србији и у Хрватској и у БиХ, имају одличне односе, преживљавају и профитирају на тој ‘свађи’ коју свако мало потпирују кад год су притиснути проблемима код куће. Да једних нема, ови други не би имали изговор за то што је живот грађана све тежи, рејтинг би им се срозао и видела би се боље сва њихова неспособност и зло које приређују својим грађанима. Партократија се храни на спољним непријатељима и домаћим издајницима и том бљутавом кашом хране своје грађане преко контролисаних медија.

Могу ли оштре ријечи политичара створити проблеме онима који пословно сурађују и који свој посао шире или намјеравају проширити преко граница?
– Наравно, зато нам и не иде добро. Политика је ту да направи систем који ће да омогући способним појединцима да раде, а не да се мешају у све, да глуматају да све знају најбоље, узимају партијски рекет, спутавају идеје, вређају, омаловажавају и кваре односе да би наставили да успешније контролишу све и сваког.

Постоје ли у Србији важнији проблеми од ‘гледања у туђе двориште’ и што бисте препоручили министрима у Вучићевој влади – којег проблема најприје да се прихвате?
– Својевремено је у Србији покренута једна одлична кампања под слоганом ‘Да је комшији крава жива и здрава’. Бојим се да са овом гарнитуром политичара неће заживети. Све чега се ови министри не прихвате успева много боље него кад се ‘прихвате’ јер не стварају систем. Посао државе и владе је систем.

Може ли Србија још дуго балансирати између Еуропске уније и Русије, односно треба ли ући у НАТО једног дана?
– Ех, да је то главни проблем лако би се решио. Земље у региону ‘не балансирају’, па како им иде? Циљ Србије је да постане уређена земља у којој њени грађани лепо и радо живе. У томе нас нико не спречава, ни Русија, ни НАТО, ни Европска унија, до наше домаће политичке ‘елите’. Србија треба да сарађује и са Русијом и са НАТО-ом као што и Русија и НАТО сарађују у оквиру Партнерства за мир. У геополитичким играма великих сила страдају мали. Велики се увек на крају договоре.

Косово је годинама горуће питање за Србију. Ако би се, увјетно речено, Србија одрекла Косова – би ли јој међународни положај био бољи, а еуроинтеграције олакшане? И да ли бисте Ви, да сте премијер, признали Косово?
– Горуће питање Србије и региона није Косово. Горуће питање су партијске паразитске корумпиране државе које уништавају живот својих грађана. Без решења тог проблема, нећемо ни имати дугорочну стабилност. На политичкој сцени мора да дође до смене ‘елите’. Паразите морају да замене пристојни људи који имају политичку вољу за помирењем и мудрост да схвате да им је у интересу да комшијина крава буде жива и здрава. Владавина права, поштовање свих људских права укључујући и право на аутономију, право на имовину, право на културу, веру, језик, уређен систем су кратица за решавање свих индуцираних и подметнутих међуетничких конфликата.

Поприлично сте активни на друштвеним мрежама. У којим околностима су оне предност политичког дјеловања, а у којима недостатак?
– Активност на друштвеним мрежама је део сваке озбиљне политичке кампање свуда у свету и ми смо пионири у тој области. Покрет ‘Доста је било’ је захваљујући само кампањи на друштвеним мрежама на изборима постао четврта политичка снага у Србији и једини смо наставили да растемо после избора, захваљујући првенствено нашим објавама на сајту, Фацебооку и Тwиттеру.

За нас су најтиражнији медији у Србији затворени због цензуре и аутоцензуре. Нисам био на телевизији са националом фреквенцијом две године пре избора и од избора до данас. Био сам у две емисије на РТС-у 10 дана пред изборе. Да нема друштвених мрежа, грађани Србије би живели скоро у потпуном медијском мраку. Друштвене мреже су постале једини слободан извор информација.

Извор: Al Jazeera


‘НЕ ДУГУЈЕМ НИКОМЕ НИ ДОЛАР’

Имате врло добру сурадњу с медијима, но често се баве и питањима која Вам баш и не иду у прилог. Посљедња од таквих тема је наводни порезни дуг који имате у САД-у. По објави тих прича, негирали сте такве приче. Још једном – дугујете ли порез у САД-у?
– Сва права новинарска питања су добродошла. Међутим, врло често добијам питања која ми премијер поставља преко чланова свог пропагандног штаба који се представљају као медији, а у ствари су блатоиди. Она су део стратегије Александра Вучића да све своје политичке противнике уваља у блато да би се одржао на власти. Најмање једном недељно неко од премијерових блатоида изнесе неку фантастичну причу о томе како сам, на пример, патолошки зависник од барбута, како сам опљачкао фирме као стечајни управник, како сам страни плаћеник и продужена рука Америке, како сам утајио милион долара пореза и побегао из Америке, па ми сад прети изручење.

Пошто је ова последња прича објављена на сајту који припада озбиљном медију, покренуо сам озбиљну истрагу о чему се ту ради. Иако се ради о озбиљном медију, сама прича је крајње неозбиљна, базирана на једном ПДФ-фајлу наводно прибављеном од катастра у једној општини у Калифорнији. Објава ‘документа’, за који смо рекли да је или фалсификат или грешка, није спорна, то јесте посао новинара, али не и кампања непрофесионалних инсинуација које приличе само најгорим таблоидима. Поред тога, тај медиј нам није тражио никакво објашњење пре него што су објавили причу, а након објаве нису хтели да објаве наше реаговање. За све то ће тај медиј на крају морати да одговара.

Наравно да не дугујем милион долара пореза. Не дугујем ни долар ни у Америци, као ни у Србији или било где. Обећао сам да ћу свој деманти документовати и чим прибавим све доказе објавићу и видеће се и ко је подметнуо ту лаж и како.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • pravi momenat je da istinska opozicija djb napusti parlament, suspenzija clanstva Srbije u oebs u je vec najavljena za novembar zbog pokradenih izbora
  oebs prosto nece da saradjuje sa kriminalno mafijaskom vladom koju predvodi gazda skupasa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobarombcoravom babom twitter i sinom koji za vece ulupa 2000 dolara u Budvi ali ne novcem poreskih obveznika poput gdje Paitic vec od kriminala i droge.
  http://www.osce.org/odihr/elections/serbia/228556

  • @jaran Zasto bi Pokret DJB napustio parlament, jedino mesto sa koga poslanici DJB mogu da se obrate neposredno gradjanima, pored nekoliko medija /Vreme, Danas…/
   Na Zapadu znaju ko je AV, ali se prave ludi.
   Bas ih briga sto je narod u Srbiji sve siromasniji a Srbija sve zaduzenija.
   To je ona prica o ne mnogo pametnom detetu /ili coveku/ koga hvalite i kad lose radi, jer ce i na najmanju kritikum sve porusiti i odustati od bilo kakvog ucenja i rada.
   To je danas AV i SNS Srbija.
   Odlican intervju.

  • Mislim da DJB treba da ostane u Skupštini. To je jedina šansa da se pojave u blokiranim medijima. Poslanici DJB na čelu sa Sašom Radulovićem dobro predstavljaju građane. Kultura i argumenti će doći do naroda.
   Nažalost ostali deo opozicije nije na takvom nivou. Njima odgovara partijski sistem.

  • Sa Vucicem ne treba da se razracuna zapad nego mi, gradjani. Vucic zapadu odgovara jer je poslusan. Njih nije briga kako mi zivimo. Zapad ima svoje interese i Vucic im pomaze da te interese sprovedu. Za njih je Vucic dobar. Za nas on ne valja.

 • Veoma me brine nemanje stava po tako bitnim pitanjima kao sto su Kosovo; NATO; EU i Rusija.Bez zauzimanja decidnog i jasnog stava po ovim
  pitanjima,DJB deluje neubedljivo ( da ne kažem tezu reč), a priča o tome kako treba prvo urediti zemlju , deluje amaterski i kukavicki.

  • Poštovani Mirko, imate na našem sajtu program pokreta i tamo možete videti stavove u vezi tema koje ste nabrojali. Osim u programu, o tome je bilo reči i u tekstovima na sajtu i “online tribinama” koje možete pogledati na Youtube-u. Pozdrav.

  • Postovani, ipak se ne bih slozio da je spoljnja politika nebitna. Na zalost, mislim da je najbitnija i da od volje Amerike i slicnih drzava dobrim djelom zavisi svaki segment unutrasnjeg zivota naseg drustva. Ako u necemu saosjecam sa AV to je onda ovaj procjep u kom se realno sa Srbijom nalazi. Sasu stalno pratim i isto sam primetio da izbegava da daje odgovore vezane za spoljnu politiku i stalno vraca pricu na partokratiju. Mislim da je potrebno i vazno da se odredi i na tom polju jer sa svojom pametnom retorikom koju je pokazao do sada uz malo politicke taktike on ne moze pogresiti.

  • Vučicev bot je resio da uzme bonus od gazde za smelost, odvažnost i hrabrost. Možda dobije i medalju od predsednika.

  • Mirko, pusti visoku politiku. Mi moramo da sredimo stanje u zemlji. Sa dobrom privredom i uređenim sistemom raste nam ugled a i pregovaračke pozicije su dobre. Zašto je drug Tito vešto balansirao između velikih sila. Imao je izuzetno jaku privredu i solidno uređenu i poštovanu Jugoslaviju.
   Na prošlosti se može dosta pouka izvući.Milošević naprimer nije uspeo u spoljnoj politici. Sa lošom, opljačkanom i ojađenom privredom potpuno neuređenim sitemom nije mogao da vodi visoku politiku.

  • Pa to su bas bitna pitanja koja si nabrojao.Samo me zanima kakav bi ti zauzeo stav po pitanju ovoga.Kosovo koje je izgubljeno 1999 godine u ratu je zavrsena prica.Jedino sto moze da se uradi je maksimalna podrska srpskom stanovnistvu koje tamo zivi.Drugo EU, od 2000 do 2016 godine smo uspeli da otvorimo svega dva poglavlja.To znaci da bi ovaj proces mogao da traje i stotinama godina. Po pitanju ulaska u NATO bi mozda imali neku malu korist kao sto je ima i Hrvatska ali ocigledno jako malu.A sto se tice Rucije jos manju. Rusija je negde deseta ekonomija sveta i nikako ne moze da parira EU. Rusija ne moze da vam odobri ni kredit niti moze da otkupi dug Srbije kod MMF-A.Znaci saradjivati samo sa Rusijom je nemoguce. Teme poput ovih koje si nabrojao sluze samo za ispiranje mozga i skretanja misli gradjana.Decenijama mi govorimo o ovim temama i ocigledno nismo stigli nidokle.Zivot u Srbiji ne zavisi ni od zapada ni od istoka vec od nas samih.

  • da bi jedna zemlja funkcionisala kako treba neophodno je da institucije sistema poštuju zakon. Na žalost, kod nas sistem ne funkcioniše, baš zahvaljujući partijskom zapošljavanju, nesposobnih ljudi, iz čega sledi da čega se god nesposobni uhvate tu sledi propast. Ekonomija je ono što pokreće svet. Uspeli smo da uništimo sve profitabilne firme koje su imale svoj kredibilitet širom sveta u izvozu proizvoda, a tendencija je da se i ovo malo jada uništi. Prodajemo plodnu zemlju raznoraznima koji vide dalje od skupštinskih jeftinih tanjira za “elitu”. Zagrebite malo dublje od površine, po kojoj inače prašnjavimo radi očuvanja sopstvenih života (leba i igara). Pogledajte malo šite tek tu u okolini šta je tranzicija učinila od okolnih zemalja. Iz jedne centrale moći dolaze proizvodi koji se plasiraju na uštrb domaćih, kvalitetnijih i primerenijih životima ljudi koji ih konzumiraju. Sve to vuče jedno drugo. Ovo su samo crtice, ali ne želim da pišem expoze zbog sopstvene poze. Zadovoljna sam što postoji fb, i uvek ću prepoznati glas razuma. Nemanje stava ili izbegavanje diskusije o istom je jedna velika partija pokera, na kraju se pokaže ko blefira!

 • G. Saša Radulović u ovom intervjuu izlaže gledanje DJB na faktor koji su neki dugo smatrali da nije u fokusu. To je spoljna politika i u skladu sa tim kosovsko pitanje. Osnovna načela su
  Srbija prvo treba da sagleda svoje interese (političke, socio-ekonomske i ekološke interese građana) i da u skladu sa tim deluje prema političkim činiocima van zemlje.
  Jačanje unutrašnje kohezije je snažan činilac za podršku sopstvenih interesa
  Taktičke poteze sadašnje vlade koja pribegava svađama sa susedima kad dođe u tešku situaciju treba osuditi i nikad ne pribegavati takvim aktivnostima. Delovati i na susede da tako rade – ponuditi im načela. Neko je skoro opisao odnos Srbije i Hrvatske kao “odnos sijamskih blizanaca koji su se posvađali”.
  Po pitanju Kosova i Metohije sistemska reintegracija u politički, socio-ekonomski i ekološki sistem Srbijesvih građna sa tog prostora je razumna politika koju DJB predlaže.

 • “… a kultura, koja je nasušni temelj svakog naroda, gurnuta je na margine i prepuštena estradizaciji i samogašenju.” Retko ko od političara uopšte i pominje kulturu. Bravo za Radulovića! Inače, odličan intervju.

 • – Урушавање свих институција у држави, корупција, партијско запошљавање, разарање независног судства, полиције, медија, образовања, културе, здравства, привреде… Укратко, непостојање реда и система који би омогућио да земљу воде најбољи.
  Тачно
  Институције се и даље ево већ 26 година разграђују, али нико нема преставу како градити ниве. Како изградити државни апарат који би био по мери већине грађана и самим тим добити стабилну државу? То је питање свих питанја.Оно ће почети да се решава кад свест народа сазри до таг нивоа да народ сам гласањем одабера и одговори шта ће прихватити а шта одбацити.
  Нико у Србији нема визију, које би то биле идеје да се уреди Себија као грађанска или национална. Косово камен о врату свакој влади. Ста са њим? Привреда, како њу устроити да би функционисала иоле нармално, Школство, здравсрво, наука,култура. све су то изузетно тешка питања која траже колективно умозрење, То је уједно и предуслов за озбиљно решавање и пројектовање будућности.
  Ова тешка питања и њена општеграђанска расправа нису на видику да би се скоро поставила у Скупштини од било кога.
  Прво од владе, то је њен задатак. Али од тога ништа, врћење у круг и играње на карту промена геополитичке ситуације у свету па и у окружењу. Од тог чекања слаба вајда.
  Дрго. На жалос опозиција сличну тактику примењује. Тотална безидејност. Нема ко у овој замљи да активира нагомилну енергију народа.
  Без јасних и плодотворних идеја нема ни кретања ка бољитку. Већина тих основних питања су за сада неартикулисана од стране грађана па за последицу имамо изборе какве имамо. Грађани ће све више и више да се повлаче и неки свој свет без воље да дају глас било коме.
  Овакво безидејно стање производи овако накарадну државу.
  У закључку наведенаг Радуловић даје једну акробатску изјаву којом фалш поентира.
  Па ваље они који успоставе рад су најбољи а не обратно. Најгори никад не могу успоставити ред да би га после препустили најбољимљима.
  Опозиција треба да да нацрт како успоставити рад јер ови очито не знају. Е кад се такви појаве на политичкој пијаци народ ће то лако препознати.
  Тако нешто се мора још чекати. Докле? ђаво би га знао.

 • Mislim da DJB treba da nastavi borbu protiv katastrofe koju će izazvati nestručni i poslušni kadrovi na funkcijama. Nadam se da će posle predsedničkih izbora stvar biti jasnija.

 • Мислим да се огромна већина људи одавно слаже са ставом о владајућој странци. Став о НАТОу и Русији је такође на месту, али заиста боде очи мањак става о Косову и Метохији. Избегавање одговарања на ово питање ствара непотребну сумњу. Мислим да би неки став, ма на коју страну био охрабрујући, јер чак и ако/кад Србија стане на ноге по другим питањима која нас сад највише боле, питање КиМ неће нестати.

  Не кажем да нам треба националистичка реторика, нити продавање земље. Само да нам треба нека национална стратегија по питањима огромних унутрашњих проблема.

  С друге стране, сигуран сам да кад би Србија економски стала на ноге, многи други проблеми би се сами решили јер би фракције, које сад праве проблеме, тад имале паметнија посла.

 • Када су уочи избора били у См. Паланци нису дали одговор дали су за “републику” или монархију.Кад већ помиње Данску, Шведску, Норвешку, Канаду (земље Комонвелта),…Да се тада изјаснио за монархију !! ДЈБ били би други скупштини.

  • Mislim da ne bi prošli cenzus da su se izjasnili za monarhiju. Skoro da sam siguran da je ogromna većina stanovništva protiv monarhije, tako da nikome ne ide u prilog promocija monarhije u predizbornoj kampanji. Koliku bi korist imali gradjani Srbije od uspostavljanja monarhije je jako diskutabilno.

 • Podržavam stavove DJB. Očekujem da jačaju stranke i pokreti koji se zalažu za drastičnu promenu politokratskog sistema. U prvi plan treba da izbiju kreatori inovacija u društvu i u privredi. Podržavati i jačati sopstvene privrednike i prave menadžere. Strani investitori nemogu biti glavni oslonac privrednog razvoja.

 • Treba pod jedan ukinuti stranke i takvu politicku formu angazovanja. Jacanje stranke u ovakvom sistemu kao sto je Srbija otvara iznova platforme za korupciju, kradje, nepotizam i jos mnogo toga. Bilo bi lepo kada bi gospodin Radulovic predlozio nesto novo i to nesto inovativno ili revolucionarno jer je to jedini recept za razrovan sistem. Svi znamo od rodjenja da nas politicari lazu i kradu a sto je jos gore da rade protiv interesa svoje zemlje i to prolazi, prolazi, prolazi, i novi dolaze, postaju stari i odlaze i dolaze novi i isto rade i odlaze i jebo te dokle glupi narodeeeee.